Ukrainka groziła celnikowi śmiercią!!!

larry1

Aktywny użytkownik
Punkty reakcji
236
Ukrainka groziła śmiercią celnikowi na przejściu w Korczowej. Dziś stanie przed sądem

Roman Kijanka
Wczoraj późnym wieczorem podczas przeprowadzania kontroli celnej na przejściu granicznym w Korczowej Olena T., 27-letnia mieszkanka Nowego Jaworowa na Ukrainie, znieważała funkcjonariusza celnego i groziła mu śmiercią.
(Fot. Dariusz Delmanowicz)

Zatrzymana przez policjantów z komisariatu w Radymnie trafiła do policyjnego aresztu. Okazało się, że przyczyną jej agresji było 100 paczek papierosów, które chciała wwieźć do Polski.

Jeszcze dzisiaj kobieta stanie przed sądem. Odpowie w postępowaniu przyspieszonym.

Ukrainka grożąca śmiercią celnikowi dobrowolnie poddała się karze

Roman Kijanka
600 zł grzywny zapłaci Olena T., 27-letnia mieszkanka nowego Jaworowa na Ukrainie za grożenie śmiercią i znieważanie funkcjonariusza celnego.

źródło - www.nowiny24.pl/

To chyba jakiś żart! 600 zł za grożenie śmiercią?!

Teraz to już wszyscy będą nam grozić. :eek: Za sześć stówek bardzo wielu chętnie nam dołoży a nie tylko pogrozi. Dziękujemy WYSOKIEMU SĄDOWI. Gratulujemy poczucia sprawiedliwości.

Jasne, bo Ukrainka mająca 100 paczek papierosów to wysoka przedstawicielka mafi, jej groźby były jak najbardziej realne, pod pazuchą miała broń krótką. W efekcie należało ją skazać - no właśnie - na ile ?

I co mi zrobią - zamkną mmnie na 5 lat ?

Wg mnie sąd zadziałał OK. Szybko wymierzył karę i mam nadzieje, że równie szybko ją wyegzekwował. DO tego powinna być kara z kks za próbe przemytu. Kolejna Ukrainka się zastanowi zanim coś równie głupiego powie.

Może wypowie się jakiś karnista - na ile groźbe w takich okolicznościach wypowiadaną - można traktować poważnie i na ile można za takie słowa kogoś skazać.

Codziennie wielu pijaczków, żulów, pospolitych rzezimieszków - a na żadne inne określenie nie zasługuje ktoś kto próbuje przemycić 100 paczek fajek - wypowiada różne brednie pod adresem policjantów, strażników miejskich, próbujących udzielić im pomocy pracownikom pogotowia, pracownikom opieki społecznej, etc. Wszyskich ich należy skazać na bezwzględną karę pozbawienia wolności ?

Trochę luzu Panowie

Październik 2001. Pod Pałacem Kultury siedzi całkowicie pijany żulik i ogląda sobie otaczającą go rzeczywistość. W pewnym momencie spostrzega na niebie motorolotniarza niechybnie kierującego się w ten najwyższy w Warszawie budynek. Zbliża się i zbliża... no już teraz go nie ominie. I wtedy przebłysk w skołowaciałej głowie warszawkiego żulika: No tak, jaki kraj tacy terroryści.....

...bo Ukrainka mająca 100 paczek papierosów to wysoka przedstawicielka mafi, jej groźby były jak najbardziej realne, pod pazuchą miała broń krótką. ...
Za dużo "Szklanych pułapek" obejrzałeś?
... Może wypowie się jakiś karnista - na ile groźbe w takich okolicznościach wypowiadaną - można traktować poważnie i na ile można za takie słowa kogoś skazać...
A zbrodnia w afekcie jak powinna być traktowana? Żule, pijaczki i inne takie potrafią zabić za jednego papierosa czy przysłowiową złotówkę.
Traktujesz całe zdarzenie bardzo lekko - z pewnością nie doświadczyłeś na sobie "groźbe w takich okolicznościach wypowiadaną" lub czegoś podobnego. A co jeżeli w tych papierosach było coś baaardzo cennego?

