przepisy

szacunek za postawę w innym wątku.
ps.
polski obywatel - mandat kredytowy z terminem płatności.

Ale w OC B. płatność mandatu natychmiastowa i zero terminu płatności (7-dni) moim zdaniem to jest działanie nielegalne (zapytam się o to na forum prawniczym).Tłumaczenie że może wystąpić brak egzekwowania to nie tłumaczenie od tego są windykacje.

Ale w OC B. płatność mandatu natychmiastowa i zero terminu płatności (7-dni) moim zdaniem to jest działanie nielegalne (zapytam się o to na forum prawniczym).Tłumaczenie że może wystąpić brak egzekwowania to nie tłumaczenie od tego są windykacje.
Tak samo jest w Gronowie.

Mandat kredytowy

"Mandaty.

K.k.s. wyróżnia dwa rodzaje mandatów karnych:

a.. mandat gotówkowy - wydawany ukaranemu po bezpośrednim uiszczeniu grzywny upoważnionemu podmiotowi, który ją nałożył; staje się prawomocny z chwilą uiszczenia; może być zastosowany jedynie wobec osoby czasowo przebywającej na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej lub niemającej stałego miejsca zamieszkania albo pobytu, a także wobec osoby stale przebywającą na terytorium RP, która czasowo opuszcza to terytorium,

b.. mandat kredytowany - ustawa nie wskazuje, wprost, na kogo może zostać nałożony; jego istota oraz uregulowania dotyczące mandatu gotówkowego wskazują, że stosuje się go do osób stale przebywających na terytorium RP; wydawany ukaranemu za potwierdzeniem odbioru; staje się prawomocny z chwila pokwitowania odbioru przez ukaranego, powinien zawierać pouczenie o 7 dniowym terminie na uiszczenie grzywny oraz o skutkach nieuiszczenia grzywny w terminie."

A szczegółowiej to KKS:
"Art. 138. (210) § 1. W postępowaniu mandatowym można nałożyć karę grzywny w drodze mandatu karnego:

1) wydanego ukaranemu po uiszczeniu kary grzywny bezpośrednio upoważnionemu podmiotowi, który ją nałożył,

2) kredytowanego, wydawanego za potwierdzeniem odbioru ukaranemu.

§ 2. Mandatem karnym, o którym mowa w § 1 pkt 1, może być nałożona kara grzywny jedynie na osobę czasowo tylko przebywającą na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej lub niemającą stałego miejsca zamieszkania lub stałego miejsca pobytu.

§ 3. Przepis § 2 stosuje się odpowiednio do osób stale przebywających na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, które czasowo opuszczają to terytorium.

§ 4. Mandat karny, o którym mowa w § 1 pkt 1, staje się prawomocny z chwilą uiszczenia kary grzywny upoważnionemu podmiotowi, który ją nałożył, zaś mandat karny kredytowany - z chwilą pokwitowania jego odbioru przez ukaranego.

§ 5. Mandat karny kredytowany powinien zawierać pouczenie o obowiązku uiszczenia nałożonej kary grzywny w terminie 7 dni od daty przyjęcia mandatu oraz o skutkach jej nieuiszczenia w tym terminie."

Czyli żądanie zapłaty za mandat kredytowy w kasie OC na przejsciu granicznym(nie muszę miec złotówek) jest łamaniem prawa chyba że się mylę ??

Zagadka wujka Tadka

"Mandaty.

Czyli żądanie zapłaty za mandat kredytowy w kasie OC na przejsciu granicznym(nie muszę miec złotówek) jest łamaniem prawa chyba że się mylę ??

Nie mylisz się. :) Prawo sobie a my sobie. :mad: Zadam Ci jednak zagadkę większego kalibru. Na pasie podróżny zgłasza przywóz 10 pakietów fajek (10 x norma, stara norma). Jak myślisz, jakie powinno być prawidłowe postępowanie? Jeśli myślisz, że zabezpieczenie papierosów do postępowania celnego to grubo się mylisz to może nastąpić dopiero, jako kolejny krok. Nie można też wszcząć postępowania karnego. Ot i zagadka. Co powinno być zrobione zgodnie z prawem a czego się nie robi? :confused: Zapytajcie alokersów oni chyba jeszcze pamiętają.

