Protest - dodatek mieszkaniowy

... przecież było info, że we wrześniu będzie spotkanie. Tak, kolejne, wiem o tym ...

Właśnie, kolejne i kolejne i kolejne ... I ŻADNE z nich do niczego nie doprowadziło.

Odpowiedz szczerze - naprawdę uważasz, że to KOLEJNE spotkanie coś zmieni ?!
Uwierz w końcu (wraz z niektórymi członkami Zarządu), że to tylko GRA NA CZAS MF'u ...

Myślałam, że taki celnik jak pan ma w sobie więcej kultury osobistej. Widać słoma z butów wychodzi do dnia dzisiejszego. Strasznie to przykre, że niby inteligentny a jednak nie.
odbyły się już trzy spotkania, na których mamiono nas kłamstwami, do tego dodajmy nie wiem ile pism z takimi samymi kłamstwami. Nie wiem jak nazwać kogoś kto w te kłamstwa ciągle wierzy. Podpowiesz?

Właśnie, kolejne i kolejne i kolejne ... I ŻADNE z nich do niczego nie doprowadziło.

Odpowiedz szczerze - naprawdę uważasz, że to KOLEJNE spotkanie coś zmieni ?!
Uwierz w końcu (wraz z niektórymi członkami Zarządu), że to tylko GRA NA CZAS MF'u ...
Nie wiem natomiast bardzo bym tego chciała. Uważam, że jeżeli MF jasno się określi w kwestii tego dodatku i nie będą chcieli nas traktować poważnie to powinniśmy uderzyć na maksa. Żadne pikiety tylko zatrzymać granicę!! Nie ma miękkiej gry. W sztuce negocjacji ważne jest aby spróbować do końca się dogadać i w naszym interesie jest zachowanie zgody a nie podrzeganie do pikiet na które ludzie nie chcą jeździć. No taka prawda. Jak była wcześniejsza pikieta ze Służbami mundrowymi to od nas z ZOI nikt nie chciał jechać z przewodniczącym. Pojechał pociągiem sam. Byłam i widziałam. To również o czymś świadczy. Sama nie chciałam z nim jechać. Pojechałam pociągiem. To o czymś świadczy.

... jeżeli MF jasno się określi w kwestii tego dodatku i nie będą chcieli nas traktować poważnie to powinniśmy uderzyć na maksa ...

Czy Ty nie widzisz, że OD DAWNA MF nie traktuje nas poważnie ?!
Stąd JUŻ, TERAZ potrzeba ostrego "zapłonu" i to właśnie w Zarządzie !!
Być może Twój ZOI dotąd sprawował się kiepsko ale może teraz warto mu dać szansę się wykazać
skoro chce "pogonić" ZG do działania, a niekoniecznie go rozwalić ...

Teraz przyszły takie czasy w KAS'ie dla nas nie ma kasy, a w MF forsy kupe, ktoś nią sobie podciera... 🥲1000016960.jpg

Gdyby nie obecna przewodnicząca nie byłoby uchwały modernizacyjnej. A ja mam pytanie skoro tak walczysz o dodatki mieszkaniowe to nic nie robisz w naszym ZOI? Za poprzedniego przewodniczącego wiecznie na godzinach zwiazkowych. Nie można było się doprosić pomocy chociażby w podziale środków z oszczędności, które przez Pana działania mało nie przepadły. Wkurza mnie, że taki z Pana działacz a jak przychodzi do działań lokalnych to zero konkretów. Poczekajmy na info od ZG na spokojnie. A nie podkręcanie ludzi i znowu jak przyjdzie do pikiety to mało kto zdecyduje się pojechać. Wywoływać ducha walki siejąc zamęt się nie wywoła. Szkoda, że nasz przewodniczący zoi tylko pisze ale na pewno sam by na to nie wpadł. Pytanie brzmi na zlecenie kogo robi tak krecią robotę? Zastanówmy się!!!
Hm, ten Pan sam się na to stanowisko nie wybrał ...

odbyły się już trzy spotkania, na których mamiono nas kłamstwami, do tego dodajmy nie wiem ile pism z takimi samymi kłamstwami. Nie wiem jak nazwać kogoś kto w te kłamstwa ciągle wierzy. Podpowiesz?
"Szaleństwem jest robić to samo a oczekiwać różnych rezultatów" - A. Einstein

