Przejście rekrutacji a nieposzlakowana opinia

Jak dobrze pamiętam to jakoś na początku epidemii (marzec lub kwiecień 2020) w ramach ustaw "covidowych" była nowelizacja ustawy o KAS i uchylono punkt o wydaniu poświadczenia bezpieczeństwa przez ABW. W tej chwili poświadczenie bezpieczeństwa wydaje (jeśli w ogóle wydaje) Inspektor ds Inf. Niejawnych w Izbie. Wydaje mi się, że zapis nie wrocił do ustawy o KAS
Zasadniczo zwykłego postępowania sprawdzającego (do poufnych) formalnie nie prowadzi ABW/SKW tylko właśnie pełnomocnik (z tym że część rejestrów sprawdza ABW/SKW na wniosek pełnomocnika), więc poza ewentualnie jednostkowymi przypadkami w przypadku kandydatów do SC/SCS ABW raczej postępowań nie prowadziło (chyba że faktycznie obowiązywał przejściowo jakiś przepis, o którym nie wiem).

Nie zmienia to jednak faktu, że w toku zwykłego postępowania sprawdzającego fakt skazania też wyjdzie na jaw, jeżeli dane o nim znajdują się w sprawdzanych rejestrach.

Najważniejsze pytanie.... Za co skazana?! Kradzież lub łapówki to niestety....
Tak jak pisałam powyżej nic z tych rzeczy znajdowałam się w nieodpowiednim miejscu gdzie znajdowały się substancje nazwijmy odluzajacące i poprostu są wrzucił wszystko do jednego worka i każdy dostał wyrok w zawieszeniu za posiadanie nie zważając na to czy rzeczywiście brało się udział w tym procederze, mam nadzieję że aktualne jest to co kolega pisał wyżej że ABW nie wydaje już tego poświadczenia tylko inspektor ds niejawnych bo to pewnie nie sięga tak głęboko jak ABW

Zasadniczo zwykłego postępowania sprawdzającego (do poufnych) formalnie nie prowadzi ABW/SKW tylko właśnie pełnomocnik (z tym że część rejestrów sprawdza ABW/SKW na wniosek pełnomocnika), więc poza ewentualnie jednostkowymi przypadkami w przypadku kandydatów do SC/SCS ABW raczej postępowań nie prowadziło (chyba że faktycznie obowiązywał przejściowo jakiś przepis, o którym nie wiem).

Nie zmienia to jednak faktu, że w toku zwykłego postępowania sprawdzającego fakt skazania też wyjdzie na jaw, jeżeli dane o nim znajdują się w sprawdzanych rejestrach.
Ok dziękuje za odpowiedź, no niestety czasu nie cofnę i mam nadzieję że taka głupota aż tak nie popsuje mi planów, pozostaje ukończyć nabór i czekać na rozwój sytuacji

Wszystko się zmienia, kiedyś z rekrutacją do służb miały problem osoby z tatuażem, bo było podejrzenie o skłonności do samookaleczania, dzisiaj nikt na to nie zwraca uwagi, chyba że lekażowi spodoba się dziarka i na chwilę zawiesi oko.

W czasie moich studiów, przykładowa trawka była palona przez nielicznych i w wielkiej tajemnicy. Dzisiaj większość (albo przynajmniej znaczny odsetek) młodych ludzi miał trawkowy epizod.

Jeśli incydent sprzed kilkunastu lat nie był związany z dilerką i podejrzeniem z kontaktami z grupą przestępczą, to sprawdzający nawet w ABW mogą spojrzeć na to że zrozumieniem

Błędnie rozumiesz swój błąd!
Czymś innym jest
1 - przedstawienie wyraźnie własnej koncepcji opartej na przekonaniu co jest słuszne i poddanie tego
opinii publicznej, a czymś innym
2 - rzeczowa odpowiedź osobie absolutnie niezorientowanej ("łykającej" wszystko), poparta istniejącymi
"w obiegu" zasadami.

Sęk w tym, że wykonałeś 1 - tyle, że w formie 2, do poparcia używając - skądinąd logicznych i po ludzku
sprawiedliwych ale nieistniejących podstaw.

ps
Owszem, nie wypieram się używania sarkazmu i niedopowiedzeń, z reguły kierując wypowiedzi do osób
myślących samodzielnie, nie zaś chcących tylko "kawę na ławę". Absolutnie jednak nie gardzę osobami
wciąż jeszcze nabywającymi doświadczenia, wiedzy czy świadomości obowiązujących reguł.
Jeśli odczułeś na sobie pogardę, to zapewniam o braku takiego zamierzenia i przepraszam za nazbyt
nieumiejętne przekazanie swych intencji.
W przeciwieństwie do ciebie, nie mam zwyczaju ripostowania poprzez najprostsze w takim wypadku,
indywidualne "wycieczki osobiste", jak również bezmyślnego obrażania się na nie ...
Odniosę się do dwóch spraw:
  • nie obraziłem się
  • Wycieczką osobistą nie nazwałbym swojej wypowiedzi (albo w sumie wszytko można nazwać wycieczką osobistą, dlatego być może jednak tak zrobiłem, nie mogę jednoznacznie tego stwierdzić, gdyż nie jestem absolutnie pewny odpowiedzi na tak, ani na nie)

Back
Do góry