jak to się ma do obiecanych obecnie regulacji od 01.07.2009

Jeżeli ustawa została opublikowana w dniu 9 października 2009 roku to wchodzi w życie w dniu 31 października 2009 roku.

W art.244 jest napisane, że "po upływie 21 dni od dnia ogłoszenia", więc wydaje mi sie, że dzień ogłoszenia czyli 09 października traktuje się jako pierwszy dzień z 21-dniowego terminu.

dziubdzius piszesz jak to swoją pracą i wiedza doszedłes do stanowiska eksperta a tu zonk - prostego terminu nie potrafisz obliczyć :D
ciekawi mnie jak sobie radzisz w pracy np. przy zażaleniach czy odwołaniach, chyba, ze dzielisz koszule:D

i jak mianuje na nowy stopień i będzie niższe uposażenie, to obniżą je?? czy zachowa się dotychczasowe??

Na stopniu masz dodatek za stopień (taki sam dla wszystkich funkcjonariuszy na danym stopniu), a nie uposażenie. Jak na nowym stopniu bedziesz miał niższy dodatek, to z pewnością dostaniesz niższy; jeżeli trafi Ci się stopień z wyższym dodatkiem - to dostaniesz wyższy :rolleyes:

dziubdzius piszesz jak to swoją pracą i wiedza doszedłes do stanowiska eksperta a tu zonk - prostego terminu nie potrafisz obliczyć :D
ciekawi mnie jak sobie radzisz w pracy np. przy zażaleniach czy odwołaniach, chyba, ze dzielisz koszule:D

Moja droga, mylisz dwie różne rzeczy.
Zażalenia i odwołania to akurat idą z przepisów ordynacji podatkowej i tam jest dokładnie określone, jak się liczy terminy. I to spokojnie potrafię zrobić, bez obawy :D Sposób liczenia terminów wejścia w życie aktów prawnych określają inne przepisy :D
Niestety nie leży w moich kompetencjach ani zakresie obowiązków ustawodawstwo więc nie wiem, jaka ustawa określa, jak się liczy terminy wejścia w życie aktów prawnych. Napisałem tylko to, o czym ostatnio dyskutowaliśmy w pracy. Jak Ci tak bardzo na tym zależy, to poszukam Ci w lexpolonica odpowiedniego przepisu na sposób obliczania terminów wejścia w życie ustawy - czy dzien ogłoszenia się wlicza czy nie

Ostatnia edycja:

Oczywiście, ze masz rację: termin wejścia w życie przepisów a zwłaszcza ustawy o S.C. musi określać co najmniej jakieś rozporządzenie unijne a może nawet podpisana wreszcie przez Prezydenta Konstytucja Unijna- jak chcesz się pogrążać dalej to odpisz ale w lexie nie znajdziesz tego czego chcesz szukac:D:D

W art.244 jest napisane, że "po upływie 21 dni od dnia ogłoszenia", więc wydaje mi sie, że dzień ogłoszenia czyli 09 października traktuje się jako pierwszy dzień z 21-dniowego terminu.

tą kwestię reguluje ustawa o ogłaszaniu aktów normatywnych z której wynika, że dnia publikacji się nie liczy.

Do jolakak:
zanim komuś będziesz zarzucać nieznajomość przepisów najpierw sama to sprawdź. termin liczenia odwołań i zażaleń wynika z Ordynacji podatkowej i liczy się go w inny sposób niż termin wejścia w życie aktów prawnych.

Oczywiście, ze masz rację: termin wejścia w życie przepisów a zwłaszcza ustawy o S.C. musi określać co najmniej jakieś rozporządzenie unijne a może nawet podpisana wreszcie przez Prezydenta Konstytucja Unijna- jak chcesz się pogrążać dalej to odpisz ale w lexie nie znajdziesz tego czego chcesz szukac:D:D

O ile Ustawa z dnia 20 lipca 2000 roku o ogłaszaniu aktów normatywnych i niektórych innych aktów prawnych jest dla Ciebie rozporządzeniem unijnym to daleko nie zajedziesz. Można dokładnie czegoś nie wiedzieć jak się nie ma z tym na co dzien do czynienia, ale należy wiedzieć gdzie tego można szukać :D
Gdybyś się bardzo nudziła to sobie poczytaj - dla ułatwienia to tekst ujednolicony http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=file&id=WDU20000620718&type=3&name=D20000718Lj.pdf (o ile oczywiście nic się od kwietnia br nie zmieniło, ale to już możesz sobie sprawdzić w lexie).

Ostatnia edycja:
Na stronie IC Olsztym (a moze nawet na Corintii - tam nie chcialo mi sie zajrzec) jest napisane :

Ustawa wchodzi w życie dnia 31 października 2009.

Back
Do góry