PIKIETA URM-u 16 października 2007

taki chaos z tymi podwyżkami,że może mi ktoś wytłumaczy jak to jest.Nie tak dawno związki wołały o podwyżkę 1500 zł, teraz jest wielka walka o współczynniki. Może należało by określić się w końcu ile tak przeciętnie na jednego zolla wypadnie.Niech ludzie wiedzą o co mają walczyć.

Pikieta

Szanowny P. Siwy
Z tego co mi wiadomo to decyzja co do dnia pikiety już zapadła.
Ustalono to u SKARBOWCÓW.
Na moje oko to Pan tylko może sie przyłączyć jezeli Panu starczy odwagi
Z racji czasowego luzu prześledziłem Pańskie posty od początku tego roku.
Na moje oko za bardzo Pan pokochał i uwierzył BANASIOWI.
Czytając stronę OPOLE od powstania to nie zabardzo wiadomo czy Pan
popierał i popiera stary czy nowy UKŁAD panujący w Pańskiej Izbie.
Z racji telefonicznych kontaktów z kumplami z Opola to wiem że obecna dyrekcja wcale się nie różni od poprzedniej. Jak Pan się mieści w tym układzie

mnie zastanawia jedno, jak ten cyrk sie kręci???

ludzie narzekają, a za 1300 pracuja. To goóra wychodzi z założenia po co da wiecej.

Pozdrawiam

To nic nie da. Jak było z ostatnimi pikietami w TV nawet nie wiedzieli dokładnie co to za formacja pikietuje. Mówię Wam - weżmy wszyscy trzy dni urlopu na żądanie w tym samym czasie - to dopiero będzie odczuwalne, jak zrobią się kolejki na granicach i przed UC będzie hałas. Zaraz ktoś powie że załatają dziury tymi którzy się nie przyłączą - uważam że nie ma na to szans - grafiki i tak są napięte a trzy dni załatać np połową stanu to jest ból a wręcz niemożliwe.

2,36? i co to zmieni młodym narośnie ze 30 pare złotych a tym na górze 100zł nie bądzcie śmieszni wiem że dla was stówa to różnica ale dla mnie 30 :lol:

popieram, narazie jest średnio 1300 netto, na start, ale miało się zmienić. Jak sie nie zmieni to luty-marzec BYE BYE cło. Sorry, ale jak sie nie widzi perspektyw to po co siedzieć.

To jest bez sensu, ze straż graniczna i celnicy siedzą na tym samym przejsciu granicznym i jedni mogą zarabiać po 2-3 latach 2100-2300 a celnicy 1300. Jasne, że może inna odpowiedzialność, ale połowa kasy??

to jak człowiek ma probować urządzać się w tym kraju?? Nie ma szans, dlatego codziennie tysiące ludzi wyjeżdża autokarami stąd, a o samolotach już nie mówię. Bo widać jak WIZZ i Ryan się rozwinął na poloni.

Z tego co się orientuję naszą pensję wylicza się tak:
zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM RADY MINISTRÓW z dnia 29 kwietnia 2003 r. w sprawie wielokrotności kwoty bazowej, stanowiącej przeciętne uposażenie funkcjonariuszy celnych (Dz. U. z dnia 13 maja 2003 r.) mnożnik wynosi 1,919 (i o zmianę tego mnożnika walczymy).

Kwota bazowa to 1796 i tak jest jest zapisane w ustawie budżetowej na 2007r. Potem trzeba to jeszcze x twój mnożnik kwoty bazowej - ustalony zgodnie z widełkami dla stanowiska - grupy uposażenia zasadniczego i masz uposażenie zasadnicze. Do tego jeszcze dochodzi Ci dodatek za stopień i ew. staż pracy.
Oczywiście brutto. Do tego jeszcze dodatki.
Jeśli coś pomyliłem to proszę sprostujcie. A nie myli się ten kto nic nie robi :P

Edit
No i jednak pomyliłem się. Poprawiłem. Dziękuje j_a_nek za sprostowanie.

pytanie do P. Siwego. Pikieta pikietą, a co będzie gdy nie zostanie osiągnięte porozumienie. Czasu mało , wybory już nadchodzą, z kim będziecie później gadać , skoro znów zacznie się ten galimatias ze stołkami. Są skrzynki elektroniczne w Urzędach dlaczego nie docieracie do wszystkich pracowników z konkretnymi ustaleniami. Przecież to wy powinniście sobie zjednać większość pracowników.

