PiS: ustawa "antyubecka" częścią systemu rozliczeń

• Thread starter Thread starter rozlicznia
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
R

rozlicznia

Gość
Wtorek, 9 stycznia 2007

PiS: ustawa "antyubecka" częścią systemu rozliczeń
PAP 19:20

Szef klubu PiS Marek Kuchciński zapowiedział, że w najbliższych dniach partia przedstawi program mający na celu ujawnienie i rozliczenie aparatu represji PRL. Kuchciński poinformował, że ten program zostanie przedstawiony podczas specjalnej konferencji prasowej. Częścią programu - jak już zapowiadał sekretarz generalny PiS Joachim Brudziński - będzie projektowana przez tę partię ustawa "antyubecka".

Szef klubu PiS wyjaśnił, że w programie będzie chodzić o podjęcie działań względem tych osób, które tworzyły aparat ucisku w Polsce komunistycznej.

REKLAMA Czytaj dalej

Jak wyliczał, chodzi m.in. o Służbę Bezpieczeństwa, Urząd Bezpieczeństwa, służby informacyjne, informację wojskową.

Według Kuchcińskiego, funkcjonariusze aparatu represji w kategoriach kat-ofiara to kategoria kata. Niemniej - dodał - tą grupą się do tej pory nie zajmowano. Według Kuchcińskiego, w myśl przepisów obowiązującej ustawy lustracyjnej, ci ludzie byli traktowani jako świadkowie koronni.

PiS zapowiada działania zmierzające do ujawnienia i rozliczenia przestępczej, antypolskiej działalności SB, a także pozbawienia jej funkcjonariuszy wszelkich przywilejów, które tolerowały rządy "pookrągłostołowe".

Brudziński zapowiedział, że projekt ustawy "antyubeckiej" skieruje do Sejmu klub PiS. O tym, że taka ustawa powstaje donosiły w ostatnich dniach media.

Ma w niej znaleźć się m.in. zapis o przestępczym charakterze SB, ujawnieniu jej zasobów oraz nazwisk funkcjonariuszy. Media informowały, że za zatajenie przez byłych funkcjonariuszy pełnej informacji o swojej działalności i agenturze grozić ma odpowiedzialność karna. Karalne ma być także przechowywanie dokumentów SB.

W zeszłym tygodniu senator PiS Piotr Andrzejewski tłumaczył, że ustawa "antyubecka" ma mieć charakter rozliczeniowy. Senator podkreślił, że inicjatorom ustawy chodzi m.in. o to, by funkcjonariusze systemu represji nie mieli uprzywilejowanych rent i emerytur. (bart)

Ano tak się ma....

że w naszych szeregach jest trochę ludzi o tym rodowodzie. Z tego co widzę to są zawsze dobrze zorientowani

ustawa "antyubecka" częścią systemu rozliczeń

A no jest i to nie mało. A w SNP (byli pracownicy UKS-ów) byłoby w czym wybierać, oj byłoby.............

Oj, człowieku! Nos Ci się o tych bredni wydłuża (taki Pinokio). Czyż możesz zaprzeczyć, że właśnie wśród funkcjonariuszy kryje się wielu z dawnej nomenklatury i "slużb" różnorakich. Zostawże SNP,w spokoju, bo nie wiesz, co mówisz.

No właśnie wszyscy celnicy,którzy paracowali jeszcze niedawno na granicy zachodniej (do maja 2004) mieli obowiązkowo założone teczki we wszelkich służbach SB,WOP.STASI następnie w ABW,SG i niemieckim BND. Czy jesteście aż tacy pewni,że w takich teczkach nie znajdą się informacje, mniej czy bardziej prawdziwe, to już nieistotne,że udzielaliście informacji świadomie, czy nie. Tam też wymagano statystyk i wyników pracy takich służb. Zacznijcie się już bać! Dostaniecie kopa z SC i "wilcze bilety". Problem kadrowy (w tanim państwie = biednym społeczeństwie) sam się rozwiąże. :lol:

Teraz przynajmniej wiadomo kto głosował na PiS skoro wszyscy chcecie "wieszać" byłych ... Czy w tym popie... kraju naprawde nie ma ważniejszych spraw??? Właśnie dzięki takiemu gadaniu PiSuary mają poparcie :!: :!: :!: Może zajmiecie się robotą a nie szukaniem SB-ków, UB-eków itp.

Zacznijcie żyć teraźniejszością i przyszłością, a nie wiecznie się oglądacie za siebie.

do Jacka 1979

Drogi kolego najwyższy czas żeby porzadki zrobic z byłymi ubekami, lepiej bedzie pracować w czystej od smrodu firmie zapewniam dobrze to dla służby zrobi. Pisuary jak piszesz w tej kwesti dobrze działają i dadza se rade, szkoda że tylko czystki robią a nie idzie za tym biznes i kasa. Jesli chodzi o pracę do której sam zachęcasz to chyba mało jest ludzi w SC doniej jak Ty zmotywowanych. Ludzie chcą konkretów i ich efektów a nie mulenia i niedoinformowania ze strony naszego szefostwa. Teraz w Polsce nie wiadomo kto kim jest i kim był, czy Po, LSD, PIS nie ma znaczenia tak na PIS jadą ale PO jeszcze lepszy ma projekt jeszcze do SC i US ZUS podłaczyć tylko se sweterek można przygotować.
Na podsumowanie uważam ze w tym kierunku PIS dobrze zrobił nie chodzi mi o niechęc względem komuny czy PRL było inaczej ale chodzi mi o brak poszanowania godności ludzkiej i inne przestepstwa popelnione przez SB i inne słuzby. Za to musi byc rozliczenie może z tych rent i emerytór co im zabiorą dla SC bedzie kasa pozdr

