ZWIĄZKI ZAWODOWE inne niż Celnicy.pl

Proszę o wybaczenie (za język jakim się posłużyłem), dałem się ponieść :(, ale jak długo można być opluwanym i odsądzanym od czci i wiary? Moje koleżanki i koledzy z FZZSC przecież żadnej krzywdy koledze Sławkowi nie zrobili, a on "pała" taką żądzą odwetu-ja tego nie rozumiem (czyżby to była jakaś prywatna wendetta za porażkę we władzach FZZSC- przez półtora roku był viceprzewodniczącym FZZSC aż do momentu kiedy nie uzyskał absolutorium). Skoro kolega Sławek nie zgadzał się z poczynaniami nowego Komitetu Wykonawczego (wybory IX'07) to czemu przez ponad pół roku był jednocześnie przewodniczącym ZZ,który wchodził w skład FZZSC i jednocześnie przewodniczącym Celnicy.pl. (taki podwójny przewodniczący-bez urazy).Ja wiem, że należąc do ZZ Celnicy.pl można jednocześnie mależeć do innych ZZ (statut na to pozwala) ale czy to jest etyczne? Zwłaszcza w sytuacji kiedy z jednej strony stara się dokopać FZZSC, a z drugiej (jako członek FZZSC) wspiera w jej działania.:eek:
Mam nadzieję, że kolega Sławek znajdzie sobie innego kozła ofiarnego (skoro już takiego musi mieć).
Jestem ciekawy jakie ma zdanie o innych ZZ będących na spotkaniach w MF (w tym Porozumieniu Białostockim), a może jest jakiś ZZ z którym mu się fantastycznie współpracuje? Moim zdaniem władze każdego ZZ są autonomiczne i mogą prowadzić własną politykę (ona może być zbieżna z tym co robi ZZ Celnicy.pl ale wcale nie musi i nie można tylko za to "miszać ich z błotem"):o

......
Mam nadzieję, że kolega Sławek znajdzie sobie innego kozła ofiarnego (skoro już takiego musi mieć).
Jestem ciekawy jakie ma zdanie o innych ZZ będących na spotkaniach w MF (w tym Porozumieniu Białostockim), a może jest jakiś ZZ z którym mu się fantastycznie współpracuje? Moim zdaniem władze każdego ZZ są autonomiczne i mogą prowadzić własną politykę (ona może być zbieżna z tym co robi ZZ Celnicy.pl ale wcale nie musi i nie można tylko za to "miszać ich z błotem"):o

nareszcie coś zaczyna się dziać , a jakim językiem posługują się szefowie ZZ, ponoć ludzie bardzo inteligentni , wykształceni i obdarzeni zaufaniem swych członków skoro zostali wybrani na te stanowiska , chyba że wyborcy reprezentują ten sam poziom a wyraz członek znają tylko z anatomi, wstyd , gdzie wasza godność i poszanowanie drugiego człowieka, nawet z wrogiem się rozmawia a nie obraża wyzwiskami, zresztą co tu mówić o godności, zastanówcie się czy ją jeszcze posiadacie.

