Tylko strajk totalny może nam pomóc.

IC Łódź

Wydaje mi się, że koordynatorzy powinni rekrutować się z zarządów lokalnych związków; ja osobiście mogę działać w ramach wydziału czy referatu, ale bez ochrony prawnej tymi 4 dniami za dużo nie zwojuję.

Jeszcze wcześniej, w związku z wdrożeniem tego wszystkiego i jeszcze wcześniej przy wprowadzaniu ustawy o SC i po jej wprowadzeniu pytałem wszystkie inne ZZ o organizację wspólną protestu i udział w proteście i nie uzyskałem odpowiedzi (FEDERACJA, ZZSNPiA) lub uzyskałem negatywną (Zrzeszenie)

Struktury ZZ Celnicy PL nie są na tyle rozbudowane. Funkcjonariusze przez te trzy lata naszej działalności nie wstąpili masowo do Związku i nie zdeklarowali się do czynnego działania. Liczymy raptem tylko ponad 600 członków i ok. 10 Kół
Protest jeśli ma być skuteczny musi być oddolny i masowy, jak w styczniu 2008. To muszą być wyraźne sygnały i deklaracje z setek miejsc w Polsce.

Myślę, że sukces jest już ogromny: mianowania, wartościowania. Osobiście wysyłalam listy i maile gdzie się da. Odpowiedzi żadnej.
Prawda jest taka: jak komuś pożyczasz pieniądze i ci nie oddaje, to nie idziesz do sądu, tylko na żula wynajmujesz żuli, którzy mu przed blokiem wrzeszczą: złodzieju oddaj kasę !!!
Wysyłanie pagonów byłoby dobre w USA, tutaj wystarczy wysypać kontener buraków. Skojarzenia i public relations gwarantowane.

tylko dobre kancelarie prawnicze,a nie pikniki ze skladek celnikow

CELNICY POLSCY zadeklarujcie sie
tylko do jedynego celniczego zwiazku

Słuchajcie ludzie po ostatnim proteście ludzie maja tego dosyć. Wywalczyli modernizację Ci najmniejsi z pasów i OC wewnętrznych, a kasę dostali celnicy z Izb i Urzędów i oczywiście kierownicy. Także po co walczyć jak My czyli Ci najmniejsi nie mają o co walczyć, bo i tak nic nie dostaną. Takie jest moje zdanie.

Słuchajcie ludzie po ostatnim proteście ludzie maja tego dosyć. Wywalczyli modernizację Ci najmniejsi z pasów i OC wewnętrznych, a kasę dostali celnicy z Izb i Urzędów i oczywiście kierownicy. Także po co walczyć jak My czyli Ci najmniejsi nie mają o co walczyć, bo i tak nic nie dostaną. Takie jest moje zdanie.

Gdyby pewni ludzie w latach 70-tych (XX wieku) powiedzieli sobie "...po co walczyć jak My czyli Ci najmniejsi nie mają o co walczyć, bo i tak nic nie dostaną", to być może w latach 80-tych mur berliński by nie padł ...
Uwierz, że doskonale rozumiem wiele frustracji tu wylewanych, poczucie totalnego braku sprawiedliwości i nadziei, żal zniweczenia wieloletniego poświęcenia dla tej Służby. Te i tym podobne odczucia mnie również dotyczą, a jestem przekonany, iż także wielu Koleżanek i Kolegów. Nie każdy posiada wystarczająco wiele chartu ducha, siły, zdecydowania czy też odwagi, by samemu stać się "iskrą zapalną reakcji łańcuchowej". Większość (w tym również ja) ogląda się na innych, czeka, obserwuje, bo "porywanie się z motyką na słońce" istotnie byłoby totalną głupotą.
Wybacz pouczanie, lecz nie wolno zabierać nadziei tym, którzy ją jeszcze mają! Nie można stwierdzać, że "nie ma o co walczyć", gdyż jest "o co", tylko jeszcze do końca nie wiemy "jak". Nie wszyscy zdobędą się na powierzenie swoich spraw sądom, nie wszyscy "ruszą" do protestu, nie wszyscy "się oflagują" czy też wyślą jakieś pisma, lecz ufam również, iż nie wszyscy pozwolą na "grzebanie im w tyłkach" dla wyłącznej przyjemności grzebiących!

Sądzę, że nawet Ty dowiedziawszy się o masowych działaniach, chętnie się do nich przyłączysz ...

Ja nie powiedziałem, że jestem przeciwny. Pewnie, że się przyłączę. I nie mam zamiaru komukolwiek odbierać nadziei, bo ciągle ją mam, że jednak coś się zmieni na lepsze :)

Ostatnia edycja:
Myślę, że gdyby udało się przeprowadzić taką akcję jak w 2008r, to należałoby odpowiednio wytłumaczyć społeczeństwu poprzez media, o co w tym chodzi, jak to Nieogolony i jego ekipa zrobiła skok na kasę itp. itd. To musi się wziąć pod uwagę, bo Nieogolony będzie pięknie ładnie mydlił oczy społeczeństwu, że wszystko jest OK, a my nie wiadomo czego chcemy i będziemy w mediach przedstawiani jako ci źli.

