Protest - dodatek mieszkaniowy

Tu bez kolegów z granicy ukraińskiej będzie bardzo ciężko. To tam trzeba pokazać nasz protest. Pamiętacie 2008 rok jak Tusk zwołał w związku z naszym protestem wszystkich dyrektorów ? Tylko blokada granicy !!!!
odwalcie się od granicy ukraińskiej!A co zrobiliście dla ludzi z granicy ukraińskiej przez te wszystkie lata.Były tylko obietnice.Związek nie zrobił nic!Przychodzi co do czego do załatwią ludzie z granicy!Nie załatwią już!

Potrzebna jest jedność wszystkich i granicy, i wewnątrz kraju. Granica wschodnia, lotniska, porty, droga, wszyscy razem, bo walczymy dla nas wszystkich i wszyscy mamy możliwości i narzędzia do protestu!
Jednocześnie w tym samym dniu protestujemy w całym kraju. Myślę, że pierwszy protest czy to będzie manifa w Wawie pod KPRM czy to będzie strajk włoski, to musi się wydarzyć przed pierwszą turą wyborów, czyli w przyszłym tygodniu.
Tyle, że ZZ powinien wyznaczyć datę i rozprzestrzenić info wśród ludzi, forum nie ma takich zasięgów jak info ze Związku. Dodatkowo dogadać się z pozostałymi ZZ w tym zakresie, bo postulat jest taki sam.

odwalcie się od granicy ukraińskiej!A co zrobiliście dla ludzi z granicy ukraińskiej przez te wszystkie lata.Były tylko obietnice.Związek nie zrobił nic!Przychodzi co do czego do załatwią ludzie z granicy!Nie załatwią już!

Spokojnie Kolego. Jeden wczorajszy "świeżak" nie powinien Cię wyprowadzać z równowagi zwłaszcza,
że "starzy" zareagowali właściwie.
I proszę - nie zrównuj pojęć "związek" i "Koledzy" - bo nie wszyscy chcą wysługiwać się granicą.
Działać musimy wszyscy ...

WKURWIA mnie ,że MF traktuje SCS jak neosłużbę gorszej kategorii. Ale bardziej WKURWIA mnie postawa ZZ ,bo nie chcą zorganizować Manifestacji .Nie chcą stworzyć planu protestu, do którego my zwykli funkowie byśmy się przyłączyli. Brak zwykłego oflagowania urzędów więc jaki tu protest ? Tu nie chodzi tylko o dodatki ale i o modernizację na kolejne lata a służby z MSW już mają to zaklepane a my jesteśmy w czarnej d.

Odczepcie się od ludzi z granicy ale dodatek to z miłą chęcią zgarniesz. Razem powinniśmy to wywalczyć wspólnymi siłami

Odczepcie się od ludzi z granicy ale dodatek to z miłą chęcią zgarniesz. Razem powinniśmy to wywalczyć wspólnymi siłami
Nie będzie żadnego dodatku a granica zawsze była najgorzej traktowana.Najnizsze mnożniki, najmniej awansów,dodatki kontrolerskie od wielu lat praktycznie bez zmian.Obiecywano gruszki na wierzbie a jak przychodziło do protestu to wszyscy -niech granica stanie!!!

