Jak nazwać krzywdy wyrządzone przez KAS Państwu i tysiącom ludzi?

Jak nazwać tych, którzy wskazywali ludzi na „listy śmierci”. Żyją sobie bezkarnie, zadowoleni z tego co zrobili a w większości przypadków załatwili sobie osobiste porachunki. Co to za państwo , które pozwoliło takim matołom decydować , w sumie o ludzkim życiu. Skoro Banas przyznał że były błędy przy propozycjach, dlaczego nie są wyciągnięte konsekwencje służbowe wobec osób odpowiedzialnych za ten stan - dyscyplinarki robione są za duże mniejsze przewinienia. Mam tylko nadzieję, że sprawiedliwości stanie się zadość a matołom podziękujemy osobiście.
Rozdawanie stołków, propozycji, awansów, nagród trwało kiedyś i trwa nadal. Nic się nie zmieniło przy "dobrej zmianie" niestety Nieudacznicy którzy dorwali się do władzy eliminują zagrożenie (=mądrzejszych ) w około. Kupują ludzi, ich sympatię i oddanie. Żeby była jasność. Jestem przeciwnikiem KAS, choć wiem, że kas mógł coś zmienić. Nie zmienił nic. Administracja od marca stała się nieudolna i kręci się tylko siłą rozpędu, z wykorzystaniem strachu, manipulacji i pustych obietnic. Skłócanie munduru z cywilami na porządku dziennym. Szkoda.

Prawie pasowałoby słowo DINTOJRA. Tajemnicze czarne listy, samosądy, atmosfera zemsty i rewanżu. No i temat z Halo Szpicbródka, czyli ostatniego występu króla kasiarzy. Tylko tamte środowiska jakichś zasad się trzymały i niewinny raczej nie obrywał. A nasi zawodowi macherzy od losu pomścili winy wyimaginowane albo cięli na ślepo. Ale co tam, nawet jak król kasiarzy w przypływie porywczości zaciukał niewinnego, to nikomu tłumaczyć się przecież nie będzie.

Prawie pasowałoby słowo DINTOJRA. Tajemnicze czarne listy, samosądy, atmosfera zemsty i rewanżu. No i temat z Halo Szpicbródka, czyli ostatniego występu króla kasiarzy. Tylko tamte środowiska jakichś zasad się trzymały i niewinny raczej nie obrywał. A nasi zawodowi macherzy od losu pomścili winy wyimaginowane albo cięli na ślepo. Ale co tam, nawet jak król kasiarzy w przypływie porywczości zaciukał niewinnego, to nikomu tłumaczyć się przecież nie będzie.

Oj, Drogi Kolego !!

Chyba nie twierdzisz, że nie istnieje zasada, której TO środowisko się trzyma ?!

Istnieje, a co więcej; ją można też spokojnie wykorzystać ...

W przededniu Święta Zmarłych może zamiast nazywać krzywdy powinniśmy je przeliczyć i przekazać opinii publicznej !!!
tzn. w każdej dawnej IC/UC/OC:
  • liczba nagłych zgonów
  • liczba zawałów i udarów
  • liczba chorób psychiatrycznych (to już chyba nie do zbadania, gdyż Ci chorzy cierpią na ogół w samotności)
  • itd.

Wówczas te liczby będzie można odnieść do naruszeń prawa a całość będzie stanowiła pełen obraz nikczemności tych co złożyli wniosek w sejmie oraz w ekspresowym tempie go uchwalili !!!
Oczywiście trudno zapomnieć o czynnikach społecznych, którzy mają również tych "niewinnych" i "sprawiedliwych" "krew" na rękach

Ostatnia edycja:
Takie kolejne propozycje wpłynęły do mnie

"socjalistyczna reforma

komunistyczna konsolidacja

...

Co do ucywilnienia to można używać określeń: kapturowe, mgliste ( odnośnie kryteriów ), kolesiowskie.

To kilka określeń które przyszło mi do głowy."

