Sok owocowy i jego produkcja w składzie podatkowym

  • Thread starter Thread starter Nie zarejestrowany
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
N

Nie zarejestrowany

Gość
Jestem producentem soku owocowego. Podczas produkcji soków nierzadko zachodzą zmiany które skutkują powstaniem produktu ubocznego zawierającego alkohol etylowy będący wynikiem procesu fermentacji.
I teraz pytanie - czy produkcja takiego soku musi odbywać się w składzie podatkowym zgodnie z nowa ustawą o podatku akcyzowym??
 
No toś gościu ruszył temat ale spróbujmy go przegadać:mad:

W nowej ustawie o podatku akcyzowym jest zwolnienie z obowiązku produkcji alkoholu w składzie podatkowym dla niezależnych gorzelni produkujących mniej niż 10 hl alkoholu etylowego w ciągu roku kalendarzowego, lecz zwolnienie to nie obejmie alkoholu będącego ubocznym produktem wytwarzania wyrobów nieakcyzowych.

Ustawodawca w nowej ustawie o podatku akcyzowym nie unormował w sposób szczegółowy i jednoznaczny zagadnienień ubocznego powstawania alkoholu etylowego podczas czynności produkcji wyrobów nieakcyzowych.

Kierując się literalnym brzmieniem przepisów ustawy o podatku akcyzowym produkcja soku owocowego - w składzie którego wchodzi alkohol etylowy jako produkt uboczny - winna odbywać się w składzie podatkowym.
 
Ostatnia edycja:
Cóż... zmieniam zdanie i przyzaję się do błędu gdyż zgodnie z nowymi przepisami alkohol zawarty w aramatch, olejkach eterycznych podlega zwolnieniu z podatku akcyzowego pod warunkiem okreśłonym w ustawie. A aromaty i olejki eter. nie są już wyrobami akcyzowymi (brak ich w załączniku nr 1 i 2 do ustawy) więc tak naprawdę sz.n.p. nie ma nic do nich podobnie jak ich produkcja nie powinna odbywać się w składzie podatkowym a przesyłka nie może odbywać się w procedurze zawieszonej akcyzy.
 
Cóż... zmieniam zdanie i przyzaję się do błędu gdyż zgodnie z nowymi przepisami alkohol zawarty w aramatch, olejkach eterycznych podlega zwolnieniu z podatku akcyzowego pod warunkiem okreśłonym w ustawie. A aromaty i olejki eter. nie są już wyrobami akcyzowymi (brak ich w załączniku nr 1 i 2 do ustawy) więc tak naprawdę sz.n.p. nie ma nic do nich podobnie jak ich produkcja nie powinna odbywać się w składzie podatkowym a przesyłka nie może odbywać się w procedurze zawieszonej akcyzy.

No ok - ale tu mowa o aromatach i olejkach a gość pisze o ubocznych produktach przy produkcji soku. Nie znam tego od strony technologicznej, ale może na początek należałoby odpowiedzieć sobie na pytanie, czym są te uboczne produkty - jaka jest ci klasyfikacja wg CN. Na razie wiemy, że zawierają alkohol. Cenna informacja, ale chyba nie wystarczająca.
Czym jest zatem ten produkt uboczny.
 
Aromaty

Oczywiście, że chodzi o aromaty surowe które niekiedy zawierają od 1 % do 4% alkoholu co jest wynikiem wysokiego stopnia zagęszczenia aromatu (150-200 krotnego) i powstają w produkcji soków czy też koncentratów.
 
Back
Do góry