Opublikowano rozp. w sprawie orzekania o stanie zdrowia fc

Dyrektorzy Izb Celnych. Wszyscy.

Granica wady wzroku / uzyskania kategorii N to 0,8 dp. Zatem każdy funkcjonariusz z okularami / wadą przekraczającą tą wielkość nie może pełnić służby w WZP. Na każdym stanowisku.

Inaczej, natychmiast kwerenda w Wydziałach Kadr i sprawdzenie kwalifikacji zdrowotnych wg ostatnicz badań lekarskich.

Co dalej, nie muszę chyba pisać.

Ta... zajrzą do majtek, obejrzą i zmierzą PISiorka czy piczk... wywalą ze służby z wrzodami żołądka ale debili nadal będą bez problemu zatrudniac i w swoich szeregach tolerować
th_0girl_hysteric.gif

Zaczną się procesy sądowe za dyskryminację chorych, obym się mylił
emotka_2155.gif

Czyli teraz teoretycznie rzecz biorąc jak się pójdzie robić badania okresowe to trzeba będzie zaliczyć wszystkich możliwych specjalistów ? Może to nawet i niegłupie bo jak czekac miesiącami w kolejce do lekarza to tutaj będą badania gratis hehehehe

Mi wychodzi, że zakładając na dzień dzisiejszy stan zdrowotny wszystkich w WZP na "wada wzroku=0", to najdalej za 2 lata trzeba będzie z WZP wywalić zdecydowaną większość ludzi pracujących na stanowiskach kancelaryjno-biurowych (8 godz. przy monitorze) oraz obsługi RTG (12 godzin przy monitorach). Pracujący na drogach też co pewien czas będą musieli być odsiewani, bo osobiście nie znam ludzi z wzrokiem doskonałym do bliskiego i dalekiego widzenia.
Już ludzi wyszkolili za ciężkie pieniądze, broń porozdawali, Dyrektor ręce uściskał i życzył wszystkiego dobrego, a tu trzeba będzie się rozstać z bólem serca przez malutką wadę wzroku. Oj, się będzie działo!

Z mocy prawa

Od chwili wejścia w życie rozporządzenia wykonywanie czynności procesowych / kontrolnych przez funkcjonariuszy WZP z wadą wzroku równą / przekraczającą wartość 0,8 jest nielegalne.

Ich tam być nie powinno. Koniec i kropka. Odpowiedzialność karna Naczelników / Dyrektorów, którzy nie dopełnią obowiązku i dopuszczą do rozpoczęcia służby przez ww. W razie afery odszkodowawcza także.

Wezmą na siebie ten ciężar?

Cieszmy się zdrowiem póki je mamy, bo nawet najzdrowszy z nas okaz, może z dnia na dzień to zdrowie stracić ( nagła choroba, pogorszenie stanu zdrowia, wypadek - nie daj Boże ) i co wtedy ? To może dotknąć każdego z nas.

Z mocy prawa
Od chwili wejścia w życie rozporządzenia wykonywanie czynności procesowych / kontrolnych przez funkcjonariuszy WZP z wadą wzroku równą / przekraczającą wartość 0,8 jest nielegalne.

Ich tam być nie powinno. Koniec i kropka. Odpowiedzialność karna Naczelników / Dyrektorów, którzy nie dopełnią obowiązku i dopuszczą do rozpoczęcia służby przez ww. W razie afery odszkodowawcza także.

Wezmą na siebie ten ciężar?

TeleEcho, jesteś gamoń i pieprzysz, jak potłuczony... kolejny raz.
Do czasu orzeczenia przez komisję lekarską każdemu mogą skoczyć. Tak ludziom z WZP , jak i każdej, dowolnej komórki organizacyjnej. No chyba , że od razu możesz stwierdzić kto ma, np.: "Zaburzenia psychiczne niepsychotyczne pochodzenia organicznego upośledzające zdolności adaptacyjne".

