.... No i zaczęło się ....

• Thread starter Thread starter Guest
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
G

Guest

Gość
6.30 - Radio Zet informuje o możliwej akcji protestacyjnej celników którzy domagają się podwyżek i są przeciwni połączeniu służb celnych i skarbowych
13.00 - Radio Zet informuje o siedmiu zatrzymanych celnikach w Lublinie
C.D.N ?????????

za gazeta.pl

Sześcioro celników i trzech funkcjonariuszy Straży Granicznej z polsko-ukraińskiego przejścia granicznego w Medyce (Podkarpackie) zatrzymało Centralne Biuro Śledcze w Przemyślu. Są to kolejni podejrzani w śledztwie dotyczącym korupcji na granicy.
Jak poinformował w środę Paweł Międlar z zespołu prasowego podkarpackiej policji, dwoje celników i trzech pograniczników policjanci zatrzymali w środę rano na przejściu granicznym, czworo pozostałych - w domach.

"Wszystkim postawiono zarzuty przyjmowania łapówek od osób przekraczających granicę w zamian za tolerowanie przemytu. Zarzuca się im też udział w zorganizowanej grupie przestępczej. Z ustaleń wynika, że tkwili w przestępczym procederze od wielu lat" - mówił Międlar.

Wśród zatrzymanych funkcjonariuszy oddziału celnego w Medyce są dwie kobiety. Wszyscy zatrzymani to pracownicy z kilkunastoletnim stażem. Za "przymykanie oczu" na przemyt najczęściej papierosów i alkoholu z Ukrainy, mieli barć drobne kwoty, 10-50 zł, czasami 200 zł.

Są to kolejni podejrzani w sprawie korupcji na granicy. Dotychczas zarzuty postawiono 28 osobom. Do pierwszych zatrzymań doszło w kwietniu, bezpośrednio po zastosowaniu kontrolowanego wręczenia łapówki. Kolejne osoby zatrzymano w drugiej połowie czerwca.

W akcji brali też udział funkcjonariusze Zarządu Spraw Wewnętrznych Straży Granicznej, Wydziału Wywiadu Skarbowego UKS oraz Izby Celnej w Przemyślu.

nie ma nic z niczego,niestety

korupcja

TRZEBA OCZYśCIć SZEREGI .... BRAWO !!!!!!! JESTEM ZA !!!!!! KONIEC Z KORUPCJA !!!!!!! TYLKO Z DRUGIEJ STRONY JAK CELNIK CZY KASIARZ BEDZIE ZARABIAL 1200 NETTO TO TROCHE ZA MALO ABY NIE ULEGAC POKUSOM !!!!!!!!

Re: korupcja

Małe zarobki nie są żadnym wytłumaczeniem korupcji, mnie również te żenujaco niskie jak na rangę wykonywanego zawodu zarobki wkurzają, ale do głowy mi nie przyjdzie wziąć "w łapę", wolę spokojnie spać. A lekarstwem na lepsze zarobki jest zmiana pracy, do czego szykuję się od kilku miesięcy.

28 celników-łapówkarzy już siedzi
Sześciu celników i trzech funkcjonariuszy straży granicznej zostało wczoraj zatrzymanych w związku z podejrzeniami o przyjmowanie łapówek. To kolejne ''z cyklu'' zatrzymań na granicy polsko-ukraińskiej w Medyce. Do dzisiaj zarzuty przyjmowania łapówek usłyszało aż 28 osób pracujących na granicy.

W środę rano oficerowie Wydziału VII Zamiejscowego Zarządu Spraw Wewnętrznych Straży Granicznej zatrzymali dwoje celników pracujących na przejściu i czworo pozostałych - w domach. Wśród nich są dwie kobiety. Wszyscy mają kilkunastoletni staż pracy. - W ciągu 48 godzin zostaną im postawione zarzuty - mówi prokurator Damian Mirecki, rzecznik prasowy Prokuratury Okręgowej w Przemyślu. - Wszyscy podejrzani są o przyjmowanie korzyści majątkowych, a celnicy dodatkowo jeszcze o udział w zorganizowanej grupie przestępczej.

Dzielili się pieniędzmi

Zdaniem prokuratury bazującej na dowodach zebranych podczas wcześniejszych zatrzymań, celnicy stworzyli grupę, która dzieliła się zebranymi korzyściami majątkowymi w sposób zorganizowany. Na przykład po zakończeniu zmiany, wszyscy, którzy na niej pracowali, rozdzielali między siebie pieniądze otrzymane od podróżnych. - Celnicy brali nie mniej niż 200 zł. W przypadku zatrzymanych takie zdarzenia miały miejsce kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt razy - mówi prokurator Mirecki.

