Napływają do mnie informacje z wielu miejsc.
Jest całkiem dobrze.
Dziekuję wszystkim Funkcjonariuszom.
Co ciekawe i ad vocem wcześniejszym wpisom można oczywiście, w co zawsze wierzyłem polegać na Funkcjonariuszach w służbie przygotowawczej i o krótkim stażu.
Brawo Koleżanki i Koledzy.
Zdarzałay się zastąpienia Funkcjonariuszy Funkcjonariuszami z GM.
Zwracam się do Was Koleżaniki i Koledzy z GM. Czytaliście rozp. w sprawie wymagań zdrowotnych. Już są orzeczenia o niemożności pełnienia służby w tych komórkach. Za chwilę to może dotknąć każdego z Was.
Nic nie wiem o IC Białystok.
ZZ Celnicy PL nie ma struktur w ogromnej większości komórek, więc nie będzie nas w wielu miejscach.
Nie jest to jednak potrzebne. Działania zależą od każdego z Nas, od każdego celnika.
Każdy może rozdawać ulotkę, sam ją wydrukować i wręczać kierowcom.
Nie wyglądajmy związkowców, bo ich po prostu nie powołaliście w Waszych komórkach.
Ogólnie w Słuzbie Celnej od jakiegoś czasu nastały trudne czasy. I jest to proces stały i w żaden sposób nie jest związany z ostatnimi wydarzeniami. W wielu miejscach musimy walczyć z cześcią kadry, aby móc stawiać na pierwszym miejscu zadania Służby Celnej określone w art.2 ustawy o SC i nalezycie je realizować. Stawiać na pierwszym miejscu te zadania a nie limity odpraw, czas na odprawę samochodu i inne dziwne wskazówki nakazujące pobiezne odprawy.
Zadbajmy o budżet, wykrywanie przemytu, bezpieczeństwo obywateli UE, uczciwych przedsiębiorców.
To co robi praktycznie stale część kadry kierowniczej(nie ma to związku z ostatnimi dniami) w wielu komórkach organizacyjnych SC może stanowić nadużycie władzy.
W trybie pilnym zostanie zwołany Zarząd Główny ZZ Celnicy PL, któremu rekomenduję poddanie pod analizę i głosowanie zawiadomienia PG o funkcjonowaniu Służby Celnej.
Dlaczego DIC w IC BP jak z nim rozmawiałem nie przynał się do wprowadzenia limitów odpraw?
A no dlatego, że jak dowiedziałem się od Funkcjonariuszy wszystko jest temu podporządkowane, kosztem normalnego funkcjonowania i realizowania zadań Służby.
Zdaniem Funckjonariuszy jest to poważne nadużycie i do takich działań są przymuszani i trzeba nastychmiast temu przeciwdziałać.
Zadbajcie też o swoje bezpieczeństwo, gdyż godzenie się na taki szybki i ponbieżny tryb odpraw może być potraktowane przez Prokuratora jako działacie w zamiarze ewentualnym, czyli przestępstwo, co notabene było już praktykowane przez prokuraturę w naszej formacji
Ps. Odnośnie wstrzymanych urlopów. Słyszę od Funkcjonariuszy, że ta decyzja spowoduje jeszcze większą Waszą determinację w działaniu