Komunikat ze spotkania w Ministerstwie Finansów które odbyło się 9.05.2025 r.

Informujemy, że dzisiejsze rozmowy w MF sprawie przyznania funkcjonariuszom Służby Celno – Skarbowej ŚWIADCZENIA MIESZKANIOWEGO zakończyły się TOTALNYM FIASKIEM.

Kwestia ta jest również objęta wszczętym sporem zbiorowym z DIAS w całym kraju.
Wszystkie służby mundurowe maja zapewnienie wypłaty świadczenia mieszkaniowego od 1 lipca 2025 r.
My również powinniśmy otrzymać świadczenie w takiej samej wysokości i na takich samych zasadach.
Poniżej informacja o świadczeniu w pigułce.

O CO WNOSIMY do Szefa KAS

O przyznanie świadczenia mieszkaniowego dla funkcjonariuszy Służby Celno – Skarbowej, w identycznym wymiarze, jak i na identycznych zasadach obowiązujących w innych służbach mundurowych i niedyskryminowanie funkcjonariuszy SCS w stosunku do pozostałych służb mundurowych.

JAKI JEST OBECNY STAN PRAWNY – ZGODNY Z USTAWĄ O KAS

W obecnym stanie prawnym funkcjonariuszom SCS nie przysługują uprawnienia mieszkaniowe, które są w innych służbach, czyli: a/ prawo do lokalu albo równoważnik za brak lokalu, równoważnik pieniężny za remont zajmowanego lokalu mieszkalnego czy pomoc finansowa na uzyskanie lokalu (20% wartości lokalu mieszkalnego o powierzchni użytkowej 50 m² ).

ŚWIADCZENIE MIESZKANIOWE DLA FUNKCJONARIUSZY SCS

Cel:

zapewnienie takich warunków służby finansowych oraz mieszkaniowych dla funkcjonariuszy, aby stały się one znaczącą motywacją do dalszego pozostawania w służbie oraz wykonywania obowiązków służbowych na najwyższym jakościowo poziomie, co jest szczególnie istotne w aktualnej sytuacji geopolitycznej

Kto otrzyma świadczenie mieszkaniowe:

Każdy funkcjonariusz Służby Celno – Skarbowej będzie miał prawo do świadczenia mieszkaniowego

W jakiej wysokości:

Wysokość świadczenia mieszkaniowego wynosi od 900 do 1800 zł / miesiąc (wysokość świadczenia będzie zróżnicowana i uzależniona będzie od miejsca pełnienia służby przez funkcjonariusza)

Co jest niezbędne, aby funkcjonariusze otrzymali świadczenie mieszkaniowe – na zasadach jak inne służby mundurowe

Konieczne jest wprowadzenie przepisów w tym zakresie w ustawie o KAS.
Czy zarząd zamierza skorzystać z kolejnego zaproszenia na spotkanie w czerwcu czy teraz już tylko „ na noże”?

Nie mogę w to uwierzyć....to w SCS średnie uposażenie wynosi ponad 11000 zł ???? To gdzie to tak wysokie uposażenie??? W Polsce ??? Jeżeli w Polsce to......no nie wierzę. Poprawcie mnie ale mam pytanie mogę się mylić nie jestem w tym biegły. Czy do średniego uposażenia wlicza się dodatki za wieloletnią służbę i balkonikowe ??? Zaznaczam - nie znam się na tym. Czy balkonikowe i dodatek 15 % jest wliczany do uposażenia ??? To jakaś kosmiczna średnia uposażenia wychodzi stąd moje pytanie. Odpowiedź niby znam ale wolę się upewnić...

Nie oszukuj .
W internecie jest oświadczenie majątkowe funkcjonariuszki z dwu letnim stażem
dwie belki . Przychód za 2024r. z KAS 130 tysięcy złotych .
Ktoś tu kogoś okłamuje .

Jedyne co możemy zrobić to pójść 18 na wybory, a tam chyba nie muszę mówić co każdy pracownik KAS i funkcjonariusz SCS powinien zrobić. ...

Owszem, na wybory trzeba iść ale błagam - wytłumacz mi - jak wynik wyborów na Prezydenta RP ma pomóc tej służbie ??
Jedyne, co nam pomoże, to "bunt" w zdecydowanej, mocnej i bardzo bolesnej dla MF'u formie ...

Nie oszukuj .
Ktoś tu kogoś okłamuje .
Nie oszukuję. Zadałem proste pytanie dotyczące UPOSAŻENIA a nie przychodu. Stąd moje pytanie - co wlicza się do UPOSAŻENIA i czy średnia 11000 zł obejmuje UPOSAŻENIE oraz dodatki? Jeżeli również dodatki to czy ujęto dodatki w Wojsku oraz pozostałych służbach ??? MF na spotkaniu porównał wysokość UPOSAŻENIA w SCS oraz Wojsku oraz innych służbach. Przeczytaj proszę uważnie moje pytanie nie pobieżnie. Nie pisz że oszukuję. Przeczytaj uważnie i ze zrozumieniem moje pytanie proszę.