Trzej funkcjonariusze straży granicznej, którzy zostali zatrzymani w środę rano, ''przymykali oczy'' na nielegalny bagaż za 10, 20, 50 zł. O całym ''procederze granicznym'' do policji docierały sygnały od ''nieustalonych podróżnych''. Na tej podstawie zatrzymano kolejne osoby zamieszane w aferę korupcyjną na granicy.

DOROTA SZTURM-SZAJAN

Super Nowości z dnia 05_07_2007

młodziak napisał:
Małe zarobki nie są żadnym wytłumaczeniem korupcji, mnie również te żenujaco niskie jak na rangę wykonywanego zawodu zarobki wkurzają, ale do głowy mi nie przyjdzie wziąć "w łapę", wolę spokojnie spać.

no masz racje ale z pustym żołądkiem swoim i dzieci to sie nie wyśpisz nie wspominając o tym ze ciekawe gdzie będziesz spał zarabiając tyle :lol:
no napewno nie u siebie

Pozdrawiam

młodziak napisał:
Małe zarobki nie są żadnym wytłumaczeniem korupcji, mnie również te żenujaco niskie jak na rangę wykonywanego zawodu zarobki wkurzają, ale do głowy mi nie przyjdzie wziąć "w łapę", wolę spokojnie spać. A lekarstwem na lepsze zarobki jest zmiana pracy, do czego szykuję się od kilku miesięcy.

A skąd możesz wiedzieć,że ktoś Cię nie wrobi. Przecież słowo przemytnika bardziej się liczy niż Twoje. Bez urazy.

Ryba zwasze się psuje od głowy. Tak jest i tym razem. na wszystko przyzwolenie było od Naczelnika UC P-śl, jego 2-ch zastepców, k-ka OC Medyka. za nich trzeba się wziąć. CBŚ stawia zarzuty: łapówki od 10 do 50 zł. kpina. same szefostwo bierzez łapowki idące w dziesiątki a nawet setki tysiące złotych. za tych łapówkarzy niech się wezmą....

nepotyzm

czy to już jest nepotyzm? pewna pani w pewnej izbie ma dużą władzę. zatrudnia syna, jego żonę, pośrednio męża córki, a jej mąż jest szefem dużej firmy która robi interesy z izbą; jest już 4RP, nowy dyrektor a to k... nadal trwa; czy w innych rejonach naszego pięknego kraju jest tak samo?

No a ja się właśnie dowiedziałem, że jeden z moich "kolegów" z którym pracuje od x lat w Urzędzie ma drugi etat ....... .

Czystka

Przy okazji kilku kt€rym należło się zwolnienie robi się porządki i usuwa starą kadrę która głośno mówiła o konieczności zmian o podwójnych awansach w ciągu roku o nagodach za systemy i ich wdrażanie i tych którzy podpisali Porozumienie Białostocki.Zastrasza się młodą kadrę takimi posunięciami.

tak to jest prawda ... w tym dwóch kolejnych kierowników zmian... tym samym wszystkich kierowników zmian już zamknęli... zamknęli m.in. radnego miejskiego który kandydował z listy PISu, zamknęli również radnego gminy Przemyśl a jednocześnie działacza związkowego który podpisywał porozumienie Białostockie ... ooo i jest git .... a ponoć to jeszcze nie koniec ...

w łapę

Mam nadzieję, że doczekam chwili kiedy p....ny łapówkarz pan R.K. z Chełma (wcześniej brał w łapę w Dorohusku, ale jak się grunt zaczął palić pod nogami, to czmychnął do Chełma), pójdzie siedzieć. To chyba jakiś cud, że ten gość jeszcze pracuje i nosi mundur. Pozdrawiam chłopaków i dziewczyny z granicy. Odwalacie kawała dobrej roboty :)

Re: w łapę

jagoda napisał:
Mam nadzieję, że doczekam chwili kiedy p....ny łapówkarz pan R.K. z Chełma (wcześniej brał w łapę w Dorohusku, ale jak się grunt zaczął palić pod nogami, to czmychnął do Chełma), pójdzie siedzieć. To chyba jakiś cud, że ten gość jeszcze pracuje i nosi mundur. Pozdrawiam chłopaków i dziewczyny z granicy. Odwalacie kawała dobrej roboty :)

dopóty dzban wodę nosi dopóki ucho się nie urwie

jeżeli jest przydatny i będzie miał czujne ucho to....nic mu nie grozi

dziwne że nie zatrzymują młodych celnych tylko celnych z dużym stażem pracy wyglda to na grupowe zwolnienie bardziej niz na walke z korupcją

Back
Do góry