Klasyczny przykład przygrywki do uwłaszczenia się - podział podwyżek w jednej IC

I TAK LEPIEJ NIŻ w IC OLSZTYN

Propozycja podziału podwyżek w jednej z IC:
http://zz.celnicy.pl/tekst-414.html
[FONT=&quot]Powyższy model podziału zakłada[/FONT][FONT=&quot] :[/FONT]
[FONT=&quot] [/FONT]
§ [FONT=&quot]Maksymalny, możliwy, wzrost uposażenia dla grup stanowiskowych od Młodszych do Starszych Kontrolerów Celnych. [/FONT]

I to mi się podoba a nie ekspertom znowu coś miało by skapnąć

"Maksymalny, możliwy, wzrost uposażenia dla grup stanowiskowych od Młodszych do Starszych Kontrolerów Celnych."
W tym zdaniu najbardziej niepokoi słowo możliwy, gdyż oznacza w praktyce zerowy wzrost wynagrodzeń w tych grupach stanowisk.

Po brawurowej propozycji Dyrektora IC Białystok kolejna dawka czarnego humoru.

Powyższy model to typowy przykład uwłaszczenia, na razie przygrywki.
Sobie dają kilkaset złotych, kiedy średnia wynosi niecałe 200zł - kadra,
a dla niepoznaki tworzy się grupę, której daje się podwyżkę w wysokości średniej na etat - inspektorzy, co nie jest przecież żadną łaską. Jednocześnie pozbawia się praktycznie podwyżek wszystkich mkc, kc i skc, spycha się ich na margines, to nic nie znacząca dla tej ic grupa.

Podsumowując uzasadnienie pod kątem czynnika motywacyjnego dla tego sposobu podziału:
- kadra w tej ic po prostu wybitana, otrzymuje z automatu kilkaset zeta, nawet kilaset procent ponad średnią na etat
- inspektorzy w tej ic przeciętni, otrzymają średnią na etat
- mkc, kc, skc po prostu dno, nie dostają praktycznie podwyżek

Dla kamuflażu podbije się o stówkę może trochę więcej jakiejś wybranej grupie, która w ocenie kadry "ciągnie robotę"(często są to osoby wykonujące prace za kierowników, nawet po dwie w danej komórce organizacyjnej)

No pięknie. Wiele osób mówi mi, że styl zarządzania tą izbą przekroczył już granice dobrego smaku i sięgnął granic absurdu i mówi mi wiele osób, że Kapica słusznie likwiduje tę izbę i że trzeba to zlikwidować.
Należy zgadzić się z tymi stwierdzeniami, z wyjątkiem zgody na likwidację.

TA PROPOZYCJA PODZIAŁU JEST PO PROSTU ZWYKŁĄ BEZCZELNOŚCIĄ.

Kola , skąd u Ciebie tyle zawiści do kolegów z wyższymi stanowiskami?
Nawiasem mówiąc, to wyrównywanie mkc do skc ładnie wygląda tylko na papierze- popatrz ile zarabiają ludzie zatrudnieni na tych stanowiskach teraz i jakie przewidziano progi.Statystyka będzie piękna - tylko podwyżki mizerne, rzędu kilkudziesięciu złotych.

Nienawidzę

Kola , skąd u Ciebie tyle zawiści do kolegów z wyższymi stanowiskami?
Nawiasem mówiąc, to wyrównywanie mkc do skc ładnie wygląda tylko na papierze- popatrz ile zarabiają ludzie zatrudnieni na tych stanowiskach teraz i jakie przewidziano progi.Statystyka będzie piękna - tylko podwyżki mizerne, rzędu kilkudziesięciu złotych.
Ty pewno też ekspercina z pozosta łości to znaczy była naczelniczka albo coś w ten deseń Dziewczyno nienawidzę jak gość jeden z drugim robi to samo co ja a otrzymuje pensję dwa razy większą ode mnie - ja pracuje 10 lat

Ty pewno też ekspercina z pozosta łości to znaczy była naczelniczka albo coś w ten deseń Dziewczyno nienawidzę jak gość jeden z drugim robi to samo co ja a otrzymuje pensję dwa razy większą ode mnie - ja pracuje 10 lat
A ja robię już 25. I czy to znaczy że powinienem zarabiać 2,5 raza tyle co Ty? Niektórzy sami nie wiedzą czego chcą.

miało być nie więcej niż 9,1 % !!!

na jakiej podstawie mkc wrzuca się jako mł specj celny z maks 2499, kc jako specj celn a skc jako st specj celn ???
a gdzie w takim razie referenci? podpodmłodsi specjaliści celni?
po kilku latach jako mkc teraz 0 - bo do minimum 2498 musieli podnieść w ub roku i tyle mają wszyscy,

czy oni nie pamiętają kto był najbardziej zdesperowany w trakcie protestów i dlaczego?
to nie była akcja związków ale dołów przede wszystkim mkc, kc i skc - sfrustrowanych płacami