Nie znam układów panujących we władzach federacji, ale mogę to sobie wyobrazić. Dlaczego Pan Sławek nie otrzymał absolutorium? W grupie towarzystwie wzajemnej adoracji, każdy kto dąży do zmian może być łatwo zablokowany i zbojkotowany. Władz federacji nie wybieraja szeregowi członkowie ZZ, tylko delegaci, a Ci jadąc na zjazd pod wpływem mniej lub bardziej zawoalowanych nacisków lub sugestii wiedza na kogo mają głosować a na kogo nie. Nie dziw się BlackJacku - wojowniku o godność federacji, że postrzeganie federacji jest negatywne (nawet wśród członków ZZ wchodzących w jej skład). Od kiedy istnieje federacja? Co zrobiła dla szeregowych zolli? Przecież miała tak duzo czasu. I nie przyjmuję tłumaczenia, że winę za całe zło ponosi Iwona F., ktoś japrzecież wybierał i popierał.
Celnicy.pl ze Sławkiem na czele maja trudne zadanie. Nie będzie łatwo odbudować tak mocno nadszarpniętego zaufania do ZZ (wszystko jedno jakich). Większość członków ZZ jest jeszcze do nich zapisanych tylko z przyzwyczajenia i z powodu nadzieji, że może kiedyś ZZ ich obronią ("tonący chwyta sie brzytwy").
Przyznaję BlackJackowi jednak rację, że wzajemne opluwanie sie nic nie da, a wręcz przeciwnie. Antagonizmy które w ten sposób moga sie zrodzić, mogą stać sie poważna przeszkoda do zajęcia wspólnego stanowiska w ważnych dla nas sprawach.
Powtórzę mój apel do wszystkich ZZ. Dogadajcie się i doprowadźcie do zapisu w powstającej ustawie o JEDNYM ZZ. Udowodnicie tym samym, że nie zależy wam tylko i wyłącznie na ochronce prawnej, ze wględu na zajmowane stanowisko w ZZ.
Tylko jeden głos może być usłyszany.
Takie opinie są powszechne w naszych szeregach. Proszę tylko nie robic sondaży w tej sprawie na zjeździe delegatów. Z oczywistych przyczyn wynik bedzie przekłamany.

Kto naprawdę CHCE ???

Miałem już nadzieję, że Ktoś naprawdę zechce ZROBIĆ coś KONKRETNEGO. Dlatego też w innym temacie pozwoliłem sobie przedstawić pewien pomysł:

Panie Sławomirze!...

WIEM, na pierwszy rzut oka może wydawać się bardzo naiwny lecz wiem także, iż żaden inny nie ma szans powodzenia, a przecież MOŻE być zrealizowany przez dowolnych, MYŚLĄCYCH przedstawicieli związkowych!
Ponieważ wspomniałem również o sposobie "przymuszenia" do rozmów naszych przedstawicieli przez takich "szaraczków" jak ja, trudno mi zrozumieć niechęć i obawę wobec podjęcia takiej próby.
Jedynym wytłumaczeniem tej sytuacji może być TYLKO to, że nasi "wybrani" tak naprawdę DLA NAS nie chcą NIC ZROBIĆ, a jedynie ZAŁATWIĆ własne, POJEDYŃCZE sprawy!
A może jednak Ktoś spróbuje ...???

Szanowny foromowiczu Rybko.
Takie zaproszenia były już przez nas wysyłane w przeszłości, a osobiście jeszcze jako wice tejże federacji wysyłałem ich też co najmniej kilka. jako ZZ Celnicy PL także pisaliśmy już w tej sprawie.

Odnośnie absolutorium - zawnioskowaliśmy jako KW o nieudzielenie absolutorium, pisanie więc o tym i przywoływanie tego jako argumentu jest niepoważne.

BJ wciąż wraca do tego, ze byłem wice Federacji - na ten temat już pisałem, że mimo większości w KW niestety nie mieliśmy wpływu na działalność Federacji, stąd też wniosek o nieudzielenie absolutorium, który sam sporządziłem. Zresztą z tych samych względów zrzekłem się wcześniej funkcji wice, jednak nie było to głosowane przez Radę.

BJ pisze też o opluwaniu i pałaniu nieawiścią. Cóż, jeżeli tak reaguje na fakty, które przytaczam, to niestety nic na to nie poradzę. Rozumiem, że prawda w oczy kole, bo przecież nie jest zbyt przyjemne gdy ktoś pisze na forum i przypomina takie fakty jak odstąpienie od postulatu o emerytury mundurowe, o unikaniu telefonów podczas wyprawy do Sejmu na głosowanie budżetu, o haniebnych negocjacjach podczas protestu i podpisaniu wstępnego porozumienia, które dało czas władzy na przewlekanie trwania protestu, gdzie brał udział w kluczowym momencie także BJ.

