Spór z SSC o regulacje płac i przekazanie pełnej puli

slawomir.siwy

Administrator
Członek Załogi
Punkty reakcji
4 509
Miasto
ZZ Celnicy PL
Po liście SSC w sprawie podwyżek i ich podziale na raty tuż przed Świętami SSC odpowiedział na zarzuty central związkowych. W zał. odpowiedź na to wystąpienie SSC

http://zz.celnicy.pl/tekst-415.html

APELUJEMY DO WSZYSTKICH ZWIĄZKÓW, ABY ZAWIESIĆ ROZMOWY Z DYREKTORAMI DO CZASU ZAKOŃCZENIA SPORU Z SSC. SPOTKAJMY SIĘ 12.04. Z INNYMI CENTRALAMI I POSTAWMY TĘ SPRAWĘ SSC TAK JAK NALEŻY.
MUSIMY DZIAŁAĆ WSPÓLNIE

Ostatnia edycja:
Po liście SSC w sprawie podwyżek i ich podziale na raty tuż przed Świętami SSC odpowiedział na zarzuty central związkowych. W zał. odpowiedź na to wystąpienie SSC

http://zz.celnicy.pl/tekst-415.html

APELUJEMY DO WSZYSTKICH ZWIĄZKÓW, ABY ZAWIESIĆ ROZMOWY Z DYREKTORAMI DO CZASU ZAKOŃCZENIA SPORU Z SSC. SPOTKAJMY SIĘ 12.04. Z INNYMI CENTRALAMI I POSTAWMY TĘ SPRAWĘ SSC TAK JAK NALEŻY.
MUSIMY DZIAŁAĆ WSPÓLNIE

P. Sławku, z doświadczenia wiem, ze nie kazdy zwiazkowiec, czlonek zarzadu czyta Panskie forum(dla zasady nie :-) . Pismo jw nalezy rozpowszechnic @, wskazujac propozycje terminu i miejsca spotkania w skali ogolnopolskiej (dot kazdej organizacji zwiazkowej w administracji celnej) Nalezy dzialac szybkoooo

DIC w Białymstoku pytał o udział w rozmowach, dzisiaj wysłano taką odpowiedź:

ZZ Celnicy PL –46/2010

Pan Mirosław Sienkiewicz
Dyrektor Izby Celnej w Białymstoku

Szanowny Panie Dyrektorze.

W kontekście pisma nr 310000-IKAW-114-37/10 z dnia 07.04.2010r. Związek Zawodowy Celnicy PL zwraca się z wnioskiem o zawieszenie rozmów na temat podwyżek w 2010 roku.
Wnosimy o powyższe do czasu zakończenia sporu z Szefem Służby Celnej.
Istnieją wytyczne Szefa Służby Celnej, które wiążą Dyrektorów, przez co uniemożliwia się przeprowadzenie faktycznych uzgodnień, czyli realizację art.6, art.21 ust.2 i art.27 ust.3 ustawy o Związkach zawodowych w związku z art.59 ust.2 Konstytucji RP.
Z ww. względów w ocenie Związku dochodzi do utrudniania działalności związkowej poprzez uniemożliwienie rzeczywistego uzgodnienia zasad wynagradzania.
Ponadto Szef Służby Celnej w dotychczasowej korespondencji podżega do złamania ustawy – art.222 ust.2 ustawy o SC wykorzystując do tego celu piastowane stanowisko.
Jako funkcjonariusze państwowi nie możemy wziąć udziału w procederze, który może naruszać prawo, stąd wnosimy o zawieszenie rozmów do czasu zakończenia sporu z Szefem Służby Celnej i doprowadzenie do stanu zgodnego z prawem, a więc umożliwiającego faktyczne uzgodnienia. Nie rezygnujemy z zajęcia stanowiska w sprawie oraz uzgodnień zasad wynagradzania, jednak z uwagi na prawdopodobne naruszenie prawa, może to nastąpić po usunięciu przeszkód w postaci wytycznych Szefa Służby Celnej, które nie pozwalają na zawarcie porozumienia.
O ile to nie nastąpi, zwrócimy się do innych organów z prośbą o rozstrzygnięcie trwającego sporu.
Załączamy pismo do Szefa Służby Celnej z dnia 06.04.2010r.

Przewodniczący
ZZ Celnicy PL
/ - /
Sławomir Siwy

Warszawa, dnia 12.04.2010r.

