Inicjatywa "OKRĄGŁY STÓŁ"

slawomir.siwy

Administrator
Członek Załogi
Punkty reakcji
4 509
Miasto
ZZ Celnicy PL
ZZ celnicy PL zwrócił się do polityków, SSC, Ministra Infrastruktury, Komendanta SG, firm spedycyjnych, Agencji Celnych, przewoźników, służb państwowych działających w obrocie towarowym z zagranicą i wszystkich innych podmiotów działających w tej sferze oraz w obrocie krajowym towarami akcyzowymi z inicjatywą zwołania "okrągłego stołu" zmierzającego do usprawnienia obrotu towarowego z zagranicą i obsługi firm handlujących towarami akcyzowymi.
Nie ukrywamy, że inicjatywa ma na celu pozyskanie przychylności tychże podmiotów, służb, firm dla Służby Celnej, także w projektowanej ustawie o Służbie Celnej, jako jednego z ważniejszych składników mogących mieć wpływ na usprawnienie obrotu z zagranicą i krajowego towarami objętymi podatkiem akcyzowym.
Wychodząc z tą inicjatywą lobbujemy na rzecz ww. branż, licząc także na ich zrozumienie i lobbing na rzecz Służby Celnej i poparcie właściwego kierunku reformy naszej formacji.
Kontaktujemy się już z Parlamentarzystami w tej kwestii, korespondujemy z przewoźnikami, agencjami celnymi i wszystkimi pozostałymi.
Poprosiliśmy o patronat Marszałków Sejmu i Senatu RP. Zaapelowaliśmy do branżowych ZZ o włączenie się w inicjatywę i wspólne działania w Parlamencie.

APELUJEMY do funkcjonariuszy i pracowników o aktywne uczestnictwo i ropowszechnainie pism, które można pobrać na stronie zz.celnicy.pl bezpośrednio pod tym linkami oraz w innych działach na stronie

do AC, SPEDYTORÓW I PRZEWOŹNIKÓW - http://zz.celnicy.pl/tekst-57.html
do Szefów Klubów Parlamentarnych - http://zz.celnicy.pl/tekst-50.html

Ostatnia edycja:
Widzę że zaczyna sie polityka , no cóż tak przewaznie bywa , mam pytanie , jak sobie Pan sobie wyobraza ten okrągły stół ? kto bedzie reprezentował nas celników i pracowników sc ? jakie widzi Pan miejsce innych organizacji zwiazkowych i fc niezrzeszonych w zz ? Pytań jest wiele i myslę ze istotne są bardzo odpowiedzi na postawione pytania , wydaje mi się ze moze to zaważyc na poparciu Pańskiej inicjatywy bądź nie przez nasze środowisko.

KOMUNIKAT z posiedzenia Zarządu Głównego ZZ Celnicy PL w Przemyślu

ZZ Celnicy PL informuje, że w dniach 06-08.05.2008r. w Przemyślu odbyło się posiedzenie Zarządu Głównego Związku, dotyczące aktualnej sytuacji w Służbie Celnej.
Z powodu braku faktycznego dialogu przedstawicieli Ministerstwa Finansów w rozmowach
dwustronnych na temat przyszłości Służby Celnej, Zarząd rozważał podjęcie aktywnej akcji protestacyjnej w całej Polsce.
Jednak mając na uwadze dobro całej sfery działającej wokół obrotu towarowego z zagranicą i w
obrocie krajowym w podatku akcyzowym, ochronę interesu rzetelnych podmiotów przed nieuczciwą
konkurencją, nie chcąc narażać na wielomilionowe straty tychże podmiotów z powodu lekkomyślnego
zachowania decydentów Ministerstwa Finansów, pragnąc jednocześnie uniknąć ogromnych strat dla
budżetu państwa, Zarząd postanowił w pierwszej kolejności przenieść dialog na temat docelowego
kształtu Służby Celnej na szczebel parlamentarny.
Proponujemy utworzenie "okrągłego stołu" z udziałem wszystkich podmiotów działających
wraz z nami w ww. zakresie czyli służb granicznych, firm spedycyjnych,
importerów i eksporterów, agencji celnych, firm transportowych oraz przedstawicieli władzy
ustawodawczej i wykonawczej, aby wspólnie wypracować korzystne dla kraju rozwiązania.
Poproszono o patronat Marszałka Sejmu i Senatu RP.

