Związki celne i Skarbowe razem przeciw władzy

• Thread starter Thread starter Guest
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
G

Guest

Gość
W końcu Sławek Siwy doprowadził do wspólnego spotkania ze Skarbowcami. To co Iwona wczśniej zepsuła Sławek zaczyna naprawiać. Brawo Sławek!

KOMUNIKAT

W dniu 16 lutego 2007 roku odbyło się spotkanie przedstawicieli Rady Sekcji Krajowej Pracowników Skarbowych NSZZ „Solidarność” oraz Komitetu Wykonawczego Federacji Związków Zawodowych Służby Celnej.
W trakcie spotkania omówiono bieżącą sytuację w administracji podległej Ministrowi Finansów, ze szczególnym uwzględnieniem potencjalnych zagrożeń wynikających z planowanej reformy Służby Celnej i Skarbowej.
Uczestnicy spotkania wyrazili zaniepokojenie faktem braku konsultacji społecznych przy pracach nad założeniami reformy i uznali zgodnie, że deklarowana przez przedstawicieli rządu możliwość wniesienia uwag przez stronę związkową do już gotowych projektów aktów prawnych regulujących reformę służb skarbowych i celnych, nie daje gwarancji właściwego zabezpieczenia praw pracowniczych.
Zadeklarowano zgodnie, że w ramach obrony praw pracowników administracji skarbowej oraz funkcjonariuszy i pracowników Służby Celnej podejmowane będą wszelkie przewidziane prawem działania, w tym także działania skoordynowane, również z innymi centralami związkowymi.
Potwierdzono, że priorytetowym celem jest ochrona warunków pracy i płacy oraz przeprowadzenie zmian z poszanowaniem praw i godności pracowników oraz funkcjonariuszy.

Komitet Wykonawczy Federacji Związków Zawodowych
Służby Celnej

Sławomir Siwy
Jan Podkówka

Rada Sekcji Krajowej
Pracowników Skarbowych
NSZZ „Solidarność”

Tomasz Ludwiński
Tatiana Pawlik
Artur Ciesielski
Andrzej Moskal
Jacek Nowak

Kielce, 2007-02-16

Żeby tylko nie przesadził z tym naprawianiem, bo może ponownie utracić zaufanie Wielkiej Przewodniczącej Folwarku ZZSC, a wszyscy wiedzą, co za to grozi - zawieszenie za... tzn. w prawach (-) członka!

A teraz tradycyjnie wypiję wznosząc toast:-Na pohybel Fołcie!

Ona utraciła już dawno moje zaufanie.
A twoje :?:
Czy ma ktoś z celników jeszcze do niej zaufanie :?: Nie pytam bo to jasne, tych kilku klakierów z Rady Federacji.

To znowu ja; zapomniałem dodać, że wypraszam sobie w pismach podpisanych przez tą panią zwrotów typu;
"mająca mandat zaufania celników" bo mojego i moich kolegów nie ma.

Poszedłem zjeść kolację, zabawić sie trochę z dziećmi po czym wracam po kąpieli na forum i widzę tutaj wpisy nie bardzo na temat.
Zamieściłem link do komentarzy z działu "Ważne informacje" do działu "Komunikaty ZZ" jednak w międzyczasie ukazał się ten wpis na zielono. Zastanawiałem się czy go wykasować jednak uznałem, że to wolne forum i jeśli zauważymy to staramy się kasować tylko treści niezgodne z prawem i regulaminem. Dlatego, żeby nie dublować tematów usunąłem wpis z działu Związkowego i dokleiłem Komunikat do tego wpisu na zielono licząc na to, że to spowoduje posty na temat.
Proszę o wpisy co sądzicie na temat tego spotkania?
Proszę o merytoryczne komentarze dot. treści komunikatu oraz ewentualne pytania, gdyż komunikat nie oddaje oczywiście całokształtu spotkania.

