LARUM GRAJĄ - spotkanie w MF w dniu 09.02.2009

slawomir.siwy

Administrator
Członek Załogi
Punkty reakcji
4 509
Miasto
ZZ Celnicy PL
W oczekiwaniu na Komunikaty ze spotkania ZZ z SSC w dniu 09.02.2009r. spieszę przekazać informację, iż SC będzie w lwiej części partycypować w oszczędnościach naszego resortu, którymi ten wykazał się przed Premierem RP.

Okazuje się, że z uchwały modernizacyjnej na przyszły rok pozostało zaledwie 127 mln zł, przy czym MF nie poinformował dokładnie jaka część z tego będzie przeznaczona na podwyżki.
Nadto MF wstrzymuje wypłatę nagród z 3% funduszu płac.
W dalszym ciągu będzie postępować osłabianie SC, gdyż nastąpi odbieranie przez MF uwolnionych etatów w izbach celnych.

Rozumiem kryzys, ale nie rozumiem dlaczego 15 tysięczna grupa zawodowa, przynosząca do budżetu przeszło 30% wpływów, ma zrzec się grzecznie środków na nią przeznaczonych, które wg przybliżonych i wstępnych szacunków stanowią około 1/4 wszystkich oszczędności MF-u.
TO SKANDALICZNIE NIESPRAWIEDLIWY PODZIAŁ OSZCZĘDNOŚCI W RAMACH RESORTU FINANSÓW. Nasz Związek zareaguje na powyższe w sposób stanowczy. Zwrócimy się również do Was z prośbą o poparcie naszych starań, głównie w kwestii forsowanej wciąż "reformy"

Inne okoliczności spotkania dotyczące "ustępstw" resortu w sprawie projektu ustawy o SC opiszemy w Komunikacie.

Larum grają, a Waszmość Pani/Pan się nie zrywasz, konia nie dosiadasz!!!

Cóż...wygląda na to, że ze względu na zapewne wrodzoną głuchotę pryncypałów na głosy braci celniczej, nie pozostaje nam nic innego jak strajk! I nie taki leciutki jak ostatnio. Ale taki, żeby im w pięty poszło!!!

Wadera jest jeszcze spokojna,ale nie wie czy długo to wytrzyma,szkoda kierowników i naczelników,bo jak to walnie to sami będą na szlabanach i w systemach odprawiać.

...rozmiem kryzys, ale nie rozumiem dlaczego 15 tysięczna grupa zawodowa, przynosząca do budżetu przeszło 30% wpływów, ma zrzec się grzecznie środków na nią przeznaczonych, które wg przybliżonych i wstępnych szacunków stanowią około 1/4 wszystkich oszczędności MF-u.
TO SKANDALICZNIE NIESPRAWIEDLIWY PODZIAŁ OSZCZĘDNOŚCI W RAMACH RESORTU FINANSÓW.

Larum grają, a Waszmość Pani/Pan się nie zrywasz, konia nie dosiadasz!!!
[/QUOTE]

-Owóż tak jest:książę wojewoda wileński (SSC) wszystkie swe postępki dobrem i zbawieniem Rzeczypospolitej(SC) osłania.Już też ta Rzeczypospolita (SC)z ust mu nie schodzi.Raczże mi wasza ksiązęca mość szczerze powiedzieć:POZORY-LI TO tylko konieczne czyli naprawdę książę hetman(SSC) ma tylko dobro Rzeczypospolitej(SC)na celu?...............- A jeżelibym ci powiedział,ŻE TO POZORY, czyli-byś pomagał dalej?:mad:

Widac ze przez czas jakze dlugi SC w pokorze znosila ten brak dla niej powazania i teraz gora nauczona laty poprzednimi nic nie robiac dla tej ze formacji teraz pod oslona kryzysu kontynuluje ta niegodziwosc , nie baczac na fakt iz dzieki NAM w znaczacej czesci wplywy do kasy panstwa ZAWDZIECZA Jest takie brzydkie przyslowie " KTO MA MIEKIE SERCE MUSI MIEC TWARDA D..E MOZE BY TAK ODWROTNIE?

Apelowałem nie raz do MF-u żeby nie kombinować i nie wiązać podwyżek z ustawą. Należało rozdysponować je od stycznia 09r. w dowolny, ustalony na poziomie MF sposób.
A tak mamy co mamy. Pieniążki z uchwały modernizacyjnej kurczą się coraz bardziej. Na pocz. było 230mln na przyszły rok, następnie Rząd, jeszcze wtedy jak nikt nigdzie nie mówił nawet o kryzysie, zabrał 30 mln. Dzisiaj pozostaje 127 mln i nie wiadomo ile z tego jest przeznaczone na podwyżki.

Będziemy interweniować w MF-ie, aby kwota która była przeznaczona na podwyżki pozostała niezmieniona, choć wątpię czy samymi monitami załatwimy ten temat.

LARUM GRAJĄ, WOJNA!!! A TY ZA SZABLĘ NIE CHWYTASZ, DO BOJU SIĘ NIE ZRYWASZ!!!

