Ruszyła akcja PAGON!!!

slawomir.siwy

Administrator
Członek Załogi
Punkty reakcji
4 509
Miasto
ZZ Celnicy PL
Funkcjonariusze i Pracownicy Służby Celnej!!!

Na forum internetowym celnicy.pl pojawił się oddolny pomysł zademonstrowania niezadowolenia środowiska wobec całokształtu działań Ministerstwa Finansów w związku z jednostronnym wdrożeniem "modernizacji" Służby Celnej, brakiem realizacji postulatów funkcjonariuszy i składanych funkcjonariuszom obietnic.
Pomysł został dobrze przyjęty i funkcjonariusze oczekiwali jedynie na wskazanie adresata.
Sądzę, że najbardziej zaskoczy naszych włodarzy z MF, jak również przyniesie największy skutek, jeżeli wyślemy pagony do UE - do Komisji Petycji i Komisji Europejskiej.
Tak się składa, że jedna z naszych Petycji jest rozpatrywana w Komisji Petycji, a w piśmie do nich sygnalizowaliśmy wyraźnie problemy związane z wdrażanym wartościowaniem i innymi procesami "modernizacyjnymi". Jest więc okazja, aby zwrócić uwagę instytucji UE na inne nasze problemy.
Do Premiera już wysyłaliśmy listy. DO MF także były kierowane podobne akcje. Wszelkie inne działania w instytucjach krajowych nie przyniosły spodziewanych efektów. Także dlatego postanowiliśmy skierować akcję do instytucji UE.
W PETYCJI SC są adresaci z PE i KE. Petycję do UE wyśle także Związek, stąd możemy jako środowisko spodziewać się odpowiedzi, która będzie na pewno, gdy do instytucji UE wpłynie tysiące przesyłek z pagonami i
petycjami.

Ponadto prosimy o realizację najważniejszego celu tej oddolnej akcji, a więc konsolidację środowiska poprzez policzenie się do dalszych ewentualnych działań, które w przypadku dużej frekwencji akcji PAGON będą
musiały być podjęte. W tym celu poprosimy o przesyłanie listu również na adres Związku.
Do instytucji UE oczywiście można wysyłać więcej, jaknajwięcej listów. Na adres Związku poprosimy, aby każdy wysłał jednak tylko jeden list, choć w środku może być naturalnie więcej pagonów, znaczków i kopert do zaadresowania. Otrzymane na adres Związku przesyłki przekażemy wraz z Petycją do Premiera, Marszałka Sejmu i innych wielu adresatów i wykorzystamy także w jeszcze inny sposób w kraju.

Tak więc listy z pagonami i petycją w j. angielskim wysyłamy do dnia 13 lutego 2011r. na dwa adresy:
José Manuel Barroso
President of the European Commission
1049 Brussels, Belgium

European Parlament
Committee on Petitions
The Sekretariat
Rue Wiertz
B-1047 BRUKSELA

koszt znaczków to odpowiednio 2,40zł od listu
Ponadto wysyłamy jeden list z pagonami i petycją w języku polskim oraz kopertą i znaczkiem w środku na adres:
Związek Zawodowy Celnicy PL
OC Nysa
ul. Otmuchowska 50
48-300 Nysa

JEDNOCZEŚNIE ZWRACAMY SIĘ Z ZAPYTANIEM DO WSZYSTKICH FUNKCJONARIUSZY I PRACOWNIKÓW SŁUŻBY CELNEJ:
JEŻELI W DNIU 23 ALBO 24 LUTEGO 2011R. NA PEWNO PRZYJEDZIESZ NA PIKIETĘ MINISTERSTWA FINANSÓW Z PRZEMARSZEM POD SEJM RP NAPISZ "TAK BĘDĘ NA PEWNO" NA SPECJALNY MAIL CELNICY.PL@GMAIL.COM

AKCJA PAGON TRWA DO 13 LUTEGO 2011r.

trochę sprytu panowie związkowcy ,proszę dokserować z tysiąc lub więcej i wysłać

unia unią ale racja musi byc po naszej stronie

JEDNOCZEŚNIE ZWRACAMY SIĘ Z ZAPYTANIEM DO WSZYSTKICH FUNKCJONARIUSZY I PRACOWNIKÓW SŁUŻBY CELNEJ:
JEŻELI W DNIU 23 ALBO 24 LUTEGO 2011R. NA PEWNO PRZYJEDZIESZ NA PIKIETĘ MINISTERSTWA FINANSÓW Z PRZEMARSZEM POD SEJM RP

ten termin nie jest zbyt fortunny ot choćby ze względu na to że wtedy są ferie zimowe m. in. dla Województwa Mazowieckiego a więc jeżeli ludzie z IC Warszawa mają stanowić wsparcie dla pikiety - to może być z tym problem

Pagon

niech będzie tak jak proponuje Sławek. jutro rozstaję się z kawałkiem historii zawodowej. niech tam, dla lepszych czasów - warto.
koleżanki i koledzy
tyle dla siebie możemy zrobić. czas zajrzeć na pocztę lub odbyć spacer do najbliższej skrzynki pocztowej.
nic o nas bez nas ......

daff
Dobrze wiemy, że większość pozostaje w służbie, a nawet jeśli korzyta z urlopu to nie wyjeżdża poza stolicę i jeśli tylko chce może przyjść na pikietę. Z samej Warszawy może, mimo ferii, przyjść kilkaset osób.
Pytanie czy mamy wolę ku temu. Organizacja pikiety zależy oczywiście od liczby zgłoszeń. czekamy na maile i listy z pagonami z całej Polski.

