Likwidacja etatów mundurowych w izbach 2025. Przenoszenie na granicę i do oddziałów.

W zasadzie dwa powyższe posty udzielają odpowiedzi dokładnie takiej jaką sam bym napisał dlatego nie będę powtarzał po przedmówcach.

Pop czyli prawosławny ksiądz (pop to obraźliwe określenie) kapelan jest w Białymstoku na etacie.
Ależ co Ty piszesz? "Pop" (z greckiego), żadną miarą nie jest określeniem obraźliwym!

Dosłownie znaczy "ojciec" i było również używane wobec księży rzymskokatolickich.
Oczywiście wiem, że teraz częściej używa się wschodniosłowiańskiego "batiuszka"
ale mój prawosławny zięć, też nie widzi nic niestosownego w określeniu "pop".

Obaj macie rację.
Pop to prawidłowa nazwa prawosławnego duchownego.
Antyreligijna władza radziecką próbowała obrzydzić religię i o popach wyrażała się tylko negatywnie. Stąd samo określenie "Pop" do dzisiaj jest czasami odbierane pejoratywnie. Taki postsowiecki relikt.
Sami wierni zaczęli unikać tego słowa i dzisiaj częściej można usłyszeć "Batiuszka".
Dzisiaj o tym czy określenie "Pop" jest obraźliwe czy nie zależy głównie od kontekstu i intencji wypowiadającego się o prawosławnym duchownym.

Ależ co Ty piszesz? "Pop" (z greckiego), żadną miarą nie jest określeniem obraźliwym!

Dosłownie znaczy "ojciec" i było również używane wobec księży rzymskokatolickich.
Oczywiście wiem, że teraz częściej używa się wschodniosłowiańskiego "batiuszka"
ale mój prawosławny zięć, też nie widzi nic niestosownego w określeniu "pop".
POP- Pełniący Obowiązki Polaków

POP- Pełniący Obowiązki Polaków
Trochę już zapomniana definicja, ale myślę że w Zgorzelcu o tym jeszcze pamiętają w końcu tamtejsza siedziba urzędu celno-skarbowego jest na ul. Bohaterów II Armii Wojska Polskiego w której składzie większość oficerów i dowódców miało swojsko brzmiące końcówki nazwisk -ski ale jednak dziwnym trafem prawie wszyscy pomarli na terenie ZSRR i to nie w łagrach czy na zesłaniu.

Trochę już zapomniana definicja, ale myślę że w Zgorzelcu o tym jeszcze pamiętają w końcu tamtejsza siedziba urzędu celno-skarbowego jest na ul. Bohaterów II Armii Wojska Polskiego w której składzie większość oficerów i dowódców miało swojsko brzmiące końcówki nazwisk -ski ale jednak dziwnym trafem prawie wszyscy pomarli na terenie ZSRR i to nie w łagrach czy na zesłaniu.
Znam a właściwie znałem jednego ze starej daty i napiszę jedno --MEGA CZŁOWIEK MEGA FUNKCJONARIUSZ ZAWSZE NAS BRONIŁ BEZ WZGLĘDU NA OKOLICZNOŚCI SYTUACJĘ I NIE BACZĄC NA PRESJĘ I NACISKI PRZEŁOŻONYCH ORAZ TAK ZWANYCH TURYSTÓW !!!! Co miał nam do powiedzenia to powiedział ale zawsze w cztery oczy a i to kulturalnie chociaż ja na Jego miejscu to .....lepiej nie pisać co bym powiedział. Zaznaczam iż piszę o jednym przypadku OSOBY z końcówką na ski. Innych osób nie znam. Ale to był FUNKCJONARIUSZ I PRZEŁOŻONY Z KRWI I KOŚCI !!!! SPOCZYWAJ W POKOJU PANIE TAK PANIE KIEROWNIKU. Chociaż tyle mogę dla Pana zrobić....

Ostatnia edycja:
O co Tobie chodzi ??? Masz jakieś pretensje czy obiekcje w temacie nazwania ulicy imienienem Bohaterów II Armii Wojska Polskiego ??? Napisz więcej w tym temacie proszę. Możliwe że czegoś nie zrozumiałem....

Ostatnia edycja:
No dobra, ale tak w temacie - czy jest faktycznie coś na rzeczy z tym przenoszeniem z mundurami z IAS.ów w inne, bardziej "mundurowe" miejsca?

No dobra, ale tak w temacie - czy jest faktycznie coś na rzeczy z tym przenoszeniem z mundurami z IAS.ów w inne, bardziej "mundurowe" miejsco
Fakt 🙂 nic o tym nie słyszałem ale jestem zwykłym funkcjonariuszem na dole.

Ale co w tym dziwnego?
KAŻDY celnik, od zawsze powinien się z tym liczyć ...
Uważam, że podobny los powinien spotkać kilkunastu funkcjonariuszy "niebywale zasłużonych" dla przedostatniego SKAS BZ. Otóż przeniósł on ich/delegował do MF na przełomie 2022 i 23. Powinni pokazać swoją klasę na linii frontu. Bo w MF to tylko psują powietrze.

Obaj macie rację.
Pop to prawidłowa nazwa prawosławnego duchownego.
Antyreligijna władza radziecką próbowała obrzydzić religię i o popach wyrażała się tylko negatywnie. Stąd samo określenie "Pop" do dzisiaj jest czasami odbierane pejoratywnie. Taki postsowiecki relikt.
Sami wierni zaczęli unikać tego słowa i dzisiaj częściej można usłyszeć "Batiuszka".
Dzisiaj o tym czy określenie "Pop" jest obraźliwe czy nie zależy głównie od kontekstu i intencji wypowiadającego się o prawosławnym duchownym.

Był na przestrzeni ostatnich 40 lat jeszcze jeden pop.

Podstawowa organizacja partyjna 🙂.

Attachments

• Screenshot_2025-06-07-06-35-59-68.jpg
    Screenshot_2025-06-07-06-35-59-68.jpg
    301,6 KB · Wyświetleń: 16
Back
Do góry