Jak widać z KOMUNIKATU wynika, że przed aktywną akcją protestacyjną próbujemy podjąć dialog. Od wielu, wielu lat związkowcy z ramienia SC spotykają się w Sejmie i Senacie i dosłownie nic z tego nie wynika. Zaproponowaliśmy więc szerszą formułę. Inne ZZ zaprosiliśmy do wspólnych działań w Parlamencie.
Inicjatywa nie musi być nagłaśniana w mediach, może odwlekać się w czasie, a jej kulminacja powinna nastąpić dopiero na jesieni. Reprezentacja funkcjonariuszy będzie na nasz apel, tak jak w SENACIE w styczniu. Każdy będzie mógł zgłosić swój akces i w miarę możliwości lokalowych będzie dopuszczony do udziału.

Ostatnia edycja:
Z całym szacunkiem dla tej idei wydaje mi sie ze bez dopracowania najmniejszych szczegółów idea ta legnie w gruzach. Nie mozna planować , jest to moje zdanie , takiego przedsiewzięcia "rysujac jego zarysy na szkle " , tutaj musi byc wszystko doprecyzowane , kto z kim i o czym ma rozmawiac ,itd .
A tak na marginesie ogladałem dzisiaj debatę w sejmie o "likwidacji PIH-u" , polecam stenogram bardzo ciekawa lektura i zachodzi wielkie prawdopodobieństwo że nas czeka to samo czyli ogólne przyzwolenie na redukcję zatrudnienia i inne ograniczenia.

Nie obawiaj się ASTERIX, wszytsko jest zaplanowane, gdyż to my zapraszamy, no chyba że Marszałek przejmie inicjatywę, ale to akurat wcale mnie nie zmartwi.

Funkcjonariusze zgłaszający się na apel, tak jak w Senacie RP, dopuszczeni do udziału w miarę możliwości lokalowych będą obserwatorami. Natomiast nasza reprezentacja będzie składać się z kilku członków Prezydium ZZ Celnicy PL oraz kilku starannie dobranych członków naszego Związku, którzy posiadają odpowiednie wykształcenie i uchodzą za autorytety w kilku zasadniczych dziedzinach, którymi zajmuje się SC. Służbę Celną będą zapewne reprezentować przedstawiciele innych ZZ w liczbie odpowiedniej do warunków lokalowych, które zostaną dostosowane właściwie do zainteresowania inicjatywą. Zapewne z ramienia SC pojawią się także przedstawiciele z ministerstwa finansów.
Przedstawiciele AC i przewoźników zgłaszają jak na razie po dwóch przedstawicieli.
Możliwe, że po uzyskaniu dużej liczby zgłoszeń zwrócimy się do Panów Marszałłków Sejmu i Senatu RP z prośbą o umożliwienie odbycia kilku spotkań w SALI KOLUMNOWEJ SEJMU.

Ostatnia edycja:
Typowa notka jak przed każdą reformą, reakcja na "okrągły stół" i związane z tym zainteresowanie polityków i mediów. Notatka bardzo podobna do tych, które wychwalały KAS, a nawet w notatkach dot. KAS była mowa o dużo wyższych środkach na uposażenia i to już w tym roku. W tamtych notkach była też mowa o emeryturach dla GM. Gdyby porównać to pod kątem przywilejów i zapowiadanych wzrostów uposażeń to KAS był lepszy, jednak nie do przyjęcia ze zwzględu na likwidację SC.
A tutaj w tym projekcie tylko restrykcje, rygory i inspekcje wewnętrzne, tudzież inne obostrzenia.

Ostatnia edycja:
okragly stol

Przy poprzednim okraglym stole nie zabraklo strony koscielnej.Moze by i teraz zaprosic kapelana SC. To nie jest drwina ale skoro juz kapelani w SC stali sie cialem, wiec niech wezma udzial w tzw. ciele doradczym.

