Mobbing w Izbie Celnej Olsztyn

A co to jest kumoterstwo i mobbing? To jakaś potrawa, którą serwują nam na zimno i z rozbrajającą bezczelnością?:confused:

Ku chwale, przyszły Generale

Mobbing to nieznany,
Problem w interiorze,
Barbapapa którego,
Pojąć wciąż nie może?

Czy pytanie zadaje,
Wcale retoryczne,
Czy zbagatelizować,
Rzecz chce politycznie?

Drogi Barbapapo,
Tu cywilizacja,
A nie po prostu,
Bumerangu racja?

Więc lepiej do buszu,
Tam Twoje pytanie,
Nie zdziwienie wzbudzi,
Lecz politowanie ?

Aha, jeszcze wspomnę,
Kariera gotowa,
Mobbing nie istnieje,
Czyja jest ta mowa?

Ostatnia edycja:
diagnoza bełkotu

Nie rozumiesz kpiny interlokutorze,
a rzucać żarciki każdy tutaj może.
Twoje wypociny to są chore słowa,
idź więc do psychiatry – diagnoza gotowa.
:o

Tylko czyje? Padło tu stwierdzenie, że dyrekcja zamiata sprawę pod dywan i tylko udaje, że pomaga starając się bagatelizować napaści lub twierdząc, że to prywatne rozgrywki. Przypomniano też sex filmik, który rozsławił Wasz grajdołek na całą RP.

ZZ Celnicy PL – 19/2012

Pan Grzegorz Smogorzewski
Dyrektor Departamentu Służby Celnej
Szanowny Panie Dyrektorze.

W związku z powtarzającymi się doniesieniami Funkcjonariuszy Celnych pełniących służbę w Izbie Celnej w Olsztynie na temat nieprawidłowości w funkcjonowaniu tej izby, Związek Zawodowy Celnicy PL zmuszony jest ponownie poinformować Pana Dyrektora o mogących występować niepokojących praktykach w zarządzaniu tą izbą.
W nawiązaniu do pisma nr ZZ Celnicy PL -19/2012 z 22.03.2012r. i pisma Ministerstwa Finansów nr SC6/063/1/SEQ/2012/876 KPJ z dnia 16 marca 2012r. uprzejmie informuję, że do Związku wpłynęła kolejna informacja o wykorzystywaniu narzędzia wynikającego z pragmatyki służbowej jakim jest przeniesienie służbowe w celu osiągnięcia stanu zastraszenia funkcjonariuszy, którzy sygnalizują nieprawidłowości w funkcjonowaniu jednostek Służby Celnej i zachowaniu kadry kierowniczej.
Poniżej treść zgłoszenia, które napłynęło od funkcjonariusza Izby Celnej w Olsztynie:
„Chciałbym panu przekazać panie Sławku jeszcze parę informacji związanych z obecną sytuacją dotyczącą mobbingu w Olsztynie. Tak mniej więcej o dwóch lat zaistniało pewne zjawisko w tej Izbie. Jeżeli na przykład funkcjonariusz danej komórki zauważał jakieś nieprawidłowości lub chciał wskazać przez rozmowę że coś jest wykonywane niezgodnie z prawem, otrzymywał od naczelników następującą odpowiedź. Jeżeli będzie drążył temat straszakiem były przenosiny na granicę.(…)
Miedzy innymi tak postąpiono z wieloma osobami. Ale zasada doboru tkwiła w tym ze kto nie miał znajomości nie miał szans w starciu z dyrektorem. I co ludzie mieli robić. Straszenie to główna broń Dyrektora i jego naczelników wobec ludzi …”

Z tej samej izby, Związek otrzymywał wcześniej wiele innych sygnałów świadczących o nieprawidłowościach, takich jak: antymotywacyjny sposób rozdysponowywania nagród, awansów, innych działaniach mogących świadczyć o istnieniu zjawiska mobbingu w Izbie Celnej w Olsztynie.

Ponadto informuję Pana Dyrektora, iż w Izbie Celnej w Olsztynie może mieć miejsce nierówne traktowanie funkcjonariuszy. Otóż w związku z wyrokiem Sądu Okręgowego w Elblągu sygn. akt IV Pa 49/11 z dnia 22 listopada 2011 roku, funkcjonariusze celni Oddziału Celnego w Braniewie otrzymali wyrównanie za dodatki przysługujące za wykonywanie zadań z zakresu kontroli jako ryczałt.
Do Związku zgłaszają się funkcjonariusze z OC Korsze z informacją, że oni będąc w analogicznej sytuacji faktycznej takiego wyrównania wstecz nie otrzymali. Podobna sytuacja może mieć miejsce w innych Oddziałach Celnych Izby Celnej w Olsztynie.

Do wiadomości
1. Rzecznik Praw Obywatelskich - dot. RPO-697000-III/12/WK

Z poważaniem:
Sławomir Siwy
/ - /
Przewodniczący
ZZ Celnicy PL

S. Siwy

Panie Sławku. Ma Pan zapchaną skrzynkę. Proszę na prv przesłać mi adres maila.

Ostatnia edycja:
Mam nagranie dotyczącej mojej oceny okresowej, z której wynika, że były już kierownik OC Korczowa dyskryminuje mnie ze względu na ilość odpraw( w jego ocenie), mimo, że nie ma żadnego polecenia, które by obligowało funkcjonariusza do konkretnej ilość. Nagrałem go, bo to kłamca, kiedyś mi kazał przyśpieszyć odprawy a potem sie tego wyparł, mimo, że wszystko zarejestrowała kamera, to brak głosu spowodował, że rzecznik dyscyplinarny uwierzył kierownikowi. Dostałem naganę z ostrzeżeniem w pierwszej instancji i sprawa ciągnie się dalej. Jeżeli SSC nie uwierzy w zdarzenia w IC Olsztyn chętnie udostępnię materiały.
Bracie za te twoje skur.....wa powinienem cie nahajem obić, ale strata stołka cie gorzej zaboli.

Dziś w Radio Olsztyn około godz. 15.15 był reportaż w/s mobbingu w IC Olsztyn. Wypowiadali się m.in. S. Siwy, radca pr. P. Obara (jeśli przekręciłem nazwisko, to przepraszam z góry), Pan Dyrektor R. Torenc.
Zapowiedziano, że o 18.30 w Wiadomościach TVP Olsztyn będzie również coś na ten temat.

powiem tez jedno. tygrys z bezled i byly kierownik marian też nie moga juz spać spokojnie. za nich tez sie wezmą służby. i nie zapominajmy o 'trafionych" pomyslach kruka np. laweta itd. NIK juz grzebie-dostanie sie im za marnowanie publicznej kasy

Back
Do góry