ZWOLNIENIA GRUPOWE

• Thread starter Thread starter Doświadczony
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
Oczywiście, że jest tak jak pisze Castor Troy - zauważyliśmy to już na samym początku. Sprawę tą dokładnie przeanalizujemy z 34-ą Kancelarią Prawniczą w Polsce. Czekamy jeszcze tylko na podpis pod umową o stałą obsługę prawną jednego członka KW. W planach jest także przygotowanie Skargi Konstytucyjnej, którą złoży grupa 15-u posłów. No chyba, że poprawione projekty będą już zgodne z Konstytucyją. Mam tutaj na myśli prawa nabyte, opcję zerową i równe traktowanie wobec prawa.

Bez opcji zerowej, MF nie osiągnie jednolitej służby skarbowej, lecz nadal będzie tak jak jest - pracownicy cywilni mają swoje stawki, prawa i przywileje, funkcjonariusze inne. I np. jeśli wypadnie świeto w niedzielę dyr. izby okresli dla pracowników cywilnych dzień wolny w innym terminie, funkcjonariuszy zaś pogoni do pracy.Trudno też nie wspomieć o różnej płacy za tę samą pracę.

Pamiętajmy, że nie będzie to już SŁUŻBA a ADMINISTRACJA SKARBOWA, gdyż skrót SS (służba skarbowa) wywołuje negatywne skojarzenia(chociaż z punktu widzenia interesu państwa nie ma to być formacja głaskająca a egzekwująca).
Niestety zmieni się tylko nazwa a obowiązki służby pozostaną.

Pojęcie Służby Skarbowej zaczerpnąłem z udostępnionego na forum uzasadnienia do ustawy o KAS. W punkcie zatytułowanym "Silna i profesjonalna a jednocześnie przyjazna służba skarbowa".

Wiecie co? Ja mam już serdecznie dosyć wmawiania mi przez całe lata, że pełnię szczytną służbę dla ludzkości. W tym kontekście chyba chodzi o to, że powinienem pracować za darmo lub półdarmo, skoro to takie posłannictwo. To samo wmawiano przez wiele lat np. nauczycielom. Ja uważam, że pracuję dobrze, i za swoją rzetelną pracę (a nie jakąś tam debilną służbę) należy mi się po prostu odpowiednie wynagrodzenie. Nasza góra chyba tego jakoś dziwnie nie rozumie. Może ich "służba" więcej jest warta niż moja? Czy im też ktoś wciska takie głodne kawałki o pełnieniu służby? Życzę wszystkim, którzy tu się wypowiadają spokojnych świąt. Jeśli nie doceniają nas nasi szefowie, to może w rodzinach nas docenią. Dobrze sobie podjedzcie, pośpijcie i bądźcie mili dla bliskich.

Lolelek! Używając słów "debilna służba" obrażasz funkcjonariuszy dla których słowo "służba" coś znaczy. Oczywiście przykre jest to, że za dobrą słuzbę nie jesteśmy godnie wynagradzani, ale nie usprawiedliwia to użytych przez Ciebie słów.

Co do zwolnień grupowych, to uważam (chociaż przyznam, że nie analizowałem przepisów Prawa Pracy w tym zakresie), że opcja zerowa jest równoważna ze zwolnieniami grupowymi. Skoro WSZYSTKIM wygasną stosunki pracy i służby, to bez względu na to, czy otrzymamy i przyjmiemy nowe warunki, wszyscy będziemy zwolnieni z dniem 31.12.2007. Osoby które znajda się w KAS będą miały już nowego pracodawce.
Czy dobrze rozumuję?
Czy ktoś konsultował ten temat ze specjalistami w Prawie Pracy?

Ta rEFORMA jest równoznaczna ze zwolnieniami grupowymi

Masz rację
ta reFORMA kwalifikuje się do nazwania wprost:

TO SĄ ZWOLNIENIA GRUPOWE

z wszelkimi tego konsekwencjami prawnymi / vide- Ustawa /

TO jest TO

Pan Marian Banaś, szef polskich celników, życzy im między innymi :

„ Niech Święta Wielkiej Nocy napełnią wszystkich ufnością, spokojem, wiarą i pozwolą z nadzieją patrzeć w przyszłość ”

Te życzenia to chyba jakiś żart ze strony pana Banasia, kpi z nas w żywe oczy. To tak jakby komuś kogo mają powiesić życzyć dużo szczęścia. Trzeba mieć tupet.-Gość

W imieniu własnym, Zarządu oraz Komisji Rewizyjnej Związku Zawodowego Funkcjonariuszy i Pracowników Służby Celnej Województwa Opolskiego

życzę całej Braci Celniczej i pracownikom Służby Celnej oraz ich rodzinom,
Emerytom i Rencistom oraz naszym Koleżankom i Kolegom z innych związków zawodowych,
aby ciepłe i radosne chwile Wielkanocnych Świąt
stały się częścią dnia powszedniego,
a głębia płynąca z tych dni wypełniła nas nową siłą i dobrą energią.

Przewodniczący ZZFiPSC Województwa Opolskiego
Sławomir Siwy

Back
Do góry