M
mytnik
Gość
Nieograniczony przekaz internetowy daje wiele możliwości związanych z niczym nie skrępowaną wymianą informacji, zainteresowań, poglądów itd. Ta niewątpliwa wolność przekazu i odbioru ma zarówno wielu zwolenników jak i wielu przeciwników. Ja należę do tej pierwszej grupy. Można w tym miejscu napisać wiele zdań, przedstawić wiele poglądów, ale myślę, ze wszyscy je znacie i szkoda na to czasu.
Czytając posty na Forum dotyczące obowiązkowej rejestracji nie bardzo rozumiem, co administrator forum chce osiągnąć, do czego zmierza, jakie przyczyny ( wpisy ) zmuszają go do zastosowania tego rozwiązania ? Czy kilka niepoważnych, czy wręcz obraźliwych wpisów może postawić pod „szlabanem” rejestracji wszystkich użytkowników ?
Wiemy wszyscy, że jedyną informacją jaka dysponują administratorzy stron internetowych jest tzw IP gościa czy użytkownika . Jest rzeczą obojętną czy jest to osoba zarejestrowana czy nie. Może moja wiedza w tej sprawie jest zbyt mała, może mi ktoś wyjaśni i wskaże, że jest inaczej ?
Oznacza to, ze administrator strony będzie miał taką samą wiedzę o forumowiczu po wprowadzeniu rejestracji jak i przed wprowadzeniem tego obowiązku.
Jeden z forumowiczów o nicku: Kapica ( przyjęto założenie, że jest to Dyrektor IC w Szczecinie – więc ja też je przyjmuje) w swojej wypowiedzi wskazuje :
Czytam wiele stron internetowych ( w tym duże i uznane portale ), na których goście swobodnie wypowiadają się na Forum i zapewniam Was, że forum .www.celnicy.pl jest wyjątkowo kulturalnym i rzeczowym miejscem ( nie wierzycie poczytajcie ! ).
Reasumując uważam, że wprowadzenie rejestracji jest niczym nie uzasadnionym utrudnieniem dostępu do forum cieszącego się tak dużym powodzeniem.
Jeżeli administrator uważa, że wprowadzenie rejestracji poprawi jakoś Forum, poprawi wartość merytoryczną wpisów – szczerze mu tego życzę, ja uważam, że będzie to koniec Forum Służby Celnej.
Czytając posty na Forum dotyczące obowiązkowej rejestracji nie bardzo rozumiem, co administrator forum chce osiągnąć, do czego zmierza, jakie przyczyny ( wpisy ) zmuszają go do zastosowania tego rozwiązania ? Czy kilka niepoważnych, czy wręcz obraźliwych wpisów może postawić pod „szlabanem” rejestracji wszystkich użytkowników ?
Wiemy wszyscy, że jedyną informacją jaka dysponują administratorzy stron internetowych jest tzw IP gościa czy użytkownika . Jest rzeczą obojętną czy jest to osoba zarejestrowana czy nie. Może moja wiedza w tej sprawie jest zbyt mała, może mi ktoś wyjaśni i wskaże, że jest inaczej ?
Oznacza to, ze administrator strony będzie miał taką samą wiedzę o forumowiczu po wprowadzeniu rejestracji jak i przed wprowadzeniem tego obowiązku.
Jeden z forumowiczów o nicku: Kapica ( przyjęto założenie, że jest to Dyrektor IC w Szczecinie – więc ja też je przyjmuje) w swojej wypowiedzi wskazuje :
Zgadzam się z ta wypowiedzią, ALE …. czy to jest powód do utrudniania dostępu do forum. Osoby uczestniczące w tej formie dialogu same dokonują wyboru czy podpiszą się własnym nazwiskiem, czy użyją pseudonimu i nikt im tego nie zabroni. Zwrócę także uwagę, że na kilku stronach izb celnych znajduje się linka typu „POWIADOM SŁUŻBĘ CELNĄ” ( na stronie IC Szczecin : Telefon Zaufania: 0800 198 880, e-mail: telefon.zaufania @szc. mofnet.gov.pl ) dla kogo tworzone ? dla tchórzy ? I jeszcze jedno pytanie : z czego płyną wnioski, ze te „złe” wpisy dokonywane są przez funkcjonariuszy celnych ?Forum internetowe umożliwia rzucenie każdej obrazy przez osobę, która tchórzliwie skrywa się na pseudonimem, bez żadnych konsekwencji środowiska. Trzeba sprawę określić uczciwie: osoba, która obraża innych chowając się za pseudonimem jest TCHÓRZEM, nie mówiąc już o tym, że jest to niezgodne z zasadami Kodeksu etyki funkcjonariusza celnego.
Jednak forum jest też cennym narzędziem wymiany informacji, poglądów i argumentów w dyskusji pod pseudonimem, który daje poczucie bezpieczeństwa, ale powinniśmy w tej wymianie opinii zachować przyzwoitość i wzajemny szacunek. Jestem zdania, że każdy ma ważną rolę do wypełnienia w Służbie Celnej, bez względu na miejsce pełnienia służby.
Czytam wiele stron internetowych ( w tym duże i uznane portale ), na których goście swobodnie wypowiadają się na Forum i zapewniam Was, że forum .www.celnicy.pl jest wyjątkowo kulturalnym i rzeczowym miejscem ( nie wierzycie poczytajcie ! ).
Reasumując uważam, że wprowadzenie rejestracji jest niczym nie uzasadnionym utrudnieniem dostępu do forum cieszącego się tak dużym powodzeniem.
Jeżeli administrator uważa, że wprowadzenie rejestracji poprawi jakoś Forum, poprawi wartość merytoryczną wpisów – szczerze mu tego życzę, ja uważam, że będzie to koniec Forum Służby Celnej.