Ręce opadają !

fix

Użytkownik
Punkty reakcji
19
Czytam forum i ręce opadają! Porady ,opinie jedynie słuszne,dogadywanie,wzajemne obelgi.Działania zero -trudno się oprzeć wrażeniu ,że SSC i MF taka działalność forum jest bardzo na rękę.Rola forum ,jako zaworu bezpieczeństwa jest nie do przecenienia.Pokrzyczą ,postraszą ,wyplują swoje żale i... . I co ? I nic! SSC i MF robią swoje,a nam koło dupy,zanosi się na cichą obniżkę poborów o 30%,na zwolnienia w ramach racjonalizacji zatrudnienia, a my ? NIC!!!Degradują na stopniach za friko .A my? NIC!! Bez parasola ciężko czytać forum.Gdy poszedłem do tzw przełożonego z zapytaniem o wartościowanie,ten odpowiedział ,że on to tak widzi ,ja powinienem się cieszyć ,bo mógł wartościować niżej,a tak wogóle jak mi i innyn sfrustrowanym funkcjonariuszom się nie podoba to mogę się odwołać ,ale to nic nie da. Zastanówmy się co robić -gadać czy działać w jakikolwiek sposób? Czy może odpowiada nam rola durniów z których można kpić i robić co się chce? Dalej będziemy się oglądać jedni na drugich? Granica na wewnętrzne ,wewnętrzne na granicę? Przecież jedziemy na takim samym wózku!

TO CO ROBI MF TO SKANDAL.

To Wy w trudzie i znoju oraz pod presją czasu, w trudnych warunkach atmosferycznych, narażając się przestępcom i wystawiając na szwank bezpieczeństwo swoje i swoich rodzin wykonujecie niezwykle istotne dla budżetu i bezpieczeństwa obywateli Polski i UE czynności w codziennej służbie, ale to nie WY będziecie beneficjentami podwyżek. Co najwyżej część z Was, dla poróznienia dostanie stówkę/dwie(zapowiedziano już, że mnożniki będą tylko najniższe na stanowiskach)

Nie Wy, gdyż MF postanowił pod pretekstem opisu i wartościowania stanowisk zawłaszczyć środki z uchwały modernizacyjnej.

SSC uznał autorytarnie, że będziecie w najniższych kategoriach uposażeń, że dorzuci marne dwie stówki GM i wszystko gra.
Swojaki dostaną 2 tys. podwyżki a nawet 20-30 tys. wyrównania, a WY będziecie wypełniać wciąż swoją służbę bez zmian, tak jakby nic się nie stało.

Jak można zgadzać się na powyższe? Jak można wobec wyżej opisanego skandalu toczyć bezprzedmiotowe dyskusje na poboczne tematy w innych wątkach na forum?

ROBIMY COŚ, CZY DAJEMY SPOKÓJ I NIE RUSZAMY WIĘCEJ TEGO TEMATU?

Ostatnia edycja:
Dajmy luz.
Mam 40 lat pracy zawodowej w tym 17 w UC.
Jak się przyjmowałem obiecano mi emeryturę po 60 a teraz będę pracował do 65 i ustawa nie przewiduje nagrody jubileuszowej po 50 latach pracy zawodowej.
Obecnie specjalista i nie mam do nikogo pretensji.
I co wy na to?|

Sławku! Jesteś ostoją gnębionych funkcjonariuszy!Masz już wielki mir wśród szaraków SC.Przeżyłeś już wiele! Walcz do końca, aby stać się wielkim!

Dokładnie sam Sławek nie wywalczy, tym bardziej że inne związki zawodowe "dyrektorskie" w dzisiaj podpisanym porozumieniu nas zwykłych szaraków z C2 i C3 sprzedały. Odwołania nic nie dały, także Panie Sławku, dzięki za walkę, ale chyba już możemy zostać kamikadze...

sabu30

nie myl różnych pojęć. czy innym były uwagi do opisu stanowisk, a czym innym wniosek do dyrektora o rekrutację w ramach naboru wewnętrznego na adekwatne dla ciebie stanowisko służbowe. pan minister rączkami swoich zaufanych dyrektorów narobił zamieszania w głowach, a teraz już zdaje się sam ogłosił w Pulsie Biznesu rozpoczęcie naboru wewnętrznego na stanowiska. jeszcze coś tam nie dopowiada zbyt jasno, jeszcze mataczy ale prawo i racja jest po stronie Celników PL.
koleżanki i koledzy składamy wnioski rekrutacyjne.

