Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Dywersję to Wy jeszcze zobaczycie i to przy spirytusie zwolnionym ze względu na przeznaczenie gdzie nawet przy przyjęciu nie musi być pracownik sz.n.p. (podmiot odbierający sam potwierdza dokument przewozowy i na tej podstawie zabezpieczenie ciążące na wysyłce jest u wysyłającego zwalniane) a dalsze jego zużycie nie jest wogóle zabezpieczone finansowo - aż się prosi o przekręty i pewnie to jest tylko kwestia czasu.a to już po prostu dywersja
Ja też czytam, mało tego mam ją stosować, i ni jak nie mogę sobie paru rzeczy poukładać.
JAKA JEST TA USTAWA, CO JEST ZWOLNIONE A CO NIE MIAŁO BYĆ ZWOLNIONE, A JEDNAK JEST ZWOLNIONE, ITP. POKAŻE DOPIERO ŻYCIE.
Witam,
chciałbym wrócić do wątku opodatkowania gazu ziemnego w stanie gazowym czyli CN 2711 21 00. Z jaiegoś powodu (?) ustawodawca wskazał w załączniku nr 1 do ustawy, że wyrobami akcyzowymi z grupy 2711 są: gaz ziemny (mokry) i pozostałe węglowodory. Czy zastanawialiście się co z tzw gazem ziemnym (suchym)? Nie jest wyrobem akcyzowym czy też jest np. jako pozostały wyrób oferowany do zużycia jako paliwo opałowe (poz.44 załącznika nr 1)?
Czy import, wydobycie gazu wiąże się z koniecznością posiadania składu podatkowego?
czy ktoś z was wgryzał się w ten temat?
Czytam tę ustawę i próbuje sobie różne rzeczy pukładać.
Mam w związku z tym do Kolegów i Koleżanek pytanie niby banalne.
Gaz o np. 2711 21 11 - używany do celów innych niż opał i napęd - jaka stawka akcyzy ?
Wg mnie § 8 zwalnia własnie ze stawki 695 zł, jeżel gaz w butlach będzie wykorzystywany do napędu silników spalinowych w maszynach i urządzeniach lub w pojazdach innych niż pojazdy samochodowe, o których mowa w ustawie Prawo o ruchu dogowym np. wózki widłowe.
Wg mnie logiczne.
Ale jakie w takim razie są warunki stosowania stawki zero na gaz, kiedy nie służy, ani do napędu, ani do opału ?.