Gdyby nie obecna przewodnicząca nie byłoby uchwały modernizacyjnej. A ja mam pytanie skoro tak walczysz o dodatki mieszkaniowe to nic nie robisz w naszym ZOI? Za poprzedniego przewodniczącego wiecznie na godzinach zwiazkowych. Nie można było się doprosić pomocy chociażby w podziale środków z oszczędności, które przez Pana działania mało nie przepadły. Wkurza mnie, że taki z Pana działacz a jak przychodzi do działań lokalnych to zero konkretów. Poczekajmy na info od ZG na spokojnie. A nie podkręcanie ludzi i znowu jak przyjdzie do pikiety to mało kto zdecyduje się pojechać. Wywoływać ducha walki siejąc zamęt się nie wywoła. Szkoda, że nasz przewodniczący zoi tylko pisze ale na pewno sam by na to nie wpadł. Pytanie brzmi na zlecenie kogo robi tak krecią robotę? Zastanówmy się!!!
Pozwolę sobie na odniesienie się do wpisu Floridy - jak wynika z treści powyższego wpisu - członka ZZ Celnicy PL z ZOI Szczecin.

Nie przypisywałbym tylko jednej osobie zasługi polegającej na doprowadzeniu do wprowadzenia w KAS Uchwały modernizacyjnej realizowanej w latach 2023-2025. Jeden człowiek sam nic by nie osiągnął. Jeżeli już, to jest to zasługa wielu działaczy Naszego związku, którym to związkiem kierował ówcześnie poprzedni Przewodniczący.

Jeśli mamy dyskutować merytorycznie, to proszę o sprecyzowanie zarzutów formułowanych pod moim adresem. Co Koleżanka ma na myśli pisząc, ,,że nie można było się doprosić pomocy chociażby w podziale środków z oszczędności"? Podobne zarzuty kierowali pod moim adresem działacze niektórych związków zawodowych działających w IAS w Szczecinie, którym bardziej zależało na szybkim zakończeniu negocjacji, niż na wynegocjowaniu jak najkorzystniejszych zapisów w porozumieniu z DIAS.
Czy jako członek ZZ Celnicy PL z ZOI Szczecin próbowała Pani się ze mną skontaktować i wyrazić swoją opinię w odniesieniu do działań ZOI Szczecin oraz czy artykułowała Pani swoją opinię na temat tego, jak powinny wyglądać działania Zarządu ZOI?

Dysponuję korespondencją prowadzoną z DIAS w Szczecinie w poprzednich latach, więc jeśli Koleżanka będzie chciała merytorycznie dyskutować w sprawach mojej działalności jako Przewodniczącego ZOI Szczecin, to jestem na taką merytoryczną dyskusję gotowy.

Jeśli Koleżanka nie będzie chciała podjąć merytorycznej, konkretnej dyskusji na argumenty, wtedy powyższy wpis potraktuję jako ,,trolling" mający na celu zdyskredytowanie mojej osoby i odwrócenie uwagi od najważniejszych spraw, jakie są do poprowadzenia w tym momencie, czyli walki o dodatki mieszkaniowe i o uchwałę modernizacyjną na kolejne lata.

Zadaniem związku zawodowego jest zapewnienie ram organizacyjnych do działania dla członków związku, a nie zastanawianie się czy będą chętni na pikietę czy nie będzie chętnych. Tego nie można przewidzieć.
Jedno jest pewne. Im szybciej zapadnie formalna decyzja Zarządu Głównego o uczestnictwie ZZ Celnicy PL w pikiecie, tym większy będzie efekt działań Naszego związku i całego środowiska zawodowego.
Czekanie z decyzją zadziała negatywnie na efektywność podejmowanych działań.

Nie wiem komu chodzi o jątrzenie, mii na pewno o to nie chodzi. Mi chodzi o to, żeby w ZG bez zbędnej zwłoki były podejmowanie decyzje zmierzające do realizacji celów ważnych dla Naszego środowiska zawodowego.

Działajmy zespołowo, to wtedy będzie duża szansa na sukces.
Związek jest wspólnym dobrem nie tylko działaczy ZG czy ZOI, ale wszystkich członków związku.

Ciekawą insynuację zawarła Koleżanka w swoim wpisie, wskazując, że ja piszę, ale sam bym nie wpadł na to, co piszę...
Według Koleżanki Florida, chcąc przekonać Koleżanki i Kolegów z ZG do podjęcia decyzji w kierunku bardziej zdecydowanych działań, miałbym działać na czyjeś zlecenie...

Już wcześniej słyszałem takie insynuacje, ale bynajmniej nie ze strony kogoś z ZOI Szczecin, ale ze strony ważnej Koleżanki z Naszego związku...

