Pytanko

• Thread starter Thread starter Nowy2012
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
N

Nowy2012

Gość
Witam

Ehh właśnie zaczynam przygodę z importem kamieni szlachetnych z Indii ( i chyba ta przygoda skonczy sie szybciej niz sie zaczela ) dokladnie brylantow.
Zamowilem jeden i juz mam problem. ( chyba )
Otoz odezwal sie do mnie I Pocztowy urząd celny w-wa iz musze im doslac dowod zakupu ( za ile kupiony co i jak )
co sie z tym wiaze? bede musial oplacic cło? i VAT? a jezeli tak to w jakiej wysokosci?

i drugie pytanie:
jak wogole wyglada odprawa celna paczek pocztowych/kurierskich kazda jest otwierana? bo wczesniej dostalem podobna paczke przeslana DHL-em i nic takiego nie mialo miejsca ;/
kurde nie chce miec problemow prosze o pomoc jezeli mozna

DOBRA ;)
Kupiłem na e-bay szlifowany diament czyli brylant za który zapłaciłem ok 615 zł.
I ten sprzedający wysłał do mnie go poczta no i ostatnio odbieram awizo i ciesze się że już dostałem przesyłkę a tam list z I oddziału pocztowego urzędu celnego w warszawie że muszę wysłać im dowód zakupu lub transkację internetową.
no i wysłałem.
Ale chodzi mi o to jak to wszystko się odbywa?
Dlaczego wczesniej dostałem paczkę z taką samą zawartością przesłaną DHL-em i było normalnie wszystko
teraz mi powiedzcie jak to wszystko wyglada? czy ta paczke ktora dostalem DHL-em tez musze oclic? i oplacic VAT? A jezeli tak to gdzie mam z tym jechac? az do warszawy? kurde blady jestem nic nie kumam..

dobra teraz inaczej zapytam moze prosciej

dostalem juz owa przesylke i oplacilem od niej podatek a cla nie bo nie ma od tego cla
czy teraz jak zamowie kolejny przedmiot z indii to znowu mi urzad celny to zatrzyma?

teraz urzad celny przyslal mi pismo zebym doslal im potwierdzenie przelewu zeby mogli naliczyc wysokosc vat-u wiec wyslalem itd. i juz jest OK
a czy jak wlozy sprzedajacy owe potwierdzenie przelewu od razu do paczki to to rozwiaze ten problem przestoju paczki w magazynie?

Praca

Witam nie wiem za bardzo gdzie napisać na waszym forum mam pytanko.
Obecnie jestem funkcjonariuszem SOK i chciałem zapytać jakie są wymagania żeby dostać się do was do pracy w dziale zwalczania przestepczości bo słyszałem o czymś takim że istnieje taka grupa u was. Czy jest szansa dostać się do pracy w Częstochowie?

Back
Do góry