H
Helmut Qualtinger
Gość
Nie ma nic piękniejszego jak przysłuchiwanie się milczeniu głupca.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Ryszard Adam m.in. napisał:Prawie we wszystkich zebraniach uczestniczyłem, a w niektórych urzędach byłem 3-4 krotnie. W trakcie zebrań starałem się przekazać Państwu informację i propozycje Naszego Związku, omawiałem liczne inicjatywy Zarządu Krajowego kierowanie do Ministerstwa Finansów, Parlamentarzystów miedzy innymi w zakresie zmian przepisów prawa, usprawnienia struktur organizacyjnych izb i urzędów celnych ( wcześniej urzędów kontroli skarbowej), reprezentacji i rzecznictwa praw pracowników korpusu służby cywilnej i funkcjonariuszy celnych.
W trakcie w/w zebrań i spotkań wskazywałem na potrzebę nowych rozwiązań przepisów prawnych w naszej Służbie, na potrzebę tworzenia dobrego i czytelnego prawa, dobrych warunków pracy i służby. Związek Nasz zawsze stał na stanowisku, iż organy państwa, w tym Minister Finansów, Szef Służby Celnej, czy też dyrektorzy izb celnych –jako kierownicy zakładów pracy winni przestrzegać przepisów prawa, a także tworzyć dobre normy prawne i warunki pracy. Myślę, iż wszyscy zatrudnieni w Służbie Celnej jako funkcjonariusze i pracownicy korpusu służby cywilnej chcą kontrolować stosowanie przez przedsiębiorców dobrych przepisów prawa, które winno być czytelne, jasne i bez dowolnej interpretacji dokonywanej przez urzędników państwowych i przedsiębiorców. Pracownicy i funkcjonariusze celni w tym szczególnego nadzoru podatkowego, podatku akcyzowego, kontroli podatku akcyzowego i kontroli przedsiębiorców, wykonujący swoje zadania w latach 2001-2006 w strukturach urzędów kontroli skarbowych, izb i urzędów celnych wnieśli istotny wkład w realizację zadań tych instytucji, w tym w zabezpieczanie wpływów z tytułu podatku akcyzowego do budżetu Państwa. Efekty pracy Służby Szczególnego Nadzoru Podatkowego i Akcyzy w tym okresie były i są znaczące. W ustawie budżetowej na rok 2005 założono dochody budżetu państwa z podatku akcyzowego na kwotę około 43 mld zł, a z tytułu ceł 1,5 mld zł., a w 2006r - 42.687.100 tys.zł ( z tytułu ceł 1.257.000 tys. zł). Powyższe liczby świadczą o dominującej roli i znaczeniu podatku akcyzowego dla budżetu państwa oraz o szczególnej odpowiedzialności spoczywającej na Służbie Celnej, w tym na organach podatkowych tj. naczelnikach urzędów celnych i dyrektorach izb celnych odpowiedzialnych między innymi za pobór tych należności.
Szczególną odpowiedzialnością, rzetelnością i skutecznością pracy wykazali się funkcjonariusze celni i pracownicy korpusu służby cywilnej zatrudnieni w komórkach akcyzowych urzędów celnych po przyjęciu nowych zadań i obowiązków po wejściu Polski od 1 maja 2004r. do Unii Europejskiej.
Nasz Związek Zawodowy Sz.N.P.iA. zawsze był organizacją godnie reprezentującą i broniącą praw pracowniczych, interesów zawodowych i socjalnych członków Związku oraz interesów zbiorowych wszystkich pracowników i funkcjonariuszy celnych.
Dziękuję wszystkim członkom Związku i członkom Zarządów Oddziałów, którzy w latach 2001-2006 aktywnie reprezentowali i bronili interesów pracowników i funkcjonariuszy szczególnego nadzoru podatkowego i akcyzy oraz praw i interesów zbiorowych wszystkich pracowników i funkcjonariuszy celnych.
Serdecznie dziękuję wszystkim osobom współpracującym ze mną za bieżące kontakty, współdziałanie, wymianę doświadczeń i godną działalność związkową.
Dla mnie praca z Państwem była dużą przyjemnością i satysfakcją oraz wyzwaniem, że mogę godnie, skutecznie reprezentować i bronić praw pracowniczych, rozwiązywać różne problemy zawodowe i socjalne pracowników i funkcjonariuszy Służby Celnej.
Życzę wszystkim członkom Związku Zawodowego Szczególnego Nadzoru Podatkowego i Akcyzy oraz sympatykom Naszego Związku dobrego zdrowia, spokoju, wszelkiej pomyślności w życiu osobistym, satysfakcji, zadowolenia i sukcesów w pracy zawodowej.
Poznań, 6 października 2006r.
Efekty pracy Służby Szczególnego Nadzoru Podatkowego i Akcyzy w tym okresie były i są znaczące
Drodzy Państwo, nie ośmieszajcie się.
Jakie to ma teraz znaczenie, kto to będzie, zwiazkowcy swój czas przespali i trzeba się z tym pogodzić, wiem, że cieżko, ale taka jest prawda
akceptacji dla przerostu zatrudnienia,realnego wzrostu
Proponuje rozwwiązać wszystkie związki zaw. SC i przejść pod jurysdykcję związku skarbowców? Może wreszcie mielibyśmy przedstawicieli interesów szarych funkcjonariuszy a nie kierownictwa związków.
Oni przynajmniej prowadzą pertraktacje z MF w sprawie m.in. podwyżek płac. Pytam zatem liderów naszych związków celnych CO ONI ZROBILI w tej sprawie!!!!?