Kolego BJ. Pisałem już do Ciebie, że miałem nadzieję iż będziesz głosem rozsądku w tejże federacji, jeśli jednak nie widzisz nic złego w zachowaniu Staniszewskiego(vide posiedzenie połączonych Komisji) to naprawdę dalsza nasza polemika na forum nie ma najmniejszego sensu.

Drogi Rybko.
Niedawno na nasz mailowy wniosek, którego kontynuacji podjął się Artur z SNP, wspólny protest/stanowisko w sprawie przygotowywanej reformy zajęły trzy ZZ oraz Porozumienie.
Zrozum proszę, że federacja nie może podpisać się pod tego typu stanowiskami, gdyż na posiedzeniach organów sejmowych dziękuje raczej władzy.

Ostatnia edycja:
Zrobiliśmy!!! Robimy!!! Będziemy robić?!

Szanowny Panie Sławomirze!
Jak zapewne Pan zauważył niniejsze forum odwiedza sporo osób z innych ZZ.
W powtórzeniu pomysłu widzę szansę na to, by właśnie także w innych ZZ pobudzić "oddolnie" chęć jedności i współpracy. Nie zdarzyło mi się do tej pory wyrazić choćby jednym słowem negatywnej opinii o Panu czy też Z Celnicy.pl.
Nadal nie mam takiego zamiaru chociaż przyznam, iż Pańskie ZBYT OSOBISTE traktowanie wszystkich tematów może u niektórych budzić wątpliwości co do szczerości i otwartości wobec Naszej "sprawy". Dlatego może warto wsłuchać się czasem milcząco w inne głosy zanim się zadeklaruje, że "My zrobiliśmy już wszystko, co można było" ...
Pozdrawiam z szacunkiem.

A ja mam inne zagadnienie. Na jakim stopniu zaawansowania są te wszystkie prace i rozmowy z rządem?

Efektów żadnych nie ma- wiec wniosek nasuwa się jeden- gra na czas.
Kiedy podpiszą tą nową ustawę? ile czasu potrzeba aby zaczeła działać?

I nadal uważasz Sławku, że FZZSC (po odejściu poprzedniego KW) NIC dobrego nie zrobiła dotychczas?:eek:
Że jest bierną organizacją związkową?
Jeżeli wracamy pamięcią (tego się nie cofnie) do lutowych rozmów w MF (w których brałeś czynny udział-we wszystkich spotkaniach z Bonim i SSC tj. Piątek,Poniedziałek i Wtorek {ja tylko piątkowym}) to FZZSC podpisała się pod KOMUNIKATEM na zakończenie I dnia rozmów, a nie ŻADNYM POROZUMIENIEM. Notabene ten komunikat został również podpisany przez przewodniczących NSZZ Solidarność i ZZ SzNPiA. Z pewnością sytuacja wyglądałaby inaczej gdyby na to I spotkanie (w Piątek) przyszli przedstawiciele Porozumienia Białostockiego i "Zrzeszenia". Jak sobie dobrze przypominasz byli w Warszawie już w czwartek i chcieli się spotkać z Dominikiem już w czwartek (bez w/w związków). Obie panie przecież otrzymały zaproszenie na spotkanie w budynku Solidarności w W-wa w Piątek (spotkanie zaplanowano na 2 godz. przed rozpoczęciem rozmów w MF. Na spotkaniu tym podpisano wspólne stanowisko FZZSC,ZZ SzNPiA, Solidarności odnośnie oczekiwań środowiska celniczego w stosunku do SSC-mam zdjęcia na których Ty również tam jesteś). Przecież Dominik mówił o tym, że odmówił spotkania w czwartek wychodząc z założenia, że w obliczu ogólnopolskiego protestu celników i SC chce rozmawiać ze WSZYSTKIMI.:cool: Nie mam pojęcia co chciano w przeddzień "załatwić" ponad głowami FZZSC,ZZ SzNPiA, Solidarności - może kiedyś się dowiemy?
Teraz proszę pokaż mi jakąkolwiek wypowiedź członka KW z której by wynikało, że FZZSC ma "gdzieś" emerytury mundurowe (oj nieładnie kłamczuszku)!!!
Koledzy piszący na tym forum mają całkowitą słuszność, że jakiekolwiek antagonizmy między poszczególnymi ZZ są niepotrzebne, zbyteczne i nie wnoszą niczego konstruktywnego do naszej sytuacji. Dlatego proponuję zacząć "wszystko" od nowa.
Jestem członkiem KW FZZSC i miło jest mi poznać przewodniczącego ZZ Celnicy.pl:). Cześć, mam nadzieję, że będziemy wspólnymi siłami (oczywiście wespół z innymi ZZ) "walczyli" o lepsze jutro celnictwa, aby nam wszystkim pracowało się w (i na) lepszych warunkach, za wynagrodzenie godne i na miarę 21 wieku.
Tego z całego serca sobie i nam wszystkim życzę. Mam nadzieję, że jutro obudzimy się mniejszymi pesymistami, a poranne słońce przyniesie NAM promyk nadziei.

