rozp.w sprawie stanu zdrowia funkcjonariusza celnego oraz komisji lekarskich

jabol

Dobrze znany użytkownik
Punkty reakcji
259
Miasto
RP
W mobilnych (szczególnie przyszłych uzbrojonych) warunki jak dla kosmonautów, niestety duża część pożegna się z tym wydziałem, gdyz nie spełni wymaganych warunków.
Ktoś chyba zapomniał, że warunki dla MSWiA przy przyjęciu 20-latków nijak się będą miały do 40-50 latków w naszej służbie.

W MSWiA jeżeli funkcjonariusz nie spełni warunków zdrowotnych, tzn. że idzie na rentę, a u nas? tego nie wzięto chyba pod uwagę:cool:

kilka interesujących wymogów:
- Kobieta ze zmianami anatomicznymi wrodzononymi lub nabytymi narzadów rodnych na drodze z bronią pracować nie może; warunkowo może pracować przy zaburzeniach hormonalnych cyklu miesiączkowego;
- warunkowo na każdym stanowisku może pracować funkcjonariusz z niepełnym uzębieniem;
- wada wzroku pow. 0,5, biuro-warunkowo, mobilni-warunkowo, f. z bronią dyskwalifikacja.
- w służbie nie może pracować osoba z osobowością nieprawidłową:)

Poczytajcie ten projekt, jest na corintii, naprawdę warto.

Nie ważne, że nie mamy przywilejów mundurowych, ale warunki zdrowotne musimy spełniać takie jak w MSWiA.

Ostatnia edycja:
...
- w służbie nie może pracować osoba z osobowością nieprawidłową:)

Poczytajcie ten projekt, jest na corintii, naprawdę warto.

...

Fragment artykułu napisanego przez psychiatrę:

Termin: osobowość nieprawidłowa nie utrzymał się długo. Pomimo że
jest często używany, to jednak (zapewne ze względu na toczące się od
lat dyskusje i trudności w zdefiniowaniu, co jest prawidłowe, a co
nie, co normalne i nienormalne)...

Rozporządzenie - MAJSTERSZTYK !!!

W DZISIEJSZYCH CZASACH KAŻDEMU MOŻNA ZARZUCIĆ NIEPRAWIDŁOWĄ OSOBOWOŚĆ ...
ps
czy rozbiegane, wytrzeszczone oczka świadczą o prawidłowej czy też nieprawidłowej osobowości ???

Człowiekowi robi się słabo podczas samego czytania tych objawowych i bez objawowych Czarna magia dla mnie: "Nosicielstwo bezobjawowe czynnika zakaźnego z jego
wydalaniem" ?? Są strasznie dokładni w tych opisach a wiadomo przecież że kangurowi broni nie dadzą

efekt wytrzeszczu i oczopląsu

może to syndrom biegunki myśli :)

kilka interesujących wymogów:
- Kobieta ze zmianami anatomicznymi wrodzononymi lub nabytymi narzadów rodnych na drodze z bronią pracować nie może; warunkowo może pracować przy zaburzeniach hormonalnych cyklu miesiączkowego;

Myślę, że chodzi tutaj o transwestytów po operacji zmiany płci :D
Za osobowość nieprawidłową nie będzie już wtedy można ich zdyskwalifikować, więc na wszelki wypadek zostawiono inną "furtkę".

Poza tym jakoś nie mogę rozgryźć (chociaż mam wszystkie zeby trzonowe :D) jak będzie obliczana ta "zdolność żucia" - po zsumowaniu procentów za wszystkie zęby podanych w tabelce wyszło mi 200% :confused: No bo szczękę górną i dolną traktuje się chyba (?) oddzielnie :rolleyes:
Chociaż z drugiej strony może być i tak, że jak zęby w górnej i dolnej się nie pokrywają, to wtedy będzie 0% za zestaw (przykładowo: jak ma się jedynkę prawą górną, a nie ma jedynki prawej dolnej). Jakieś strasznie to skomplikowane, chyba trzeba będzie jakieś dodatkowe oprogramowanie w excelu do tego zrobić.

Swoją drogą projekt rozporządzenia rzeczywiście niemalże powala na kolana - zastanawiam się, ile procent "biurowych", którzy mają najmniejsze wymagania zdrowotne, bedzie miało kategorię A.

Ostatnia edycja:
ale zawsze jest ta nadzieja, ze jak masz wszystkie ósemki w jamię gębowej to podobno rekompensują ci one ubytki np. obu jedynek a tak poważnie to Monthy Python przy naszym MF to piszczy normalnie

już dawno mówiłem że wielu ludzi celnych będzie się musiało pożegnać z tzn.według mnie głupia nazwa ,grupami mobilnymi,
jak tak patrze na tych u nas to tak 75% baj baj,ze względu na zdrowie wiek ,
ale idzie to wszystko w kierunku słuzb mundurowych tak że popieram,

my idziemy w kierunku, ale ona wężykiem spier....

może kiedyś coś z tego wyjdzie, oby w międzyczasie nie zlikwidowano wzp.

ale nic to:D

To tylko jeden z elementów ucywilnienia, ukryty w aktach wykonawczych, wszak w cywilu brak takich wymagań. I co teraz zrobią ZZ, które zawarły kompromis z SSC, godząc się na ustawę? Oprotestują rozporządzenia zajmując kolejne negatywne stanowisko?

Diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach a u nas w rozporządzeniach.

Back
Do góry