W SEJMIE O CLE

byłem napisał:
ciekawe..jaki interes miał w tym prokurator zamykając celników, bo przecież w ten sposób ręka w rękę wraz z dyrektorami wprowadzili ułatwienia w przemycie!!!
jak by ich zamkneli na 3 miesiace sami by się przyznali ...trzeba im to załatwić...gratis

W Sejmie bardzo przejmowali się Ukraińcami,Rosjanami ,Białorusinami a nawet Litwinami.Bardzo posłów bolały kolejki Ukraińców po wizę we Lwowie,śmierć kierowcy w Dorohusku oraz Karta Polaka .PiS -owcy pod nadzorem Kuchcińskiego mówili o wszystkim ale nie o celnikach .Poseł Ćwierz z Jarosławia ględził o wspólnej odprawie,Rozpacz!. Inny poseł chciał kolejnej alokacji ,by wykorzystać doświadczonych celników na wschodzie.O postulatach celników mówiono opłotkami ,wybijając głównie postulat płacowy.W odpowiedzi ministra celnicy zajęli z 2minuty a reszta ...

a dyrektorzy siedzą w cieplutkich gabinetach, tyłkami trzęsą..telefony czerwone od ciągłych rozmów z naczelnikami oddziałów..kierownikami zmian..od ciągłego ich nagabywania co słychać, jak celników zmusić do szybszej odprawy/na gębę oczywiście jak zwykle!/..a niech który pojedzie na granicę i sam tego miodu spróbuje, ponoć nie jeden z nich kiedyś był cedlnikiem! pamiętam, kiedyś już prawiew nad ranem, jak już nogi miałem w szyji i padałem na pysk, podszedł kierowca do mnie i pyta...powiedz pan, jak się tutaj do was dostać do pracy bo widzę,że fajnie macie, nic nie robicie a my tu godzinami stoimi...już chciałem go zdzielić w łeb ale ustawa zabrania..oczywiście celnikowi.

jedyną osobą, która konkretnie mówiła o sprawach celników była posłanka z Chełma! a pozostali tylko markowali ten problem!

Przepraszam ale informacja mi nawiała:
Pytania stawiali przy Putrze około 13.00 pisiory. Niesiołowski słuchał wyjaśnień. Nie słyszałem wszystkich pytań, ale wyglądało tak jakby trudności na granicy wynikały z wstąpienia do Schoengen oraz poruszali sprawy braku umów o małym ruchu granicznym.
Odpowiadał dyrektor któregoś z departamentów MSWiA, zresztą bardzo rzeczowo. Roróżnił sprawy Schoengen, infrastuktury na granicach i wskazał na przyczyny sytuacji i zanidbań w SC:
- złe zapisy w ustawie (zwłaszcza zwolnienia z pracy przed orzeczeniem sądu);
- brakami regulacji mnożnika i głęboką różnicą pomiędzy SC a innymi mundurowymi zafundowanymi przez rządy od 2003 r. oraz restrykcyjnym charakterem naszej ustawy;
- brakiem waloryzacji uposażenia i liczby f.c. na granicy.
Jakby w MF pracowało 2-3 takich dyrektorów - nie byłoby takich wielkich problemów jakie mamy. Kopara mi opadła. No ale zalatwienie tych spraw nie zależy od niego. A tak jak piszecie te matoły w sejmie często nie rozróżniają SG od SC. Oby tak dalej się nakręcało, a pomóc w tym mogą ic wewnętrzne - pomóżcie wszystkim wspomagając koleżanki i kolegów ze wschodu- proszę!

Nie ma się co dziwić, że o nas mówili niejako przy okazji. Ta debata zaplanowana była dużo wcześniej i chodziło w niej głównie o funkcjonowanie granic po wejściu do Schengen. Na pytania odpowiadał przedstawiciel MSWiA, a nie MF. Ale dzięki blokadzie i o nas wspomnieli. Szkoda, że wiedząc o protestach nie zjawił się nikt z MF, bo to do tego resortu powinny być kierowane pytania posłów na nasz temat. Ale najważniejsze, że o nas mówią. Oglądajcie TVN24, tam co chwilę pochylają się nad losem biednych kierowców, ale wypowiadał się też rzecznik MF. Może coś się ruszy!!!

Ten Podsekretarz Stanu w MSWiA byl kompetentny i rzeczowy. Wyraznie odcial sie od problemow w SC chociaz co najwazniejsze o nich wspomnial wymieniajac najwazniejsze:
-problemy z ustawa o SC (wyraznie powiedzial ze tak jak jest w SC nie we wszystkich innych sluzbach mundurowych
-brak uprawnien emerytalnych jak w innych sluzbach mundurowych
-nie waloryzowany mnoznik od 2003, dobrze ze nie pamietal ze to okolo 1,9 mowiac ze w SC jest jakos kolo 1,3 a w innych sluzbach juz dawno ten mnoznik przekroczyl 2,0
-ze brak jest etatow w SC
-przypomnial ze jak mu przekazano z MF podwyzki w SC beda slawetne 245zl i te obnizki co da ogolnie 9%
BEDZIE SCENOGRAM Z POSIEDZENIA DOSTEPNY WIEC ALL OPUBLIKUJEMY

ZOBACZCIE ZE NIKT NIE WIEDZIAL O SYTUACJI NA GRANICY JEDYNA OSOBA PRZYGOTOWANA DO JAKIEGOKOLWIEK PRZEMOWIENIA BYL CZLOWIE Z MSWiA ONA WIE ZE CLO UPADA A RESZTA???

kuchcińskito prawda robił kampanię antykorupcyjna w Przemyślu dla kolesi z PIS-u nie interesował się problemami celnych mimo ze jest posłem z Przemysla, chwalił się że w maju najpóźniej czrwcu roz....to przejscie więc w czerwcu zaczęły się aresztowania celników ..jak to rozumieć jak nie likwidacja SC w Przemyślu.

w sejmie o cle

Panie Tusk-niech Pan nie myśli,że ten protest jest przeciwko Panu,przeciw PO.Nie po to głosowaliśmy na Was, aby Was teraz utrącać.Wiemy,że Rządowi zwaliło się na "łeb" zbyt dużo spraw.Ale jeżeli poradzi sobie z tym wszystkim,to chwała będzie również dla Rządu i PO.Więc nie sróżcie się na celnych,pomóżcie im,zrozumcie ich i wesprzyjcie.
Nam też jest źle,my też chcemy godnie i uczciwie żyć,kochać pracę i godziwie zarabiać.A jak już swoje odsłużymy,to chcielibyśmy w poczuciu dobrze spełnionego obowiązku - godnie i z podniesionym czołem przejść na emeryturę,w takim wieku i w takim zdrowiu , aby móc cieszyć się tym spełnieniem oraz innymi sprawami.
Wyklęty powstań Ludu Ziemi......

Back
Do góry