Obowiązkowa rejestracja

Nieograniczony przekaz internetowy daje wiele możliwości związanych z niczym nie skrępowaną wymianą informacji, zainteresowań, poglądów itd. Ta niewątpliwa wolność przekazu i odbioru ma zarówno wielu zwolenników jak i wielu przeciwników. Ja należę do tej pierwszej grupy. Można w tym miejscu napisać wiele zdań, przedstawić wiele poglądów, ale myślę, ze wszyscy je znacie i szkoda na to czasu.
Czytając posty na Forum dotyczące obowiązkowej rejestracji nie bardzo rozumiem, co administrator forum chce osiągnąć, do czego zmierza, jakie przyczyny ( wpisy ) zmuszają go do zastosowania tego rozwiązania ? Czy kilka niepoważnych, czy wręcz obraźliwych wpisów może postawić pod „szlabanem” rejestracji wszystkich użytkowników ?
Wiemy wszyscy, że jedyną informacją jaka dysponują administratorzy stron internetowych jest tzw IP gościa czy użytkownika . Jest rzeczą obojętną czy jest to osoba zarejestrowana czy nie. Może moja wiedza w tej sprawie jest zbyt mała, może mi ktoś wyjaśni i wskaże, że jest inaczej ?
Oznacza to, ze administrator strony będzie miał taką samą wiedzę o forumowiczu po wprowadzeniu rejestracji jak i przed wprowadzeniem tego obowiązku.
Jeden z forumowiczów o nicku: Kapica ( przyjęto założenie, że jest to Dyrektor IC w Szczecinie – więc ja też je przyjmuje) w swojej wypowiedzi wskazuje :
Forum internetowe umożliwia rzucenie każdej obrazy przez osobę, która tchórzliwie skrywa się na pseudonimem, bez żadnych konsekwencji środowiska. Trzeba sprawę określić uczciwie: osoba, która obraża innych chowając się za pseudonimem jest TCHÓRZEM, nie mówiąc już o tym, że jest to niezgodne z zasadami Kodeksu etyki funkcjonariusza celnego.
Jednak forum jest też cennym narzędziem wymiany informacji, poglądów i argumentów w dyskusji pod pseudonimem, który daje poczucie bezpieczeństwa, ale powinniśmy w tej wymianie opinii zachować przyzwoitość i wzajemny szacunek. Jestem zdania, że każdy ma ważną rolę do wypełnienia w Służbie Celnej, bez względu na miejsce pełnienia służby.
Zgadzam się z ta wypowiedzią, ALE …. czy to jest powód do utrudniania dostępu do forum. Osoby uczestniczące w tej formie dialogu same dokonują wyboru czy podpiszą się własnym nazwiskiem, czy użyją pseudonimu i nikt im tego nie zabroni. Zwrócę także uwagę, że na kilku stronach izb celnych znajduje się linka typu „POWIADOM SŁUŻBĘ CELNĄ” ( na stronie IC Szczecin : Telefon Zaufania: 0800 198 880, e-mail: telefon.zaufania @szc. mofnet.gov.pl ) dla kogo tworzone ? dla tchórzy ? I jeszcze jedno pytanie : z czego płyną wnioski, ze te „złe” wpisy dokonywane są przez funkcjonariuszy celnych ?
Czytam wiele stron internetowych ( w tym duże i uznane portale ), na których goście swobodnie wypowiadają się na Forum i zapewniam Was, że forum .www.celnicy.pl jest wyjątkowo kulturalnym i rzeczowym miejscem ( nie wierzycie poczytajcie ! ).
Reasumując uważam, że wprowadzenie rejestracji jest niczym nie uzasadnionym utrudnieniem dostępu do forum cieszącego się tak dużym powodzeniem.
Jeżeli administrator uważa, że wprowadzenie rejestracji poprawi jakoś Forum, poprawi wartość merytoryczną wpisów – szczerze mu tego życzę, ja uważam, że będzie to koniec Forum Służby Celnej.

