Nowe sorty mundurowe wg. szefa KAS

Dlaczego nie dopuszczony? Załącznik nr 2 do rozporządzenia ministra finansów z dnia 27 września 2018 r. w sprawie umundurowania funkcjonariuszy Służby Celno-Skarbowej pkt. 2 wzór 6 "Funkcjonariusz ubrany w kurtkę służbową, półgolf w kolorze szarozielonym*, spodnie służbowe zimowe, w szaliku typu komin, czapce służbowej zimowej, butach wysokich na grubej podeszwie i rękawiczkach ochronnych." wskazuje na coś innego.
Załóżmy, że pracujesz sobie na zewnątrz ubrany w półgolf i kurtkę, potem wchodzisz do pomieszczenia, ściągasz kurtkę i.... co dalej? Półgolf też ściągasz i zakładasz koszulkę polo albo koszulobluzę? A może w pomieszczeniu dalej siedzisz w kurtce? Jak sobie to wyobrażasz? Półgolf jest takim samym elementem umundurowania dopuszczonym do użytkowania jak koszulka polo czy koszulobluza.

Zanim zaczniesz się wymądrzać, to może najpierw przeczytaj rozporządzenie w całości? Zamiast tylko oglądać sobie obrazki w ząłącznikach. To naprawdę nie jest jakaś skomplikowana materia...

§ 11
3. Składniki ubiorów nosi się zgodnie z zestawami ubiorczymi ustalonymi z uwzględnieniem pory roku. Zestawy ubiorcze składników ubiorów, które podlegają wydaniu w naturze, określa załącznik nr 7 do rozporządzenia.

Zajrzyj sobie do załącznika nr 7 i sprawdź, czy znajdziesz tam ten swój półgolf. A odnośnie twoich teoretycznych rozważań o rozbieraniu się - rozporządzenie wymienia też takie składniki umundurowania jak:
3 Figi dla funkcjonariusza kobiety
4 Biustonosz dla funkcjonariusza kobiety
5 Rajstopy dla funkcjonariusza kobiety w kolorze beżowym
6 Slipy dla funkcjonariusza mężczyzny
Zgodnie z twoją logiką, można sobie siedzieć w samej bieliźnie, bo to "elementy umundurowania dopuszczone do użytkowania".

Zanim zaczniesz się wymądrzać, to może najpierw przeczytaj rozporządzenie w całości? Zamiast tylko oglądać sobie obrazki w ząłącznikach. To naprawdę nie jest jakaś skomplikowana materia...

Zajrzyj sobie do załącznika nr 7 i sprawdź, czy znajdziesz tam ten swój półgolf. A odnośnie twoich teoretycznych rozważań o rozbieraniu się - rozporządzenie wymienia też takie składniki umundurowania jak:

Zgodnie z twoją logiką, można sobie siedzieć w samej bieliźnie, bo to "elementy umundurowania dopuszczone do użytkowania".

A miałem już o tych gaciach napisać. Niestety , nie zdążyłem 🙂.

Dzięki Najwyższemu jak widać jeszcze nie tylko głupota w fabryce lata jak halny na Gubałówce 👍.

Dlatego T-shirt z napisem służba celna został zastąpiony kiedyś takim bez napisów i potem zniknął w ogóle a pojawił się półgolf. Czy jakoś tak, bo to już dawno było.

Zajrzyj sobie do załącznika nr 7 i sprawdź, czy znajdziesz tam ten swój półgolf.
O, tutaj jest:

Uwaga nr 8 w ust. 3 załącznika nr 7 do w/w rozporządzenia:
Kamizelka ostrzegawcza, kamizelka narzędziowa nasobna, kamizelka narzędziowa odblaskowa, kominiarka, półgolf, szalik typu komin i rękawiczki ochronne oraz sztormiak dla funkcjonariuszy Służby Celno-Skarbowej pełniących służbę w składzie załogi jednostki pływającej Krajowej Administracji Skarbowej mogą być noszone w każdym zestawie, w zależności od charakteru wykonywanych obowiązków służbowych.
Znajdź taki wzór w załączniku nr 2

Attachments

Ostatnia edycja:
Znajdź taki wzór w załączniku nr 2
Przecież ten obrazek z półgolfem, na który ciągle się powołujesz, dotyczy zestawu z kurtką.