Pozdrawiam
Krzysztof Skibiński

No dobra!
Teoretycznie Zarząd już ogłosił gotowość na udział w pikiecie wraz ze SW, a NAWET gotowość na "ostrzejsze" działania.
W związku z tym wypadałoby udzielić nam wszystkim szerszych informacji, niż sama ta deklaracja.
Doczekamy się ich, czy znów mamy to "oddolnie" organizować ?!

Byłam na pikiecie i widziałam ile było osób. Stwierdzam również, że najwięcej do powiedzenia mają Ci co najmniej robią. Czytam komunikaty, które są jasne i klarowne. Wspieramy SW i nikt tego nie zaprzecza. Odpowiadając na pytania. Nie działam w imieniu ZG tylko w swoim. Bo nie chciałabym aby chore ambicje którego z chłopczyków rozwaliły ten związek od środka.
Kolejnym bardzo ważnym argumentem jest to, że obecny rząd nigdy nie podejmował działań na polepszenie naszych warunków pracy. I teraz ludzie są zdziwieni. Nie rozumiem tego zdziwienia.
Ważnym aspektem jest również to, że nie czytają ludzie komunikatów przecież było info, że we wrześniu będzie spotkanie. Tak, kolejne, wiem o tym i wiem również, że należy rozmawiać. Już poprzedni przewodniczący poszedł na wojnę i wszyscy wiemy jak skończył. Jak przypłacił to zdrowiem i rodziną. Nie życzę nikomu takiego losu. Podkreślam NIKOMU. Kiedyś widziałam pana Sławka i okropnie wyglądał. Taki zmarnowany. Także rozwagą i umiejętnym podejściem do sprawy zdziałamy najwięcej.
Proponuję również poczytać kto uczestniczy w spotkaniach ZG i komu los kolegów i koleżanek celników nie jest obojętny.
Także nie ma nakręcać chorej narracji tylko usiąść, zastanowić się i rozmawiać ze sobą.
Koleżanko Florida, zgadzam się z Tobą w jednym. Też uważam, że należy usiąść, zastanowić się i rozmawiać ze sobą.

Rozwijając tą myśl: Zarząd Główny powinien po zastanowieniu i po rozmowie w ramach zarządu (co miało miejsce w dnu 12.08.2025 r.) podjąć w demokratycznym głosowaniu decyzję na temat działań jakie będą realizowane przez Nasz związek.
Powstał protokół z posiedzenia ZG i Przewodniczących ZOI z 12 sierpnia 2025 r., ale nie zostały podjęte żadne wiążące decyzje co do działań, jakie mają być realizowane przez Nasz związek.
Tylko tyle i aż tyle.

Koleżanko Florida, widzę, że anonimowo jesteś bardzo odważna, insynuując i obrażając mężczyzn z Zarządu Głównego, pisząc pogardliwie o chłopczykach...

Koleżanko Florida, piszesz że ,,kolejnym bardzo ważnym argumentem jest to, że obecny rząd nigdy nie podejmował działań na polepszenie naszych warunków pracy".

Jak się domyślam, chodzi Ci o to, że główna partia tworząca obecną większość rządową nigdy nie doceniała naszej formacji.
Zgadzam się z tą opinią.
Pytanie tylko, co miałoby to oznaczać w obecnej sytuacji.
Czy chcesz powiedzieć, że nie powinniśmy jako związek podejmować żadnych innych działań poza udziałem w kolejnych (jak uczy doświadczenie - bezowocnych) spotkaniach odbywanych w Ministerstwie Finansów?

Piszesz również, że proponujesz ,,również poczytać kto uczestniczy w spotkaniach ZG i komu los kolegów i koleżanek celników nie jest obojętny".
O co Ci chodzi?
Pisz otwarcie. No chyba że chodzi Ci o trollowanie i odwracanie uwagi od najważniejszych kwestii.

Piszesz, że ,,wspieramy SW i nikt tego nie zaprzecza".
Nie chodzi o to, żeby mentalnie wspierać funkcjonariuszy Służby Więziennej. Nie chodzi też o to, żeby czekać na kolejne spotkanie w MF (które zapewne odbędzie się pod koniec września), aby usłyszeć, że SCS jest słabą i małoznaczącą służbą, w związku z czym funkcjonariuszom SCS nie należą się, ani dodatki mieszkaniowe, ani uchwała modernizacyjna. Można jeszcze z dużą dozą prawdopodobieństwa zakładać, że na tym spotkaniu przedstawiciele MF powtórzą obrażającą funkcjonariuszy SCS propozycję wprowadzenia uznaniowych dodatków mieszkaniowych dla wybranych.
Chodzi natomiast o to, żeby razem z funkcjonariuszami Służby Więziennej i pracownikami Więziennictwa stawić się licznie w Warszawie na manifestacji.

