Pikieta!

fix

Użytkownik
Punkty reakcji
19
Już 23 -10-2012 w Warszawie będzie można pokazać swoje zaangazowanie w sprawie Cła.Od 12.00-14.00 odbędzie się pikieta "Solidarności" z udziałem celników.Piszę to po to ,by ci co tak chętnie dowalają innym na forum ,pokazali na co ich stac! Nie do zniesienia staje się sytuacja,w której 75% każdego wątku ,to są pyskówki,docinki i złóośliwości.Może zamiast rozładowywać swoje frustracje na forum ,pojadą koledzy i koleżanki na pikietę? Związki czekają na zgłoszenia.

Dowalają albo i nie

Na pewno piszą o nieprawidłowościach. Co do meritum, nie liczcie na olbrzymią frekwencję. Ludzie mają dużo do stracenia. I będą chronić twarze. Najważniejsze, aby temat podjęły osoby chronione immunitetem związkowym. Oczywiście medialnie. Tu może jakieś propozycje, wzorujące się na Pomarańczowej Alternatywie Frydrycha z lat 80-tych.

Choć mogę się mylić.

tele echo
Napisałeś właśnie, że obawiasz się głosić prawdę.
ZAPAMIĘTAJ
Jeżeli będziesz bał się mówić prawdę to zawsze będziesz niewolnikiem(wrzucanie linków na forum i rozmowy na korytarzach to nie to)

Sorry, brutalnie, ale tak to niestety wygląda.

Jak zatem usprawiedliwisz swoją nieobecność?

Przecież napisałem, że mogę się mylić. A inni co na to? Wrzucili choć parę linków na forum?

I nie gadam, jak inni, po korytarzach. Co najwyżej czasami coś publicznie napiszę.

Jeśli to za mało, to przepraszam najmocniej.

Ostatnia edycja:
tele echo
Napisałeś właśnie, że obawiasz się głosić prawdę.
ZAPAMIĘTAJ
Jeżeli będziesz bał się mówić prawdę to zawsze będziesz niewolnikiem(wrzucanie linków na forum i rozmowy na korytarzach to nie to)

Sorry, brutalnie, ale tak to niestety wygląda.

Jak zatem usprawiedliwisz swoją nieobecność?

Panie Sławomirze.
Przepraszam za "wcięcie" w Waszą dyskusję - temat mnie ciekawi, ale nie potrafię zrozumieć paru Pańskich wypowiedzi, zatem ośmielę się na pytania;
- CO świadczy o obawie, o której Pan pisze?
- KIEDY wiadoma osoba bała się Prawdy, choć być może stała się Jej niewolnikiem?
- DLACZEGO twierdzi Pan, iż ktokolwiek coś usprawiedliwia?

ps
Sądzę, że i tym razem będzie obecny.

Ad vocem

Pozwolę sobie na jedną dygresję. Zwróćcie uwagę na to, co zrobiono z ruchem kibicowskim w Polsce. Został brutalnie spacyfikowany. Pod kryminalnymi ... nawet nie zarzutami, lecz hasłami. Przez sposób dostępu do stadionów, dystrybucję biletów, zamykanie tzw. żylet i młynów. Władza nie była w stanie inaczej zapanować nad tą oddolną inicjatywą, nad hasłami i transparentami, który były wykrzykiwane i pokazywane w zagranicznych telewizjach i w internecie. Jaki to dało efekt? Jeśli ktoś był na jakimś meczu Mistrzostw Europy, to już wie. Stadiony pełne przypadkowych, nie zorganizowanych ludzi. Którzy byli przekrzykiwani (w masie kilku czy kilkunastu tysięcy), przez kilkustetosobowe grupy zagranicznych kibiców, wspomagających swoje reprezentacje. Ładnie wyglądających na ekranach TVP. Widzieli to nasi komentatorzy sportowi, stąd inicjatywa z flagą narodową ...

Wracając do tematu. ZZ Celnicy PL i osoba P. S. Siwego cieszą się ogromną sympatią środowiska. Między innymi za stworzenie instytucjonalnej, prawdziwej, platformy działania w postaci nie zmanipulowanego związku zawodowego. Ale na Boga, nie psujcie tego. Niezbyt przemyślanymi wypowiedziami bądź działaniami. Sądzicie, że ta władza raptem od dzisiaj stanie się bardziej przyjazna i tolerancyjna? Że raptem nie zechce spacyfikować, w taki lub inny sposób, tych kilku, kilkudziesięciu, czy kilkuset nawet osób, które pojawią się na antyrządowej scricto imprezie. W mundurach, z odkrytymi twarzami? Chyba nie muszę odpowiadać ...