Groźba

Nie nam dyskutować czy wyrok był słuszny czy nie , to jest sprawa sądu . Jedna rzecz która się w końcu wydarzyła ( moim zdaniem pozytywna) to taka że w końcu nikt tego sobie za przeproszeniem nie olał tylko zareagował i zrobił z tym porządek . Pozdrawiam

Nie chodzi o kasę....., pojedz do normalnego kraju i powiedz spotkanemu urzędnikowi państwowemu że go zabijesz :eek:. Zobaczysz wtedy różnicę.......

Zastanowić Mistrz się nie zdążyć raczył. O KASĘ CHODZI!!!
W każdym państwie wymierną pieniądzem karę w stosunku do przedmiotu przewinienia sądy wyznaczają. Przedmiot marny, to marna i kara.

A tak swoją drogą Kolego; czy nie "czujesz" czyichś wymagań wdzięczności za każdy grosz, który zarabiasz powyżej 600 zeta?! Dla kogo (prócz Twoich prawdziwych Przyjaciół) jesteś wart więcej?
KTO z Nas jest wart więcej???
p.s. a może powinienem spytać; kto może udowodnić, że jest więcej wart ... ?

Za dużo "Szklanych pułapek" obejrzałeś?

A zbrodnia w afekcie jak powinna być traktowana? Żule, pijaczki i inne takie potrafią zabić za jednego papierosa czy przysłowiową złotówkę.
Traktujesz całe zdarzenie bardzo lekko - z pewnością nie doświadczyłeś na sobie "groźbe w takich okolicznościach wypowiadaną" lub czegoś podobnego. A co jeżeli w tych papierosach było coś baaardzo cennego?

Od tego co się wydarzyło na granicy do zbrodni w afekcie to chyba daleko jest. Skoro kara, którą wymierzył sąd jest tak drastycznie niska - pytam się jak należało tę osobę ukarać ?. 1 000 zł, 10 000 zł, 100 000 zł, czy pozbawienie wolności ?

Nie podchodzę do sprawy lekko.

Do Urzędu Skarbowego codziennie przychodzą awanturujący się podatnicy - wywywają od nierobów, grożą, ze jeszcze wszystkim nam pokażą i wszystkich załatwią - pana też.
I co - należy ich zamknąć ?

Czy opis i przedstawienie całgo zdarzenia nie jest trochę przerysowane - Ukrainka chciała zabić dla 100 paczek fajek celnika - a sąd wymierzył jej jedynie kilkaset złotych.

Tak bardzo krytykujecie sąd - zatem Waszym zdaniem - jak sąd powinien ukarać tę kobietę ??

Napisał cat
JAKĄ KARĘ wyznaczy sąd CELNIKOWI stosującemu "groźbę karalną" wobec funkcjonariusza państwowego np. ... policjanta na służbie???

Myślę, że to, iż groźbę tę będzie kierował celnik nie powinno mieć żadnego znaczenia. A wg Ciebie jaką ?

Gdy moja Żona odpowiada na moje konkretne pytanie swoim pytaniem, odbiegającym na dodatek od istoty sprawy, to zwykle jej odpowiadam: ... nie chce mi się z tobą gadać.

[FONT=&quot]
Spróbuj przeczytać ze zrozumieniem moją poprzednią odpowiedź (polemikę) na Twój post. Równie uważnie przeczytaj co poniżej:
[/FONT]
Od tego co się wydarzyło na granicy do zbrodni w afekcie to chyba daleko jest...