A to, że ktoś stworzył potworka legislacyjnego, to już inna sprawa. Chociaż ja widzę wyjście :

Ustawa o SC:
Art. 130. 1. Funkcjonariusz M-O-Ż-E być skierowany z urzędu lub na wniosek do komisji lekarskiej, podległej ministrowi właściwemu do spraw finansów publicznych, w celu: [...]

a więc nie wszyscy muszą, ale mogą być skierowani na badania, a z kolejnego punktu tego artykułu wynika :

3. Minister właściwy do spraw finansów publicznych w porozumieniu z ministrem właściwym do spraw zdrowia określi, w drodze rozporządzenia:
1) stan zdrowia wymagany do pełnienia służby na określonym stanowisku, właściwość przełożonych do wydawania skierowań, o których mowa w ust. 1, mając na względzie właściwy dobór kandydatów na określone stanowisko;

Jak dla mnie można to interpretować tak, że dotyczy to tylko osób dopiero przyjmowanych do, np. WZP, czy innej komórki organizacyjnej mającej ograniczenia odnośnie stanu zdrowia.

Spójrzcie na to z tej dobrej strony. Dla większości widzę świetlaną przyszłość w Izbie, zamiast w Urzędach/Oddziałach/WZP. Tam praktycznie wszyscy są zdolni :D

Ostatnia edycja:
Początkowo traktowałem projekt tego rozp. w formie żartu...
Czy będąc funkc. OC granicznego i mając przeszkolenie z śpb, nie będę mógł stosować tychże jeśli, załóżmy, nie mam 5 zębów (np. 6 i 7)?
Czy jeśli, załóżmy, przeszedłem ostrą ospę w dzieciństwie lub trądzik, po której pozostały mi blizny na twarzy to będą to "Blizny nieznacznie szpecące lub miernie
upośledzające sprawność ustroju" i również nie będę mógł stosować śpb? A co ze wspomnianym wzrokiem? Nadwagą przy śpb i broni?
Za to można być alkoholikiem i ćpunem i wykonywać "zadania biurowe".
Litości...

no nie był bym taki pewny co do powyższej interpretacji gdyż przy każdych badaniach okresowych można stwierdzić osłabienie wzroku i nie musi to być od razu 0,8 ale jak będziesz miał nagle po poprzednich badaniach, gdzie było ok, 0,5 utraty to dostaniesz dopuszczenie do pracy tylko na rok a po roku kolejne badania i na pewno bardzo szczegółowe pod kątem wzroku. więc nie pocieszaj nikogo że dotyczy to tylko nowo przyjmowanych bo to nadinterpretacja a dokładniej bzdura.
badania okresowe przechodzą wszyscy zatrudnieni, a ich zakres jest uzależniony od wykonywanych obowiązków, a ich wynik uprawnia do wykonywania obowiązków przez ściśle określony w zaświadczeniu okres np. 1 rok lub 2 lata no maksymalnie 3 jak jesteś młody i wszystko za zdrówkiem ok, a w przypadku jakichkolwiek komplikacji zdrowotnych wynikłych od ostatniego badania dostaniesz max 1 roczek lub nawet zalecenia co do zmiany stanowiska pracy. i to jest moim zdaniem ciąg dalszy modernizacji służby celnej starzy na bruk albo do archiwum jak mają jakieś plecy

dlaczego nam to zafundowano za zgodą/wiedzą/przyzwoleniem naszego szefa ...

no jak to, nie wiecie? by żyło sie lepiej.
po co SSC ma mieć przed soba za przeciwnika zgraną i dobrze zorganizowaną służbę, przecież lepiej ich skłócic między sobą poróznić stary z młodymi, tych następnie zastraszyć a starych pozwalniać i mieć święty spokój i robić swoje tzn dalej osłabiać znaczenie naszej formacji aż do jej stopniowej likwidacji

