Uwagi do wartościowania - wzór wystąpienia do Zespołu

dzień dobry celman

poszedłeś spać dokonując "epokowego" odkrycia.
w sytuacji gdy kilkanaście tysięcy ludzi / elita / ledwie może pojąć "o so chodzi" a ty oczekujesz od związków przygotowania na projekt Pana Jacka, który niechybnie podobnie nie za bardzo kuma "o so chodzi".
kazali wdrażać to wdraża. po ostatnich wdrażaniach mianowań robi bokami aby można było potem trochę lepiej popływać przed prokuraturą. Organem, który zazwyczaj jeśli sprawa polityczna nie wie "o so chodzi".
jeszcze raz dzień dobry.

Po pierwsze- szczerze przepraszam za „obywatela”!
Nie dziw się jednak, że Twój wpis odebrałem jako nieistotną w sprawie złośliwość, bo przecież nie w tym jest sedno.
Po drugie- nikt nie wspominał o ODWOŁANIU!
Mowa jest o UWAGACH DO PRAWIDŁOWOŚCI STOSOWANIA ZASAD SPORZĄDZANIA OPISU STANOWISKA! Tylko w dosłownym znaczeniu sporządzenie tych uwag ma sens.
Po trzecie- faktycznie ewentualne odwołanie będzie można składać po otrzymaniu „propozycji”.
Po czwarte- zacytuję PEŁNĄ TREŚĆ uwag, sporządzonych przez mojego Kolegę, który stwierdził, iż pomocny mu w tym był ww. schemat:
„Niniejszym wnoszę uwagę, że przeprowadzony opis stanowiska był niezgodny z zasadami, a wymienione w nim zadania odbiegają od prawdy. W związku z tym nie zgadzam się z podaną w opisie wartością stanowiska”.
Moim zdaniem to także wystarczy!

Dzień Dobry Aquirre !
* Jaki szef, taka elita !
Niech robią pod siebie, skoro częstokroć ich kariera
zawodowa polegała na przysłowiowym "noszeniu teczek"
swoim przełożonym, a także na innych czynnościach.
To ich problem !
* " o so chodzi" - to wszyscy wiedzą! Proszę sobie
przypomnieć jak J.K. po pomyślnym zakończeniu przetargów
na tzw.bazary w Krajniku Dln. / granica zachodnia /
wypłynął na szerokie wody przedstawiając " warszawce "
autorski projekt KAS. To co obecnie obserwujemy, to jeno
kontynuacja zagadnienia, która zmierza do "zrównania
chłopa z ziemią", czytaj - f.c. z pierwszej linii frontu,
jak granica RP, czy OC wewnętrzne.
* ZZ - chodziło mi nie tyle o pomoc, ile o jakiś ogólny
drogowskaz / podstawy prawne /, ogólny szkic
czy pomysł. Każdy opis stanowiska, to częstokroć
oddzielne zagadnienie, poprostu specyficzna,
indywidualna sprawa.Nikt nie oczekiwał tzw.gotowca,
tylko do podpisu ! Niech gotowce pozostaną domeną
Ekspertów Celnych.

jeszcze jedno zdanie, które mi umknęło.
Obserwuję, że chłopakom z elity puszczają nerwy,
conajmniej im nie w smak są ew.uwagi do opisu
stanowisk pracy.Coś chyba jedak jest na rzeczy !

Kierownik Urzędu

Dotyczy: propozycji wartościowania stanowiska przedstawionej w dniu .11.2010r.

Niniejszym pismem wnoszę sprzeciw co do propozycji wartościowania stanowiska
w tak przeprowadzonej formie.
Przeprowadzonemu procesowi wartościowania zarzucam stronniczość
oraz nierzetelność i brak obiektywizmu. .
Nie przedstawiono mi żadnych kryteriów, którymi się kierowano określając „wartości zadań” a także metod obliczania „czasochłonności stanowiska”, brak jest określenia kompetencji, charakteru stanowiska oraz związanej z tym odpowiedzialności.
Faktycznie, w moim odczuciu , przedstawiona propozycja dotyczy wartościowania mojej aktualnie wykonywanej pracy a nie stanowiska.
Ponadto pragnę nadmienić, że jako długoletni funkcjonariusz Służby Celnej posiadam odpowiednie doświadczenie zawodowe, który to element nie jest brany pod uwagę przy wartościowaniu stanowisk. Posiadam akt mianowania, z wyznaczający mi miejsce pracy na stanowisku . Jednocześnie pragnę zauważyć, że o aktualne stanowisko się nie ubiegałam a zostało one wyznaczone decyzją kierownika urzędu.
Tym samym nie mogę ponosić odpowiedzialności, tym bardziej materialnej, za błędy
i brak wiedzy zarządzania w Służbie Celnej.

Z wyrazami Szacunku

Poniższy link prowadzi do wzoru, który należy wysłać do DIC oraz do wiadomości do Zespołu.