Ostatnia edycja:
Takie kolejne propozycje wpłynęły do mnie

"socjalistyczna reforma

komunistyczna konsolidacja

...

Co do ucywilnienia to można używać określeń: kapturowe, mgliste ( odnośnie kryteriów ), kolesiowskie.

To kilka określeń które przyszło mi do głowy."

Skoro można i tak, to zgłaszam jeszcze: ... SOCJALISTYCZNA SCHIZOFRENIA (rezydualna) ...

ps
Zaznaczam, że odróżniam socjalizm od komunizmu ...

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Jeden akapit usunąłem z cytatu, który zamieściłem, bo był zbyt długi i były słowa w cytacie zbyt ostre, co dopiero zauważyłem.

Ostatnia edycja:
Jeden akapit usunąłem z cytatu, który zamieściłem, bo był zbyt długi i były słowa w cytacie zbyt ostre, co dopiero zauważyłem.

Myślę, że z tą reformą należałoby powiązać na stałe nazwisko jej twórcy. Kiedyś będzie o tym w podręcznikach. Może zatem antycelnicza reforma banasia ? Antypaństwowa reforma banasia?

Ostatnia edycja:
Celowo proponuję określenie w języku angielskim, aby podkreślić pochodzenie źródła problemu, tj. globalnej strategi polegającej na uwolnieniu się od nadzoru społecznego, po patologicznej transformacji.

customs war

Celowo proponuję określenie w języku angielskim, aby podkreślić pochodzenie źródła problemu, tj. globalnej strategi polegającej na uwolnieniu się od nadzoru społecznego, po patologicznej transformacji.

customs war

To może z modyfikacją skojarzeniową ?!

Star Wars Customs
w skrócie: S-WC

Myślę, że z tą reformą należałoby powiązać na stałe nazwisko jej twórcy. Kiedyś będzie o tym w podręcznikach. Może zatem antycelnicza reforma banasia ? Antypaństwowa reforma banasia?

To może tak "banalnie" i trochę światowo - banaśgate scandal.
I zagranica zrozumie

Panie Banas... "...Zbrodnia i kara, krzywda i zemsta, wczes›niej czy pozniej, ale zawsze ida w parze..."

Ryszard Kapuscinski – Podroze z Herodotem
;-)

Zakładam niniejszy wątek w celu znalezienia określenia dla krzywd jakie wyrządził KAS tysiącom ludzi i Naszemu Państwu.

Spróbujmy znaleźć określenie dla powyższego. Słowo "barbarzyństwo" już było użyte dla procesu alokacji, dlatego nie powtarzajmy tego sformułowania.

Alokacja w porównaniu z wprowadzeniem kasu nie była żadnym barbarzyństwem. Barbarzyństwo to jest dopiero wprowadzenie kasu. Przy alokacji to funkcjonariusz miał wybór albo się na nią zgadza i jedzie 500 km od domu pełnić służbę, ale za to dostaje dodatek mieszkaniowy, rozłąkę itd albo się zwalnia i nie jedzie. Tym funkcjonariuszom którym teraz zabrano mundury takiej możliwości wyboru nie dali, był tylko wypad po dwudziestu paru latach służby. I to jest właśnie barbarzyństwo. Gdyby mi dał ktoś taki wybór jesteś funkcjonariuszem ale za to jesteś alokowany na drugi koniec Polski lub jesteś ucywilniony i idziesz do roboty za cywila w urzędzie skarbowym to bym wybrał opcje alokacji. A na to co teraz zrobili z nami jest dawno już adekwatne określenie zaczyna się na "sk" a kończy na "wo"

Nie wiem czy błądzę czy nie błądzę ale mam takie zdanie o alokacji. I mam do tego prawo, na alokacji od 2004r.

Masz prawo. Nie muszę się zgadzać z Twoją opinią w przedmiotowej sprawie ale niewątpliwie masz takie prawo. A skoro jaesteś Alokersem to chylę czoło. Ci którzy tego nie doświadczyli to NIGDY tego nie zrozumieją. Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Back
Do góry