Liczbę członków podsumowujemy co pół roku.
Na dzień 31.12.2019r. jest 4951 i liczba ta wzrosła w stosunku do daty 30.06.2019r. o ok. 200 członków.
W liczbie 4951 jest ok. 100 emerytów.
Bardzo serdecznie dziękuję wszystkim za wsparcie.
Jesteście wielcy!
Przeszliśmy całą tę zawieruchę z wejściem w życie KAS, zastraszaniem wtedy wprost przez samego MB i część Jego dyrektorów, pobieraniem na nowo upoważnień do finansów od każdego, atakiem na mnie i funkcyjnych z zz w niektórych lokalizacjach, brakiem propozycji.
Do tego doszło wejście w życie ustawy zaopatrzeniowej i liczne odejścia na emerytury, także z ZUS.
Mimo tego jesteśmy liczebnie praktycznie na tym samym poziomie.
To świadczy o tym, że są wśród nas ludzie naprawdę mocno ugruntowani, świadomi wagi podejmowanych działań, nie tylko jak sami piszecie do mnie, działań w interesie środowiska zawodowego KAS, ale wszystkich Obywateli RP. Przekonuje się do nas także kadra, choć wciąż niestety w większości obawia się zadeklarowania(Panie i Panowie oficerowie - popatrzcie na inne formacje! Nie potrzeba aż tak wielkiej odwagi!).
Jestem dumny, że tworzymy razem tak silny zespół, tak silną organizację. Jestem Wam wdzięczny, że jesteście, że wspieracie tę ideę. To dodaje skrzydeł. Pozwala stawiać nowe cele, rozwijać działalność.
Wielu z Was sygnalizuje, że będą wspierać związek także na emeryturze. Otrzymuję bardzo budujące maile i sms-y. Jest wśród nas 100 emerytów. Obiecuję, że pamiętamy o Was i będziemy pamiętać stale. Wierzę, że zbudujemy silną sekcję emerytów i rencistów i będziemy upominać się o Wasze prawa, które macie jako emeryci i renciści SC i SCS. Dziękuję Wam.
Otrzymuję także podziękowania od osób niezrzeszonych, którzy wspierają związek, ale z nieznanych przyczyn dotąd nie zdeklarowali się. Ja Was zawsze zachęcać będę do przystąpienia do związku, gdyż po prostu, czym nas więcej tym większa siła.
Zawsze jest na to dobry czas. Zawsze też można wrócić.
Bardzo zależy mi na osobach młodych stażem. Pisząc młodych stażem mam na myśli szeroki wachlarz stażu. Jest to bardzo rozbieżne w poszczególnych IAS, wiec trudno podać nawet średnią. To do Was przyszłość należy, to od Was zalęzy, jak będzie ewoluował KAS, więc włączcie się konkretnie w działalność.
Ps. Pamiętam jak w 2015 r. mieliśmy konferencję naukową na Wyższej Szkole Menedżerskiej w Wwie. Jeszcze przed wyrokiem TK. Do dzisiaj pamiętam i często ją przywołuję w różnych okolicznościach, tak bardzo mi się spodobała, tak była mądra, wypowiedź o sytuacji na granicy. Wypowiedź funkcjonariusza z dwuletnim stażem z OC Hrebenne. Niesamowite jak było to mądre spostrzeżenie po dwóch latach służby wygłoszone na sali konferencyjnej wobec ogółu zgromadzonych, w tym przedstawicieli innych formacji, profesorów, doktorów, wielu naukowców. Naprawdę bardzo mi i całemu związkowi na Was zależy i bardzo Was potrzebujemy! Bardzo Was potrzebuje KAS! Bardzo Was potrzebuje Polska! Weźcie to sobie do serca. To są szczere słowa.