Krzysztof Skibiński

Wszystkie te słowa potwierdzają , że związki pogubiły się w dzialaniach.
Z pierwszej linii frontu wiem , że SW dostała już w lipcu podwyżkę o 500zł,
mieszkaniówka od września z wyrównaniem od lipca .
Jedna rzecz w tym wszystkim jest zastanawiająca : dlaczego Służby
Nie walczą o mieszkaniowe jakie jest w MON .? Bo to że wszystkie służby
dostaną jest pewne . Niepewne są tylko warunki na jakich ma być wypłacane ?

Wszystkie te słowa potwierdzają , że związki pogubiły się w dzialaniach.
Z pierwszej linii frontu wiem , że SW dostała już w lipcu podwyżkę o 500zł,
mieszkaniówka od września z wyrównaniem od lipca .
Jedna rzecz w tym wszystkim jest zastanawiająca : dlaczego Służby
Nie walczą o mieszkaniowe jakie jest w MON .? Bo to że wszystkie służby
dostaną jest pewne . Niepewne są tylko warunki na jakich ma być wypłacane ?

Projekt ustawy o zmianie niektórych ustaw w związku z określeniem zasad zakwaterowania funkcjonariuszy Policji, Straży Granicznej, Państwowej Straży Pożarnej, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Służby Kontrwywiadu Wojskowego, Służby Wywiadu Wojskowego, Służby Ochrony Państwa oraz poprawy niektórych warunków pełnienia służby​

12.08.2025

Rada Ministrów przyjęła projekt ustawy o zmianie niektórych ustaw w związku z określeniem zasad zakwaterowania funkcjonariuszy Policji, Straży Granicznej, Państwowej Straży Pożarnej, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Służby Kontrwywiadu Wojskowego, Służby Wywiadu Wojskowego, Służby Ochrony Państwa oraz poprawy niektórych warunków pełnienia służby, przedłożony przez Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji.

Nowe przepisy poprawią sytuację mieszkaniową funkcjonariuszy służb mundurowych. Chodzi o możliwość wyboru formy zakwaterowania i realne wsparcie dla funkcjonariuszy służb, które podlegają Ministrowi Spraw Wewnętrznych i Administracji – na wzór zasad obowiązujących w wojsku. Wysokość świadczenia mieszkaniowego zależeć będzie od lokalizacji i wyniesie do 1800 zł miesięcznie.

Najważniejsze rozwiązania

• Funkcjonariusze służb mundurowych zyskają prawo wyboru formy zakwaterowania, zamiast dotychczasowego prawa do lokalu mieszkalnego.
    • Rozwiązanie obejmie Policję, Straż Graniczną, Państwową Straż Pożarną oraz Służbę Ochrony Państwa. Będzie dotyczyć także funkcjonariuszy Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Służby Wywiadu Wojskowego i Służby Kontrwywiadu Wojskowego.
  • Prawo do zakwaterowania będzie można realizować w czterech formach:
    • przydziału lokalu mieszkalnego;
    • przydziału kwatery tymczasowej;
    • skierowania do miejsca w internacie lub kwaterze internatowej;
    • przyznania świadczenia mieszkaniowego.
  • Wysokość świadczenia mieszkaniowego w służbach podległych MSWiA oraz ABW i AW wyniesie od 900 do 1800 zł miesięcznie netto.
    • Świadczenie będzie zwolnione z podatku.
    • Będzie je można przeznaczyć np. na wynajem mieszkania lub spłatę kredytu hipotecznego.
  • Świadczenie mieszkaniowe będzie wypłacane w zależności od lokalizacji dla miejsca:
    • zamieszkania funkcjonariusza, wskazanego w składanym przez niego wniosku
    • albo pełnienia służby przez funkcjonariusza, wskazanej w rozkazie personalnym.
      • Funkcjonariusz sam wybierze sposób ustalania wysokości świadczenia mieszkaniowego.
    • W przypadku funkcjonariuszy Służby Wywiadu Wojskowego i Służby Kontrwywiadu Wojskowego, do określenia wysokości świadczenia mieszkaniowego stosowane będą przepisy MON, czyli wysokość ta będzie uzależniona od współczynnika świadczenia mieszkaniowego zależnego od garnizonu.
  • Projekt zakłada nowe rozwiązania dotyczące zwrotu kosztów dojazdu dla funkcjonariuszy służb podległych MSWiA oraz ABW i AW, którzy wybrali sposób ustalania wysokości świadczenia mieszkaniowego w oparciu o miejscowość zamieszkania. Chodzi także o funkcjonariuszy SKW i SWW, którzy zamieszkują poza miejscowością pełnienia służby.
    • Wprowadzona zostaje np. zryczałtowana forma otrzymywania zwrotu kosztów dojazdu, co pozwali na oszczędność czasu i zminimalizuje biurokrację.
Nowe przepisy mają wejść w życie zasadniczo po 30 dniach od ogłoszenia w Dzienniku Ustaw, z mocą od 1 lipca 2025 roku.