Ostatnia edycja:
Czy zarząd zamierza skorzystać z kolejnego zaproszenia na spotkanie w czerwcu czy teraz już tylko „ na noże”?

Teoretycznie Zarząd powinien się spotykać z MF'em, ale może właśnie pokazanie mu w końcu
gestu Kozakiewicza, czyli tzw. "wała" może przemówić do tych paru komórek mózgowych,
które nie są skierowane wyłącznie na siebie i posiadaną "władzę" ...

Dlaczego Zarząd nie wyznacza terminu manifestacji w Warszawie ??Wszyscy chętnie pójdziemy tylko trzeba wyznaczyć czas i miejsce i to powinien zrobić zarząd a my weźmiemy udział . Bez protestu szkoda czasu na spotkania to chyba oczywiste ...

A może by tak porównać nie ŚREDNIĄ ale uposażenia w innych służbach na odpowiadających sobie stanowiskach?
Zapewne generały gorzej tu wychodzą niż DIAS'i.

Poza tym, chyba już czas najwyższy, bo wszyscy się tego spodziewaliśmy (może prócz związku) ...
Inf.po spotkaniu ze strony Skarbowcy.pl

,,Wskazał między innymi, że przeciętne uposażenia/wynagrodzenia wraz z nagrodą uznaniową wynoszą: - żołnierzy i funkcjonariuszy: 9.067,60 zł,
  • funkcjonariuszy SCS: 11.182,51 zł,
  • KSC (zdejmując składki): 9.830 zł"
Wrzucili do jednego worka prawie 400.000 żołnierzy i funkcjonariuszy specjalnie żeby się rozmyła kwota. Ciekawe jak to liczyli?

Samych terytorialsów jest 40.000 tys., jak ich wzięli do średniej, bo to też struktury wojska, to średnia pikuje mocno w dół, można manipulować danymi.

Ostatnia edycja:
Nie oszukuj .
Ktoś tu kogoś okłamuje .
A jest tam napisane ile nadgodzin ten funkcjonariusz wypracował?????

I jakie i za co ma dodatki specjalne? W jakich grupach zadaniowych czy projektowych uczestniczy i z czyjego nadania.

Funkcjonariuszka o której mowa mogła pobierać świadczenie antyemerytalne,otrzymać nagrodę jubileuszową,wypracować sporo nadgodzin.Należałoby pokazać szczegółowe dane bez danych osobowych oczywiście i wtedy można się odnieść

Moim zdaniem jedynie spowodowanie paraliżu kraju przez zbiorową absencję może jeszcze coś zdziałać. Protesty, manifestacje, oflagowywanie i wyłączanie kompa na 10 minut już raczej wiemy co daje.

Inf.po spotkaniu ze strony Skarbowcy.pl

,,Wskazał między innymi, że przeciętne uposażenia/wynagrodzenia wraz z nagrodą uznaniową wynoszą: - żołnierzy i funkcjonariuszy: 9.067,60 zł,
  • funkcjonariuszy SCS: 11.182,51 zł,
  • KSC (zdejmując składki): 9.830 zł"
Wrzucili do jednego worka prawie 400.000 żołnierzy i funkcjonariuszy specjalnie żeby się rozmyła kwota. Ciekawe jak to liczyli?

Samych terytorialsów jest 40.000 tys., jak ich wzięli do średniej, bo to też struktury wojska, to średnia pikuje mocno w dół, można manipulować danymi.
gdyby tak rzeczywiście było to ludzie by do nas walili drzwiami i oknami ale z jakiegoś powodu tak nie jest. A co do tej średniej - jeżeli. mój kierownik zarabia 15 koła a ja 5 to średni mamy po 10 czyli prawie tyle co w wyliczeniach MF tylko "rzeczywiście" mam połowę z tego mam "rzekomo"

Nie oszukuj .
Ktoś tu kogoś okłamuje .
Nie, jasne że to możliwe koleżanko ale nie dla wszystkich tylko dla wybrańców np. służących w analizie kryminalnej gdzie zaczyna się od stanowiska experta więc można mieć dwie beleczki i experta, można dostając co miesiąc 800 stów za specjalne osiągnięcia, dostając nagrody kwartalne w pełnej wysokości, poza tym dwuletni staż tu a w poprzedniej pracy mogła mieć i 13 lat więc będzie mieć nawet 15% dodatku za wysługę i cytat który powinien podsumować nasza dyskusja na ten temat: "Są trzy rodzaje kłamstw: kłamstwa, bezczelne kłamstwa i statystyki"- Mark Twain

Funkcjonariuszka o której mowa mogła pobierać świadczenie antyemerytalne,otrzymać nagrodę jubileuszową,wypracować sporo nadgodzin.Należałoby pokazać szczegółowe dane bez danych osobowych oczywiście i wtedy można się odnieść

Na spokojnie odpowiadając , jakie nadgodziny ? Jakie przedemerytalne ? Jakie grupy zadaniowe ?
Dwa lata służby ! Dobrze wiecie , że każdy /każda radna powiatowa , gminna , miejska składa oświadczenie majątkowe ogólnodostępne . Można mieć wgląd w majątek radnego.

Back
Do góry