TO CO ROBI MF TO SKANDAL.

To Wy w trudzie i znoju oraz pod presją czasu, w trudnych warunkach atmosferycznych, narażając się przestępcom i wystawiając na szwank bezpieczeństwo swoje i swoich rodzin wykonujecie niezwykle istotne dla budżetu i bezpieczeństwa obywateli Polski i UE czynności w codziennej służbie, ale to nie WY będziecie beneficjentami podwyżek. Co najwyżej część z Was, dla poróznienia dostanie stówkę/dwie(zapowiedziano już, że mnożniki będą tylko najniższe na stanowiskach)

Nie Wy, gdyż MF postanowił pod pretekstem opisu i wartościowania stanowisk zawłaszczyć środki z uchwały modernizacyjnej.

SSC uznał autorytarnie, że będziecie w najniższych kategoriach uposażeń, że dorzuci marne dwie stówki GM i wszystko gra.
Swojaki dostaną 2 tys. podwyżki a nawet 20-30 tys. wyrównania, a WY będziecie wypełniać wciąż swoją służbę bez zmian, tak jakby nic się nie stało.

Jak można zgadzać się na powyższe? Jak można wobec wyżej opisanego skandalu toczyć bezprzedmiotowe dyskusje na poboczne tematy w innych wątkach na forum?

ROBIMY COŚ, CZY DAJEMY SPOKÓJ I NIE RUSZAMY WIĘCEJ TEGO TEMATU?

3 akapity, które mnie bardzo po oczach walnęły i dziwnie patrzeć zaczynam na Pana Sławka ..

1- Pierwszy akapit... i ryknąłem śmiechem - normalnie tekst Picusia-Glancusia ze Shreka "w pogardzie mając palące słońce pustyń i mrozem tnące .... (czy tak jakoś:cool:)"

2- Kolejny akapit - trzeci, i pytanie: swojak dostaje 20-30 tyś wyrównania??? ciekawe co to za swojak, co do tej pory najniższą pensję w całym polskim cle miał ... no bo, skoro był swojak, to mógł się chyba nachapać??? ... a co? jakoś mu nie wyszło, nhie dali swojakowi kasy?? Sławku drogi, przeczysz sobie... i Maciarewiczem trącić zaczynasz :confused:

3- I ogólne z dwóch pozostałych akapitów wynikające wrażenie, że ... nie masz Sławku żadnego pomysłu, a droga "negować, za wszelką cenę negować!" chyba Tobie samemu już się znudziła ...

przykro:confused:

Mamy do podziału naprawdę duże pieniądze. Czy chociaż jeden ZZ przedstawił jakąkolwiek sensowną kontr-propozycję dotyczącą podziału tych środków ? Za dwa tygodnie będa przedstawiane pierwsze propozycje stanowisk. Za trzy tygodnie już będzie po zawodach. W czwartym tygodniu nie będzie już po tej kasie śladu, bo zostanie wypłacona.

No to już mamy jasność kto chodzi na pasku !!Podpisali się ,a jakże z dumą .Związki które dotychczas siedziały jak mysz pod miotłą ,nie zabierały głosu -teraz biegną z pomocą swojemu sponsorowi.Jezeli podoba się wam ich działalność-płaćcie dalej składki.Ale nie wymagajcia od Siwewgo by coś za was robił.On i tak nadstawia karku za nas ,a my nawet nie potrafimy wyrazić własnego zdania,oprócz pyskówek i rozbioru gramatycznego wypowiedzi. Pasuje wam ten sposób wartościowania i dalsze podziały ?Popierajcie te trzy związki -oni wam dobrze zrobią .