Więcej zarabiamy od innych służb? Ktoś tu zapewne posłużył się efektywną statystką, bo do tego średniego uposażenia brakuje mi bardzo dużo. Warto podkreślić że te 10-15 procent z naszych uposażeń to premia, którą zawsze można zabrać i dodatki za dojazd do miejsca służby, bowiem nierzadko dojeżdżamy po 100-200 km. Granica jest na granicy, a nie w centrum miasta, każda ma daleko. Myślę że w policji czy wojsku nie mają takich problemów, jednostki są w miastach.
W mojej ocenie na spotkaniu w MF 9 maja br. przedstawiając argument o wysokich uposażeniach FSCS wyliczenia zostały oparte na danych z działu 75008 wykonania budżetu i do kwoty brutto uposażenia dodano inne składniki wydatkowane przez pracodawcę, a zatem nie przedstawiono uposażenia brutto tylko wydatek ze strony pracodawcy.
W klasyfikacji wydatków budżetu państwa na 2025 rok, wynagrodzenia są klasyfikowane jako wydatki bieżące, w ramach wydatków na jednostki budżetowe. Wydatki na wynagrodzenia obejmują zarówno wynagrodzenia osób zatrudnionych w jednostkach budżetowych, jak i inne wydatki związane z zatrudnieniem, takie jak składki na ubezpieczenia społeczne i inne świadczenia.

Więcej : Plan wydatków Resortu Finansów na 2025 r. - Otwarte Dane

Kontrola NIK wykazała średnie zarobki FSCS i w 2022 r. średnia wyniosła 7599 zł brutto wraz ze wszystkimi składnikami. Dodając do powyższej kwoty dodatek motywacyjny (wprowadzony 1 marca 2023 r.) plus 1500 zł, a nawet 2500 zł oraz zakładając, że każdy funkcjonariusz otrzymał z uchwały modernizacyjnej 2023-2025 łącznie 1500 zł, to ŚREDNIE UPOSAŻENIE FSCS wynosi 11 599 zł brutto (przy założeniu max, czyli kazdy funkcjonariusz otrzymuje 2500 zł dodatku motywacyjnego).

Kontrola NIK- KBF.430.4.2023 Nr ewid. 6/2024/P/23/008/KBF
Więcej : Słabe strony organizacji i polityki kadrowej Służby Celno-Skarbowej - Najwyższa Izba Kontroli

Ale to tylko gwoli ścisłości, bowiem wysokośc uposażenia nie ma nic współnego z przyznaniem świadczenia mieszkaniowego - bowiem zupełnie inny cel realizować ma to świadczenie. Cel jaki ma realizowac świadczenie jasno jest opisane w uzasadnieniu do świadczenia dla funkcjonariuszy MSWiA.

Attachments

• NIK - srednie uposażenie FSCS.jpg
    NIK - srednie uposażenie FSCS.jpg
    1,8 MB · Wyświetleń: 49
Ostatnia edycja:
Hmm, czyli zapewne nasze wynagrodzenie podali kwotę tzw. brutto brutto tj. łącznie z kosztami pracodawcy a innych służb netto (chociaż ta kwota też jest z sufitu, średnie wynagrodzenie w policji, psp, sg, wojsku znacząco się różni, napewno nie jest takie same).

Hmm, czyli zapewne nasze wynagrodzenie podali kwotę tzw. brutto brutto tj. łącznie z kosztami pracodawcy a innych służb netto (chociaż ta kwota też jest z sufitu, średnie wynagrodzenie w policji, psp, sg, wojsku znacząco się różni, napewno nie jest takie same).
Jedyny argument przedstawiony przez przedstawicieli z MF za nieprzyznaniem świadczenia mieszkaniowego dla SCS to średnie zarobki Ale wobec faktu, że w innych służbach srednie uposażenie wynosi:

• w Straży Pożarnej -8816,00
  • w Policji - 8834,40
  • w SOP- 10332,00
  • w ABW - 10423,00
  • w Wojsku - 9253,00

a w SCS - 7599 (srednia z 2022 r.) plus 650 zł (zakładając, że co 3 funkcjonariusz otrzymuje max. dodatek motywacyjny) plus 1500 (z UM 2023-2025) - to średnia w SCS wynosi 9749.

ZATEM W SCS NIE MAMY NAJWYŻSZEJ ŚREDNIEJ i wszytskie służby maja zbliżone uposażenie, ale tylko nasza Służba nie otrzyma świadczenia mieszkaniowego.
Zostanie nam tylko czekać na odejścia naszych funkcjonariuszy do innych służb, a do naszych naborów na wakaty mundurowe przyjdą tylko Ci, których nie przyjęto do innych służb. Ta polityka kadrowa doprowadzi do drenażu naszej służby i degradacji jej potencjału.