Zrzeszenie Związków Zawodowych Służby Celnej RP
Związek Zawodowy Szczególnego Nadzoru Podatkowego i Akcyzy
Związek Zawodowy Celnicy PL

Dyrektorzy Izb Celnych
wszyscy

Szanowni Państwo.

Z uwagi na trwającą ŻAŁOBĘ NARODOWĄ, wyżej wymienione centrale Związków Zawodowych Służby Celnej RP zwracają się z apelem o zawieszenie wszelkich rozmów dot. podziału środków na podwyżki.

Po tym terminie zostanie przedstawione stanowisko.

W imieniu Zarządu:

Barbara Smolińska – Przewodnicząca Zrzeszenia Związków Zawodowych Służby Celnej RP
Sławomir Siwy – Przewodniczący Związku Zawodowego Celnicy PL
Paweł Ślęzak – Członek Zarządu Związku Zawodowego Szczególnego Nadzoru Podatkowego i Akcyzy

Do wiadomości:
  • Pan Jacek Kapica Szef Służby Celnej

Widzę, że cenzura powróciła i nieprzychylne opinie takie jak moja
Za bardzo niestosowne uważam wykorzystywanie w jakikolwiek sposób dla swoich celów tego tragicznego zdarzenia!!!

Zaliczam do tego wnoszenie o zawieszenie rozmów na temat podziału środków na podwyżki w związku z Żałobą Narodową. Gdyby stanowisko związków wcześniej było odmienne, na pewno tak by mnie to nie raziło, a tak wcześniej wnioskowali o zawieszenie, a teraz znaleźli dodatkowy pretekst. Wstyd!!!

są w całości usuwane przez administratora.
Może najlepiej Panie Sławomirze mnie zbanować? (dla niezorientowanych - zablokować dostęp do forum)

Ostatnia edycja:
DIC w Białymstoku pytał o udział w rozmowach, dzisiaj wysłano taką odpowiedź:

ZZ Celnicy PL –46/2010

Pan Mirosław Sienkiewicz
Dyrektor Izby Celnej w Białymstoku

Szanowny Panie Dyrektorze.

W kontekście pisma nr 310000-IKAW-114-37/10 z dnia 07.04.2010r. Związek Zawodowy Celnicy PL zwraca się z wnioskiem o zawieszenie rozmów na temat podwyżek w 2010 roku.
Wnosimy o powyższe do czasu zakończenia sporu z Szefem Służby Celnej.
Istnieją wytyczne Szefa Służby Celnej, które wiążą Dyrektorów, przez co uniemożliwia się przeprowadzenie faktycznych uzgodnień, czyli realizację art.6, art.21 ust.2 i art.27 ust.3 ustawy o Związkach zawodowych w związku z art.59 ust.2 Konstytucji RP.
Z ww. względów w ocenie Związku dochodzi do utrudniania działalności związkowej poprzez uniemożliwienie rzeczywistego uzgodnienia zasad wynagradzania.
Ponadto Szef Służby Celnej w dotychczasowej korespondencji podżega do złamania ustawy – art.222 ust.2 ustawy o SC wykorzystując do tego celu piastowane stanowisko.
Jako funkcjonariusze państwowi nie możemy wziąć udziału w procederze, który może naruszać prawo, stąd wnosimy o zawieszenie rozmów do czasu zakończenia sporu z Szefem Służby Celnej i doprowadzenie do stanu zgodnego z prawem, a więc umożliwiającego faktyczne uzgodnienia. Nie rezygnujemy z zajęcia stanowiska w sprawie oraz uzgodnień zasad wynagradzania, jednak z uwagi na prawdopodobne naruszenie prawa, może to nastąpić po usunięciu przeszkód w postaci wytycznych Szefa Służby Celnej, które nie pozwalają na zawarcie porozumienia.
O ile to nie nastąpi, zwrócimy się do innych organów z prośbą o rozstrzygnięcie trwającego sporu.
Załączamy pismo do Szefa Służby Celnej z dnia 06.04.2010r.

Przewodniczący
ZZ Celnicy PL
/ - /
Sławomir Siwy

Panie Sławku z całym szacunkiem dla Pana osoby, ale po jakiego grzyba chce Pan zawiesić rozmowy na temat podwyżek ? ? ?
Ludzie chcą otrzymać podwyżki. Nie chcą czekać do u...ej śmierci na tych parę groszy ! ! !
Co Wy czytaj ZZ robicie ? ? ? i w jakim stylu ? ? ?

jabol - w tym temacie jest właściwe miejsce na Twój post i stąd nie będzie go nikt usuwał.