Na temat rejestracji już wiele pisałem, tłumaczyłem ale jakoś dalej ludzie nie potrafią zrozumieć jakie korzyści przynosi rejestracja dla ich samych jak również dla moderatorów. Wszyscy myślą, że jak się zarejestruję to w jakiś sposób ułatwi to identyfikację.
Osobiście nie wyobrażam sobie możliwości śledzenia tematów / wypowiedzi bez rejestracji - dla tych, którzy nie wiedzą, nowe tematy czy nowe wypowiedzi są odpowiednio oznaczone co pozwala na szybkie ich przeglądnięcie bez konieczności przeglądania wszystkich działów, można subskrybować dany temat czy tematy i gdy pojawi się odpowiedź informację o tym możemy dostać na maila, możemy wymieniać prywatne informacje między zarejestrowanymi użytkownikami, możemy edytować swoje wypowiedzi, korzyści z rejestracji jest naprawdę sporo...
Dla moderatorów czy administratora też jest pewne udogodnienie, możemy bezpośrednio poprzez prywatną wiadomość dotrzeć do użytkownika w celu np upomnienia go czy poproszenia o dodatkowe informacje.
Tak jak napisał Mytnik, to czy ktoś się zarejestruje czy pisze jako Gość nie ma żadnego znaczenia jeśli chodzi o anonimowość.
Bez rejestracji pozostały 4 działy, regionalne fora wymagają rejestracji ponieważ z nimi mieliśmy najwięcej problemów. .

Administrator napisał:
Na temat rejestracji już wiele pisałem, tłumaczyłem ale jakoś dalej ludzie nie potrafią zrozumieć jakie korzyści przynosi rejestracja dla ich samych jak również dla moderatorów............ Tak jak napisał Mytnik, to czy ktoś się zarejestruje czy pisze jako Gość nie ma żadnego znaczenia jeśli chodzi o anonimowość.
Bez rejestracji pozostały 4 działy, regionalne fora wymagają rejestracji ponieważ z nimi mieliśmy najwięcej problemów. .

Czy jest sens uszczęsliwiać na siłę??? Raczej nie, gdyż nie doprowadzi to do niczego. Osobiście jestem zarejestrowany i doceniam udogodnienia. Jesli chodzi o regionalne fora to mozna na nich wyczytac wiele ciekawych, gorących i wstydliwych rzeczy, które często nie pasują tym, którzy są ich bohaterami.

Rok temu wszyscy oczekiwaliśmy czegoś nowego, zamiast tego mamy tylko kolejny 31 grudzień.

Wszystkim zarejestrowanym (i nie) SZCZĘŚLIWEGO I NORMALNEGO NOWEGO ROKU!!!!!!!! 8)

Admini zrobili rejestrację tylko w izbach celnych. A powinni wszędzie. To błąd że dyskusje ogólne zostały bez logowania.

Może błąd może nie, zobaczymy.
Tak jak napisałem, łatwiej nam będzie zapanować nad bałaganem jaki zapanował.
Jeśli pojawią się tu nieodpowiednie wpisy wprowadzimy rejestrację również w tym dziale.

Zalety rejestracji.
Każdy z Użytkowników Forum może skorzystać z dodatkowych opcji ułatwiających poruszanie się po Forum. Są to odnośniki, widoczne po zalogowaniu się, przy pomocy których możemy: wyświetlić posty bez odpowiedzi, wyświetlić posty zamieszczone od ostatniej wizyty, zobacz swoje posty
Niezalogowany Użytkownik ma do wyboru tylko zakładkę Wyświetlić posty bez odpowiedzi

Kolejnymi zaletami rejestracji jest są:
możliwość edycji swoich postów po wysłaniu ich na forum, możliwość przesłania wiadomości prywatnej do zarejestrowanego użytkownika, wyświetlenia listy komentarzy, które dodał do Forum zarejestrowany użytkownik. Oczywiści to nie wszystkie zalety. Jednak największą zaletą rejestracji jest zarezerwowanie nazwy autora tylko dla siebie, co blokuje możliwość dodania tematu lub komentarza w imieniu zarejestrowanego użytkownika. W ten sposób nikt nie może się podszyć pod zarejestrowanego użytkownika, a inni użytkownicy mają możliwość identyfikacji osoby w prowadzonej dyskusji.

Wady? Konieczność zapamiętania nicka i hasła. :wink:

Niezdecydowanych zapraszam do dyskusji.

Demokracja jest ustrojem dla społeczeństwa dojrzałego społecznie i politycznie. Demokracja to wolność słowa, gdzie każdy odpowiada za wygłaszane poglądy. Taki stan rzeczy dla niektórych użytkowników forum, np. dla "nie zarejestrowany", jest barierą nie do pokonania więc muszą milczeć. Sami dokonują takiego wyboru. Forum zostało założone przez konkretną(e) osobę(y), która(e) ustaliła(y) reguły. Nikt nikogo na siłę tutaj nie trzyma. Nie zarejestrowany dokona demokratycznego wyboru i SAM zdecyduje, czy uczestniczyć w dyskusjach na forum czy nie. Jestem pewien, że bariera nie jest konieczność rejestracji.

W grudniu zarejestrowały się 42 osoby, w listopadzie 25, w październiku 26 ...