To DIC będzie wydawał końcową propozycję, dlatego uwagi składamy do DIC.
Dobrze jest złożyć uwagi w terminie określonym w harmonogramie przez SSC. Jednak można też wysłać je później. DIC jest związany zasadami KPA i nie może odpisać, że jest po terminie określonym przez SSC. Odpowiadając w ten sposób naraża się od razu na przegraną w sądzie. Nie ma jednak pewności co do deklaracji zawartych w protokole z narady kadry kierowniczej, dlatego lepiej wysłac to w terminie czyli do 16.11.

http://zz.celnicy.pl/tekst-485.html

Podkreślam, że nie sposób napisać uniwersalnego wzoru. Załączony wzór stanowi jedynie wskazówkę, która wcale nie musi okazać się właściwą drogą.
Na pewno jednak każdy funkcjonariusz znajdzie coś dla siebie w zamieszczonym wzorze.

PS.
de facto wystarczy napisać, że wnosimy o powtórzenie procesu wartościowania z uwagi na fakt, iż w rzeczywistości nie zostało zwartościowane moje stanowisko służby a jakieś fikcyjne. Skoro zwartościowano jakieś fikcyjne - NIE MOJE - stanowisko powinny zostać uwzględnione fakty takie jak kwalifikacje, przez które rozumie się doświadczenie, wykształcenie i znajomość języków.

Ostatnia edycja:
Poniższy link prowadzi do wzoru, który należy wysłać do DIC oraz do wiadomości do Zespołu.

http://zz.celnicy.pl/tekst-485.html

wnosimy o powtórzenie procesu wartościowania z uwagi na fakt, iż w rzeczywistości nie zostało zwartościowane moje stanowisko służby a jakieś fikcyjne. Skoro zwartościowano jakieś fikcyjne - NIE MOJE - stanowisko powinny zostać uwzględnione fakty takie jak kwalifikacje, przez które rozumie się doświadczenie, wykształcenie i znajomość języków.

ZNAKOMICIE, CZAS DO JUTRA NA SKLADANIE UWAG. ŚWIETNYM JEST POMYSL O WSKAZANIE PROPOZYCJI UPOSAŻENIA NA PROPONOWANYM STANOWISKU , BO JAK MOŻNA SIE ODNIEŚĆ DO CZEGOŚĆ CO NIE JEST NAM ZNANE. pTRZECIEŻ GDY SPECJALISTA DOSTAL 4 TYS ZASADNICZEJ - NIKT BY SIE NIE ODWOŁYWAL :-) ZNAKOMICIE PANIE SŁAWKU :-) MYŚLĘ ŻE Z PROPONOWANEGO WZORU KAŻDY MOŻE DOPASOWAĆ DO WLASNEJ SYTUACJI...
POZDRAWIAM

Drogi panie Siwy. Nie wiem, czy ktokolwiek zwrócił uwagę na poniżesze kwestie w kartach weryfikacji stanowisk:

W mojej koleżanki Oddziale zastosowany został 8 godzinny czas pracy. W przedstawionych dla funkcjonariuszy kartach powyższy czas został zachowany, jednakże nie uwzględnia on:
- §9 ust 1, pkt. 1 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 2.10.2009 r. w sprawie rozkładu czasu służby funkcjonariuszy celnych (Dz. U. nr 180, poz. 1405 ze zm.), gdzie czytamy, cyt.: „Do czasu służby trwającej:
- 8 godzin wlicza się 20 minut przerwy (…)”.

W wyżej wspomnianych kartach nie został uwzględniony czas, który gwarantuje zarówno ustawa, jak i rozporządzanie. Czynności służbowe określone w karcie zajmują:
- 480 minut, co stanowi 8 godzin pracy.

Dodatkowo należy zaznaczyć, iż zgodnie § 7 pkt. 2 Rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 01.12. 1998 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy na stanowiskach wyposażonych w monitory ekranowe, cyt.: „Pracodawca jest obowiązany zapewnić pracownikom: co najmniej 5-minutową przerwę, wliczaną do czasu pracy,
po każdej godzinie pracy przy obsłudze monitora ekranowego”.

Nie wiem, czy to istotne, ale daję do rozważenia, przecież celnicy to nie Roboty i przerwa nawet na kanapkę się należy!!!:)
Z pozdrowieniami była ceniczka z podlasia:)

Bo to nie jest wartościowanie tylko kapicowanie. To tak jak w znanym dowcipie w którym małpie dano brzytwę.W uzasadnieniu podaje dodatkowo, że się parę sznapsów napito przez co wzrasta poziom kapicowania. Wartościujmy nieogolonego odejmując po 2,5 punktu za przegrany proces to niedługo spadnie z listy stanowisk w SC.
Na uwagę zasługuje fakt ,że ZZC to szeregowi. Panie nieogolony więcej pokory i ucz się Pan od najniżej zarabiających.

Panie Sławku napisaliśmy odwołanie według Pana wzoru, wielkie dzięki za niego!!!

Ale odważnych u nas było mało raptem parę osób w UC. Ale co z tego jak odwołania nasze będą rozpatrywać nasi kierownicy komórek w których pracujemy, to jest bez sensu.
Jak Strona się odwołuję od decyzji to odwołanie zawsze rozpatruje organ II instancji np. DIC.

Back
Do góry