Wydaje się, że jedynym rozsądnym wyjściem z sytuacji jest działanie uwzględniające powyższe ograniczenia. Bez niepotrzebnego narażania się na ... nazwijmy to niepotrzebny ostracyzm. Zaznaczmy swoje racje, swoją obecność, ale nie łudźmy się, w dłuższej perspektywie zmiany są możliwe wyłącznie przez akt wyborczy.

Albo wcześniejszą deklarację członkowską do ZZ Celnicy PL.

Zatem jak? Robimy, co się należy? Poza tym, Panie Rybka, do zobaczenia na pikiecie :-) ........

PS.

Poza powyższym Opatrzność czuwa. W związku ze skandalem z narodowym drenażem. Nawet krysza nie działa, bo słucham dziś rano dotąd reżymowego radyjka. Nawet Gazetę Polską cytują. Więc mogę się mylić. Może już czas na barykady ......

Ostatnia edycja:
Błędnie zinterpretowałem wpisy tele echo, że obawia się pokazać twarz w sprawie prawdy.
Pisał o ogóle, nie o sobie. Zaznaczył, że może się myli.
Przepraszam

Forum celnicy.pl czesto przegladam , nie raz mnie nachodzi refleksja, jak w realu, rzeczywistości wyglądaja Ci, którzy z takim zapałem tworzą to forum, mają nabite ileś tam setek postów, róznych ale przez to oddaja tutaj cząstkę siebie. Oto jest szansa ujrzeć te osoby w realnym świecie. Mam nadzieję, że wystapicie państwo w mundurach - nazwa związku oraz chęć zaakcentowania sprawy cła do tego obligują, jak równiez mysle,że ci co pojadą nie muszą się wstydzić ani munduru ani swoich twarzy

Okazja czyni złodzieja?

Widzę, że niektórzy czekają na tą okazję. Personalnej identyfikacji nie tylko forumowej ekstremy. Choć osobiście widział bym tu chętnie inne określenie. I najlepiej, gdyby każdy miał plakietkę z forumowym nickiem ... O to chodzi, Panie trzeba rozmawiać?

W zw. z powyższym pytanie, jak na pikiecie byliby widziani funkcjonariusze w mundurach z twarzami zakrytymi np. kominiarkami? Osobiście uważam, że byłoby to bezpośrednie nawiązanie do działań podjętych przez służbową władzę w stosunku do osoby Przewodniczącego ZZ Celnicy PL oraz innych szykanowanych związkowców. Czy nie wystawilibyśmy taką prezentacją odpowiedniej laurki naszym generallissimusom? Koszt kominiarki to kilka złotych, sprawdziłem na jednym z portali aukcyjnych.

Poza tym, jak znakomity przekaz poszedł by w świat ....

Reprezentacja SłużbY Celnej jest jutro obecna pod KPRM w umundurowaniu. Zapraszamy, jeżeli jeszcze ktoś chce dołączyć - tutaj także prośba do funkcjonariuszy z Warszawy

"...Dziś sprawa dotyczy związkowców z RSK Solidarność i ZZ Celnicy PL, jutro może przecież dotyczyć także Was.
Zaprotestujmy wspólnie przeciwko szykanom i jawnemu ograniczaniu praw i wolności związkowych."

Powyższe napisałem parę dni temu do zrzeszeń, federacji i innych zz działających w SC, ale cisza :)
Przyjadą tylko reprezentanci z ZZ z Wrocławia.

Wotum nieufności

Dzisiejszą pikietę powinien Pan traktować jako wotum nieufności dla władz związku . Niedawno pisałem, że nie zajmujecie się sprawami warunków pracy i płacy tylko sobą - zapłatą jest brak zainteresowania.
Więc apel do kierownictwa związku - wróćcie do źródeł !!!!!

To była wyjątkowo udana pikieta.
Służba Celna mocno zaakcentowała swoją obecność i wskazała na problemy, które nas dotyczą w kwestii szykan wobec związkowców.
Zaproszono nas na podest i z tego miejsca mogliśmy opowiadać o tym co nas dotyka ze strony organów SC.

Wiele osób podchodziło i prosiło o przybliżenie naszych spraw, informując jednocześnie, że w ramach swoich struktur w całej Polsce będą je rozpowszechniać.

Postępowanie wobec zwiazkowców jest znane w SC. Dzięki tej Pikiecie naszą sytuację pozna również wiele różnych branż w Polsce.
O wywiad poprosiły dwa radia, w tym jedno ogólnopolskie i jedna gazeta.

Osobiście jestem usatysfakcjonowany i cieszę się, że byliśmy na tej Pikiecie.

Smuci jedynie brak obecności federacji i zrzeszeń działających w SC. Dziś sprawa dotyczy nas, jutro przecież moze dotyczyć ich. Wydawało się, że powinni to rozumieć.

http://www.radio.opole.pl/2012/pazd...owac-przeciwko-szykanom-w-sluzbie-celnej.html

Ostatnia edycja:
Back
Do góry