zaczynają zwalniać z pracy

• Thread starter Thread starter Nie zarejestrowany
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
N

Nie zarejestrowany

Gość
W ramach planu oszczędnościowego rządu Ministerstwo Finansów musi zmniejszyć swoje wydatki o 530 mln zł. Jedną z pozycji, na której resort finansów planuje oszczędzać, mają być etaty w izbach i urzędach skarbowych.

Realizacja tych planów może sparaliżować pracę urzędów i wydłużyć i tak już długie postępowania podatkowe.

W ramach planu oszczędnościowego rządu Ministerstwo Finansów musi zmniejszyć swoje wydatki o 530 mln zł. Jedną z pozycji, na której resort finansów planuje oszczędzać, mają być etaty w izbach i urzędach skarbowych. Realizacja tych planów może sparaliżować pracę urzędów i wydłużyć i tak już długie postępowania podatkowe.

Gazeta Prawna dotarła do nieoficjalnych informacji, zgodnie z którymi w ramach oszczędności w administracji skarbowej ma zostać wprowadzony zakaz przyjmowania pracowników na wolne etaty. Ponadto mają być zwracane środki związane z istniejącymi wakatami. Są też plany nieprzedłużania tych umów o prace, które są zawarte na czas określony. Zapowiadane są znaczne ograniczenia w wydatkach rzeczowych i majątkowych. Pismo z takimi wytycznymi ma zostać wysłane z Ministerstwa Finansów do izb skarbowych. Zapewne jest to część planu Ministerstwa Finansów, które chce zaoszczędzić obiecane przez ministra finansów Jacka Rostowskiego 530 mln zł.

pismo

to samo dotyczy nas, gdyz jest to oficjalne polecenie do dyrektorów izb celnych, skarbowych i uks

zacznijmy od kapelanów i rzeczników

czy kapelan zapewnia wpływy do budżetu?
w każdym mieście gdzie ma siedzibę Izba Celna znajduje się kapłan opiekujący się środowiskiem mundurowym co za problem by włączyć do nich celników obok policjantów strażaków żołnierzy SOKistów czy Straży Miejskiej
czy w dobie kryzysu oraz spadku liczebności księży nie można tak zrobić?
w dodatku są to duchowni różnych wyznań nie tylko dominujący katolicy ale także funkcjonariusze innej wiary mogą mieć wątpliwości czy z ich podatków należy się tylko pensja dla księży katolickich
co do rzeczników prasowych to jest rozrzutność
naczelnik wydziału prawnego może być ustami Izby Celnej nie trzeba posady dla człowieka który nosi mundur tylko na niby i raz na jakiś czas wypowie się dla mediów
pensja rzecznika jest większa od pensji naczelnika
czy to w ministerstwie finansów nie kłuje nikogo w oczy?
panie rostowski panie kapica czas zrobić oszczędności

to co? u nas np. ci co są w służbie przygotowawczej po skończeniu jej czyli zdaniu egzaminów, modułów zakończą karierę w SC?

to co? u nas np. ci co są w służbie przygotowawczej po skończeniu jej czyli zdaniu egzaminów, modułów zakończą karierę w SC?

dokładnie tak jak mówisz. na chwilę obecną nie zostają przedłużone z pracownikiem umowy zawarte na czas określony.

Służbę przygotowawczą kończę za 2 miesiące. Zaliczone wszystkie egzaminy i moduły (ZKC, język itd). Dodatkowe szkolenia, wyjazdy w delegacje, znajomi z innych izb. Pracuję w biurze. Mam doświadczenie i prowadzę samodzielnie sporo spraw. Samodzielnie się dokształcam bo myślałam że tu będę pracowała min kilka lat. Mając świadomość że za 2 miesiące nie będę tu pracowała olewam to. Nie obchodzą mnie prowadzone sprawy które znam dokładnie od początku. Niech kierownik się tym martwi. Zaczynam szukać innej pracy. I co mi zrobią? Rozchoruję się od tego i pójdę na zwolnienie do końca umowy. Niech MF lepiej sprecyzuje co ma na myśli bo może się przejechać na tych "niby" oszczędnościach.

wyślij mi na PW lub jabolzoll@wp.pl Twój adres e-mail, to prześlę Ci zeskanowane pismo w tej sprawie do Dyrektorów (a może już je masz), może się coś rozjaśni w tej kwestii, ale jest tu mowa tylko o umowach o pracę, więc nie jest to jednoznaczne, może to skrót myślowy, a może funkcjonariuszy to nie dotyczy.