Ostatnia edycja:
Rozumiem kryzys, ale nie rozumiem dlaczego 15 tysięczna grupa zawodowa, przynosząca do budżetu przeszło 30% wpływów, ....... [/B][/COLOR]

Jeszcze sobie z tego nie zdajecie sprawy, ale Służba Celna niedługo nie będzie istnieć w takiej postaci jak teraz

Ostatnia edycja:
Dobrze by bylo aby wodza naszego Tuskiem zwanego przed oblicze kamer postawic i wziaszy w krzyzowy ogien pytan wskazac jakze jest obludny .Przed kamerami jest bardzo szczodry a poza nimi ..............................................................................

bardzo madrze ktos wczesniej przytoczył te przysłowie
i prosze sie nie dziwić że jest jak jest
od zawsze ten kto głosno krzyczał i mocno rozpierał sie ramionami dostawał wiecej niz ten łagodny i grzeczny

my niestety jako formacja przypominamy raczej łagodnego i grzecznego chłopca, chłopca do bicia

i dopóki monity i jakies smieszne petycje nie zostana zastapione konkretnymi działaniami
dopóty tak bedziemy traktowani

pozdrawiam

Na spotkaniu przekazano następujące dokumenty:
http://zz.celnicy.pl/tekst-251.html

Nasza dotychczasowa determinacja i interwencje w innych organach spowodowały pewne działania MF, którymi próbuje się zastąpić brak faktycznych konsultacji społecznych. Są nawet pewne ustępstwa resortu i są zapowiadane kolejne. To bardzo ciekawy sposób na konsultacje, kiedy ustawa jest już w Sejmie RP.
Na dniach przedstawimy Komunikat ze spotkania. W dniu 19.02. zaplanowano już też kolejne spotkanie w MF.

Proponuję właściwe działania do bieżącej sytuacji dlaczego mamy być dalej w d.... bici ? O emeryturach możemy już zapomnieć o podwyżkach również koleżanki i koledzy myślę że pozostało jedyne i właściwe wyjście w tej sytuacji STRAJKUJEMY ?????

Strajk!!!

Jak najbardziej mam jeszcze na żądanie mamy weekend więc zapraszam do ustalenia szczegółów w tym wątku i od poniedziałku STRAJK!!!

Wszystkich

którym marzą się emerytury mundurowe zapraszam na Wschód do tyry na granicę-chcecie emerytur-proszę bardzo,ale najpierw zapracujcie na nie. Rozumiem że chcielibyście emerytur mundurowych siedząc za biurkami,ale zrozumcie że taki wariant nigdy nie przejdzie przez Sejm. Kto chce mieć pełne uprawnienia-zapraszam na Wschód. Zwłaszcza tych z Rzepina,którzy mnie i innych tam wysyłali. Czekamy niecierpliwie!!!!!!

którym marzą się emerytury mundurowe zapraszam na Wschód do tyry na granicę-chcecie emerytur-proszę bardzo,ale najpierw zapracujcie na nie. Rozumiem że chcielibyście emerytur mundurowych siedząc za biurkami,ale zrozumcie że taki wariant nigdy nie przejdzie przez Sejm. Kto chce mieć pełne uprawnienia-zapraszam na Wschód. Zwłaszcza tych z Rzepina,którzy mnie i innych tam wysyłali. Czekamy niecierpliwie!!!!!!

Chyba żal pomieszał Twój tok rozumowania.

Czekam na rozwój sytuacji.Chcę zobaczyć znowu konsoliodację SC.Chcę zobaczyć te kolejki do granic.Ja mogę jedynie strajkować w domu ,z wiadomych względów.Coś jednak nie chce mi się w to wierzyć.Lepsze rozwiązanie to złożenie wypowiedzeń - róbcie to wszyscy!!!!

Nie

żal tylko logiczne myslenie-Rząd i Sejm nie przyzna wszystkim emerytur mundurowych,to oczywiste. Dostaną je granica i mobilni no i może Ci którzy wcześniej pracowali na granicach,administracja ich nie dostanie,to oczywiste. A tych którzy Nas tak ochoczo wysyłali zapraszam serdecznie-i nie pisz o żalu. Mam nadzieję że nie zasmakowałeś tego dobrobytu,bo gdybyś zasmakował to nie pisałbys bzdur o żalu. Jeszcze raz-kto chce emerytur mundurowych-zapraszamy na Wschód-poużeracie się z tzw."podróżnymi" np na Medyce,z daleka od rodzin przez kilka lat bez perspektyw na powrót,za to z perspektywą proroka za pomówienie przez przemyciora któremu zabrałeś fajki,to pogamy o żalu. Wysyłaliście Nas nader ochoczo,teraz jeśli marzą się emerytury-to zapraszamy do siebie.Zwłaszcza Rzepin

Jolu

już widzimy te zastępy "merytorycznych" i "niezbędnych",wręcz NIEZASTĄPIONYCH jak na gwałt jadą na Wschód. Emerytury chcieliby wszyscy-ale gdy Nas wysyłali zamiast siebie to zacierali ręce.Jedne małżeństwa były wysyłane w pierwszej kolejności,no bo małżeństwa celnicze,ale w Rzepinie okazało się że są małżeństwa "równiejsze",które nie wiadomo z jakiego powodu alokacji nie podlegały...rozdzielone,rozbite rodziny,tęsknota...kto nie przeżył ten nie wie,kto przeżył wie o czym mówię... Kto chce emeryturę mundurową tego zapraszamy jeszcze raz-dojazd z Rzepina samochodem około 11 godzin,a na miejscu żyć nie umierać!!!! I jak-juz jedziecie?????

Podaj współrzędne, bo mnie z Rzepina zniosło na Północ. Niektórzy ponoć za to płacą by tu przyjechać na urlop...

Back
Do góry