Drogi BJ. Ty jesteś członkiem KW federacji i na forum w wątku pt. "emerytur wcześniejszych nie będzie" przyznałeś racje foromowiczowi, który stwierdził, że pozostawanie przy tym postulacie nie ma sensu.

No to jak to jest w końcu z twoim podejściem do tego postulatu???:cool:

Odnośnie ostatnich zdań w ww. poście, proszę przystępujcie do dzieła. Może w końcu przestaniecie unikać wspólnych spotkań zz. Wydaje się, że Twoja deklaracja daje taką nadzieję.

Nieporozumienie ?!

Drogi BJ. Ty jesteś członkiem KW federacji i na forum w wątku pt. "emerytur wcześniejszych nie będzie" przyznałeś racje foromowiczowi, który stwierdził, że pozostawanie przy tym postulacie nie ma sensu... proszę przystępujcie do dzieła. Może w końcu przestaniecie unikać wspólnych spotkań zz. Wydaje się, że Twoja deklaracja daje taką nadzieję.

Przepraszam
ale kto z was myślał że będą wcześniejsze emerytury ? Takie rzeczy to tylko w ....Zacznijcie stąpać twardo po ziemi. ...:cool:

po przeczytaniu w/w artykułu muszę przyznać rację Obi Wann Zollobi. Od lat ZZ dopominają się o system emerytalny jak w sł.mundurowych-i nic.Kolejne rządy nas zwodzą (nawiasem mówiąc skutecznie). Gdyby MF chciało coś z tym zrobić to już przedstawiłoby ZZ jakieś zręby pomysłu, a tu cisza. MF nie podejmuje w tej materii rozmów.:mad:

Tym razem JA Panie Sławomirze pozwolę sobie wystąpić w Pańskim "dialogu" z Kolegą BlackJack!
Wspomniane "przyznanie racji" moim skromnym zdaniem NIE DOTYCZYŁO rezygnacji z postulatu, lecz podejścia MF do sprawy!!! Poza tym, po ostatniej deklaracji Kolegi BJ należałoby "kuć żelazo póki gorące", a nie za wszelką cenę "mieć ostatnie zdanie"!
PIŁECZKA W "GRZE O JEDNOŚĆ" JEST PO PAŃSKIEJ STRONIE ...

...Od początku gdy jestem na tym forum apeluję o zostawienie tematu wcześniejszych emerytur ...
Z taką wypowiedzią zgodził się na forum członek kierownictwa ZZ Federacji BJ. Cieszy, że także dzięki polemice w tym wątku, odstąpienie tegoż Związku od tego postulatu zostało jak na razie zażegnane.
Moim skromnym zdaniem były powody do niepokoju, w szczególności z uwagi na fakt, iż sygnały tego rodzaju pojawiały się podczas różnych spotkań SSC w gronie wszystkich ZZ, ale także po spotkaniu SSC z Federacją. Otwiera to faktycznie szansę na dialog, spróbujemy podjąć się tego po raz kolejny.

Ostatnia edycja:
Back
Do góry