Niestety będą zwolnienia...

Przestańcie w końcu biadolić. Weźcie się w końcu w garśc. Co będzie to będzie. A Wasze płacze, biadolenia i śmiechu warte scenariusze dotyczące najbliższej przyszłości i tak nie mają żadnego znaczenia.

To nie biadolenia tylko "głosy wołających na puszczy". Przed alokacją nikomu się nie śniło co z ludźmi mozna zrobić. Teraz tez kazdy mysli że to go nie dotyczy.

Re: nakręcanie

hans napisał:
fakt niezaprzeczalny - to forum jest swoistym sbosobem nakręcania "się"
ale do qwy jasnej czy nie da się jasno i przejrzyście powiedzieć (chodzi mi o NICH) co dalej?
pozostanie nam jedynie cytat Maciusia z "Klanu"
aaaaa o co chodzi?
pozdrawiam

Drogi Hansie. Ależ oczywiście że się nie da powiedzieć jasno i przejrzyście. Jeżeli ktoś tylko powiedziałby wprost, że za pół roku czy rok nic już z cła nie będzie to po tygodniu w tym interesie zostaliby tylko dyrektorzy i ich zastępcy (no może jeszcze działacze związkowi). A kto by przez ten czas tyrał i oczami przed ludźmi świecił za debilne przepisy?

Jeżeli ktoś tylko powiedziałby wprost, że za pół roku czy rok nic już z cła nie będzie to po tygodniu w tym interesie zostaliby tylko dyrektorzy i ich zastępcy (no może jeszcze działacze związkowi).

Niestety kolego masz rację. Znów nas traktują tak jak przed wejściem do UE. Ktoś musi pracować do końca, więc prościej ludzi oszukiwać i zastraszać. Dlaczego skoro jesteśmy członkami UE, nie traktuje się nas tak samo jak np. kolegów z zachodu, którzy na dwa lata przed reorganizacją wiedzieli co dalej będą robić. No, ale do tego to trzeba odpowiedzialnych ludzi, którzy przygotowują reorganizację, a nie karierowiczów, których interesuje tylko własny stołek.

Zwolnienia

Myśle, że Janis ma rację - jakby dziś powiedzieli o tym co ma być to w SC zaczęłaby się rzeźnia. Wyobrażacie sobie, że jaśnie oświecony Banaś mówi np. że od 1 lipca idziemy precz? Ale by była jazda... A tak pewnego pięknego dnia łaskawie dadzą nam wybór...
Tak na marginesie Niemcy inaczej ten problem rozwiązali. Podczas wizyty Celników z grup mobilnych padło pytanie dalczego w Niemczech wschodnich grupy liczą nawet po 100 osób? Oni na to, że po likwidacji granicy z Polską państwo nie mogło ot tak sobie wywalić funkcjuszy na zbity pysk, więc powiększyli grupy. W końcu dobrze służyli państwu, więc teraz ono ma obowiązek wobec funkcjuszy.
Ale to zgniły i amoralny Zachód.
Pozdro

25 piątego, dzień przed Naszym "świętem" poznamy plany.

W trakcie czystki i ogólnego burdlu prawdopodobnie zwolnieni zostaną ze służby na podstawie art.26 pkt.11 (tzw. dobro służby) ustawy o Służbie Celnej:
- przebywający na długotrwałych zwolnieniach lekarskich.
Pozostaja jeszcze dwie grupy ludzi będące ością...:
- osoby na wychowawczym;
- na urlopie bezpłatnym (aby dorobić itp).

To bedzie długotrwały bój w sądach, ze zwycięstwem ( po latach) zwolnionych.

PS Nie leczy się objawów tej choroby, tylko dokonuje amputacji...

gosc napisał:
ciekawe jak moga zwalniac ludzi z granicy skoro ich tam brakuje ok 30 % skladu? raczej was poprzenosza z cieplych posadek w izbie na granice jak zwolnia zobaczycie wowczas jak to fajnie jest bez awansu przez 8 lat dojazdy na koszt wlasny, wiatr deszcz sniaeg i temperatura -30 na zewnatrz i tak 12 godzin harowy (nie pracy tylko harowy bo robisz za 2-3 ludzi skoro ich brakuje), ciekawe ilu z was to wytrzyma, zreszta i tak jak nas nie beda zwalniac to i tak stad uciekniemy w ciagu 3-4 lat wiekszosc mlodych stad nawieje zagranice , pani zyta sama przyjedzie trzepac samochody, pozdrawiam wszystka brac celnicza