Projekt ustawy o zmianie niektórych ustaw w związku z określeniem zasad zakwaterowania funkcjonariuszy Policji, Straży Granicznej, Państwowej Straży Pożarnej, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Służby Kontrwywiadu Wojskowego, Służby Wywiadu Wojskowego, Służby Ochrony Państwa oraz poprawy niektórych warunków pełnienia służby​

12.08.2025

Rada Ministrów przyjęła projekt ustawy o zmianie niektórych ustaw w związku z określeniem zasad zakwaterowania funkcjonariuszy Policji, Straży Granicznej, Państwowej Straży Pożarnej, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Służby Kontrwywiadu Wojskowego, Służby Wywiadu Wojskowego, Służby Ochrony Państwa oraz poprawy niektórych warunków pełnienia służby, przedłożony przez Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji.

Nowe przepisy poprawią sytuację mieszkaniową funkcjonariuszy służb mundurowych. Chodzi o możliwość wyboru formy zakwaterowania i realne wsparcie dla funkcjonariuszy służb, które podlegają Ministrowi Spraw Wewnętrznych i Administracji – na wzór zasad obowiązujących w wojsku. Wysokość świadczenia mieszkaniowego zależeć będzie od lokalizacji i wyniesie do 1800 zł miesięcznie.

Najważniejsze rozwiązania

• Funkcjonariusze służb mundurowych zyskają prawo wyboru formy zakwaterowania, zamiast dotychczasowego prawa do lokalu mieszkalnego.
    • Rozwiązanie obejmie Policję, Straż Graniczną, Państwową Straż Pożarną oraz Służbę Ochrony Państwa. Będzie dotyczyć także funkcjonariuszy Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Służby Wywiadu Wojskowego i Służby Kontrwywiadu Wojskowego.
    • przydziału lokalu mieszkalnego;
    • przydziału kwatery tymczasowej;
    • skierowania do miejsca w internacie lub kwaterze internatowej;
    • przyznania świadczenia mieszkaniowego.
  • Wysokość świadczenia mieszkaniowego w służbach podległych MSWiA oraz ABW i AW wyniesie od 900 do 1800 zł miesięcznie netto.
    • Świadczenie będzie zwolnione z podatku.
    • Będzie je można przeznaczyć np. na wynajem mieszkania lub spłatę kredytu hipotecznego.
  • Świadczenie mieszkaniowe będzie wypłacane w zależności od lokalizacji dla miejsca:
    • zamieszkania funkcjonariusza, wskazanego w składanym przez niego wniosku
    • albo pełnienia służby przez funkcjonariusza, wskazanej w rozkazie personalnym.
      • Funkcjonariusz sam wybierze sposób ustalania wysokości świadczenia mieszkaniowego.
    • W przypadku funkcjonariuszy Służby Wywiadu Wojskowego i Służby Kontrwywiadu Wojskowego, do określenia wysokości świadczenia mieszkaniowego stosowane będą przepisy MON, czyli wysokość ta będzie uzależniona od współczynnika świadczenia mieszkaniowego zależnego od garnizonu.
  • Projekt zakłada nowe rozwiązania dotyczące zwrotu kosztów dojazdu dla funkcjonariuszy służb podległych MSWiA oraz ABW i AW, którzy wybrali sposób ustalania wysokości świadczenia mieszkaniowego w oparciu o miejscowość zamieszkania. Chodzi także o funkcjonariuszy SKW i SWW, którzy zamieszkują poza miejscowością pełnienia służby.
    • Wprowadzona zostaje np. zryczałtowana forma otrzymywania zwrotu kosztów dojazdu, co pozwali na oszczędność czasu i zminimalizuje biurokrację.
Nowe przepisy mają wejść w życie zasadniczo po 30 dniach od ogłoszenia w Dzienniku Ustaw, z mocą od 1 lipca 2025 roku.

kolejny sukces ZZ Celnicy.pl?

Prawdopodobnie w dniu manifestacji SW wierchuszka Związku będzie bawić w Zakopanem, więc nie liczyłbym na rychłe komunikaty Prezydium oraz ZG,
Pozdrawiam

Back
Do góry