Po co zawieszamy rozmowy o podwyżkach?
Uzasadnienie jest w piśmie do DIC w Białymstoku i w piśmie do SSC oraz we wczesniejszym naszym piśmie do Dyrektorów.
Ponado podejmujemy działania, aby ludzie otrzymali to co zapisał im Sejm, a nie jakieś grosze w wysokości 100zł, które łaskawie przekazuje nam SSC.
Jeżeli ustąpimy to w br. i przez najbliższe lata większość nie zobaczy już nic.

Możecie sobie wnioskować o co chcecie, ale nie wykorzystujcie do tego Żałoby Narodowej!!!

Mój wykasowany wpis był w wątku DLACZEGO?
http://www.celnicy.pl/showthread.php?p=82503#post82503

No właśnie DLACZEGO wykorzystaliście ten czas do załatwiania swoich gierek?
Piękne słówka o cierpieniu, mesjanizmie, no i po co, skoro za słowami nie idą czyny?
Dlaczego?
Czy ktoś widział znak, który podążą w kierunku, który wskazuje?

To było oczywiste.
Nie rozumiem Twoich zarzutów.
Przyszedłem na spotkanie parę minut po czasie, uzgodniono już wczesniej takie stanowisko, przedstawiono go nam do dyskusji. Było oczywiste dla mnie i dla każdego tam obecnego, że takie stanowisko wobec tego co się stało musi na ten tydzień być podjęte i przekazane do izb.
Nikt z nas nie mógł nawet wyobrazić sobie sporów z DIC i SSC w tym okresie.

PS. Zrozum też, że to nie są gierki, tylko walka o to abyś Ty i Twoi koledzy dostali to co zagwarantował nam Sejm RP.

Ostatnia edycja:
można było równie dobrze zawnioskować o zawieszenie wykonywania obowiązków służbowych, gdyż przedstawiciele związkowi nie mogą podejmować decyzji!!! i nie mają planu działania, poza zawieszeniem.

Powtarzam!!!
Wasze wcześniejsze stanowisko zakładało zawieszenie rozmów i po tym spotkaniu z góry było wiadomo, że dokładnie takie stanowisko uzgodnicie, więc po co wpletliście w swoje GIERKI Żałobę? Żeby mieć później argument, że DIC nic sobie z tego nie zrobili? Że jak raz zawieszą, to później także zawieszą?

Strata czasu, mogliście coś konstruktywnego ustalić, a tak kasa związkowa na wyjazdy poszła w błoto!!! Bo mogliście to uzgodnić telefonicznie!!!

Jedni związkowcy nie zgadzają się na podział przedstawiony przez DIC dlatego, że chcieliby więcej, inni, dlatego, że nic nie dostaną (bo za dużo zarabiają), oczywiście są także działający z myślą o funkcjonariuszach. (Dlatego udało się pierwszy raz zjednoczyć związki:))

W ubiegłym roku niektóre grupy stanowiskowe dostały więcej, inne mniej. Analogicznie będzie w tym roku.

Związki już nie jedną firmę doprowadziły do upadku:cool:

Ja wg propozycji dostanę 19 zł i nie jestem z tego powodu zły, bo najwyższy czas, aby nastała normalność w służbie, a obiecywanie ludziom gruszek na wierzbie do niczego dobrego nie doprowadzi.

Ostatnia edycja:
Zapewniam Cię, że ustaliliśmy sporo na przyszłość.
Nie rozumiem Twoich zarzutów, stąd wybacz, ale nie będę się do nich odnosił.
Poczekajmy na kolejny uzgodniony ruch i wtedy ocenimy. Na razie chyba sam nie wiesz co negujesz.
Jeżeli poszczególne ZZ nie okażą słabości będzie dobrze. Bądź większej wiary jabol, więcej siły Ci życzę. Mniej zwątpienia praktycznie na początku drogi. Dlaczego już na poczatku batalii mielibyśmy składać broń i się poddawać, nie rozumiem tego? Powalczmy. Może się jednak nie uda, ale musimy spróbowąc, ja wierzę, że będzie dobrze. Oby tylko było jaknajmniej niedowiarków. Pamiętam jak już w grudniu 2008, przed skierowaniem ustawy do Sejmu apelowałeś o jej puszczenie. Tak nie wolno, tak nie działają Związki. Ostatecznie przegraliśmy, bo inni przyłączyli się do puszczenia ustawy w czerwcu/lipcu 2009, jednak w Sejmie udało się wiele zmienić na korzyść funkcjonariuszy, choć ustawa i tak nadal jest fatalna - jednak my jej w żaden sposób nie firmujemy.
To co wyprawia SSC i DIC z awansami to farsa, fikcja uzgodnień i możliwe złamanie prawa, podżeganie do złamania ustawy o SC i prawdopodobne utrudnianie działalności związkowej. Nie zgadzam się na to. Mam nadzieję na jedność ZZ, wtedy sprawę doprowadzimy do końca.