Uwaga nr 8 w ust. 3 załącznika nr 7 do w/w rozporządzenia:
Kamizelka ostrzegawcza, kamizelka narzędziowa nasobna, kamizelka narzędziowa odblaskowa, kominiarka, półgolf, szalik typu komin i rękawiczki ochronne oraz sztormiak dla funkcjonariuszy Służby Celno-Skarbowej pełniących służbę w składzie załogi jednostki pływającej Krajowej Administracji Skarbowej mogą być noszone w każdym zestawie, w zależności od charakteru wykonywanych obowiązków służbowych.
Nie rozumiesz, że tego typu zapisy nie mogą być interpretowane w oderwaniu od reszty? Czy według ciebie ktoś może stwierdzić, że będzie sobie od dzisiaj siedział za biurkiem w ubiorze wyjściowym i kominiarce?

Tak dla podsumowania i wyjaśnienia - i dyskusji nie zniese:
1. Pełnimy służbę w umundurowaniu
2. Do umundurowania nosimy min. oznaczenia stopni i znaki identyfikacji osobistej
3. Półgolf nie wchodzi w skład żadnego zestawu ubiorczego
4. natomiast może każdy zestaw uzupełnić
5. Poza zakryciem elementem z powyżej wspomnianymi dodatkami może być noszony „samodzielnie”, na co jest nawet stosowny obrazek w załącznikach, nie tylko ten z kurtką, ALE stosownie do specyfiki wykonywanych zadań. Czyli tam, gdzie to ze względu na jego walory (?) konieczne a nie tam, gdzie się da założyć bo np ma 2 rękawy. Kanał, ciasne miejsce do rewizji - rozumiem, tam nawet pagony czy rzepy mogą przeszkadzać, zahaczać o coś. Z innych wymyślonych sytuacji, w znakomitej ich większości NIE!
Poza tym nie cierpię go jak spodni softshellowych.
Nie chce mi się szukać cytatów na podpórkę, jak ktoś się chce kłócić niech sam pogrzebie.
Mam też lepszą ciekawostkę z umundurowania, coś, co prawie wszyscy nosimy niezgodnie z regulaminem. Ale nie powiem, poczekam aż ktoś dociekliwy sam się naprowadzi. Chociaż już iluś tam osobom o tym wspominałem - ci niech nie piszą bo to nie będzie odkrywcze.

Nie da się tego wszystkiego czytać . Bzdurny wątek i ludzie drążą .
Czy Szef MSWiA jest szefem policji - nie.
Czy Szef KAS jest szefem SCS - nie .
Dlatego może sobie nosić , co mu się spodoba , nawet stringi.
Po likwidacji Służby Celnej przez PiS , bałagan trwa 10 lat.
Służba Celno - Skarbowa pozostała bez Szefa .

Nie gniewaj się - taka tam próba erystyki. Nie rzecz w posiadaniu kogoś, kto się będzie nazywał "szefem służby" a w tym co mógłby nam dać. W MSWiA też jest tylko urzędnikiem a jego decyzyjność chyba ogranicza się do spraw codziennych a nie ustrojowych. Czy on jest czy go nie ma - wszystko (czy większość tego co dla nas przyziemnie istotne) zależy od polityków i budżetowania a nie zarządzania zgodnego z wyznaczoną linią. Więc szef mógłby o nas dbać do woli ale co mógłby wbrew swoim zwierzchnikom... Natomiast co do bzdurności wątku to szło o mundur czy "mundur" szefa i chyba to już sobie wyjaśniliśmy. Mam nadzieję, że podobnie z półgolfem. Na czym może się wątek skończy. Przynajmniej ja skończyłem w nim drążyć.

Back
Do góry