Mr Robin - cóż, prawda w oczy kole. W skrajnych przypadkach może dojść do podwyżek rzędu nawet 2500 miesięcznie. Wielu nie dostanie nic, część parę stówek. Jak to się ma do 1500-2500 podwyżek? JAK TO NAZWAĆ INACZEJ NIŻ SKANDAL?
ZbujMadej - Czy SSC kiedykolwiek zgodził się podjąć dialog na temat przedstawianych mu przez nas do dyskusji zarysów modeli wartościowania? NIE, a swój model do ostatniej chwili trzymał w tajemnicy. jak już go pokazał, był wzywany do dyskusji na temat nowowczesnych modeli wartościowania. Uciekał od dialogu. Narzucał wyłącznie swój projekt.

Panie Sławku, patrząc z boku widać, że SSC jednak prowadzil rozmowy z pozostałymi trzema związkami http://celnicy.pl/content.php?136-Zwi%B1zki-Zawodowe-zaakceptowa%B3y-warto%B6ciowanie. To, czy to był dialog czy monolog, teraz nie ma już znaczenia. W tłumaczenie, że uciekał od dialogu, nikt nam nie uwierzy, bo TRZY ZWIĄZKI "zaakceptowały i wyraziły zgodę na wartościowanie i opis stanowisk". Tłumaczenie SSC będzie takie, że to związek Celnicy.pl nie chciał rozmawiać. Taki obraz zostanie przekazany do mediów i tak odbiorą to zwykli ludzie.
Tak, jak napisał wcześniej Jabol : "związki nieobecne na spotkaniu chyba same się wcześniej wyłączyły z rozmów przyjmując taktykę... nieuczestniczenia". W myśl zasady , że nieobecni nie mają racji, obudziliśmy się z ręką w nocniku ;(

Pod komunikatem podpisała się Federacja , skąd wiadomo,że pozostałe związki też popierają wartościowanie???
Z tego co wiem , a wiem z wiarygodnego źródła, do dnia dzisiejszego SSC nie zaakceptował tej propozycji Federacji!!!
To kolejna manipulacja JAcków!!!

Do aquirra i Zbuja Madeja!

Najpierw aquirre - masz rację zawsze jest ostatnia możliwość złożenia wniosku rekrutacyjnego z podaniem konkretnego stanowiska, jeśli odwołania do zesp. lokaln. i centralnego nic nie dały. Tylko mam pytanie? Czy wniosek rekrutacyjny wysłać bezpośrednio do DIC e-mailem czy też trzeba drogą służbową za pośrednictwem kierownika, potem NUC. Bo jeśli za pośrednictwem to ja dziękuję bardzo..

Do Zbuja Madeja - nie masz racji w tym "Tak, jak napisał wcześniej Jabol : "związki nieobecne na spotkaniu chyba same się wcześniej wyłączyły z rozmów przyjmując taktykę... nieuczestniczenia". W myśl zasady , że nieobecni nie mają racji, obudziliśmy się z ręką w nocniku ;( " Sławek Siwy chciał rozmawiać tylko SSC, forsował cały czas swój projekt wartościowania i stanowisko ZZ nie miało dla niego żadnego znaczenia!!! Zarządzenie nr 43 zostało uchwalone i nic tego nie zmieni. Jesteśmy ugotowani, a MF ma gdzieś opinie prawne.

rzecznik rządu- Jabol

Panie Sławku, patrząc z boku widać, że SSC jednak prowadzil rozmowy z pozostałymi trzema związkami http://celnicy.pl/content.php?136-Zwi%B1zki-Zawodowe-zaakceptowa%B3y-warto%B6ciowanie. To, czy to był dialog czy monolog, teraz nie ma już znaczenia. W tłumaczenie, że uciekał od dialogu, nikt nam nie uwierzy, bo TRZY ZWIĄZKI "zaakceptowały i wyraziły zgodę na wartościowanie i opis stanowisk". Tłumaczenie SSC będzie takie, że to związek Celnicy.pl nie chciał rozmawiać. Taki obraz zostanie przekazany do mediów i tak odbiorą to zwykli ludzie.
Tak, jak napisał wcześniej Jabol : "związki nieobecne na spotkaniu chyba same się wcześniej wyłączyły z rozmów przyjmując taktykę... nieuczestniczenia". W myśl zasady , że nieobecni nie mają racji, obudziliśmy się z ręką w nocniku ;(

