Związki celne i Skarbowe razem przeciw władzy

• Thread starter Thread starter Guest
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
Dobrze zorientowany forumowicz o nicku p.o. zadał mądre pytanie
- Dlaczego Sekcji Krajowej NSZZ "S" Pracowników Skarbowych z T. Ludwińskim, miałoby zależeć na nawiązaniu dialogu i ewentualnej współpracy z I. Fołtą?
i nie uzyskał na nie żadnej odpowiedzi(-)
To może ja pozwole sobie odpowiedzieć koncowo, za /podpisano na oryginale/ przytaczając stare rosyjskie powiedzenie: Współpraca z Fołtą, to kak tigra jeb... risk agaromnyj, no udawolstwo nikakije

divide et impera

Szanowni koleżanki i koledzy, od dawna obserwuję działania zwiazków zawodowych i kontrdziałania rządzących. Sam nie jestem związkowcem więc może łatwiej mi o właściwą perspektywę. Zastanawiające - jak niewiele osób zrozumiało że rzeczy takie jak rozłam związków zawodowych nie dzieją się przypadkiem. Jak nie przypadkowo w niektórych izbach określone osoby zostały namaszczone do przewodniczenia związkom. To wszystko są bardzo celowe i dalece przemyślane działania. Władza ma swoje sposoby i swoich wiernych pretorianów (każda władza). Obecna wygrywa konflikt między skarbówką i cłem, między mundurowymi i cywilami oraz między starymi i nowymi. A wszystko po to abyśmy się żarli między sobą, tracąc czas i energię. Podzielonymi łatwiej rzadzić, zawiedzionymi manipulować, a chętnym wskazywać fałszywe drogi. Nawet to forum - uważnie śledzone przez władzę - niech nikt się nie łudzi. Kiedy tylko czytam o wezwaniu do zjednoczenia sił - zaraz pojawia się ktoś kto albo to dyskredytuje - albo podrzuca temat zastępczy.
Ktoś wyżej zapytał jaki interes mają związki skarbowców w rozmowie z naszymi związkami - ano taki, że o powstaniu nowej służby nie wiemy nic (ani celnicy, ani skarbowcy). Nie wiemy jak się odbędzie, nie wiemy kiedy, nie znamy zasad. Opcja zerowa, czy tylko zmiana barw. Przy opcji zerowej ostrzegam - nikt nie bedzie pewny jutra.
Gratuluję i trzymam kciuki za ludzi pokroju Pana Siwego i tą cenną inicjatywę.
Uważam, że teraz najważniejsze (ważniejsze nawet od akcji protestacyjnej - bo do tej ludzie są nazbyt zastraszeni i niepewni jutra) jest nagłośnienie sytuacji cła i skabowości (zawsze razem - bo razem to więcej ludzi, większe ryzyko w dochodach Skarbu Państwa, no i niestety w opinii publicznej celnicy to "złodzieje").
Historia zna wiele przypadków kiedy silniejszy wygrywał konflikty wśród słabszych, ale zna też kilka kiedy słabsi się jednoczyli ponad podziałami, dla wspólnej sprawy i wygrywali. Mam nadzieję (i ze swojej skromnej strony proszę wszystkich o takie nastawienie) że i nam się uda zjednoczyć w jednym celu - utrzymanie obecnego status quo. Myślę, że tak bedzie z korzyścią dla wszystkich pracowników skarbówki i cła, a co równie ważne dla naszego biednego Państwa.

Wolnomyślicielu.... twój nick jest adekwatny do twojej percepcji i oglądu rzeczywistości. Ale mamy demokrację (podobno)
niestety w opinii publicznej celnicy to "złodzieje"
A zastanowiłeś się wolny myślicielu, skąd wzięła się taka opinia? Może z Księżyca? Do niedawna PAN CELNIK był Bogiem, a teraz jest goo....nem. I nie wybuduje w 5 lat domów całej rodzinie z pociotkami włącznie. I nie będzie się po Cieszynie rozbijał BMW-icą. I w końcu .... będzie sprawdzał na pasku ile faktycznie zarabia i oniemieje z przerażenia...

Budowniczowie, o których tu mowa, maja się świetnie (nie imała się ich alokacja - naczynia połączone) i nie chodzi tu tylko o południe, ale i inne rejony. Skończyło im się, ale odcinają kupony (nic na to nie poradzimy, tylko ich wyp......, ale nierzadko musiałoby to objąć dużą częśc kadry kierowniczej z tych naczyń).

Opcja zerowa - naczynia połączone :cry:

Współdziałanie ZZ celnych i skarbowych? MF ma nas wszystkich w dupie.

Ingerencja w nasze sprawy? Prowokowanie kłótni?
Jesteśmy prawdziwymi Polakami. Sami siebie rozpie....

tak czytam te wszystkie posty i:
Ustawa w obecnej formie to kicha ale przyznac trzeba że zamysł raczej słuszny. To że ktoś nie ma wyzszego (ja mam) nie powinno go przekreslać i ustawa daje na to nadzieje (w szczególnie uzasadnionych przypadkach..... moze to być np doświadczenie zawodowe)
Martwi mnie tylko niepewny los kolegów\kolezanek z duzym doswiadczeniem i średnim bo nie ma ostrych kryteriów.

A co to wspólnych rozmów ze skarbowcami ZA ZA ZA Wprawdzie za 5 dwunasta była 3 mninuty temu to skonsolidowani (związkowo\poglądowo :-)) możemy duzo wywalczyć! Tak właściwie jeśli patrzec na zapisy projektu skarbowcy tez nie mają kolorowo. Ten problem dotyczy ich tak samo a siła ich!!!!! Panie Sławku pomnika Pan nie dostanie ale uznanie z pewnością! ZZ w ktroym Pan dział to juz powoli historia- w nowym miejsce dla PRAWDZIWEGO działacza czeka. PRAWDZIWEGO ZASŁUZONEGO. Muślę ze takie działania jak wspólny front z zwiazkami skarbowymi to jedyna szansa dla Nas wszystkich. Olej Pan te makietę przewodniczacej i działaj. moje pełne zaufanie Pan ma (obym sie nie zawiódł) Pozdrawiam

Jeżeli chodzi o obowiązki to jesteśmy jak służba mundurowa, jeżeli chodzi o prawa to jak służba umundurowana.

Back
Do góry