Tylko co z tych zapowiedzi ... faktycznie wyniknie?

Oj tam, oj tam . Zbliżamy się do ostatniego etapu, czyli prywatyzacji i sprzedaży wszystkiego. A Wy to o jakimś rozwoju, nagrodach, modernizacjach.

Jak się sprzeda, to wtedy będzie grosz na modernizację i inne pomysły.
Sądząc po tych imponujących wynikach gospodarczych ww. Spółek może to być prywatyzacja za złotówkę.

Warto byłoby przeanalizować więcej parametrów gospodarczych. Tabelka sugeruje, że sytuacja jest dramatyczna.
W tym roku Państwo nie wpompowało do tych firm ekstra pieniędzy, jak np dla Orlenu za mrożenie cen, to jedna z przyczyn gorszych wyników.
A za przysłowiową złotówkę to sprzedano Lotos, niestety pośrednio Ruskim.
Wyniki spółek Skarbu Państwa, są w dużej mierze uzależnione od decyzji politycznych, od wypłacanych do budżetu dywident itp. Państwo może z tych spółek zasilać budżet co pozornie zaniża zyski. Może też wpompować do nich kasę, co zyski zwiększa, żeby później wyprowadzić te pieniądze poza budżetem.
Jak jest w tym przypadku? Nie wiem. Wiem tylko, że jedna tabelka nie jest jednoznacznym parametrem.
Podobnie jest z układaniem budżetu Państwa. Też można wiele wydatków wyprowadzić poza budżet i wydawać kasę bez kontroli Parlamentu.
Taką pokusę mają wszystkie opcje polityczne. Kto z tym przegina/przeginał niech każdy sam oceni.

(...)
A za przysłowiową złotówkę to sprzedano Lotos, niestety pośrednio Ruskim.
(...)
To tak na poważnie?
Hm. Nie wiedziałem, że Arabowie to ta sama nacja co Rosjanie lub że mają zbieżne interesy na rynku paliwowym.
Co to propaganda potrafi zrobić ludziom?
Bez odbioru.

To tak na poważnie?
Hm. Nie wiedziałem, że Arabowie to ta sama nacja co Rosjanie lub że mają zbieżne interesy na rynku paliwowym.
Co to propaganda potrafi zrobić ludziom?
Bez odbioru.
Myślę, że kolega @PJS myślał w domyśle o pakiecie udziałów węgierskich. A jaką politykę prowadzi Orban to chyba już nie trzeba się domyślać...

Podobno pusto
b904ff62e2c485b5c41d85f1d0df7a16.jpg
Zrobi się komisję śledczą która wykaże, że to przez Obajtka i areszcik wydobywczy i lud będzie się uśmiechać.

Wyniki spółek Skarbu Państwa, są w dużej mierze uzależnione od decyzji politycznych, od wypłacanych do budżetu dywident itp.
Kolego, z ekonomii niestety pała.
Dywidenda jest (lub nie jest) wypłacana z ewentualnego zysku.
Nie można wypłacić dywidendy i potem wyliczyć stratę.
Najpierw zysk EBITDA, brutto, netto i dopiero z czystego zysku można coś wypłacić.

Kolego, z ekonomii niestety pała.
Dywidenda jest (lub nie jest) wypłacana z ewentualnego zysku.
Nie można wypłacić dywidendy i potem wyliczyć stratę.
Najpierw zysk EBITDA, brutto, netto i dopiero z czystego zysku można coś wypłacić.
Z teorii - celujący!
Z praktyki - niestety nie bierzesz pod uwagę celowo pokręconej strategii wypłat dywidend "odpowiednim" osobom ...

Jakiej by nie prowadził, to robi to w interesie Węgrów.
U nas prowadzi się politykę w interesie Ukraińców, Niemców, Amerykanów, czasem Rosjan, ale nie Polaków.
Pewny jesteś na 100%? Myślę, że podobne prowadzenie polityki przyświeca większości demokracji na świecie!

Nie twierdzę jednoznacznie, że to dobry kierunek, ale jak czas pokazuje, sytuacja jest dość skomplikowana.
To, co było oczywiste 24 lutego '22, dziś już wygląda zupełnie inaczej.
Chociażby polityka Niemiec tego dowodzi. Kiedy my otwieraliśmy swoje domy dla ofiar agresji (jak się okazało, przy okazji dla grona cwanych), to Niemcy ich sprzedali w przekonaniu, że szybko polegną, Dzisiaj to my jesteśmy bee, bo bronimy własnych interesów (vide rolnicy), a Niemcy to najlepsi sprzymierzeńcy. Jak widać, wyrachowani ale skuteczni, może trzeba się czegoś uczyć...

digital411 nie rozumiem co odwalasz na tym forum... cały czas polityczne wstawki- jako funkjonariuszowi tobie tego robić nie wolno...powinieneś dostać bana dla własnego dobra- to forum ma służyć konsolidacji środowiska i wymianie istotnych dla nas informacji a nie napuszczaniu jednych na drugich. Agitki polityczne zostaw dla najbliższych tutaj każdy swój rozum i zdanie wyrobione na temat poszczególnych polityków od dawna ma​

digital411 nie rozumiem co odwalasz na tym forum... cały czas polityczne wstawki- jako funkjonariuszowi tobie tego robić nie wolno...powinieneś dostać bana dla własnego dobra- to forum ma służyć konsolidacji środowiska i wymianie istotnych dla nas informacji a nie napuszczaniu jednych na drugich. Agitki polityczne zostaw dla najbliższych tutaj każdy swój rozum i zdanie wyrobione na temat poszczególnych polityków od dawna ma​

tak w kwestii formalnej, funkcjonariusz może przedstawiać swoje poglądy polityczne gdzie i jak mu się podoba, nawet w pracy pod warunkiem, że nie będzie to : 1. przy wykonywaniu obowiązków służbowych i 2. publicznie. Poza tym jest mowa o manifestowaniu, cokolwiek to znaczy. Moim zdaniem na forum jak najbardziej może, chyba, że regulamin forum zabrania ale ustawa nie zabrania.

Art. 201. Funkcjonariusz przy wykonywaniu obowiązków służbowych nie
może:
1) kierować się interesem jednostkowym lub grupowym;
2) uczestniczyć w strajku, a także w działalności zakłócającej normalną pracę
jednostki organizacyjnej KAS;
3) publicznie manifestować poglądów politycznych.

tak w kwestii formalnej, funkcjonariusz może przedstawiać swoje poglądy polityczne gdzie i jak mu się podoba ...

Art. 201. Funkcjonariusz przy wykonywaniu obowiązków służbowych nie
może:
...
3) publicznie manifestować poglądów politycznych.

Osobiście nie popieram "politykowania" przez funkcjonariuszy ale nie jestem też za "banowaniem" akurat z tego powodu.

Natomiast w kwestii formalnej, to Szanowny Adrianie - nie zauważasz pewnej sprzeczności.
Nasze forum, jest forum publicznym w dodatku nagminnie używanym (w przerwach 😉) podczas służby, więc "ktoś" chcący koniecznie "pogrążyć" wybranego funkcjonariusza, z olbrzymią łatwością wykorzysta do tego punkt 3 cytowanego przez Ciebie Artykułu.

Tak więc każdy może sobie "politykować" ale nie każdemu wypada to robić i gdyby moje zdanie mogło mieć jakieś znaczenie, prosiłbym gorąco całość Koleżeństwa o powstrzymanie się przed politycznymi wstawkami - bez względu na preferowaną opcję ...

Back
Do góry