Wręczenie PETYCJI MInistrowi Finansów 25.04.2016r. - godz. od 11:00 do 13:00

slawomir.siwy

Administrator
Członek Załogi
Punkty reakcji
4 509
Miasto
ZZ Celnicy PL
Ostatnia edycja:
...

UZGODNIJMY PROSZĘ WSPÓLNIE TREŚĆ PETYCJI i HASŁA JAKIE NA TABLICACH BĘDZIEMY PREZENTOWAĆ W MEDIACH PODCZAS ZGROMADZENIA
Proszę o propozycje.

Sławku
Jak najbardziej, różne propozycje ciągle są Nam potrzebne. Gorąco jednak proszę - spróbujmy nie bezpośrednio na forum.
Oczywistym jest dla mnie - choć mogę się mylić - takie otwarte, przedwczesne informowanie nieprzychylnych sprawie osób, w niczym Nam nie pomoże, a wręcz przeciwnie - może!

Wiem, że masz całkiem "zawaloną" priv-skrzynkę. Może zatem "zająć" tym regionalnych "wodzów" ZZ, albo warto w końcu pomyśleć o takiej "zakładce" Forum, gdzie dostęp także do odczytu trzeba by ograniczyć wyłącznie dla podających swoje faktyczne dane (po zweryfikowaniu np. przez właściwe struktury ZZ i otrzymaniu loginu) ?!

1. Każdy funkcjonariusz Służby Celnej wie kto reprezentował formację przed Trybunałem Konstytucyjnym odnośnie emerytur mundurowych.
2. Funkcjonariusze oglądali pierwsze czytanie Projektu Obywatelskiego i logiczne poparcie naszego projektu przez prominentnych polityków PIS, PO i PSL.
W 40sto milionowym państwie prawa te argumenty powinny wystarczyć.
Prawo jest za nami(orzeczenie TK) sprawiedliwość również i odrobina przyzwoitości ze strony rządzących powinna wystarczyć.

MF w swoich wizjach starych funkcjonariuszy pracujących za biurkiem chciałby wysłać do cywila niezależnie od przebiegu służby i ich stażu. Trzeba zapytać kto wdrożył w Służbie Celnej " Program 50+" i zapewnił starszym funkcjonariuszom pracę biurową. Takie działanie z premedytacją zakrawa na zakwalifikowanie w kategoriach rasizmu ze względu na wiek. Nie sposób nie przypomnieć alokacji w służbie celnej gdzie alokowano głównie starszych funkcjonariuszy. Postulat- stop dyskryminacji starszych funkcjonariuszy w grupie wiekowej 50+

Myślę że dobrze by było gdybyśmy mieli dobrze opracowane kontrargumenty które obalaly by prosto i logicznie kas i demaskowaly zamiary Banasia.

Postanowiliśmy ponowić PETYCJĘ do MINISTRA FINANSÓW
http://celnicy.pl/content.php/3047-Wręczenie-PETYCJI-MINISTROWI-FINANSÓW-25-04-2016r-godz-11-00

UZGODNIJMY PROSZĘ WSPÓLNIE TREŚĆ PETYCJI i HASŁA JAKIE NA TABLICACH BĘDZIEMY PREZENTOWAĆ PRZED GMACHEM MF PODCZAS ZGROMADZENIA
Proszę o propozycje.

nie oszukasz posłów kasem, bo już wiedzą żeś złamasem

projekt kasu kto lansuje, ten w podatkach oszukuje

kas nie pomoże, nasza w tym głowa, szefie finansów, czas abdykować

ten kto daje i odbiera ten się w piekle poniewiera

ministrze finansów, święty mateusz, nie faryzeusz

służby celnej nie oddamy, dobrej zmiany wciąż czekamy

Bardzo fajny pomysł z petycja i transparentami. Dobrze będzie jak ta nasza petycja i hasła zostaną zauważone przez media. Jak zostaną zauważone to MF musi tą akcję wziąć na poważnie. A jak zainteresować media naszymi postulatami ? Obecnie w naszym kraju wszystko odmienia się przez słowa: konstytucja, Opublikowanie, wyrok trybunału konstytucyjnego, spełnienie obietnic wyborczych. Myślę, ze musimy zastosować chwytliwe hasła zawierające słowa klucze.

