Ubezpieczenia grupowe w Generali - ubezpiecz się bezpośrednio!!!

• Thread starter Thread starter Nie zarejestrowany
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
trudno nie zgodzić się z przedmówcami ale skoro opłacam ubezpieczenie w Generali od np NW, operacji itp czyli zabezpieczam się na wypadek kłopotów ze zdrowiem to dywidenda (czy też jak wolą niektórzy-zwrot składki nadpłaconej[tak interpretuje dywidendę PZU]) powinna być wykorzystana też tylko na "cele zdrowotne" lub oddana osobom które są ubezpieczone (tak jak to się dzieje w niektórych IC). Zanim zaczniemy dzielić cokolwiek powinniśmy wyjść od definicji dywidendy! Ja chciałbym wiedzieć czy dywidenda to jest zysk wypracowany przez Generali z mojej składki, czy też dywidenda to jest zwrot części składki już przeze mnie wpłaconej do Generali. Jeżeli dywidenda jest z moich pieniędzy to wolałbym aby ZZ nie szafował moimi pieniędzmi w myśl solidarności społecznej i np.opłacał nimi wypadów na zawody sportowe. Jeszcze jedna kwestia - kto winien korzystać z dywidendy? Czy wszyscy którzy zwrócą się do "komisji" ZZ czy też tylko osoby opłacajace składkę w Generali.

Kolega CZARNYCHARAKTER niech będzie łaskaw od...stosunkować się od pomysłów, mających na celu wspólną korzyść!
Przede wszystkim jest to projekt- do dyskusji !!! Jaki by nie był osiągnięty efekt, to można przyjąć "z zamkniętymi oczami", że właściwszy od egoistycznych pomysłów właścicieli organizacji, na której cześć Kolega pisał swoje peany.

Cieszę się, że Kol. BlackJack zainicjował dyskusję w sprawie.
Napisałem tzw. dywidenda co nie jest trafnym sformułowaniem. Funkcjonariusze są przyzwyczajeni do tej nazwy, ale nie jest to prawidłowe nazewnictwo.
To nie jest dywidenda, ale stała procentowa kwota przekazywana niezależnie od zysku czy straty ubezpieczyciela. To gwarantuje nam w przeciwieństwie do dywidendy stałe wpływy. Kwota ta jest przekazywana dla ZZ Celnicy PL, który może ją wydatkowac na dowolne cele statutowe. Może to być integracja poprzez sport, wycieczki, inne, zapomogi, pomoc prawna i inne cele statutowe.
Zaproponowaliśmy do dyskusji cele jak w załączonym projekcie wyłącznie dla ubezpieczonych w Generali i prosimy o dalszą dyskusję.

Oto zdarzenia, które proponujemy finansować:
1. Udzielenie osobom uprawnionym pomocy finansowej w związku z:
a) leczeniem i rehabilitacją zdrowotną
b) zakupem leków , protez, niezbędnych aparatów i akcesoriów medycznych oraz sprzętu rehabilitacyjnego, będących koniecznym dla życia i zdrowia osoby wnioskującej o udzielenie pomocy
2. Udzieleniem pomocy finansowej związanej z poniesieniem kosztów obsługi prawnej lub postępowania sądowego w sprawach:
a) o naruszenie praw pracowniczych
b) w przypadku toczącego się postępowania karnego wobec funkcjonariusza lub pracownika w związku z podejrzeniem popełnienia przez niego czynu niedozwolonego
c) w przypadku konieczności wystąpienia funkcjonariusza lub pracownika na drogę postępowania sądowego związanego z wystąpieniem o odszkodowanie w przypadku stwierdzonej utraty zdrowia
3. Udzielenie pomocy finansowej osobom uprawnionym, które znalazły się w trudnej sytuacji życiowej, spowodowanej wypadkiem losowym, klęską żywiołową lub innymi okolicznościami, trudnymi do przewidzenia.

Ostatnia edycja:
kolego "CAT" dywidenda/zysk/... jest wypracowywana m.in. z mojej składki dlatego zamierzam żywo się interesować tą kwestią. Jeżeli dobrze zrozumiałem to właścicielem tzw. dywidendy jest ZZ Celnicy.PL jako podmiot prawny podpisujący umowę z Generali i dlatego szeregowi ubezpieczeni nie są tutaj beneficjentami (czyli mówiąc wprost ZZ może zrobić co zechce z tak wypracowanymi pieniędzmi i tak naprawdę to opłacający składki nie mają tu nic do powiedzenia-trzymając się litery prawa). Nie chce mi się wierzyć, że Generali wypłaci w/w należność kiedy będzie strata. Sądzę, że wzorem innych ubezpieczycieli zysk będzie pomniejszony o wypłacone roszczenia z tytułu polisy. 100% tzw dywidendy powinno być rozdzielone najpierw proporcjonalnie na "komisje" ZZ przy poszczególnych IC (wysokość uzależniona do wysokości wniesionych składek). Biorąc za przykład dywidendę z PZU (15-30zł/1os) sądzę, że te zgromadzone środki mogłyby być spożytkowane na pkt.1, 2a i c, 3 w myśl solidarności społecznej. Mam obiekcje co do 2b-jak to będzie rozliczane jeżeli osoba okaże się winna stawianych mu czynów?