To jest przerażające, jak można robić wszystko byle tylko oszczędzić na wynagrodzeniach swoich podwładnych (sam decydent zapewnie dostanie za to jakiś profit). Zmyślone są historie o służbie drugiej kategorii oraz o wysokich wynagrodzeniach KAS w porównaniu do innych służb, a gdy zbijamy te argumenty to zaraz pewnie wymyślą następne przeszkody. Nie ma to jak wsparcie kierownictwa, zawsze możemy na nich liczyć.

Myślę, że ministrowie strasznie przejęli się tą czerwoną kartką. Szczególnie, że mają jeszcze kilka lat rządzenia.
Skoro oficjalnie wiadomo już, że dodatku polubownie nie otrzymamy to czy będą podjęte bardziej radykalne działania?
To tylko zależy od środwiska. Obserwujcie stronę, obserwujcie profile facebookowe ZZ Celnicy PL, czytajcie maile, aktywnie włączajcie się w działania i pamiętajcie, że jesteście wyborcami. Z środowisko KAS, to ponad 60 tyś. osób, a z rodzinami i bliskimi to znacznie więcej. Możemy mieć wpływ. Głosujemy 18 maja 2025 r.

Myślę, że ministrowie strasznie przejęli się tą czerwoną kartką. Szczególnie, że mają jeszcze kilka lat rządzenia.
Skoro oficjalnie wiadomo już, że dodatku polubownie nie otrzymamy to czy będą podjęte bardziej radykalne..
Oni pewnie uwierzyli, że będą rządzić wiecznie

Jedyny argument przedstawiony przez przedstawicieli z MF za nieprzyznaniem świadczenia mieszkaniowego dla SCS to średnie zarobki Ale wobec faktu, że w innych służbach srednie uposażenie wynosi:

• w Straży Pożarnej -8816,00
  • w Policji - 8834,40
  • w SOP- 10332,00
  • w ABW - 10423,00
  • w Wojsku - 9253,00

a w SCS - 7599 (srednia z 2022 r.) plus 650 zł (zakładając, że co 3 funkcjonariusz otrzymuje max. dodatek motywacyjny) plus 1500 (z UM 2023-2025) - to średnia w SCS wynosi 9749.

ZATEM W SCS NIE MAMY NAJWYŻSZEJ ŚREDNIEJ i wszytskie służby maja zbliżone uposażenie, ale tylko nasza Służba nie otrzyma świadczenia mieszkaniowego.
Zostanie nam tylko czekać na odejścia naszych funkcjonariuszy do innych służb, a do naszych naborów na wakaty mundurowe przyjdą tylko Ci, których nie przyjęto do innych służb. Ta polityka kadrowa doprowadzi do drenażu naszej służby i degradacji jej potencjału.

Dlaczego nie bylo na spotkaniu w MF kontrwykresu jeśli chodzi o uposażenie?

Dlaczego nie bylo na spotkaniu w MF kontrwykresu jeśli chodzi o uposażenie?
A przyszło by Ci do głowy przed rozmową, że zarabiasz więcej od swojego odpowiednika w Policji czy SG bo mi nie ?
Ja mam znajomych w Policji Wojsku SG i SW i wszyscy zarabiają więcej, co prawda nie mogę się równać stopniem bo u nas jak jest każdy wie. Za chwilę żeby oficera u nas zobaczyć trzeba będzie do wawy jechać

Ostatnia edycja:
Nie da się przygotować na wszystkie wymówki świata, ale trzeba dać znać decydentom że znowu nie mają racji. Ja też mam masę znajomych w służbach MSWiA/MON i akurat to ja najmniej zarabiam.

Back
Do góry