Dzisiaj w MF uzyskano gwarancje dot. podwyżek od stycznia 2008r. Podwyżek w wys. takiej jak informował Min. Banaś.
Przewodnicząca Federacji już 04.10 zgodziła się na powyższe.
Jeżeli chodzi o metody działania ZZ, w tym przekazywanie ustaleń do większości funkcjonariuszy wyjaśniam, że kwestia ta wymaga najpierw uporządkowania Federacji, co jest czynione. Proces ten jest trudny i długotrwały, ale na szczęście finał jest coraz bliższy.
W związku z uzgodnieniami płacowymi PIKIETA została odwołana przez Kol. ze skarbówki.

Ciekawy

Szanowny P. Siwy.
Ile będzie tej podwyżki? I w jaki sposób ma być dzielona? Wszyscy po równo? A może procentowo? Czy podwyżka będzie również jeśli KAS nie wejdzie? I jakie to gwarancje (a musiały być bardzo mocne, np. premier dał w zastaw swojego kota :lol: ) zostały udzielone, że pikieta została odwołana?

gwarancje

Kto daje gwarancje?
Gwarancje daje M. Banaś który za miesiac może być posłem i mieć SC tak jak teraz w d.... oraz Zyta Gilowska która po wyborach moze być w opozycji (albo znów w PO albo wyjechać na emeryturę na Szeszele...).
245zl brutto średnio tak średnio. Jeśli podzieli sie kasę z budżetu na wynagrodzenie dla funkc. SC to na 1 etat przypada średnio coś ponad 3300brutto. no tyle że jeden ma 1900brutto a drugi 4500brutto. i pewnie tak samo będzie z tą podwyżką - jednej 80zł drugi 300zł.

Tak dostaną ci, co na stokach i związkowcy. A ty biedny celniku bierz śrubokręt i na kanał. Ale naszczepcie już się skończyły czasy, kiedy o prace trzeba było błagać na kolanach. Niech sobie ci co biorą niezła kasę zap….. na granicy na drodze wydają decyzje itp. Ja już mam bilet i za 2 tygodnie będę pił irlandzkie piwo i się śmiał z tych którzy wieżą w takie bzdety jak te przedwyborcze obietnice. Ludzie obudźcie się pomyślcie ile dostali związkowcy by odwołać protesty, co im obiecano zwykli robole, którzy robią na całą kadrę kierownicza dalej nic nie dostana.

Mam prośbę do Pana Siwego o podanie konkretów o co walczyliście i co wywalczyliście że pikieta została odwołana. Dlaczego nie prowadzicie żadnego dialogu ze zwykłymi robolami tylko informujecie nas o podjętych już decyzjach.
Ps. zawiodłem się na Panu jak cholera Panie Siwy bo tak naprawdę wasze działania to parodia w 100 % kontrolowana przez MF ..... po prostu wstyd ..... a mówił Pan .... " ta pikieta to dopiero początek " - jak widać nawet zacząć się boicie !!!

za jakiś czas dowiemy się, że nasi związkowcy dostaną ordery od prezydenta "za wzorowe, wyjątkowo sumienne wykonywanie obowiązków wynikających z pracy zawodowej". W 2005r. po alokacji ordery dostali m.in. Adam Ryszard, Fołta Iwona i Puka Kazimierz tj. nasi kochani związkowcy.

Back
Do góry