Nie mylisz się. :) Prawo sobie a my sobie. :mad: Zadam Ci jednak zagadkę większego kalibru. Na pasie podróżny zgłasza przywóz 10 pakietów fajek (10 x norma, stara norma). Jak myślisz, jakie powinno być prawidłowe postępowanie? Jeśli myślisz, że zabezpieczenie papierosów do postępowania celnego to grubo się mylisz to może nastąpić dopiero, jako kolejny krok. Nie można też wszcząć postępowania karnego. Ot i zagadka. Co powinno być zrobione zgodnie z prawem a czego się nie robi? :confused: Zapytajcie alokersów oni chyba jeszcze pamiętają.
Mogę się mylić ale są dwie drogi lub żadna z nich
-przekazanie do magazynu na przechowanie jak podróżny będzie wyjeżdzał z kraju to sobie może zabrać fajki (przechowanie płatne)
-oddanie do magazynu w celu zniszczenia czyli fajki zgłoszone bez mandatu (dośc często praktykowane jak żle się dzieje na pasach lub BKS :D tylko strata fajek)

ps a może dryń dryń do Janusza Weissa z Radia Zet w sprawie mandatów

Ostatnia edycja:
Pierwsza rzecz jaką powinno sie zrobic, to wycofanie towaru za granicę - a przynajmniej tak mi sie w glowie kołacze ;)
Dawno temu stosowano przy ujawnieniu niezgloszonych fajek fajny model, czyli : mandat i z powrotem do Rosiji ;) Szkoda, ze juz tego nie ma ;(

He ......

Pierwsza rzecz jaką powinno sie zrobic, to wycofanie towaru za granicę - a przynajmniej tak mi sie w glowie kołacze ;)
Dawno temu stosowano przy ujawnieniu niezgloszonych fajek fajny model, czyli : mandat i z powrotem do Rosiji ;) Szkoda, ze juz tego nie ma ;(
Tylko pomyśl że wtedy nikt nie protestował pomimo że ten proceder był nielegalny jawna deportacja .Jak ludzie zaczeli mocniej krzyczeć ze to nielegalne to raptem się skończyło, a to tak dla wyjaśnienia bo może jeszcze niepracowałeś jako zollek.Ale zagadka polega na ty że turysta zgłosił fajki w ilości większej niż przysługująca norma (a czy one leżą w torbie czy też w zbiorniku jako U-boty) to też może byc problem.Bo słyszałem że ostatnio jak MGK z Elbląga (są tutaj bo na Gronowie nie mają zajęcia :D ) miały ten problem, rusek głosił cigarety w zbiorniku a oni mu chcieli auto zapitolić miał prawo skruszeć i się przyznać.Za starych czasów to tylko byłoby zajęie i bez mandatu.A teraz to wolna amerykanka( bo na Gronowie to są szpece w temacie zaboru autek bo nawet za U-boty w zbiorniku zabierają :D )

Święta prawda

Z tym że egzekucja grzywny od osoby która oficjalnie nie posiada żadnego majątku jest niemożliwa.
P.S. Nie twierdze że ten nowy świecki obyczaj mi się podoba.

Z tym że egzekucja grzywny od osoby która oficjalnie nie posiada żadnego majątku jest niemożliwa.
P.S. Nie twierdze że ten nowy świecki obyczaj mi się podoba.

A to już rybka.Art..138 KC jest jednoznaczny inne dziiałanie to łamanie prawa dla przestrzegania prawa to :D :D

celnik z BP napisał

Prawda was wyzwoli. Nie można służyć Panu i mamonie. Nie można być miernym ale wiernym (niekórzy używają eufemizmu "lojalnym"). Skończmy z nie wychylaniem się. Przypomnijcie sobie słowa przysięgi f.c. Wielu znas dopowiadało "tak mi dopomóż BÓG".

Przekleiłem post z ogólnego, napisany przez celnika z BP jak on świetnie pasuje do naszej zaściankowej izdebki. Nic dodać, nic ująć.
:mad:

Niech ktos mnie poprawi jesli sie myle,ale mandat kredytowy moze dostac osoba ktora ma stale zrodlo dochodu,jest na stale zameldowany w naszym dziwnym kraju,nie ma zadluzenia oraz wczesniej nie bylo problemu z platnosciami takich mandatow.Przepis ten jest dany odgornie i jest do wgladu na przejsciu.

A ja go mandatem ciach, ciach!!!

Niech ktos mnie poprawi jesli sie myle,ale mandat kredytowy moze dostac osoba ktora ma stale zrodlo dochodu,jest na stale zameldowany w naszym dziwnym kraju,nie ma zadluzenia oraz wczesniej nie bylo problemu z platnosciami takich mandatow.Przepis ten jest dany odgornie i jest do wgladu na przejsciu.