Ostatnia edycja:
......

dokładnie- jako MKC dostaną ....1,50 brutto podwyżki .... No i ten system motywacyjny "W tej części z regulacji uposażenia korzystać będą mogły wszystkie grupy stanowiskowe poza młodszymi kontrolerami celnymi gdzie wzrost uposażenia będzie maksymalny do określonego ramami wytycznych":confused::confused::confused::confused:

Kola , mylisz się nie mam przeszłości kierowniczej, mam 25 lat stażu w służbie i ciekawa jestem,czy jak Ty będziesz miał taki staż i będziesz uczył młodych, będziesz zadowolony jak oni będą zarabiali tyle samo co Ty.
Życzę Ci Wesołych Świąt :)

Kola , mylisz się nie mam przeszłości kierowniczej, mam 25 lat stażu w służbie i ciekawa jestem,czy jak Ty będziesz miał taki staż i będziesz uczył młodych, będziesz zadowolony jak oni będą zarabiali tyle samo co Ty.
Ja też mam 25 stażu i jeśli będę zarabiał 10000zeta na rękę nie będzie mi przeszkadzać, że młodsi mają tyle samo.
Wesołych Świąt.

I tak uważam że jeżeli robię to samo to twoja pensja może być tylko większa o te twoje 25 lat stażu a nie o zasługi ale to wina systemu, który dalej promuje ludzi eks naczelników i kierowników no i nie powiesz mi że robiąc to samo w tym samym referacie nie posiadając żadnej funkcji kierowniczej jet CHORE CHORE że gośc jeden z drugim zarabiają dwa razy tyle od innych - nie liczę tu ludzi z 2 3 letnim stażem chociaz oni czasami i tak więcej robią. A czegóż ty kobieto mogłaś nauczyć tu ludzie dobrzy uczą się sami ci co jeszcze myślą nie potrzebują pomocy zwłaszcza od ludzi z 25 letnim stażem PA i nie dyskutuję w temacie więcej

A czegóż ty kobieto mogłaś nauczyć tu ludzie dobrzy uczą się sami ci co jeszcze myślą nie potrzebują pomocy zwłaszcza od ludzi z 25 letnim stażem

Widzę, że w przeciwieństwie do Ciebie "ta kobieta" nauczyła się np. że zaimki osobowe takie jak: Ty, Tobie, Ciebie, ze względu na szacunek dla osoby z którą rozmawiasz, piszemy z wielkiej litery

Ostatnia edycja:
Nauka poszła chyba w las.

Widzę, że w przeciwieństwie do Ciebie "ta kobieta" nauczyła się np. że zaimki osobowe takie jak: Ty, Tobie, Ciebie, ze względu na szacunek dla osoby z którą rozmawiasz, piszemy z wielkiej litery
Nie dziw się. On nie miał czasu się uczyć. On narzekał w tym czasie jak mało zarabia.

a właśnie że kola ma rację

pisze z pozycji kierownika.. dla mnie zainteresowanego wykonaniem pracy to kto ile ma stażu nie ma najmniejszego znaczenia.. jesli ma 3 lata i robi wszystko równie dobrze jak ten co ma 25 lat.. nie widze żadnych powodów żeby młody za tą samą prace miał zarabiać o 50% mniej. Zawsze porównuję to do bliskiej nam pracy kierowcy Tira.. jak myslicie czy kierowca z mniejszym stażem otrzymuje mniejsza stawkę za przejechanie tego samego kilometra?? a nie oszukujmy się.. jeżeli praca (potrzebna przecież i nie sie o co obrażać) polega na zakładaniu plomb, obsłudze ECSu i wypełnianiu karnetów TIR i obaj są w tym równie dobrzy top powinni dostawać za to samo tyle samo... za staż jest wysługa lat...

jesli ma 3 lata i robi wszystko równie dobrze jak ten co ma 25 lat.. nie widze żadnych powodów żeby młody za tą samą prace miał zarabiać o 50% mniej

na całe szczęście jeszcze nikt nie zlikwidował dodatku za wysługę lat i stopień służbowy, bo mogłoby się nagle okazać, że przysłowiowy "młody" zarabia więcej na okresie próbnym niż jego opiekun :D:cool:

Nie dziw się. On nie miał czasu się uczyć. On narzekał w tym czasie jak mało zarabia.
A miałem nie dyskutować no cóż z byłymi naczelnikami niedowartościowanymi warto. Myślę że moja wiedza pomimo tego narzekania jest o wiele większa a ty człowieczku szary reprezentujesz zapewne pseudo inteligencję tej firmy zapewne pracujesz w Izbie bo z takimi poglądami to tylko tam wyalienowany ona ciepłym stołeczku z pensja powyżej 3 tys i waleniem w tzw gruchę w pracy

Back
Do góry