Skupmy się póki co na akcji pagon. Sygnalizujcie gotowość, qwysyłajcie listy z pagonami i petycjami. Musimy wiedzieć, czy jesteśmy jako środowisko gotowi do jakichkolwiek działań.

Ostatnia edycja:
ja tez troche swojej historii wysle ...i mysle ze nazbieram troche od niezadowolonych- przestraszonych starych i mlodych z oc

digital41 napisał:
trochę sprytu panowie związkowcy ,proszę dokserować z tysiąc lub więcej i wysłać ...

Nie na tym polega akcja. Każdy funkcjonariusz, który uważa, że nie zostały zrealizowane postulaty Służby Celnej indywidualnie wysyła listy z pagonami lub patkami. Oczywiście otrzymuję także listy z dzisiątkami pagonów i patek, jako przesyłka z danej komórki organizacyjnej. Widać więc, że w akcję włączyły się całe komórki organizacyjne. Nie organizujemy jednak żadnej akcji jako Związek, nie powielamy i nie wysyłamy tysięcy listów, bo nie na tym polega akcja. Zgodziliśmy się jedynie na koordynację akcji i w tym miejscu raz jeszcze dziękuję forumowiczom za zaufanie.
Powodzenie akcji zależy od zaangażowania całego środowiska, a nie jak pisze digital od sprytu związkowców. Nie będziemy oszukiwać samych siebie.

Listy, które przesyłacie także do nas na adres OC Nysa, będziemy przekazywać na terenie Kraju. Jeżeli będzie dużo przesyłek, zorganizujemy wcześniej konferencję prasową.

Ostatnia edycja:
Tak się zastanawiam, co jest dla nas ważniejsze pagony czy kasa ??? Proces mianowania to gwiazdki a każda równa się 50,00 zł brutto. Proces wartościowania równy jest około 600,- brutto... !!!
I tutaj powstały największe rozbieżności .... Oczywiście nie poruszałbym tej kwestii gdybym nie miał na utrzymaniu rodziny oraz podczas wartościowania mój szef zwartościowałby mnie na eksperta czyli przypisałby mi zadania, które naprawdę wykonuje....
Pomimo swoich kwalifikacji stażu zostałem zrzucony w nicość ..... :-) a mogłem mieć 17 grupę ....
W dyskusjach, ble ble ble pkt 17 wykonywanie innych poleceń przełożonego .....
Mam jednak satysfakcję ekspert jest moim uczniem a jak się fachu nauczy odciąży mnie .... :-)

Teraz najważniejsza jest akcja Pagon, choć zmęczone środowisko może w sposób niewłaściwy się do niej odnosić. Wszyscy wymagają od nas pisania, co męczy co poniektórych i jest zrozumiałym w smutnej rzeczywistości pisania odwołań, notatek itp. od oczywistej oczywistości. Nieogolony wraz z TW Boni oraz tajnymi współpracownikami, których nazwiska wymazano w tajnej notatce ze spotkania z Nieogolonym SSC, zrobią z nas szmaty albo my ich zjemy. To jest wojna.

Nie na tym polega akcja. Każdy funkcjonariusz, który uważa, że nie zostały zrealizowane postulaty Służby Celnej indywidualnie wysyła listy z pagonami lub patkami. Oczywiście otrzymuję także listy z dzisiątkami pagonów i patek, jako przesyłka z danej komórki organizacyjnej. Widać więc, że w akcję włączyły się całe komórki organizacyjne. Nie organizujemy jednak żadnej akcji jako Związek, nie powielamy i nie wysyłamy tysięcy listów, bo nie na tym polega akcja. Zgodziliśmy się jedynie na koordynację akcji i w tym miejscu raz jeszcze dziękuję forumowiczom za zaufanie.
Powodzenie akcji zależy od zaangażowania całego środowiska, a nie jak pisze digital od sprytu związkowców. Nie będziemy oszukiwać samych siebie.

Listy, które przesyłacie także do nas na adres OC Nysa, będziemy przekazywać na terenie Kraju. Jeżeli będzie dużo przesyłek, zorganizujemy wcześniej konferencję prasową.

dlaczego- petycja w 10 egzemplarzach np w francuskim belgijskim włoskim chińskim i podobnie i jak najbardziej indywidualnie,a co to tylko angielski jest, ja mam życzenie napisać do José Manuel Durão Barroso w 10 językach i włoże 10 pagonów z ostatnich 20 lat.

Kota w celnictwie kręć tak aby mu ogon nie odpadł

http://pl.wikipedia.org/wiki/José_Manuel_Durão_Barroso

Burack. Wysłanie pagonów dot. całokształtu absurdów tzw. "modernizacji", a więc wartościowania również. Dot. także braku realizacji postulatów. Przeczytaj petycję.

Dzisiaj, mimo wydarzeń w Egipcie i wizyty Prezydenta Ukrainy, mieliśmy dwa wejścia na żywo w TVP INFO. Może będzie coś w głównym wydaniu wiadomości w TVP INFO.

Wysyłajcie pagony do UE, nie zapominajcie o OC Nysa. Jak nazbieramy imponującą ilość pagonów i patek będą podstawy do nagłośnienia tematu.

odpowiedzialność kierów

Napisał Burack : "Mam jednak satysfakcję ekspert jest moim uczniem a jak się fachu nauczy odciąży mnie .... :-)[/QUOTE]

Uważam że nie powinieneś go uczyć , to obowiązek twego kierownika , który go zwartościował na to wysokie stanowisko i powinien wziąć na siebie odpowiedzialność

Back
Do góry