Pytanie jest jedno: czy to rozporządzenie zastępuje całkowicie obecne badania okresowe z mocy przepisów Kodeksu Pracy ? Czy też jest jakimś dodatkowym przepisem.
Wydaje mi się, że jeśli jest to przepis dodatkowy, to ZbujMadej miałby tu rację. Nie jestem pewien, bo nie czytałem dokładnie.
No chyba, że omawiane rozporządzenie całkowicie zastępuje przepisy badań okresowych z Kodeksu Pracy, to rzeczywiście można by było stwierdzić, że przy każdych badaniach okresowych będą jaja. Co o tym myślicie ? Zapoznał się ktoś szczegółowo z tym zagadnieniem ?
Ps. I jeszcze jedna sprawa - wszystko zależy jak Nieogolony tzw. "nieomylny" powie i uzna, bo póki co to liczy się tylko jego wykładnia, że 2+2 = 5.

Pytanie jest jedno: czy to rozporządzenie zastępuje całkowicie obecne badania okresowe z mocy przepisów Kodeksu Pracy ? Czy też jest jakimś dodatkowym przepisem.
Wydaje mi się, że jeśli jest to przepis dodatkowy, to ZbujMadej miałby tu rację. Nie jestem pewien, bo nie czytałem dokładnie.
No chyba, że omawiane rozporządzenie całkowicie zastępuje przepisy badań okresowych z Kodeksu Pracy, to rzeczywiście można by było stwierdzić, że przy każdych badaniach okresowych będą jaja. Co o tym myślicie ? Zapoznał się ktoś szczegółowo z tym zagadnieniem ?
Ps. I jeszcze jedna sprawa - wszystko zależy jak Nieogolony tzw. "nieomylny" powie i uzna, bo póki co to liczy się tylko jego wykładnia, że 2+2 = 5.

skoro w ustawie o SC jest art.130 który daje takie uprawnienia ministrowi, to nie ma dyskusji, to rozporządzenie jest własciwe do określenia trybu i zasad przeprowadzania badań okresowych, a to dlatego że na końcu ustawy o SC jest zapiś że przepisy Kodeksu pracy stosuje się do zdarzeń nieuregulowanych w ustawie o SC

Knowledge, nie zgadzam się z Tobą, że rozporządzenie to powołująć do życia okręgowe i centralne komisje lekarskie zastąpi badania okresowe potrzebne zgodnie z Kodeksem Pracy. Według mnie nie ma nigdzie takich zapisów. Badania okresowe nadal pozostaną w gestii lekarzy medycyny pracy.
Natomiast pojawiła się możliwość badania zasadności wystawionych zwolnień L4 (art.9 rozporządzenia) z czym do tej pory był problem, bo ZUS nie czuł się władny w sprawdzaniu prawidłowości L4 i czy dany funkcjonariusz nie symuluje i myślę, że to będzie główne zadanie tych komisji.

Gdybać możemy jeszcze długo. Chyba pozostaje nam teraz czekać na oficjalną wykładnię MF-u aż napiszą, w jakim celu naprawdę jest to rozporządzenie. Jako bat na nieposłusznych powinno spełnić swoje zadanie pięknie.

Knowledge, nie zgadzam się z Tobą, że rozporządzenie to powołująć do życia okręgowe i centralne komisje lekarskie zastąpi badania okresowe potrzebne zgodnie z Kodeksem Pracy. Według mnie nie ma nigdzie takich zapisów. Badania okresowe nadal pozostaną w gestii lekarzy medycyny pracy.
Natomiast pojawiła się możliwość badania zasadności wystawionych zwolnień L4 (art.9 rozporządzenia) z czym do tej pory był problem, bo ZUS nie czuł się władny w sprawdzaniu prawidłowości L4 i czy dany funkcjonariusz nie symuluje i myślę, że to będzie główne zadanie tych komisji.

Gdybać możemy jeszcze długo. Chyba pozostaje nam teraz czekać na oficjalną wykładnię MF-u aż napiszą, w jakim celu naprawdę jest to rozporządzenie. Jako bat na nieposłusznych powinno spełnić swoje zadanie pięknie.

