Nabór do służby, itp.

• Thread starter Thread starter Witek18
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
W SC kat. D nie powinna stanowic problemu...problem się zacznie jak będziesz się zastanawiał dlaczego po 8 latach masz nadal najnizsze stanowisko i stopień a koleś z którym się przyjmowałeś 3 razy podwyżkę zalapał.....

ścieżka kariery w SG to fakt............ w SC to slogan i myślę że ta pseudo modernizacja nic w tym kierunku nie zmieni.

Gdybym mógł radzić to SG
- dobra pensja
-wcześniejsza emerytura
-podlegasz pod MSWiA a nie jakiś tam nastawionych na karierę podsekretarzy stanu
- nikt z "podróżnych" Cię nie będzie na pasie gnoił za wykonywanie obowiązków służbowych
- mniejsze roszady na stanowiskach czyli stabilniejsza praca
- jak któregoś dnia dowiesz się"Pan od jutra w szczecinie pracuje" nikt nie zostawi Cię na łaskę losu jeśli chodzi o przeprowadzkę i zakwaterowanie (w Sc Dworzec Główny zostaje)

Jesli nie wdepnąłęś do SC jeszcze to wal do SG--- tam jest może i sztywniej\słuzbowo, ale praca o niebo lepsza.

No dobrze nie miałem pojęcia że w SC tak źle jest :(
zostaje SG - tylko czy na pewno mam szanse się tam dostać z Kat D ???

do chętnego

Jeśli mogę doradzić to lepiej startuj do Policji, Straży Pożarnej(nie wiem tylko jak z tą kat.D. W SG niestety też są alokacje na wschód. Gorzej niż u nas jest chyba tylko w SOK

gdzie wobec tego mogę się dowiedzieć czy mam szanse z moją kat D dostać się do SC lub SG ?
policja rozważałem to ale czy z D wezmą mnie do służby

Przed przyjęciem do wszystkich służb MSWiA (SG, Straż pozarna więzienna,...) zdolność psychofizyczną określa komisja lekarska. Teoretycznie jest możliwe, że pomimo kat.D (wojskowej) ocena może wypaść pozytywnie, przecież stan zdrowia może sie poprawić, ale praktyka jest taka, że kadry tych służb na wstępie odrzucaja takie osoby nie dając szans na stanięcie przed komisją, więc droga jest jedna, trzeba stanąć na własną prośbę przed wojskową komisja lekarską w celu ponownej oceny zdrowia.
Osoby z kat. D odrzucane są też z innego powodu, wśród osób z tą kategorią jest całkiem spora grupa, która kategorię taką sobie w jakiś sposób wyłudziła, żeby uniknąć służby wojskowej, a uchylanie sie od służby wojskowej nie jest atutem przy staraniu sie o przyjęcie do innych służb mundurowych.

Jeśli chodzi o służbę celną, to obecnie nie ma przeszkód formalnych aby osoba z kat. D pełniła służbę, a nawet z "E".
Jednak po wejściu w życie nowej ustawy, która wprowadzi część zasad obowiązujących w innych służbach mundurowych (pomijając oczywiście przywileje), pragmatyka może być taka (i wiem z pewnych źródeł, że tak ma być), że kandydaci z kat "D i E" będą odrzucani na wstępie rekrutacji.
Dla uspokojenia obecnych f-szy, nie będzie weryfikacji pod tym kątem obecnych celników, chyba, że do Grup Mobilnych.

Do Piotr128

A pytać się możesz w kadrach wybranych przez Ciebie służb, do czego Cię zachęcam. Będziesz miał informacje z pierwszej ręki

cywile

witam! tak sobie przeanalizowalem wiele watkow dotyczacycch pracy w SC. w ocenie wielu bycie celnikiem to jedna wielka porazka. a czy chcac pracowac w UC jako cywil tez mam przesr*ane? czy jedyna roznica jest brak munduru a reszta to samo? czy waszym zdaniem po skonczonych studiach myslac o pracy w administracji warto wybrac sie na staz do UC? czy bedac np. referntem robi sie za popychadlo? sprawdzalem ogloszenia na http://ogloszenia.bip.kprm.gov.pl/pls/serwis/app.test_ogl_eo_new?job=Szukaj. czy warto? z gory dziekuje za wszelkie wskazowki. pozdrawiam

ścieżka kariery

witam! tak sobie przeanalizowalem wiele watkow dotyczacycch pracy w SC. w ocenie wielu bycie celnikiem to jedna wielka porazka. a czy chcac pracowac w UC jako cywil tez mam przesr*ane? czy jedyna roznica jest brak munduru a reszta to samo? czy waszym zdaniem po skonczonych studiach myslac o pracy w administracji warto wybrac sie na staz do UC? czy bedac np. referntem robi sie za popychadlo? sprawdzalem ogloszenia na http://ogloszenia.bip.kprm.gov.pl/pls/serwis/app.test_ogl_eo_new?job=Szukaj. czy warto? z gory dziekuje za wszelkie wskazowki. pozdrawiam

