Stawki akcyzowe w.g nowej ustawy akcyzowej

• Thread starter Thread starter Nie zarejestrowany
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
Nie dajmy się zwariować. Normy NUC ustala w przypadku zużycia wyrobu energetycznego do produkcji innych wyrobów. Nie będzie więc ustalał normy zużycia benzyny specjalnej służącej do smarowania czegoś tam, czy wytrawiania blachy. Myślę, że przy tej całej głupiźnie, sens pewny miałoby ustalanie normy zużycia do produkcji wyrobu, a nie przy produkcji wyrobu, czyli np. benzyny do produkcji podpałki do grilla, czy toluenu do produkcji farby. Ot i tyle.

Nie dajmy się zwariować. Normy NUC ustala w przypadku zużycia wyrobu energetycznego do produkcji innych wyrobów. Nie będzie więc ustalał normy zużycia benzyny specjalnej służącej do smarowania czegoś tam, czy wytrawiania blachy. Myślę, że przy tej całej głupiźnie, sens pewny miałoby ustalanie normy zużycia do produkcji wyrobu, a nie przy produkcji wyrobu, czyli np. benzyny do produkcji podpałki do grilla, czy toluenu do produkcji farby. Ot i tyle.

Wiesz sens sensem a przepis i jego stosowanie przez administrację to drugie.

Na spotkaniach MF z przedsiębiorcami na etapie konsultowania nowej ustawy zapewniano, że ministerstwu chodzi o to, aby rejestrowały się podmioty zużywające, które zużywają zwolniony a kacyzy alkohol, benzyny no może oleje napędowe. A co wyszło - rejestrować się muszą np. warsztaty samochodowe, które kupują oleje przekładniowe i zakład przemysłowy kupujący oleje obróbcze.

Wytrawianie blach było przykładem mocno przejaskrawionym.

Jednak normę zużycia oleju napędowego (wg. nomenklatury CN) do produkcji opon czytałam w dzienniku urzędowym MF i to pod rządmi ustawy z 2004r. Choć przyznaję się bez bicia, technologii produkcji opon nie znam.

Back
Do góry