Brudnpis pomysłu
Po złotówce od "chłopa" na.....
Proponuję w imieniu RSK*NZZ "Solidarność" stworzenie funduszu zapomogowo pożyczkowego w Służbie Celnej.
W sytuacjach wymagających pomocy prawnej, zapomogi dla rodzin osób niesłusznie pomówionych, oskarżonych czy wymagających*pilnej pomocy kosztownej,*prawnej*można by udzielać pożyczek (bezzwrotnych z chwilą wygrania procesu).
Opracowanie szczegółowego regulaminu działania takiego funduszu należy oprzeć na istniejących wzorcach.
Składka wynosiłaby 1 zł miesięcznie od pracownika/funkcjonariusza.
Nadzór nad funduszem powierzozno by*17 osobowej radzie mężów (albo" żon"
) zaufania, wybranej przez załogi poszczególnych Izb Celnych po jednej osobie z Izby*Celnej,*spośród siebie (niekoniecznie związkowców),*która drogą elektorniczną ustalałaby pilne i przegłosowywała*przyznawanie pomocy.
Konieczna jest pełna jawoność i przejrzystość prowadzonej księgowiści w tym zakresie oraz co roczne podawane publicznie sprawozdania.(Podobnie jak w przypadku np. funduszu socjalnego itp)
Zakładając optywmistycznie
*wpłatę w wysokści 1 PLN od osoby kwota roczna funduszu wyniosłaby około 150 tysięcy rocznie!
Nie muszę chyba przekonywać, że to tylko złotówka - która może oznaczać w wielu przypadkach uniknięcie osobistej tragedii, potencjalnie każdego członka załogi.
Kazdego można bowiem*oskarżyć o "utratę zaufania"
Proponuje poddanie publicznej dyskusji tego póki co swobodnego pomysłu
Artur Ciesielski
Nosiłem się z wystąpieniem z taką propozycją od kilku miesięcy (być może nie jest nowa i ktoś już to proponował ale to bez znaczenia) Nie wiedziałem jakby została odebrana.
Nadal tego nie wiem ale myślę, że czas i wydarzenia moga stanowić że chwila jest właściwa.
Kilka miesięcy temu opisałem na brudno ten pomysł i proponuje poddac go publicznej dyskusji.
Jeśli zostanie dorzucony Przez funkcjonariuszy i pracowników przyjmę to ze zrozumieniem.
Cyt z zapisanego brudnopisu:
Stwórzmy Celniczą Kasę Zapomogowo-Pożyczkową Ogólnpolską.(Fundusz-Fundację)- nie wiem.
Szczegółowe przepisy należy opracować ale zasady mogą być bardzo proste:
Z uwagi na brak należytej ochrony prawnej ze strony pracodawców w Służbie Celnej:
1. Tworzy się Celniczy Ogólnpolski*Fundusz Zapomogowo Pożyczkowy*w celu ochrony interesów funkcjonariuszy pracowników, którzy nie są w stanie ponieść kosztów obrony prawnej.
2.Z*Funduszu mogą być udzielane także pożyczki w tym bezzwrotne funkcjonariuszom/pracownikom na utrzymanie ich i ich rodzin w związku z ponoszonymi kosztami i potrącanym lub niewypłacanym wynagordzeniem do czasu rostrzygnięcia spraw.
3.Środki pochodzą z dobrowolnych składek pracowników i funkcjonariuszy w wysokości 1 zł miesięcznie.
4.Do korzystania uprawnieni są wpłacający składki, bez względu na przynalezność związkową.
5.Tworzeniem, podziałem, oraz nadzorem nad funduszem zajmie się specjlanie powołona*17 osobowa*Rada, ustanowiona przez wyłonionych kandytatów z przedstawcieli załogi.
5a)Rada podejmuje decyzje więszkością głosów, drogą elektroniczną w celu możlwiego pilnego udzielenia pomocy.
5b)Rada Wybiera spośród siebie**skarbnika, który po podjęciu przez radę decyzji, pilnie dokonuje przelewu przyznanej pomocy na konto pracownika/funkcjoanriusza.
5c)Uprawinienia do dokonania przelewu musi posiadać minimum 3 osoby, w celu zapewnienia płyności pracy
6.Działania Rady będą w pełni jawne.
7.Sprawodzadnia będą przedstawiane do akceptacji związkom zawodowym raz na pół roku i publikowane wśród całej załogi SC.
8.Szczegółowe zasady funkcjonowania funduszu określi regulamin.
9.Dopełnione zostaną wszelkie wymogi prawne związane z funkcjonaowaniem funduszu.
Niesłuszne pomówienie, wszczęcie postępowania, może dotknąć każdego funkcjonariusza/pracownika
Każdy mam nadzieję poświęci tę jedną złotówkę miesięcznie, w nadziei , że nigdy z tej pomocy nie skorzysta.Będzie to jednak dla każdego rodzaj "polisy", że gdy nie daj Boże, ktoś pomówi celnika