Szanowny Kolego Jabol

Najpierw pomyśl, potem pisz, a poza tym przestań pieniaczyć. Wsadziłeś się ze swoim gniewem o forsę w wątek o tragedii narodowej bo tobie się to skojarzyło z lansowaniem.
Wybacz ale to Ty różne wątki swoim wpisem pomieszałeś i wrzeszczysz głośno na innych bo to się nie zgadza z twoim imperatywem moralnym. Nie zastanowiło cię, że inni mogą się od ciebie różnić i właśnie w tym czasie nie wypada nawet wewnątrz środowiska skakać sobie do oczu. Czy te 19 złotych nie może poczekać ?
Fatalny moment znalazłeś na troskę o kondycję finansową środowiska poprzez krytykę kolegów. SC do upadku doprowadziły nie związki tylko konkretne osoby i czyny lub zaniechanie pozostałych.
Pozdrawiam ale do niedzieli bez odbioru.
Spróbuj się zatrzymać na chwilę.

obłudników u nas dostatek, ale przecież z tego słyniemy, no nie aguirre?

PS Niedawno rozbawiło mnie pewne stwierdzenie. "Związki nie mogą zgadzać się na to, co im się proponuje."

aguirre, przeczytaj jeszcze raz ze spokojem moje wpisy, odetchnij, zastanów się, następnym razem dwa razy pomyśl zanim coś napiszesz. Nie odniosłeś się do meritum, czyli użycia jako argumentu zawieszenia rozmów Żałoby, a zająłeś się gryzieniem nogawek:)

Ostatnia edycja:
Zróbmy sobie przerwę

Jak najbardziej na miejscu jest przerwa w "negocjacjach" (jeśli można o takowych mówić). Nie na miejscu jest upominanie się o pieniądze w chwili, gdy tyle osób płacze po stracie najbliższych. Jeśli komuś przyszło do głowy aby się lansować w czasie żałoby, to niech się wstydzi.
A ten jeden tydzień zawieszenia rozmów nic nie zmieni.
Mam nadzieję, że nie musze nikogo przekonywać, aby nasze wpisy na forum w okresie żałoby były maksymalnie wyważone i stonowane.

Dojechałem do domu i w drodze powrotnej myślałem jeszcze chwilę o tym co by się działo gdyby ZZ zajęły dzisiaj krytyczne stanowisko i rozpoczęły eskalację sporu z SSC o pieniądze i aż mnie zmroziło na samą myśl o tym.
Na szczęście wszyscy obecni zgodnie uznali za oczywiste wystosowanie apelu do DIC o zawieszenie rozmów.

Doszedłem do wniosku, że moja reakcja również była niestosowna.
Przepraszam

images

Ostatnia edycja:
dojechałem do domu i w drodze powrotnej myślałem jeszcze chwilę o tym co by się działo gdyby zz zajęły dzisiaj krytyczne stanowisko i rozpoczęły eskalację sporu z ssc o pieniądze i aż mnie zmroziło na samą myśl o tym.
Na szczęście wszyscy obecni zgodnie uznali za oczywiste wystosowanie apelu do dic o zawieszenie rozmów.

niestety nie- panie sławku warszawa - w tym przedstawiciel celników.pl podpisali porozumienie w sprawie podwyżek - przybito dic piateczke i dano niepisaną zgode na wartościowanie.
Glupie 300 zl. Oślepilo inspektorow. Zapomnienli ze sc to nie tylko inspektorzy ktorzy najwiecej zyskaja na tej podwyzsze w wawie

szkoda ze nie ma w nas jednosci - ale jak moze byc skoro nawet w 1 ic nie moga sie dogadac zwiazki a co dopiero w calym kraju...
Dic nieźle zagral ze zwiazkami - ale najwazniejsze ze ugral to o co mu od poczatku chodzili - wiedlki ze wskazanymi przez siebie kwotami :-)

Back
Do góry