Panowie, poruszacie się po "cieńkiej lini". Macie doświadczenia z forum z rejestracją. Jak będziecie się upierać przy logowaniu to skończy się na tym że ktoś otworzy forum niezależne i będzie miał gdzieś rejestrację i inne pierdoły typu punkty za wypowiedzi.
Najważniejsza będzie wolna wymiana myśli. Nie zauważyliście że kopiujecie wzorce żywcem wzięte z pracy. Ludzie mają dość loginów i haseł ! TO NIE PENTAGON - WYLUZUJCIE !!!

Art. XI proklamowanej w 1789 roku francuskiej Deklaracja Praw Człowieka i Obywatela:
Wolna wymiana myśli i poglądów jest jednym z najcenniejszych praw człowieka; każdemu obywatelowi zatem wolno przemawiać, pisać i drukować swobodnie z zastrzeżeniem, że za nadużycie tej wolności odpowiadać będzie w wypadkach, przewidzianych przez ustawę.

Przenosząc ideę wolnej wymiany myśli i poglądów na nasze podwórko:

Wolna wymiana myśli i poglądów jest jednym z najcenniejszych praw człowieka; każdemu obywatelowi zatem wolno przemawiać, pisać i drukować swobodnie z zastrzeżeniem, że za nadużycie tej wolności odpowiadać będzie w wypadkach, przewidzianych przez regulamin.

Proszę mi odpowiedzieć który zapis regulaminu uniemożliwia korzystanie z wolnej wymiany myśli i poglądów? W czym wymóg rejestracji przeszkadza w wolnej wymiany myśli i poglądów? Czy ktoś zna przypadek ocenzurowania/usunięcia, wpisu użytkownika który jest zarejestrowany?

Jak wsiądziesz do autobusu, to czy wysiadasz oknem. Nie sądzę. Wysiadanie przez drzwi jest jakby naturalne, oczywiste. Dlaczego takiej relacji nie może być na forum? To nie forum przypadkowych ludzi, wśród których zawsze znajdą się zwolennicy wysiadania z autobusu przez okno, ale forum udostępniające swoim użytkownikom możliwość wymiany informacji, komentarzy i myśli na tematy związane głównie z pracą w Służbie Celnej.

Czy jak oglądasz dyskusję, np. w telewizji, gdzie zachowana jest ogólnie przyjęta forma wypowiedzi to dobrze się jej słuch? Jest zrozumiała w swym przekazie? Czy taka sama dyskusja lecz prowadzona w atmosferze chaosu będzie tak samo dobrze odbierana? Nie sądzę. Na pewno jej przekaz będzie mniej czytelny.

Gość napisał:
skończy się na tym że ktoś otworzy forum niezależne ...

Myślę, że do końca nie przemyślałeś tej wypowiedzi. Administrowanie forum, to zajęcie dość, że tak powiem uciążliwe.

Kwestię zapamiętania prostego nicka i hasła pozostawię bez komentarza.

Cóż nam z autobusu jeśli nikt nim nie będzie chciał jechać ? I dlaczego nie mogę wyjść właśnie oknem ? Może moje wyjście oknem wprowadzi jakieś ożywienie, może kogoś to poruszy (tak jak wypowiedzi na forum IC Szczecin). Nie sądzicie że otwartość (ale bez wykraczania poza granice dobrego smaku) jest potrzebna naszej formacji ? Bez tego wentyla bezpieczeństwa możemy gorzej funkcjonować ?
Ale nie - przecierz logowanie jest najważeniejsze. Jeszce chwila i trzeba będzie wpisywać numer dowodu osobistego.
...
Jeżeli uważacie że logowanie coś zmieni w sferze kultury wypowiedzi i odpowiedzialności za słowa to popatrzcie na forum systemu Corintia. Ruch tam jak cholera !

Aha, strona WSSC też na początku była "samotna", nie widzę problemu by powstała strona np. http://www.strona-celna.pl/ ...

pozdrawiam

Drażni mnie brak rejestracji na ogólnych forach dyskusyjnych. Nie będę uczestniczył w rozmowach na forach gdy nie będzie pełnej rejestracji. To jest normalnie robienie w balona. Obiecaliście pełną rejestrację a tu prosze pełno wpisów jakiś dziwnych gości. Spadam z forum do czasu pełnej rejestracji wszędzie.

Reformator napisał:
Drażni mnie brak rejestracji na ogólnych forach dyskusyjnych. Nie będę uczestniczył w rozmowach na forach gdy nie będzie pełnej rejestracji. To jest normalnie robienie w balona. Obiecaliście pełną rejestrację a tu prosze pełno wpisów jakiś dziwnych gości. Spadam z forum do czasu pełnej rejestracji wszędzie.
Cenzor nie reformator.O dobre wychowanie i wpisy merytoryczne o to powinieneś prosić.

Back
Do góry