Ostatnia edycja:
Tylko wszyscy czytaliśmy odpowiedz jaka jest średnia zarobków 2,67 czyli to wychodzi coś około 5 tys lub więcej. I oni będą się tego trzymać ale taką średnią wyrabia 2 celników z pasa razem z dodatkami to już jest druga sprawa

Tylko wszyscy czytaliśmy odpowiedz jaka jest średnia zarobków 2,67 czyli to wychodzi coś około 5 tys lub więcej. I oni będą się tego trzymać ale taką średnią wyrabia 2 celników z pasa razem z dodatkami to już jest druga sprawa

No i właśnie tu jest apel do Związku, żeby nie dać się zaskoczyć Nieogolonemu na takie czy inne argumenty, bo to wszystko pójdzie w eter i polegniemy. Musimy jako środowisko mieć odpowiednio przygotowaną politykę informacyjną w czasie takiej akcji, musimy przewidzieć, że ten sku...syn będzie chciał nas koniecznie zdyskredytować. Musimy przewidzieć jakich będzie używał argumentów. Musimy też przekonać społeczeństwo, że Nieogolony wraz ze swoją ekipą po prostu zrobił sobie prywatny folwark.

Rybka - w latach 70tych i 80tych Ludzie mieli jaja. Nasze środowisko jest dość "miękkie". No i aż wstyd powiedzieć, jaja ma tylko nasz szef (SSC) - wyd..ał nas , a szkoda.

Rybka - w latach 70tych i 80tych Ludzie mieli jaja. Nasze środowisko jest dość "miękkie". No i aż wstyd powiedzieć, jaja ma tylko nasz szef (SSC) - wyd..ał nas , a szkoda.

Szanowny Kolego!
JAJA, to paradoksalnie ma tutaj udzielająca się czasami Maryśka albo Rozważna!
Absolutnie nie wiem co ma SSC, chociaż przypisując nawzajem do siebie odpowiednie elementy anatomii, to może tak być.

Dajcie spokój z tymi cochones obecnego.

Parę rzeczy mu się nie ewidentnie udało. Pomimo jego wielkich chęci i starań całego podległego posłusznego do bólu aparatu.

Czas już weryfikuje jego miejsce w historii polskiego cła. Że jest to miejsce milowe, to już wszyscy wiemy.

Niepotrzebne jest już czarne na białym czy jakoś tak ..... .

Niektórzy twierdzą, że był bardzo potrzebny. Bo po jego radosnej twórczości nawet zagorzałym oponentom powrót PISu & SLD wydaje się stanem powszechnej szczęśliwości.

ad vocem
protest z 2008 roku to była oddolna akcja wschodniej granicy wywołana czystkami w Dorohusku, ustaw o SC zezwalała wtedy na zwolnienie funkcjonariusza ze służby w momencie przedstawienia przez prokuratora zarzutów, i dzięki strajkowi zapisy te zniknęły z ustawy, a co do obiecanych pieniędzy to wszyscy wiecie jak było. miało być 500 na łeb dostaliśmy po 250. Ale czystki nie ustały tylko odwlekło się w czasie zwalnianie ze służby, i jest to moim zdaniem jeden z elementów obecnej modernizacji naszej formacji, a proste następstwo strajku w styczniu 2008, i taka modernizacja trwa nadal tylko jest robiona rękami funkcjonariuszy, wystarczy parę pozytywnych powtórek i p DIC ma już kilka nowych etatów do zagospodarowania i modernizuje formację co kilka lat nowi funkcjonariusze. Bo tu scenariusz jest już prosty: na granicy, za marne pieniądze, macie za...ać aż wam będzie po plecach pot ciekł ale tylko 3-5 lat a potem my wam podziękujemy dyscyplinarka i zwolnieniem (po pozytywnej powtórce GM) i dalej będziemy modernizować służbę a i o emerytury nie ma się co martwić bo kto ich doczeka,bo jak go nie pałą to za kilkanaście lat (opcja optymistyczna przy obecnym stanie finansów UE) Ukraina wejdzie do unii i problem się sam rozwiąże.
Więc dopóki jeszcze gdzieś tli się iskierka nadziei to trzeba w nią chuchać i dmuchać żeby nie zagasła i to szybko bo czas działa na naszą niekorzyść.

Wszystkie siły w chwili obecnej nalezy skierować na organizację. Nie musimy na razie rozważać co i jak powiemy społeczeństwu. na to jest czas, gdyż do zorganizaowania protestu daleka droga.

Informujcie się sms-ami i telefonicznie, że po prostu robimy protest. Podczas kolejnego tygodnia piszcie jak to wygląda w Waszych komórkach.

Ps. często słyszę, że na protest np. na granicy nie ma szans bo tam sama młodzież - szacun.

PISZCIE WIĘC JAKIE SĄ NASTROJE - DOROHUSK, KORCZOWA, HREBENNE, INNE PRZEJŚCIA. DZIAŁAMY, CZY PISZEMY DALEJ PISMA? CZYM RÓŻNI SIĘ SŁUŻBA FUNKCJONARIUSZA CELNEGO NA GRANICY OD FUNKCJONARIUSZA SG? KTO JEST BARDZIEJ NARAŻONY NA ATAKI ZE STRONY PRZEMYTNIKÓW?

W CELU KONSOLIDACJI PROPONUJEMY WYSYŁANIE KRÓTKICH MAILI DO PREMIERA - ZGODNIE ZE ZŁOŻONYMI NAM OBIETNICAMI W ZAKRESIE ZRÓWENANIA PRAW Z INNYMI SŁUŻBAMI MUNDUROWYMI
PROPOZYCJĘ TREŚCI MAILA ZAMIEŚCIMY JUTRO W NOWYM WĄTKU.

Back
Do góry