Dużo zależy od tego, w jakim jesteś wieku. Czy jesteś gotów zaryzykować rok, dwa czy więcej ze swojego życia? Bo jeśli masz lat 20, to zmarnowanie roku czy dwóch nie będzie nieszczęściem. Gdy już dojdzie do tego, że stawisz się w dziale kadr, a może nawet odbędziesz rozmowę ze swoim potencjalnym szefem, to uważnie słuchaj, co cię czeka. Może wyczujesz, że odbywa się mydlenie oczu. Np. wykształcenie prawnicze powinno otwierać perspektywę szybkiego awansu, ale czy tak jest naprawdę? Może ktoś z forumowiczów odpowie Ci na to pytanie. A witek ze swoimi osiągnięciami - pięć języków? - niech szuka pracy w ministerstwach, np. w MF.

ja rowniez mam pytanie... tak czytam te Wasze opinie i dają do myslenia! chciałabym jednak wiedziec, czy praca celnika na granicy rózni sie od pracy wykonywanej przez celnika na lotnisku?

różnica jest jakościowa

na lotnisku możesz natrafić na Rokitę, na granicach lądowych większość to podrzędne biesy :)

a czy procedury ubiegania sie o powyzsze stanowisko sa takie same, podobne? może ktoś wie coś na ten temat... z góry dziekuje

Problem polega natym, że jeśli nawet przyjmą Cie na lotnisko, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby Cie za miesiąc nie przenieśli przymusowo do innej komórki (granica, czy inne komórki nie koniecznie w pobliżu miejsca zamieszkania) Jeśli sie nie zgodzisz to równoznaczne jest to ze zwolnieniem ze służby.
Na lotnisku służba też wygląda róznie. Można pracować w ruchu osobowym, przy odprawie pasażerów samolotów (praca zmianowa) lub na tzw. CARGO, czyli przy odprawach towarowych (praca zwykle od 7 do 15).
W ruchu osobowym nie zawsze odprawia sie kulturalnych pasażerów z klasą. Niestety za granicę turystycznymi lotami czarterowymi lata coraz więcej ludzi o kulturze jaskiniowców. Czasami połowa pasażerów wracajaca np z wczasów w Turcji jest tak pijana, że trudno sie dogadać, a każdy problem może sie przerodzić w karczemna awanturę

PS A procedury przyjęcia sa takie same, oczywiście dobra znajomość języka obcego jest atutem przy staraniu sie o przyjęcie do służby w oddziale celnym lotniczym w ruchu osobowym.

Ostatnia edycja:
Witam serdecznie
Chciałbym zapytać czy z kategorią wojskową "D" mam możliwość dostania się do służby celnej? Wiem że w Policji nie mam czego szukać z taką kategorią? A jak jest w SC?
Dziękuję z góry za odpowiedź.

Dz.U 138 poz 811
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA FINANSÓW[SUP]1)[/SUP]
z dnia 18 maja 2011 r.
w sprawie orzekania o stanie zdrowia wymaganym do pełnienia służby na określonym stanowisku służbowym w Służbie Celnej

W tym rozporządzeniu są kryteria zdrowotne. Nie wiem z jakiego powodu masz "D". Sprawdź czy twoja choroba Cię dyskwalifikuje. Kategoria "D" sama w sobie nie jest przeszkodą wynikającą wprost z przepisów, ale kadry mogą ją brać pod uwagę, bo albo jesteś chory albo oszust i krętacz który chciał wymigać się od woja.

śmiało startuj !!!!

mam kolege z kategorią E

podczas naboru podobno tez miał sraczkę, ale w kadrach stwierdzili ze wojsko to jnuz zaden oblig a badania lekarskie przeszedł i pracuje

tak wiec jak ci sie podoba Cło to startuj:)
pozdr.

Tak, tylko chodzi mi o to, czy ta kategoria "D" mnie po prostu nie dyskwalifikuje na starcie? Czy jest w ogóle sprawdzane kto jaką posiada kategorię? Bo we wzorach dokumentów składanych w celu rekrutacji, a konkretnie w kwestionariuszu osobowym nie podaje się chyba w ogóle kategorii. Mam rację?
Pytam dlatego bo zależy mi na dostaniu się do służby celnej i dodam jeszcze, że posiadam wyższe wykształcenie prawnicze co mam nadzieję jest dodatkowym atutem w tej pracy.
Aha, a czy komisja lekarska bada aktualny stan zdrowia czy interesuje się również historią chorobową?
Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.

Szczerze, nie wiem jak biorą to pod uwagę, ale w mojej izbie jak był nabór do komórki merytorycznej (RKS teraz RDŚ) to o dziwo wykształcenie wyższe prawnicze nie było atutem, a myślę, że wręcz przeciwnie. Po prostu będziesz za mądry (;
Nie ma czegoś takiego jak komisja lekarska, bynajmniej jak Ja się zatrudniałem to nie było. Trzeba przejść przez wszystkie etapy rekrutacji i jak się już dostaniesz to otrzymasz skierowanie na badanie do przychodni medycyny pracy etc Tam zbadają Ci wzrok, EKG, krew pobiorą, prześwietlą płuca i sprawdzą ogólny stan zdrowia

Back
Do góry