Żądamy wykonania wyroku trybunału konstytucyjnego K39/13
Żądamy respektowania konstytucyjnej zasady równość wobec prawa
Żądamy równego traktowania wszystkich służb mundurowych
Żądamy spełnienia obietnic wyborczych przez Ministerstwo Finansów
Żądamy poszanowania praw funkcjonariuszy celnych

Zielony78 super!!!!!! strzał w dziesionę i oprócz tego nazwiska obecnie prominentnych polityków PIS oraz Prezydenta RP podpisanych pod wnioskiem do TK oraz posłów PIS, PO, i PSL, którzy poparli projekt w pierwszym czytaniu.

Nie o takie hasła nam chodzi.
Będzie to wręczenie PETYCJI, a nie pikieta, czy demonstracja i ma wyglądać elegancko i bardzo poważnie, adekwatnie do wagi sprawy. Nie jest to jeszcze czas na wielkie kolumny milczenia etc. Ma być wyrażona troska o Państwo, bezpieczeństwo obywateli i porządek publiczny, troska o budżet.
Najważniejsza jest treść PETYCJI, która ma także trafić do obiegu publicznego, stąd pomysł asysty kilkudziesięcioosobowej. Z haseł można nawet zrezygnować, chyba że adekwatne przyjdą Nam jeszcze do głowy.
Może ktoś wymyśli jakiś rekwizyt, odpowiedni do tego co wyżej napisałem? Może jeszcze coś innego. My mamy wizję jak to ma wyglądać, ale proszę pisać na mojego maila, bo burza mózgów zawsze się przydaje i może ktoś trafi z czymś naprawdę mocnym. Moje PW nie działa.

Ostatnia edycja:
Będzie to wręczenie PETYCJI, a nie pikieta, czy demonstracja i ma wyglądać elegancko i bardzo poważnie, adekwatnie do wagi sprawy. Nie jest to jeszcze czas na wielkie kolumny milczenia etc. Ma być wyrażona troska o Państwo, bezpieczeństwo obywateli i porządek publiczny, troska o budżet.
Najważniejsza jest treść PETYCJI, która ma także trafić do obiegu publicznego, stąd pomysł asysty kilkudziesięcioosobowej. Z haseł można nawet zrezygnować, chyba że adekwatne przyjdą Nam jeszcze do głowy.
Może ktoś wymyśli jakiś rekwizyt, odpowiedni do tego co wyżej napisałem? Może jeszcze coś innego. My mamy wizję jak to ma wyglądać, ale proszę pisać na mojego maila, bo burza mózgów zawsze się przydaje i może ktoś trafi z czymś naprawdę mocnym. Moje PW nie działa.

zatem proponuję białą flagę. czy tak będzie najlepiej. przy całym szacunku co do realiów i perspektyw.

Może zrobić symboliczny akt mianowania dla Pana Ministra. Dołączyć do tego treść ślubowania, ceremoniał SC , prawa i obowiązki funkcjonariusza, coś napisane o honorze, zaszczycie i dumie bycia funkcjonariuszem SC i noszenia munduru.
I dołączyć jeszcze jakiś rekwizyt symbolizujący odarcie 3/4 funkcjonariuszy z powyższego. Nie mam teraz pomysłu co to mogło by być - może ktoś ma dobry pomysł ?. Ja myślałem, że może coś symbolicznego w rodzaju - pieniądze ważniejsze od poszanowania prawa (praw funkcjonariuszy).

Inny pomysł to zrobić klepsydrę pogrzebową z datą 01.01.2017 r. z wypisaną w treści SC albo 10 tyś. ucywilnionych funkcjonariuszy. Z napisem - zginęli decyzją tragiczną KAS czy coś podobnego

Ostatnia edycja:
Mój wcześniejszy post był w wersji delikatnej to teraz czas na jakieś pomysły w wersji trochę ostrzejszej.