Bardzo trafny post, moze Pani Zyta albo Pan Marian (jeżeli to oczywiście czytają) odpowiedzą jak mają zamiar pozbyć się celników. W UC Gdynia też jest problem z ludzmi, a jak zaczyna się sezon urlopowy to lepiej nie mówić. Przecież do kur... - nędzy to jedno przeczy drugiemu :!: :!: :!: Z jednej strony za mało ludzi, a z drugiej chcą nas wywalić na zbity ryj. Ale może Zyta będzie lepsza od Copperfilda i da radę. :x :x :x :x

W ostatnich latach zostaliśmy zamerykanizowani bardziej, niż inny kraj Europy:
- F16;
- tajne loty CIA;
- 4400
z tego względu, że u nas kiedyś czwórkami szli (wspaniała przeszłość), ale nali dysydenci zastanawiają się, czy nie pozostawić nas 2200, gdyż jest to bardziej poprawne politycznie.

Magia liczb 4400, czy 2200, oto jest pytanie, ilu Nas w mundurze pozostanie? (to oczywiście żart, ale tylko z tą drugą liczbą)

zwolnienia

Jak to wszystko czytam dociera do mnie że już jestem właściwie bez pracy. Trzy lata temu miałem wypadek z tego dwa lata spędziłem na L4 - i to chyba nie koniec. :(

A mobilni?

A co z grupami mobilnymi? Czy taka grupa np. w Lublinie czy Białymstoku zostanie zaliczona do mundurówki? Sorry, ale wydaję mi się, że oni bardziej są (jeśli tak można powiedzieć) "mundurowi" niż chłopaki czy dziewczyny na przejściach (nic nie ujmując zresztą ich cieżkiej pracy). I co znowu będą podziały? Ten jest stąd, a tamten stamtąd więc ten jest dobry, a tamten zły... A naczelnicy i inne "ważne persony" i tak spadną na 4 łapy. Zawsze tak było...

Czy czas na inną pracę?

ja jestem w słuzbie przygotowawczej. i teraz pojawia się problem, co robić dalej? jako młody mam dużą "szansę" na zwolnienie jeśli łączenie cła ze skarbówką dojdzie do skutku. pakować się powolutku? tylko po co było to szycie mundurów, wyjazd na ZKC, moduły????

co za brednie na stronie do której dał odnośnik Łukasz. TO SWIADCZY TYLKO O TYM, żE NASZE SZEFOSTWO NIC NIE WIE O CLE, CELNIKACH I ICH PRACY.

Dlatego resort chce na nowo zaplanować pracę celników dotychczas zatrudnionych zwłaszcza na granicy zachodniej i południowej.

Nie ukrywamy, że może to spowodować samoistne odejścia z pracy osób, które nie będą w stanie dostosować się do nowych, z konieczności wyższych wymagań wobec pracowników" - podaje resort.

Ministerstwo podkreśla korzyści, które wynikać będą ze zmniejszenia liczby nowych skonsolidowanych izb celno-podatkowych oraz nowych pomysłów na systemowe widzenie administracji. Resort zaznacza, że skonsolidowana administracja ma być bardziej efektywna, nowoczesna i przyjazna. Planowane jest m.in. wykorzystanie w większym stopniu systemów informatycznych, poczty elektronicznej i elektronicznych dokumentów.
Celników na tych granicach nie ma juz prawie trzy lata!!!!!

przy mozliwych korektach wynagrodzeń ludzie sami bedą odchodzić, MF i jego kierownictwo che po prostu "wyjść z twarzą", gdy ludzie zaczną się zwalniać.

Porównanie systemów informatycznych w SC (m.in. nagradzanych w międzynarodowych konkursach) do tych w administracji skarbowej (np.POLTAX) ma się mniej więcej tak, jak porównanie volkswagena do poloneza

co za brednie na stronie do której dał odnośnik Łukasz. TO SWIADCZY TYLKO O TYM, żE NASZE SZEFOSTWO NIC NIE WIE O CLE, CELNIKACH I ICH PRACY.
Nie na stronie lecz w artykule!!
A poza tym robią wszystko żeby ludzie sami się zwalniali. Nie wiem kto wytrzyma następną alokację :evil:

koniec GM i koniec SC ?

oto odpowiedż dla wszystkich krórzy mieli nadzieję codo grup mobilnych:
Rozporządzenie Ministra Finansów1) z dnia 21 grudnia 2006 r. w sprawie szczegółowego trybu legitymowania, zatrzymywania i przeszukiwania osób, przeszukiwania pomieszczeń, bagażu i ładunku, zatrzymywania pojazdów i innych środków przewozowych przez inspektorów i pracowników kontroli skarbowej, badania towarów i pobierania ich próbek oraz zdejmowania i ponownego nakładania zamknięć celnych

Back
Do góry