Nie wiem czy mnie pamięć nie myli, ale bodajże na wiosnę był rozsyłany projekt tego rozporządzenia wraz z uzasadnieniem. I z tego co pamiętam przy kosztach tego przedsięwzięcia MF podał, że badaniom będzie podlegało ok. 1000 funkcjonariuszy rocznie. Kompleksowe badanie każdego wyceniono na 100 zł, czyli całość rocznie na 100 000 zł. Wychodząc z założenia, że funkcjonariuszy jest w całej RP coś około 17 tysięcy wynika z tego, że funkcjonariusz zgodnie z założeniem MF będzie badany raz na 17 lat :D
No chyba że MF podał w uzasadnieniu bzdurny kosztorys (a finanse są tutaj chyba najważniejsze aby przepchnąć projekt), żeby umotywować wprowadzenie równie bzdurnego rozporządzenia :confused:
Jeżeli się pomyliłem w tym co napisałem proszę mnie poprawić.

Ostatnia edycja:
Początkowo traktowałem projekt tego rozp. w formie żartu...
Czy będąc funkc. OC granicznego i mając przeszkolenie z śpb, nie będę mógł stosować tychże jeśli, załóżmy, nie mam 5 zębów (np. 6 i 7)?
Czy jeśli, załóżmy, przeszedłem ostrą ospę w dzieciństwie lub trądzik, po której pozostały mi blizny na twarzy to będą to "Blizny nieznacznie szpecące lub miernie
upośledzające sprawność ustroju" i również nie będę mógł stosować śpb? A co ze wspomnianym wzrokiem? Nadwagą przy śpb i broni?
Za to można być alkoholikiem i ćpunem i wykonywać "zadania biurowe".
Litości...

Bez 5 zębów, a w szczególności 6 i 7 na pewno nie będziesz mógł stosować śpb. Nie będziesz mógł dotkliwie pogryźć przeciwnika... ;-D
Ewentualna proteza w trakcie stosowania śpb też może Ci wypaść co niewątpliwie w znacznym stopniu nadszarpnie Twój wizerunek w oczach społeczeństwa. A o wizerunek trzeba dbać !!!
Co do blizn to jeżeli czytałeś w młodości książki o Indianach, to największy respekt i szacunek budził wojownik najbardziej oszpecony bliznami, więc myślę że z tym problemów być nie powinno na komisji. Jak się klienta wystraszy samym widokiem nie trzeba będzie stosować śpb ;-)

Ostatnia edycja:
Jacek, teraz widzisz, co narobiłeś?

Znów tzw. zbój madej odwraca swojego wyliniałego kotka ogonem. M.in. bredzi o badaniach okresowych, przeprowadzanych przez lekarzy medycyny pracy.

Co to ma do rzeczy?

Rzeczone rozporządzenie stwierdza, że funkcjonariusz pełniący służbę w komórkach WZP, począwszy od młodszego specjalisty po naczelnika wydziału, ma posiadać m.in. ostrość wzroku poniżej 0,8.

Dokumentacja medyczna badań okresowych każdego funkcjonariusza znajduje się w Wydziałach Kadr. M.in. wynika z niej stan wzroku. Tak więc w trybie natychmiastowym należy co najmniej funkcjonariuszy nie spełniających ww. wymogu (jeśli nie wszystkich) skierować na badania przez komisje powołane w myśl rozporządzenia.

I rozstrzygnąć zgodnie z obowiązującymi przepisami.

Chyba, że Dyrektorzy mają zamiar złamać prawo ....

Inaczej rzecz ujmując, Panie i Panowie, świadczenie nienależne. Co najmniej w odniesieniu do części funkcjonariuszy z wadą wzroku dyskwalifikującą do pełnienia służby w WZP.

Inaczej, Panie i Panowie, niedopełnienie obowiązków.

kadry nie mają informacji o detalach twojego zdrowia, wiedzą o ogólnym stanie zdrowia i twojej zdolności do pracy na danym stanowisku.

Back
Do góry