Tak tworzy się mitomanię o procesie konsultacji. Od miesięcy obserwujemy aktywność związków Siwego w korespondencji z MF. Czemu ma służyć utrzymywanie, że gadki w cztery oczy z których wynikaja dość niejednoznaczne komunikaty po spotkaniach są lepsze niż oficjalna korespondencja pomiędzy równoprawnymi podmiotami ?
Zbuju zastanów się chwilę nad tworzonymi przez samego siebie / może nieświadomie/ scenariuszami wygodnymi dla kreowania wygodnych dla JK koncepcji PR-owskich. Liczy się efekt w postaci odpowiedzi pisemnych. JK od dawna używa związków tzw. "dyrektorskich" do wdrażania swoich koncepcji wbrew opiniom nawet tych, którzy na spotkania się karnie stawiają.
Efekty znamy. Metodę znamy. Oślepliśmy czy już tak mamy aby niedowidzieć na jedno oko ? Taka zabawa nic dobrego służbie nie przyniosła. Straciliśmy trzy lata na rzecz karierowiczów, kreowanych ręcznie wizjonerów itd. JK na zawsze stanie się symbolem dalszych nieprawidłowości w SC. Utyskujmy dalej, napinajmy na forum muskuły, zgarniajmy resztki okruchów z uczty dla samych swoich. Tak będzie dobrze ? W stylu ustąp głupszemu i w ogóle to po co to wszystko. Najlepiej schować głowę w piasek i głośno pomrukiwać po biurach jakie to cło jest nie do naprawienia.
Kropla drąży skałę, a ta skała nie jest znowu taka twarda. Perfekcyjnie natomiast wykorzystuje ludzi słabych i wątpiących. Nimi się żywi, na nich żeruje i z nich czerpie swoją siłę.
ps. Jabol. bez obrazy. użyłem twojego nicku jedynie dla pokazania szerszego problemu. ponieważ twoja wypowiedź została użyta do postawienia publicznie pewnej tezy więc dla utrzymania konwencji użyłem całości wypowiedzi Zbuja jako przykładu wypowiedzi w stylu ja nie wiem ale - co autor miał na myśli.
ok ?

Tak czy owak każdy z nas widzi na własnym podwórku, ile to szumnie nazwane wartościowanie przynosi nieporozumień, sprzeczności, dyskryminacji wielu funkcjonariuszy i poczucie głębokiej niesprawiedliwości oraz patologii. Panie Sławku - co na to Kancelaria Prawna ? Może podzielmy się wszyscy z całego kraju naszymi konkretnymi absurdami związanymi z wartościowaniem, złóżmy się na pomoc prawną i do jasnej cho....ry idźmy do sądu. Co teraz z funkcjonariuszami, którzy od wielu lat nie otrzymywali awansu mimo wniosków awansowych ? Co DIC-e obecnie powiedzą w tej kwestii ??? To jest moje skromne stanowisko. Proszę o uwagi i komentarze. Ja osobiście uważam, że tylko masowa nasza nieustępliwość może cokolwiek wskórać - I TWARDO Z NIMI ( "fachowcami" z MF i DIC-ami ). Ja założyłem sprawę w 2 sądach ( pracy i WSA ) odnośnie mianowania i mam gdzieś to czy na mnie krzywo patrzą na korytarzu czy nie. Teraz okazuje się, że inni są niezadowoleni z wartościowania i już inaczej patrzą na moje odwołanie od aktu mianowania. Obecnie zaczynają powoli rozumieć moje odwołanie od aktu mianowania i postępowanie Nieogolonego. Może idźmy tą drogą co przy mianowaniu - wzory odwołań itp, ale do sądu, bo te zespoły od samego początku nastawione są na NIE. Złóżmy się na pomoc prawną i działajmy. To jest moje zdanie. Co Wy na to ???

Back
Do góry