Można zrobić np. torbę papierową (lub inną) na wzór ze skóry krokodyla lub węża napisać na niej CITES 01.01.2017 r. KAS. Do środka włożyć fanty w postaci:
- strzykawki, igły ,białego proszku i gumki do zaciskania przedramienia,
- paczkę papierosów stylizowaną na przemyt np. z napisami w cyrylicy,
- pistolet zabawkowy,
- buteleczkę stylizowana na podróbkę perfum z napisem np. HÓGO BOOS
- dziurawy portfel z napisem budżet państwa 2017+
- itp.
Wręczyć Panu Ministrowi z komentarzem, że jest to przykładowy prezent od MF na nowy rok dla wszystkich Polaków w związku z wejściem KAS. Drugą wersje torby można też przekazać prasie.

Kolejny pomysł to znaleźć kogoś kto ładnie rysuje i zrobił by pseudo satyryczne rysunki które trzymali by zebrani funkcjonariusze. Przykładowe rysunki to:
- Pan Minister stylizowany na śmierć z długopisem w kształcie kosy, na ramieniu siedzi mu diabełek z twarzą M. Banasia który w ręku trzyma kartkę z napisem KAS a przed nimi klęczy ze spuszczona głowa funkcjonariusz SC.
- narysować rozpadający się wychodek wiejski na którym napisane jest KAS a przed nim stoi kolejka funkcjonariuszy z rolka papieru z napisem akt mianowania,
- narysować mur z napisem Służba Celna jedno pod drugim z dziurą w miejscu litery „L” obok stojący Pan minister z młotem, i napisem na nim KAS. Przez dziurę widać przechodzących przemytników z fantami,
- Narysować logo Służby Celnej i Pana ministra duszącego dwa węże, a w tle klaszczący w euforii tłum ludzi stylizowanych na przestępców,
- narysować salę sądową mównicę z napisem KAS na niej groźnego sędziego o twarzy Pana Ministra wymachującego młotkiem. Przed nim rozbierający się funkcjonariusz, w tle po lewej czekający w kolejce funkcjonariusze a po prawej gołe osoby zakrywające co nieco,
- narysować staruszka o lasce w mundurze SC próbującego gonić młodzieniaszka któremu z worka wypadają „fanty” podobne do tych jak opisałem wyżej zawartość torby.
- narysować cmentarz i grób z napisem Służba Celna a nad grobem pochylający się i smutni funkcjonariusze innych służb.
Oczywiście rysunki te można wręczyć Panu ministrowi i prasie.

Było łagodnie, średnio to teraz to co tygryski lubią najbardziej – czyli jedziemy po bandzie:

- kupić chodzik dla starszych osób napisać na nim Służba Celna i wręczyć Panu Ministrowi jako propozycja nowego sprzętu w standardzie wyposażenia przejść granicznych,

- wsiąść rolkę papieru na koniec rolki nakleić symboliczne akty mianowania i wręczyć Panu Ministrowi
z komentarzem, że MF wyliczył iż w ramach reformy KAS będą duże oszczędności z tytułu ogromnych zapasów papieru tego typu.

- Zrobić kosz na śmieci z napisem Krajowa Administracja Skarbowa i wręczyć panu Ministrowi z zapytaniem czy do kosztów reformy doliczono konieczność zakupu 10 tyś. takich koszy na śmieci do których ucywilnieni funkcjonariusze wrzucą mundury i akty mianowania.

To by było na tyle – jak coś mi jeszcze wpadnie do głowy to się podzielę z wami swoją „radosną” twórczością :p.

Ostatnia edycja:
Mnie się podobają pomysły z papierem toaletowym i wiejskim wychodkiem :D

Co prawda oficerowie nie są na tym forum szczególnie lubiani, ale ja bym dołożyła do aktów mianowania na papierze toaletowym akty mianowania do korpusu om z faksymilką podpisu PAD. Jakieś ruchy z ocenami po izbach się zaczęły, więc wnioskuję, że awanse we wrześniu jeszcze w SC (przeznaczonej do zaorania) jeszcze będą...może ostatnie.

Wcześniejsze podpisy PBK są zapewne traktowane jak mgr sprzed 89 roku :D, ale co tam, niech się aktualnie urzędujący dowie, że będzie podpisywał toaletową makulaturę...

Back
Do góry