powtórna kontrola
Czytam i oczom nie wierzę. Przemytnicy zaczynają współczuć biednym celaskom, bo ktoś ośmielił się przeprowadzić powtórna kontrolę. Dopiero, co czytałem w kilku wątkach o górkach, dołkach, nierzetelnej pracy, układach, na których niektóre wózki śmigają bez kontroli (american dream) a tu proszę, święte oburzenie jak można coś takiego robić? Panowie i Panie celnicy, obudźcie się, powtórna kontrola to normalna stosowana od wielu lat „procedura”. Nienormalne jest to, że nie była stosowana w wieśniacko – mandżurskiej izdebce. Do obowiązków każdego przełożonego należy kontrola funkcjonalna a w ramach tej kontroli na miedzy kontrola wybranych autek i sprawdzenie ich po funkcjonariuszu. Dyrektor sam nie będzie wykonywał takich kontroli (znałem takiego, który robił takie kontrole osobiście). Nie raz w młodości byłem poddawany takiej „procedurze”. Nie powiem nie należy to do przyjemności, ale cóż taka praca; ja sprawdzam kogoś, ktoś sprawdza mnie. Był okres, bodajże w 1996 gdy czarni na miedzy (na zachodzie) wykonywali tylko powtórne kontrole celne. Jakoś nikomu z nas nie wpadło do głowy, aby nie podawać czarnemu ręki albo wieszać na nim psy ale my tam i czarni i zieloni pracowaliśmy po tej samej stronie barykady. Załóżmy, że jakiś nieuczciwy funkcjonariusz przyjął zgłoszenie od podróżnego. Ten zgłosił mu przywóz 30 kartonów fajek. Funkcjonariusz na pasie odstawia podróżnego na bok, robi pobieżna rewizję i wysyła gościa ze zgłoszonymi kartonami do biura a w autku schowane jest jeszcze 100 kartonów, które nie są zgłoszone. Jak wykryć taki wałek? Należy przeprowadzić powtórną kontrolę. Lepiej, że zrobią to nasi, niż SG na jodłach. Najważniejsze jednak jest coś innego, nad czym nie pochylił się nikt do tej pory. Jak ocenić pozytywny wynik powtórnej kontroli. Mądry przełożony przede wszystkim sprawdzi jak ukryty był znaleziony towar. Nikt z nas nie jest alfą i omegą można czegoś nie zauważyć. Kwestią jest czy była to niefrasobliwość, brak umiejętności szukania czy może coś innego, co należy wyeliminować. Bałwan każdy pozytywny wynik skieruje na postępowanie dyscyplinarne.
PS. Kolega, który przychodzi i się wita popełnia błąd. Nie zasługujecie na to, aby w tak prosty sposób dać Wam do zrozumienia „… uwaga dzisiaj my mamy tu służbę”.