Chyba? Na podstawie czego tak twierdzisz.
A to: http://gazetaolsztynska.wm.pl/Przemytnicy-spalili-celnikowi-samochod,66739
to: http://www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090329/LUBLIN/297770552

lub
to: http://www.celnicy.pl/showthread.php?t=4264
to niby co – zabawa w ciuciubabkę?
Do kogo i za co strzelano ładnych kilka lat temu w warmińsko – mazurskim? Do fc i pewnie dla żartu - głośno o tym było w całej Polsce.
... Skoro kara, którą wymierzył sąd jest tak drastycznie niska - pytam się jak należało tę osobę ukarać ?. 1 000 zł, 10 000 zł, 100 000 zł, czy pozbawienie wolności ?...

Dlaczego karę kojarzysz z jakąś kwotą pieniędzy?

...Do Urzędu Skarbowego codziennie przychodzą awanturujący się podatnicy - wywywają od nierobów, grożą, ze jeszcze wszystkim nam pokażą i wszystkich załatwią - pana też.
I co - należy ich zamknąć ?
Awantura czy groźba karalna? Tej drugiej nie radzę lekceważyć.
...Czy opis i przedstawienie całgo zdarzenia nie jest trochę przerysowane - Ukrainka chciała zabić dla 100 paczek fajek celnika ...

Nie wiem czy opis i przedstawienie całego zdarzenia jest przerysowane ale podane wyżej linki to są fakty.

Napisał cat
JAKĄ KARĘ wyznaczy sąd CELNIKOWI stosującemu "groźbę karalną" wobec funkcjonariusza państwowego np. ... policjanta na służbie???

Gdy moja Żona odpowiada na moje konkretne pytanie swoim pytaniem, odbiegającym na dodatek od istoty sprawy, to zwykle jej odpowiadam: ... nie chce mi się z tobą gadać.

Jeżeli Ci się nie chce to Twoja sprawa. Ponadto współczucia dla Żony.

Ostatnia edycja:
"Dlaczego karę kojarzysz z jakąś kwotą pieniędzy?"
Dlatego, że kara grzywny jest jedną z kar przewidzianych przez prawo karne a jej wymiar jest jednym ze sposobów miarkowania tej kary.

"Awantura czy groźba karalna? Tej drugiej nie radzę lekceważyć."

Jak petent mówi "ja Pana załatwię" - to nie ejst groźba karalna ?

"Nie wiem czy opis i przedstawienie całego zdarzenia jest przerysowane ale podane wyżej linki to są fakty."

Zatem ponawiam pytanie jaką karę powinienm wymierzyć sąd tej osobie, żeby była sprawiedzliwa ?.
Ja nie pochwalam tego co się stało. Była groźba - była szybka kara. Tak powinno być.
Nie rozumię tylko oburzenia pod adresem sądu. Przytaczasz linki z rzeczywistymi groźbami pod adresem celników i zamachami na ich osoby. Twoim zdaniem teraz wszyscy powinni być jedną miarką oceniani i karani ?. Czy sąd orzekł: szkodliwość czynu znikoma albo poprzestał tylko na pouczeniu ? Nie, sąd wymierzył karę. Ukarał za groźby.

Piszecie, że nie rzecz w tym, na jak wysokoą karę sąd ją skazał. To pytam ponownie zatem - powinien ją skazać na karę pozbawienia wolności ?

Ostatnia edycja:
Wedle Art. 190 § 1. kodeksu karnego kto grozi innej osobie popełnieniem przestępstwa na jej szkodę lub szkodę osoby najbliższej, jeżeli groźba wzbudza w zagrożonym uzasadnioną obawę, że będzie spełniona, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
§ 2 tego artykułu dodaje, że ściganie następuje na wniosek pokrzywdzonego.
Dla bytu przestępstwa nie jest konieczne stwierdzenie obiektywnego niebezpieczeństwa realizacji groźby, tj. tego, czy sprawca miał rzeczywisty zamiar jej spełnienia ani też tego, czy miał faktyczne możliwości jej spełnienia. Ważny jest jedynie subiektywny odbiór tej groźby u pokrzywdzonego, tj. to, czy faktycznie wzbudziła ona u niego obawę spełnienia, tj. wywołała uczucie strachu lub zagrożenia

Back
Do góry