pozdrówka

Ostatnia edycja:
czy kapelan zapewnia wpływy do budżetu?
w każdym mieście gdzie ma siedzibę Izba Celna znajduje się kapłan opiekujący się środowiskiem mundurowym co za problem by włączyć do nich celników obok policjantów strażaków żołnierzy SOKistów czy Straży Miejskiej
czy w dobie kryzysu oraz spadku liczebności księży nie można tak zrobić?
w dodatku są to duchowni różnych wyznań nie tylko dominujący katolicy ale także funkcjonariusze innej wiary mogą mieć wątpliwości czy z ich podatków należy się tylko pensja dla księży katolickich
co do rzeczników prasowych to jest rozrzutność
naczelnik wydziału prawnego może być ustami Izby Celnej nie trzeba posady dla człowieka który nosi mundur tylko na niby i raz na jakiś czas wypowie się dla mediów
pensja rzecznika jest większa od pensji naczelnika
czy to w ministerstwie finansów nie kłuje nikogo w oczy?
panie rostowski panie kapica czas zrobić oszczędności
Internauto co się czepiasz księży,w każdej służbie mundurowej są duszpasterze i dobrze bo przypomnij sobie sytuację z grudnia jak zaczęto zwalniać ze służby Pana Siwego.Odnośnie wyznania to DIC ma wybór jakiego księdza poprosi o opiekę duchową w uzgodnieniu z pracującymi w tej Izbie.Rzecznicy prasowi są bardzo potrzebni moja jedyna uwaga to że powinni więcej pokazywać się w mediach,bo wtedy jest szansa dla naszego środowiska zmienić obraz w oczach społeczeństwa.A do kieszeni to ja nikomu nie zaglądam,jak dobry rzecznik to niech zarabia godne pieniądze,dlaczego ma nie zarabiać.

Jeżeli masz ocenę pozytywną w „zielonej książeczce” to nie mogą Cię nie mianować do służby stałej, tylko dlatego są jakieś oszczędności. A jeśli tak zrobią to złamią art. 25 ust 1. pkt 5 ustawy o służbie celnej i …do sądu. Przeniesienie do służby stałej gwarantuje Ci art. 13.

jaką wartość dodatkową tworzy dla cła i społeczeństwa rzecznik?
sara pleciesz
pewnie jesteś rzecznikiem
o obrazie cła w społeczeństwie decyduje praca rzetelna praca celników a nie parę wypowiedzi rzecznika
czy nas stać na rzeczników? dlaczego nikt z prawnego - są wyszkoleni przecież do wypowiedzi na studiach prawniczych - nie jest w stanie zastąpić rzecznika?
niedługo to w każdej instytucji będzie rzecznik a za wszystko płaci nie tylko społeczeństwo z podatków ale celnikom nie daje się premii i nagród podwyżek
co do kapelanów to na siłę się narzuca celnikom

Prawnicy-Rzecznicy

Dobrze, że został poruszony temat prawników,jeśli pracujesz w cle to zapewne wiesz, że w komórkach prawniczych brakuje magistrów prawa.Jest ich za mało,a pracy mają tyle,że przerasta to ich możliwości, opłacani są nie najlepiej i dlatego odchodzą szukając dużo lepszej posady.

za to nie brakuje pieniędzy na rzeczników co czytają gazety i kapelanów 2 razy w roku gadających o świętach
i to wszystko za pieniądze podatników i samych celników!
te pieniądze można było dołożyć prawnikom z wydziałów prawnych przecież są wyszkolonymi mówcami i więcej powiedzą o cle i rozsądniej niż rzecznik z pensją wyższą od naczelnika

Oj, kolego chyba masz alergię na księży i rzeczników prasowych.Dobranoc.

Ja też mam alergię na rzeczników i księży.Alergii nie można wyleczyć,można jedynie zmniejszyć dolegliwości związane z chorobą.Generalnie rzecznicy prasowi w SC nie robią prawie nic,aby poprawić wizerunek SC - w porównaniu do rzeczników innych służb - na przykładzie mojej byłej izby B.P.Co do księży nic nie robią,nie robili i nie będą robić poza pobieraniem niemałych pensyjek,ale księża zawsze byli 'biedni".

do przedmówców

a moze moi drodzy zastanówmy sie jaką my sami robimy sobie opinie wsród innych poprzez takie chociazby wpisy na ogólnodostepnym forum. Można coś wymagać od innych, oceniać czyjąś pracę, ale chyba na dobry wizerunek pracujemy my wszyscy a nie jedna osoba. Nic nie mam do rzeczników - ani mnie ziebią ani grzeją, ale nie oceniajmy pochopnie. Wiem, że w mojej izbie jak ostatnio szukali kogoś na ewentualne zastepstwo rzecznika to nie zglosil się nikt. Nikt. Mnie też koniami by nie zaciagnął. Chyba nie jest to więc taki łatwy i przyjemny kawałek chleba. Zwlaszcza jak trzeba świecić własną gębą jak coś się dzieje niedobrego. A poza tym podobne zdanie ktoś może mieć o pracy każdego z nas - ten Kowalski to nie nie robi. A jezeli jest w nas tyle jadu - i to nie tylko w tym temacie, w tym to jeszcze bajka, spójrzmy na inne jady i żółcie - to i tak jesteśmy postrzegani przez społeczeństwo. pozdrawiam wszystkich trzeźwo myslacych.

przyklad blyskotliwego rzecznikowania

Aldona Węgrzynowicz, rzeczniczka prasowa Izby Celnej w Katowicach wyjaśnia, że tzw. patrole mobilne nie łamią prawa stając na dawnych przejściach granicznych. - Nie należy tego traktować w kategorii kontroli granicznej. To kontrola wewnątrz kraju na drodze wyjazdowej - tłumaczy rzeczniczka prasowa.

Mosty na Olzie to dla celników dobre miejsca na kontrole. Oba są jednokierunkowe, więc jak już ktoś na nie raz wjedzie, nie może zawrócić. - Szukamy tam papierosów, alkoholu, leków bez atestu i broni. Kontrole w tych miejscach przynoszą dobry efekt - dodaje Aldona Węgrzynowicz.

Back
Do góry