Zastanówmy się jeszcze co oznacza te 262 mln.
Oznacza około 350zł brutto rocznie średnio na etat

A ja, także na INTERII, przeczytałem niedawno, że płace samorządowców wzrosną w przyszłym roku od 500zł do 1500zł.

TO jak to jest. Mają nas znowu wyprzedzać inne grupy zawodowe, a my nawet nie będziemy mieli jak powalczyć przez trzy lata o większe środki, bo będzie blokować nas ustawa modernizacyjna.

Strach pomyśleć z czym wejdziemy jako grupa zawodowa do strefy EURO, najpóźniej w 2012 roku. Dzisiaj już niestety widać, na podstawie przygotowywanych projektów, że nasz status materialny, prawny i socjalny będzie jeszcze gorszy niż ma to miejsce obecnie.

Ostatnia edycja:
Nie pomyslał Pan że w tej kwocie nie ujeto zaplanowanych zwolnien można przeliczyć o ile osób ma mniej liczyć SC, Pan bierze pod uwagę liczbę osób obecnie zatrudnionych , nie koniecznie o takiej liczbie zatrudnionych w SC myślano w MF

Podany przez Pana skład coś mi przypomina , coś w rodzaju słynnych zespołów Banana , jedenie merytoryczni fachowcy wysokiej klasy byli członkami tych ciał , co ich łaczyło , kazdy wie , napisał Pan ze reprezentantami będa członkowie zarzadu i dobrani członkowie zz -fachowcy , czy w sc nie ma fachowców-niezwiazkowców , osób co do których załogi maja zaufanie , osób co do których opinia jest jedna - bezpartyjni fachowcy. Czy my czasem nie wracamy do czasów z komedii Barei -jak partyjny to wielki fachowiec ? czy tylko członkowie zz to fachowcy ?

Asterix ma rację!
W zespole negocjatorów nie musza byc sami zwiazkowcy. Oczywiście muszą tam być aby koordynować kierunki rozmów, ale przynależność zwiazkowa nie zawsze idzie w parze z wiedza merytoryczną. Nie wiem jak to powiedzieć, żeby nie urazić najaktywniejszych zwiazkowców. Powiem jednak wprost, ci najbardziej zaangazowani w prace związkowe nie maja czasu na zgłębianie wiedzy zawodowej, stąd ich przydatność do negocjacji merytorycznych jest znikoma, ale nieoceniona w kwestiach dotyczacych praw pracowniczyvh itp.
Przyłączam sie do Asterixa i popieram pomysł, aby dołączyć do stołu kilku "bezpartyjnych fachowców" cieszących sie zaufaniem ludzi.

Oczywiście będziemy poszukiwać fachowców oraz osoby cieszące się autorytetem również wśród niezwiązkowców - nieprecyzyjnie się wyraziłem, drugi człon zdania miał dot. wszystkich zatrudnionych. Może zrobimy nawet referendum w każdej IC. Mam świadomość, że w wielu IC uważacie Państwo, że formuła działalności zz wyczerpała się już dawno. ZZ Celnicy PL jest nowym związkiem, który powstał m.in. także po to, aby odbudować zaufanie do ruchu związkowego w Służbie Celnej.

Ostatnia edycja:
Asterix i PJS to stare liski. Oni chcieliby dać do zespołów starych czerwonych sprawdzonych kamratów:D Zobaczycie zaraz odezwie się ich kolezka Kangur i będzie błagał szefa służby że on się nadajaje i trzeba go przywrócić. Choćby dać do nowotworzonych zespołów.

Ostatnia edycja:
Zastanówmy się jeszcze co oznacza te 262 mln.
Oznacza około 350zł brutto rocznie średnio na etat

A ja, także na INTERII, przeczytałem niedawno, że płace samorządowców wzrosną w przyszłym roku od 500zł do 1500zł.

TO jak to jest. Mają nas znowu wyprzedzać inne grupy zawodowe, a my nawet nie będziemy mieli jak powalczyć przez trzy lata o większe środki, bo będzie blokować nas ustawa modernizacyjna.

