projekt założeń do projektu zmian do UoSC

jabol

Dobrze znany użytkownik
Punkty reakcji
259
Miasto
RP
http://www.mf.gov.pl/_files_/bip/bi...nych/oc/2012/09/14.txt/zalozenia_10.09.12.pdf

Zakaz posiadania na służbie w WZP i OC granicznych prywatnych telefonów komórkowych uważam za anachroniczny.

1) skoro tworzymy narzędzia do wykrywania, zapobiegania i zwalczania korupcji, to niech to będzie wykorzystywane (obserwacja, nagrywanie itp czarnych owiec), a nie wprowadza się zakaz i negatywne konsekwencje tego poniosą niewinni funkcjonariusze.

2) Nie wiem dokładnie jak sytuacja wygląda w OC granicznych, ale wiem, że często z telefonów stacjonarnych nie można wykonać połączeń poza dany obiekt lub na komórki (więc w jaki sposób matka/ojciec ma się skontaktować z dziećmi, gdy jest co najmniej 13 godzin poza domem?)

3) wielokrotnie mój telefon prywatny pomógł mi w bardzo ważnych sprawach (internet, nawigacja, aplikacje np. ADR itp, baza prawna- wszystkie przepisy). Sprzęt służbowy... To tak, jakby ktoś zakazał używania lamp naftowych w XIX w. nie dając nic w zamian!!!

4) Może w W-wie zasięg wszystkich sieci jest wszędzie zadowalający, ale w wielu miejscach tak nie jest i tylko telefony prywatne - w różnych sieciach- pozwalają na skuteczną komunikację. Nie będę również komentował ilości aparatów służbowych, ale patrz zdanie pierwsze w pkt. 4.

W OC granicznych telefony (nie wiem z jakimi uprawnieniami) są na każdym stanowisku, ale w WZP tak nie jest.
Już wiem, że wiele wartościowych osób, gdy nie będzie mieć stałego-natychmiastowego kontaktu z dziećmi, podziękuje za współpracę z WZP!!!

Niech ktoś w MF się nad tym zastanowi!!!
Macie skorumpowanego funkcjonariusza, to wykorzystajcie wszystkie dostępne środki i go zamknijcie.
Taka osoba i tak znajdzie sposób na komunikację, nawet bez telefonu!

pozdrówka

PS Dużo osób ma darmowe rozmowy w sieci rodzinnej, więc czy będą musieli płacić za coś, co mają za darmo, gdy pracodawca łaskawie udostępni im aparat? (no tak, ale przecież projektodawca znowu napisze, że na to/za to mają dodatki:p)

Ostatnia edycja:
Policyjny związek zawodowy przerabiał ten temat w TK, zapis poszedł do kosza zobaczymy jak będzie u nas.

Mnie w tym projekcie brakuje jeszcze punktu o dobrowolnym poddaniu się eutanazji w przypadku złego wyniku badań okresowych.Rozwiazło by to problem emerytur,zwolnień lekarskich ,byłoby korzystne z punktu budzetu państwa .Zakaz telefonów ,badania psychofizyczne itp .Kto tu jest przestępcą?

Tablety?

Czyli inne urządzenia służące do komunikacji czy wymiany informacji, np. za pośrednictwem internetu? Jak to wygląda w świetle proponowanej regulacji (czyt. ograniczenia praw obywatelskich zamiast mundurowych uprawnień emerytalnych)?

a na granicy Fc straży granicznej biegają z komórkami gadają nawet podczas odpraw a to oni są na pierwszej linii kontaktu z "podróżnym" to on kieruje na wybrany pas odpraw np na "zielonym pasie" fc sc nie ma obowiązku tam sprawdzać każdego auta i fc SG o tym wie a ma komórki itp a tak ogólnie to przecież rozmowy z komórek na oddziała granicznych są na podsłuchu i w razie potrzeby można otrzymać na papierze dokładny zapis rozmowy na polecenie CBA od SG

Mogę obiecać, że powalczymy z tym projektem na tyle na ile możemy - już zaczęliśmy.
Wiadomo, że wcześniej w MF nie było jak zwykle konstruktywnego i merytorycznego dialogu.
Obserwujemy od właściwie kilku lat zanik merytorycznego i rzeczywistego dialogu w Departamentach SC w MF. MF co do zasady odrzuca większość merytorycznych i słusznych uwag. Co najwyżej przyjmowane są dla pozoru nic nie znaczące uwagi do projektu.
Mnogość ZZ i brak podnoszenia na zewnątrz powyższych faktów przez niektóre ZZ pozwala SSC głosić w Sejmie i w innych instytucjach, że dobrze układa się współpraca z ZZ, a tak poważne zarzuty stawia tylko jeden Związek.

Zauważamy, że problem ten dotyczy tylko Dep. podległych SSC, gdyż w razie zgłoszenia uwag czy to w MSW, wcześniej w MSWiA czy w innych Dep. MF, które nie podlegają pod SSC uwagi są merytorycznie rozpatrywane i słuszne racje są uwzględniane, odbywają się Konferencje uzgodnieniowe, na które są także zapraszane Związki Zawodowe, etc.

To jest bardzo poważny problem, bo taki stan trwa już kilka lat.
Do czego to prowadzi?
Jak widzimy wszyscy wiele aktów prawnych i innych wewnętrznych dokumentów jest wątpliwej jakości, wiele wyklucza się wzajemnie, panuje ogólny chaos co wymusza naginanie i naciąganie prawa.

Zmieńmy to - CELNIKU ZDEKLARUJ SIĘ!!!

A moze by...

jak za dawnych czasów wprowadzić informowanie o posiadanej gotówce przed rozpoczęciem służby. No oczywiście trzeba zwiększyć limit. Onegdaj było to 200 zł :p

Jak już mają być zmiany w ustawie to dlaczego nie wywalić zapisu o służbie mundurowej, zostańmy po prostu służbą cywilną, zapis o służbie mundurowej mydli nam oczy, na siłę robi się wszystko żeby stworzyć iluzję "wojskową" w służbie celnej - a przecież minister finansów nigdy nie był zwierzchnikiem służb mundurowych, regulaminy i procedury można stworzyć dla każdego urzędnika.....A tak z innej beczki to dlaczego nie wprowadzą zmian dotyczących lepszej opieki medycznej dla celników np.w badaniach okresowych wykonywanie nie podstawowej analizy ale rozszerzonej o badanie poziomu cukru i cholesterolu - przecież jeżeli mamy być sprawni na stanowiskach pracy to te dwa czynniki radykalnie obniżają wydolność organizmu - jeżeli nie są w normie. itd., itd.:)

Taaak.
Nie dyskredytuję ważności tego tematu, ale czy ktoś z Was nie zastanawiał się przypadkiem do czego ma on być tematem zastępczym ?!

Ciii, tak tylko pytam.

A dlaczego tylko oddziały graniczne? a co z oddziałami wewnętrznymi?o UC nie pytam bo tam już inne prawa i inna "formacja". Ja czekam do wyborów, chociaż jeszcze trzy lata, i coś czuję że wszystkich ze Świętokrzyskiej wymiecie

A dlaczego tylko oddziały graniczne? a co z oddziałami wewnętrznymi?o UC nie pytam bo tam już inne prawa i inna "formacja". Ja czekam do wyborów, chociaż jeszcze trzy lata, i coś czuję że wszystkich ze Świętokrzyskiej wymiecie
A co z dozorem i kontrolą przedsiębiorców, oni też wykonują kontrole. Czyżby ktoś w MF zapomniał jakimi komórkami dysponuje.

Back
Do góry