Ile piwa mogę przywieźć do Polski

• Thread starter Thread starter Belle Star
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
B

Belle Star

Gość
Witam, jestem w Belgii bardzo smakuje mi tutejsze piwko chciałabym przywieźć go do kraju ile wlezie żeby mi na długo starczyło, czy ktoś wie ile mogę wwieźć piwa do Polski ??

z góry dzięki

Aby określić, czy przewożone ilości wyrobów tytoniowych i alkoholu są przeznaczone do użytku własnego, każdy kraj może ustalić orientacyjne poziomy. Innymi słowy, jeżeli przewozi się większe ilości wymienionych towarów, można zostać poproszonym o udowodnienie, że są one przeznaczone na własny użytek i o uzasadnienie ich zakupu. Wymienione poziomy orientacyjne nie mogą być jednak niższe niż:

papierosy – 800 sztuk
cygaretki – 400 sztuk
cygara – 200 sztuk
tytoń – 1 kg
napoje spirytusowe – 10 litrów
wino alkoholizowane (porto, sherry) – 20 litrów
wino – 90 litrów (z czego wino musujące max. 60 litrów)
piwo – 110 litrów.
200 sztuk papierosów do poniżej wymienionych krajów;
Niektóre kraje (Austria, Belgia, Dania, Finlandia, Francja, Irlandia, Niemcy, Szwecja i Zjednoczone Królestwo) postanowiły utrzymać jeszcze przez pewien czas ograniczenia dotyczące przywozu papierosów i – w pewnych przypadkach – niektórych wyrobów tytoniowych z ośmiu krajów, które przystąpiły do UE w 2004 r. (Republika Czeska, Estonia, Litwa, Łotwa, Polska, Słowacja, Słowenia i Węgry).
esz przywieźć 110 litrów piwa. :)

znasz przepisy UE

UE ustaliło wielości progowe powyżej których zadaje się osobie fizycznej, przywożącej wyroby akcyzowe z zapłaconą akcyzą pytanie czy to do użytku osobistego .Gdy się udowodni to można przywozić dużo więcej niż normy progowe. :shock: :shock: tak mówią przepisy UE a kto je stosuje ,niewielu funkcjonariuszy celnych nie tylko polskich.

:shock: wow.
A ja myslalem ze te normy sa duzo duzo nizsze.
110 l piwa na uzytek wlasny ? To jest jedno male piwo dziennie... Na pewno tak jest?? bo w takim razie jade na Czechy juz jutro :P

sluchajcie, jakt o dokladnie jest z piwem? woze towar do Anglii, chlopacy tam mnie prosili o polski browar. Mozna 110 litrow na samochod czy na osobe? I tak samo fajki - tylko rygiel na osobe jest nadal legalny? A czy grozi mi jakas odpowiedzialnosc, jesli bede mial powiedzmy 3 rygle na 2 osoby? Czy celnik raczekj przymknie oko?

Limity, które podali przedmówcy dotyczą przywozu wyrobów akcyzowych do Polski. Jeśli idzie o wywóz do Wlk. Brytanii to z Polski możesz sobie wywieźć ile chcesz (byle legalnych z zapłaconą akcyzą). Co innego wwieźć to do Królestwa Angole pewnie mają swoje limity ale nie wiem jakie. Anglojęzyczni w necie na pewno znajdą. Z założenia chyba te limity nie powinny być niższe niż w Polsce bo wynikają z dyrektywy, która obowiązuje w całej UE. Jednak angole pewnie jakieś odstępstwa sobie od tego wynegocjowali. W końcu t owyspiarze i wiele rzeczy mają inaczej niż cała Europa.

Back
Do góry