... dywidenda/zysk/... jest wypracowywana m.in. z mojej składki dlatego zamierzam żywo się interesować tą kwestią...

Czy tak, jak byłeś "żywo zainteresowany" skokiem na cudzą kasę w innych wypadkach?

ps
Rozumiem, że tylko z lenistwa nie chce CI się czasami wcisnąć "shift'a" ?!
Gdybyś miał wątpliwości - powyższe (*) jest retoryczne

Nasunęła mi się jeszcze jedna uwaga: czy skoro ZZ Celnicy.PL otrzymuje tzw dywidendę (stanowi ona przychód dla organizacji) podlega ona opodatkowaniu? Jeżeli tak do w regulaminie powinno być to wskazane, że pozyskane z Generali środki są dzielone po odprowadzeniu należnego podatku.

rozumiem "CAT" że jesteś niedospany i dlatego mało merytoryczny ale obudź się kolego: rozmawiamy o rozdysponowaniu środków powstałych z opłacania przeze mnie, ciebie (no nie wiem czy ty również jesteś ubezpieczony w Generali) i przez innych-ubezpieczeń.

Ty już zostaw mój poziom świadomości w spokoju, bo "rozumienie" jest CI raczej obce. Twoje "sny na jawie" dawno przestały interesować ludzi myślących. Ty nawet czytać nie umiesz, czepiając się także po udzieleniu konkretnej, lub jak wolisz - MERYTORYCZNEJ odpowiedzi (vide: Dzisiaj 12:23 #24 slawomir.siwy ).
Jeśli nie rozumiesz słowa "retoryczny" - polecam GOOGLE.
Jeżeli nadal nie pojmujesz, napiszę wprost: nie przeszło mi nawet przez myśl prowadzenie merytorycznej dyskusji z osobnikiem, który do tej pory pomimo wielu dowodów na wypisywanie na tym forum wierutnych bzdur, nie zdobył się choćby na jedno słowo "przepraszam"! Nie doszukuj się więc tutaj merytoryki i moje słowa potraktuj jako zwykłe, prostackie wyzwisko, przyrównujące wyłącznie do ludzi pokroju "JES" (Jacka Eksperta Staniszewskiego - kolejność zamierzona)!!

niezmiernie przykro czyta się twoje posty CAT, jak masz kolego problemy emocjonalna to zwróć się do specjalisty, a nie przelewaj na innych swoje żale. Chociaż nie, lepiej abyś się wyżył na klawiaturze niż bogu winnym osobniku, a już nie daj boże dziecku. Jakbyś zapomniał, to tematem tej szpalty jest rozdział tzw. dywidendy. Jeżeli nie jesteś ubezpieczony w Generali to lepiej siedź cicho w tym temacie :). Sławek nie po to zainicjował ten temat abyś dawał upust swojej nienawiści do .... (właściwie to nie wiem do kogo bo jesteś bardzo "ekspresyjny" w swoich wypowiedziach i nie wskazujesz konkretów). Tu idzie dyskusja o sposobie rozdziału pieniędzy i to nie małych pieniędzy. Tak na marginesie ten kogut ze zajęcia chyba trafnie oddaje twoją naturę.

Uważam że pieniądze powinien dostać każdy jacek za lizanie dupy innemu jackowi...
Dodatkowo jak jakiś jacek zgłosi się do mnie i potwierdzi że w imię własnych chorych ambicji sprzedał się poprzez poparcie negatywnych dla funkcjonariuszy celnych przepisów ma u mnie dyche co miesiąc - dożywotnio.

I co teraz zadowolony pANIE "merytoryczny".

Zajmij się konkretami pajacu a nie tylko mieszaniem tam gdzie inni chcą coś dobrego zrobić......

Czy poza nieżyczeniem sobie czegoś tam masz coś do powiedzenia mącicielu żałosny? :D

Wracając do tematu przewodniego - miło nam poinformować, że w zwiazku z bardzo dużym odzewem "forumowiczów" na ofertę ubezpieczenia ogólnopolskiego CERTUM MAX GENERALI ŻYCIE TU S.A. i przystąpieniu dużej grupy funkcjonariuszy z IC PRZEMYŚL już w miesiącu maju wydzielona zostanie dla nich osobna polisa obsługiwana w Izbie Celnej.
Aktualnie trwają rozmowy formalne.

Dziękujemy za zainteresowanie.

Back
Do góry