Strach pomyśleć z czym wejdziemy jako grupa zawodowa do strefy EURO, najpóźniej w 2012 roku. Dzisiaj już niestety widać, na podstawie przygotowywanych projektów, że nasz status materialny, prawny i socjalny będzie jeszcze gorszy niż ma to miejsce obecnie.
....do tego czasu już nie będzie naszych służb celnych i o to właśnie chodzi pseudo reformatorom...być może jest to polecenie z Brukseli.

Temat jest bardzo ciekawy i mozna by wiele jeszcze napisać i wymienic poglady ale jak sam Pan widzi Waleriana słynna jest z tego rodzajów postów tak więc szkoda dalszej dyskusji.
Zwracałem juz uwage moderatorowi na wpisy Waleriany , cóż nic nie pomogło.

Podany przez Pana skład coś mi przypomina , coś w rodzaju słynnych zespołów Banana , jedenie merytoryczni fachowcy wysokiej klasy byli członkami tych ciał , co ich łaczyło , kazdy wie , napisał Pan ze reprezentantami będa członkowie zarzadu i dobrani członkowie zz -fachowcy , czy w sc nie ma fachowców-niezwiazkowców , osób co do których załogi maja zaufanie , osób co do których opinia jest jedna - bezpartyjni fachowcy. Czy my czasem nie wracamy do czasów z komedii Barei -jak partyjny to wielki fachowiec ? czy tylko członkowie zz to fachowcy ?

Byłoby super jeżeli zechcą się przyłączyć. Jak dotychczas nie widać pędu do dzielenia się wiedzą. I w sumie nie ma się czemu dziwić. Ileż razy można studiować to samo- kolejne projekty. Ile razy można pisać opinie, które są wyrzucane do kosza. Kto się bardziej zaangażował, to jest teraz całkiem zniechęcony. A może o to chodzi? Jakby co to konsultacje się odbyły....

do czytelników forum i autorów postów w tym wątku

Pozwolę sobie zadać forumowiczom następujące pytanie.
Jak Panowie i Panie wyobrażają sobie zaangażowanie w jakąkolwiek inicjatywę osób ze służby celnej w tym także spoza środowiska ZZ ?
Czy mamy do współpracy zaprosić loginy z celnicy.pl ?
Koncepcja szerokiej reprezentatywności środowiska SC jest z naszego punktu widzenia jak najbardziej pożądana. Trudno natomiast budować jakikolwiek pomysł w oparciu o anonimowe dyskusje, personalne wycieczki, osobiste animozje itp.
Pozostaje zaprosić do współpracy na płaszczyźnie konkretnych spraw i tutaj jako członkowie ZZ oraz użytkownicy forum jesteśmy jak najbardziej dostępni poza Celnicy.pl.
Mnogość spraw, które w tej chwili próbujemy podejmować i koordynować nie pozwala na koncentrowanie się na dyskusjach poprzez forum. Cieszą liczne reakcje na posty, które kierujemy do użytkowników forum poprzez pw i te kontakty okazują się być równie ważne jak ogólna nieskrępowana formuła forum internetowego.
Celem nadrzędnym działalności każdej inicjatywy jest stworzenie realnego i opiniotwórczego środowiska. Zapraszamy więc wszystkich chętnych do współpracy. Forum jest elementem formowania się poglądów i definiowania spraw istotnych dla nas wszystkich. Nie może zastąpić niestety realnej pracy, której podjęliśmy się po styczniu 2008. Jej efekt będzie wynikiem nie działalności ZZ Celnicy PL ale aktywności całego środowiska szeregowych pracowników i funkcjonariuszy SC. Rzeczywistość MF czy też coraz bardziej IC oderwana jest od realnych problemów i tylko nasze codzienne "poczucie" marginalizacji w całej gamie podejmowanych problemów wydaje się pozostawać poza dyskusją. Czy stać nas na konstruktywną odpowiedź ?

odpowiedź jest prosta i oczywista - TAK. W tej służbie jest wielu mądrych ludzi. Jest tylko jedno ale, trzeba się bardzo śpieszyć przed zamknięciem wszystkich "starych".

Back
Do góry