A co tu komentować?
Zadeklarowano zgodnie, że w ramach obrony praw pracowników administracji skarbowej oraz funkcjonariuszy i pracowników Służby Celnej podejmowane będą wszelkie przewidziane prawem działania
czytaj: najodważniejsi członkowi FZZSC przypną czarne kokardki do wewnetrznej strony munduru i zrobia groźne miny.

Ja w innej sprawie: - Panie Siwy. Po co Fołta wysłała pana na spotkanie z T. Ludwińskim&Co. skoro nie tak dawno zawiesiła pana w prawach członka KW, za samą tylko próbę nawiazania kontaktu z RSK NSZZ "S"? Rozumiem, że nie mogła zjawić się w Kielcach osobiście, bo zostałaby wyśmiana, ale po co wysłała tam pana?Tylko szczerze.

Tak zdecydował KW Federacji. A po co? Bo to słuszny kierunek. Dążymy do osiągniecia pełnej, prawdziwej i życzliwej współpracy wszystkich wiodących central związkowych, które podlegają pod MF i z którymi czy tego chcemy czy nie oraz niezależnie od tego czy to nam się podoba czy nie, spotyka się i będzie się spotykać nadal MF.

Jestem przekonany, że podejmowane w sposób skoordynowany wspólne wystąpienia, działania oraz stanowiska w obronie praw i interesów funkcjonariuszy i pracowników SC oraz pracowników AS, będą o wiele bardziej skuteczne.

Czytam te wypowiedzi i nie rozumiem czy Fołta zgodziła sie na to spotkanie, bo to że sama nie ma po co iść na takie spotkania to wiadomo.
Nie rozumiem tylko dlaczego nie idziemy do zwiazków zawodowych służb mundurowych?

Fołta po decyzji KW wyraziła końcowo zgodę za odbyciem spotkania i delegacją KW Federacji w takim składzie:

"FZZSC/29/SK/3/2007/IF

Kraków, dnia 16 lutego 2007r.

ORGANIZACJE CZŁONKOWSKIE FEDERACJI ZZSC :

I N F O R M A C J A

W dniu dzisiejszym w Kielcach przedstawiciele Federacji ZZSC Sławomir Siwy –Wiceprzewodniczący i Jan Podkówka Sekretarz uczestniczą w spotkaniu z Panem Tomaszem Ludwińskim Przewodniczącym Sekcji Krajowej NSZZ Solidarność Skarbowców.

W związku z tym uprzejmie informuję, że u p o w a ż n i ł a m naszych przedstawicieli do :
1/-prowadzenia wstępnych rozmów dotyczących nawiązania dialogu i ewentualnej współpracy naszych Związków, która powinna być określona w konkretnym dokumencie o współpracy, podpisanym po akceptacji warunków i trybu tej współpracy przez Radę Federacji, przez Przewodniczących F i SK;
2/-ze szczególnym uwzględnieniem wspólnego wystąpienia w sprawie stanowiska z zakresu opiniowania koncepcji planowanej przez MF reformy aparatu fiskalnego;
(...)

Przewodnicząca
Federacji Związków Zawodowych Służby Celnej
Iwona Fołta
/podpisano na oryginale/"

Do Federacji ZZ Służb Mundurowych złożyliśmy dwa wnioski, na które nie ma odpowiedzi. Niektóre(kto wie czy nie główne) powody milczenia Kol. związkowców z Policji artykułowałem na Zjeździe Federacji.
Powody te są znane delegatom i tak powinno pozostać. Proszę nie przytaczać ich na forach internetowych.

A ja końcowo pytam: - Dlaczego Sekcji Krajowej NSZZ "S" Pracowników Skarbowych z T. Ludwińskim, miałoby zależeć na nawiązaniu dialogu i ewentualnej współpracy z I. Fołtą? Osobą całkowicie skompromitowaną, wykreowaną przez poprzednie władze Służby Celnej w celu legitymizowania każdej decyzji? Z przewodniczącą blokujacą skutecznie wszelkie inicjatywy we własnej organizacji? Niech pan poda chociaż jeden powód, panie v-ce przewodniczący FZZSC. Poza tym przewodnicząca FZZSC /podpisano na oryginale/ zawarła już dawno nierozerwalne sojusze z równie śmiesznymi jak Federacja, fikcyjnymi organizacjami związkowymi, t.j. ZZSNPiA oraz ZZZSC RP. Sam pan musi przyznać, że NSZZ "S" ma zupełnie inne korzenie i wizję działalności związkowej, niż te klony OPZZ, nieprawdaż? Jeden powód do nawiązania dialogu i ewentualnej współpracy z I. Fołtą?