W polskim systemie prawnym zachowania podatników polegające na naruszeniu norm prawa podatkowego są penalizowane przepisami ustawy z dnia 10 września 1999 r. Kodeks karny skarbowy (tekst jedn. Dz. U. Nr 111 z 2007r, poz. 765 ze zm.). Przedmiotem ochrony tego kodeksu są zakazy i nakazy prawa finansowego należącego do obszaru zadań Ministra Finansów, tj. prawa podatkowego, celnego, dewizowego oraz w zakresie gier liczbowych. No chyba, że coś się zmieniło ale jestem już stary i nie lubię zaglądać do książek.
Warunkiem możliwości nałożenia kary grzywny w drodze mandatu karnego jest wyrażenie przez sprawcę wykroczenia skarbowego zgody na przyjęcie mandatu. W razie odmowy przyjęcia mandatu karnego, finansowy organ postępowania przygotowawczego wnosi do właściwego miejscowo sądu akt oskarżenia.
Należy podkreślić, że nałożenie kary grzywny w drodze mandatu karnego nie jest obowiązkiem finansowego organu dochodzenia, lecz jego uprawnieniem / vide: art. 136 § 1 kks, art. 137 § 1 i § 3 kks oraz art. 138 § 1 kks /. Oprócz katalogu rozstrzygnięć określonego w kodeksie postępowania karnego, postępowanie mandatowe jest tylko jedną ze szczególnych dodatkowych, koncyliacyjnych form zakończenia dochodzenia - obok dobrowolnego poddania się odpowiedzialności, uregulowanych bezpośrednio w kks i może być stosowane tylko wtedy, gdy sprawca czynu wyraża zgodę na ukaranie mandatem.

Art. 138. (KKS)

§ 1. W postępowaniu mandatowym można nałożyć karę grzywny w drodze mandatu karnego:
1) wydanego ukaranemu po uiszczeniu kary grzywny bezpośrednio upoważnionemu podmiotowi, który ją nałożył;
2) kredytowanego, wydawanego za potwierdzeniem odbioru ukaranemu.
§ 2. Mandatem karnym, o którym mowa w § 1 pkt 1, może być nałożona kara grzywny jedynie na osobę czasowo tylko przebywającą na terytorium Rzeczypospolitej
Polskiej lub niemającą stałego miejsca zamieszkania lub stałego miejsca pobytu.
§ 3. Przepis § 2 stosuje się odpowiednio do osób stale przebywających na terytorium
Rzeczypospolitej Polskiej, które czasowo opuszczają to terytorium.
§ 4. Mandat karny, o którym mowa w § 1 pkt 1, staje się prawomocny z chwilą uiszczenia kary grzywny upoważnionemu podmiotowi, który ją nałożył, zaś mandat karny kredytowany – z chwilą pokwitowania jego odbioru przez ukaranego.
§ 5. Mandat karny kredytowany powinien zawierać pouczenie o obowiązku uiszczenia nałożonej kary grzywny w terminie 7 dni od daty przyjęcia mandatu oraz o skutkach jej nieuiszczenia w tym terminie.
§ 6. uchylony.

Cóż jest to przepis prawny w randze ustawy a wszystko inne są to artystyczne wariacje na temat: ...:D
Pasuje mi do tego także przepyszne powiedzonko o prawnikach: gdzie kucharek sześć tam dwanaście....

Zgodze sie z toba Kubusiu,to co przytoczyles to jest przepis prawny,to co ja napisalem to tez jest przepis,tyle ze z Gronowa.W koncu prywatne przejscie to i inne przepisy

Tak samo

W OC Bezleda tak samo przyjmujesz mandat i odrazu wpłata(zero 7 dni kredytowania) lub DPO albo sprawa od razu do Sądu.Już większość bierze sprawy a to zasługa gołębiarza + byłego rzecz. prasowego IC Olsztyn.

No coz pozostalo tylko ujadanie, cienkie przemytasy.

Hmm.. czasami odnosze wrazenie, ze ludzie sie z Ciebie smieja i mowia, ze jestes psychol... dokuczali Ci w szkole? byles ponizany i bity? jezeli tak to wszyscy Ci wybaczymy Twoje prostackie gadki, a jezeli nie to kij Ci w lokiec ;-)

Back
Do góry