Do "Manie anty USBEK"

Proponuje abyście od razu tych ludzi powiesili. Chodzi mi o to, że są tutaj ważniejsze sprawy niż takie gadanie. Jak to się ma do sytuacji Służby Celnej???? Co to u nas zmieni???? Nic !!!!! Tylko ciekawi mnie to, że nikt nie ma pretensji do Krzaklewskiego, Buzka i innych byłych Solidarnościowców. Oni też rządzili i jakoś nie brali się za czystki.
Kaczory biorą się za to, bo nie mają innych pomysłów na rządzenie i wiedzą, że ten temat znajdzie zwolenników. Takim podejściem, czy rozliczaniem czegoś co było 20, 30, 40 lat temu nie nakarmisz dzieci i nie zapewnisz im wykształcenia.
Przepraszam za wulgaryzmy, ALE MAM TO W D..., czy oni mają emerytury, renty itp. Ważnym dla mnie jest abym miał "co do miski włożyć" i aby moje dzieci zdobyły pożądne wykształcenie i później dobrą pracę (napewno nie w SC).

P.S.
A jeżeli piszesz do mnie to napisz dobrze mój nick !!!

To jakiś koszmar.
Pewna posłanak powiedziała kiedyś, że Kaczyzm się szerzy.
Ludziska, Oni zabierają się za prawa nabyte (emerytury), na które ludzie pracowali kilkadziesiąt lat. Co innego emeryturki specjalne nadawane przez premiera.
Ja tego nie mogę zrozumieć.
Nawet (moi zdaniem) sąd nie jest władny odebrać im tych świadczeń, ewentualnie skazać (więzienie, grzywna, zadośćuczynienie).

PS Podoba mi się hasło: Ci, którzy byli narzedziem aparatu władzy dostają 3-5 tyś emerytury, Ci, którzy byli przez ten aparat uciskani 650-1200, więc odbierzmy IM emerytury (tanie państwo), a może lepiej byłoby tak: podwyższymy WAM emerytury, bo tak bedzie sprawiedliwie, a nie łatwiej, taniej i na kilka miesięcy przycięgnie/odwróci uwagę.

PS "Komuna" to cały okres nowożytnej Europy (powojennej) w Naszym kraju i rozliczenie przeszłości (nie mówię tutaj o "przestępcach") to trudny temat. Lustracja, podanie do publicznej wiadomości to dobry początek, na który żadnego poprzedniego rządu nie było stać.

do jajacka

jezeli kolesie z byłego aparatu wspomagani przez inne formacje (np. MW,SG,MO) pełnią kluczowe funkcje i stanowiska, decydują kto, kidy i jak obstawia stołki, kogo przyjąć, kogo nie, a jeżeli mają haki na innych decydentów to robia co chcą, nie mówiac o dostępie do wiadomości np. o kontrolach, u kogo i kiedy

do rysia..
jak mi ciebie żal chłopie, z tymi poglądami. Urodziłeś się zapewne po stanie wojennym a tyle masz do powiedzenia.

Gadu gadu a tu..........

"Gazeta Wyborcza" opisuje gwałtowny wzrost cen mąki. Według dziennika, w ślad za podwyżkami w górę pójdą ceny chleba, i to nie w marcu, jak mówiły wcześniejsze prognozy, ale już w tym miesiącu.

Jajacek1970 ma pewien problem. Jego wiedza o historii opiera się na "Czterech pancernych..." i "Stawce większej niż...".
Proponuję przeczytać książkę Antoniego Dudka "Rewolucja reglamentowana"
Dowiesz się kolego, co tak naprawde wydarzylo sie w 1990 roku i jaki ma to wplyw na Twoje obecne dochody.
Pzdr

rysio napisał:
do jajacka

jezeli kolesie z byłego aparatu wspomagani przez inne formacje (np. MW,SG,MO) pełnią kluczowe funkcje i stanowiska, decydują kto, kidy i jak obstawia stołki, kogo przyjąć, kogo nie, a jeżeli mają haki na innych decydentów to robia co chcą, nie mówiac o dostępie do wiadomości np. o kontrolach, u kogo i kiedy
Zapraszamy do Łodzi i na forum izby łódzkiej.W Łodzi najlepiej było widać co potrafią dawne służby i jak można stworzyć państwo w państwie.Nie życzę ci kolego pracy w takiej instytucji.Każdy z kierownictwa jest święty, a zwykli funkcjonariusze to parszywe owce z tym ,że dyrektor przebywał w areszcie 2 lata..

Do Misia:

Nie jestem Twoim kolegą, aby do mnie tak mówić trzeba sobie zasłużyć. A skoro już tasz takie poglądy to proponuje od razu aby wszyscy ludzie, którzy przed 1989 rokiem zdobyli wykształcenie nie oddadzą dyplomy, świadectwa itp. Przecież wszyscy uczyli się w "komunie" dla potęgi i chwały PRL. Dotyczy to również bliźniaków K.
Żal mi Cię z tymi Twoimi pogłądami.

SC

PAX!PAX między chrześcijany!Trzeba nam Partii Kobiet,która swą mądrością zbiorową zaprowadzi porządek w naszym państwie! Oby moje słowa stały się prorocze!

Back
Do góry