MYTNIK zapytał:
Panie Siwy , podpisał Pan porozumienie z RSK Pracowników Skarbowych
NSZZ „Solidarność", że w ramach obrony praw pracowników administracji skarbowej oraz funkcjonariuszy i pracowników Służby Celnej podejmowane będą wszelkie przewidziane prawem działania, w tym także działania skoordynowane, również z innymi centralami związkowymi.
Mam pytania :
- jakie jest stanowisko RSK w sprawie konsolidacji (tylko proszę nie odpowiadać, że nikt nie zna projektów ustaw – ja pytam o samą koncepcję) ?
- jakie jest stanowisko RSK w sprawie odrębności Służby Celnej ?
Pytam, bo stanowisko Pana Ciesielskiego swego czasu zbulwersował całe środowisko celnicze ( myślę, że wszyscy pamiętają ten dokument, który zniknął nawet z Jego strony internetowej) i szczerze mówiąc nie wiem w jakim celu prowadzono te rozmowy ?

Odpowiedź:
- W sprawie konsolidacji RSK z tego co mi wiadomo nie zajęła stanowiska - vide publiczne wypowiedzi przewodniczącego SK
Jest za to duża szansa, że wszystkie wiodące centrale związkowe AS i SC zajmą wspólne stanowisko w sprawie reformy
- odrębność SC została dosyć wyraziście zaprezentowana w Komunikacie
To przykre, ale jeszcze dużo wcześniej, kilka rozpowszechnianych publicznie stanowisk Federacji równie mocno zbulwersowało całe środowisko aparatu skarbowego, ponieważ zupełnie bez sensu szkalowały i obrażały pracowników fiskusa(myślę, że ten niepoważny rozdział we wzajemnych kontaktach mamy już na dobre za sobą i zamknęliśmy go raz na zawsze. Wracanie do tego byłoby po prostu głupotą)

slawomir.siwy napisał:
myślę, że ten niepoważny rozdział we wzajemnych kontaktach mamy już na dobre za sobą
W tamtym okresie wyraźnie pewnej grupie zależało na tego rodzaju relacjach. Nie dajmy się tym razem zmanipulować.

Za Mirka Gronickiego jak powołał komitet strerujący i ogłosił plany konsolidacji Fołta bezpardonowo zatakowała w pismach wszystkich pracowników skarbówki.
Janku o jakiej grupie piszesz i kto zaczoł wojne.

Nie mam zamiaru tego dociekać. Ważniejsze jest to, komu na tym zależało. Nad ty trzeba się teraz zastanowić i z tego wyciągnąć wnioski.

Musze coś dopisać. To proste, że zależało poprzednim władzom ministerstwa, i zależy teraz Banasiowi i będzie zależało następnym
Janku. Masz racje. Od zawsze władzy zależy na tym aby skłócić związki zawodowe. Tylko dlaczego związki w tym pomagają(patrz atak Fołty po pomysłach konsolidacyjnych Gronickiego)

Gościu, myślę, że pomiędzy związkami a MF (rządem) jest jeszcze coś (ktoś). Zupełnie realna siła.
Kiedyś został utworzony GIC. Została zmarnowana kupa kasy. GIC deptał po piętach konkretnym przedsiębiorcą, Mooooże tym co mie płacili ... A kto usadowił się w tej instytucji? Historia uczy nas ze ludzie nie uczą sia historii. Gdy jedni umierają, te sama historie powtarzają drudzy.
Może coś w tym jest....

Back
Do góry