I co z podwyżkami?

• Thread starter Thread starter makbet
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
M

makbet

Gość
No więc cisza tu jakaś a ja sie zastanawiam czy może ktoś coś wie o "podwyżkach" - które podobno nam obiecano?

Oficjalnie to zastanawiają się nad podziałem aby nikogo nie skrzywdzić :lol: . Pamiętam słowa pana Boniego i radość Donka z porozumienia a czy coś z tego będzie nie wiem znając podejście władz do nas spodziewam się bardzo smutnych świąt wielkanocnych :oops:

makbet napisał:
No więc cisza tu jakaś a ja sie zastanawiam czy może ktoś coś wie o "podwyżkach" - które podobno nam obiecano?

Z podwyżki chyba lipa .Wasz naczelni powie wam ze niema pieniędzy,ale to tylko z jego winy kupę kasy ucieka do urzędów celnych w innych województwach choćby z akcyzy za auta,bo postawiono nam taką zaporę że musimy jeździć z akcyzą w inne województwo,mimo to że koszty wzrastają
to i tak sie bardziej opłaca.

Będziemy wypełniać ankiety, które całkowicie zamydlą nam oczy, a w efekcie dostaniemy tyle co kot napłakał.
Jest jak w niebie,pieniądze tracą sens

szkoda słów

Może na koniec się dowiemy iż obiecane 500 zł brutto to tak naprawdę 500 zł brutto odjąć 3 % na nagrody, odjąć 20% na stażowe, odjąć 2,3 % na kwotę bazową, odjąć 5% z tytułu obniżenia składki rentowej czyli 500 zł brutto- 30,3% co da nam średnio około 350 zł brutto podwyżki.Bo tak napradwę każda zabrana nam złotówka i tak trafi do nas :D

350 brutto odjąć 3 % na nagrody, odjąć 20% na stażowe, odjąć 2,3 % na kwotę bazową, odjąć 5% z tytułu obniżenia składki rentowej czyli 350 zł brutto- 30,3%................. i tak do kwoty "0" też brutto
Tak w ogóle to powinniśmy jeszcze oddać bo mamy np więcej niż mkc w Berdyczowie.
Żenada, jesteśmy karani za to , że wypracowaliśmy sobie długoletnią pracą dodatek stażowy.
Kiedyś za czasów komuny krążyło opowiadanie,że trzeba ..." zrównać inteligencję z robotnikami, robotników z chłopami, a chłopów z ziemią..." czy to ostatnie czasem po lekkim przerobieniu nie dotyczy nas?

Widzieliście siatkę płac??? Widzieliście pisanie Dyrekcji??? Nie patrzcie na przyszłość przez pryzmat Waszych pensji... dobre, dobre ,14 lat te same obiecanki. Co ja tutaj robię???????

I co z podwyżkami

Płace,podwyżki to jedno, wiadomo podstawa bytu.Ponoć byt kształtuje świadomość.Natomiast naprawa SC to drugie, nie mniej ważne.Tylko, że wedle wszelkich znaków na niebie i ziemi kwintesencję owej naprawy najdobitniej obrazuje spot reklamowy " Marchewkę, się pytam, kupiłeś ??? ".
Więc siem retorycznie pytom, taka to ma być naprawa ?:confused::confused::confused:

No i...

wychodzi na to że najniższe podwyżki ok 370 brutto otrzyma spora grupa kontrolerów celnych, krtórych uposażenie mieści się powyżej średniej ważonej. więcej dostana eksperci (jakby mieli mało), inspektorzy, stkc i mkc. To jest sprawiedliwośc o której ostatnio tak dużo pisała Pani Dyrektor.

Ludzie przecież dzisiaj dyrekcja przesała listy wszystkich pracowników ( bez nazwisk ) , można siebie znajeść i zobaczyć ile będziemy zarabiać po podwyżce 400 zł a ile po pompropozycji dyrekcji . Uważam , iz jest to czysta gra.
Właśnie te tabele dla poszczególnych grup stanowisk prezentuja to co sie mam proponuje- to jest coś najbardziej uczciwego co nas mogło spotkać w naszej służbie . Nie komantyjcie skekulacji tylko niech każdy sprawdzi ile mu sie proponuje , to poszło na szkrzynki wszystkich komórek . Jeśli ktoś to przed wami ukrywa to inna sprawa - a wiem , że i tak jest ......
Jeśli mogę się określiś to niestety po propozycji dyrekcji ja dostanę więcej.
Najwyższy czas spojrzeć na kolegę siedziącego obok , robimy to samo -niech podstawa będzie taka sama lub podobna na stanowisku a staż pracy, funkcję niech regulują dodatki służbowe - mamy możliwość coś zadecydować sami.
A jeśli dyrekcja proponuje komuś 5 zł mniej niz ZZ to niech spojrzy na podstawe kolegi z tym samym stanowiskiem i zobaczy sprawiedliwość od lat .........

Właśnie zastanawiam się co z ekspertami, byłymi naczelnikami, którzy głównie układają pasjansa ,a i ten nie zawsze się udaje... bo jakoś na ten temat panuje cisza całkowita

Kubiś jestem od lat na haju... skoro wytrzymuje w tej służbie i zobacz ile zarabiają eksperci -jest eldorado....
masz teraz możliwość , a dla uspokojenia proponuje dobrą fajez wieczora i luzik , chłopie lizik nikt ci twoich nerwów nie wynagrodzi ....

A co ma byc ,ciesza sie z podwyzki.
Zawsze to lepiej miec pare stow wiecej niz sie mialo...
Czy jest szansa na prawdziwa weryfikacje "szybkich" awansow?
Chodzi o kilkukrotne awansowanie w ciagu roku lub od razu skok o kilka poprzeczek w gore np. na eksperta.

moim zdaniem jest poprawa :D nareszcie kazdy wie na czym stoi, a nie jak zwykle "czeski film" a czy cos dostales dowiadywales sie jak zajrzales w wyciag z konta

ja akurat jestem w tej grupie o ktorej pisze rudi, wiec raczej propozycja ZZ jest mi blizsza, ale w sytuacji gdyby byla to mniejsza roznica , poparlbym raczej propozycje Pani Dyrektor

oczywistym jest ze jedna podwyzka sprawy kominow nie rozwiaze, ale jest to na pewno krok w dobra strone

To teraz moi mili wyjaśnijcie mi jeszcze po co jest "siatka płac" ze swoimi widełkami. Po to żeby wszyscy zarabiali równo nie ważne czy cokolwiek potrafią , ważne, że mają takie samo stanowisko?
Może po raz kolejny stażowym wyrównamy wszystko co tylko możliwe?
W imię sprawiedliwości społecznej każdemu równo, a niektórym dwa złote więcej.Ludzie, o co wy się bijecie o te kilka złotych różnicy, dokładnie przeanalizujcie tabele, pisma, a potem się wypowiadajcie. Czemu nikt nie pyta dlaczego z tej "wielkiej " kwoty 500 zł mają być finansowane godziny nocne, nagrody, stażowe,nadgodziny, wyrównanie kominów płacowych. Dlaczego nasze - czy aby na pewno nasze? - zz piszą o 3% funduszu nagród powołując się na przepis z ustawy o służbie cywilnej? Czy my jesteśmy służbą cywilną? Dlaczego, dlaczego .... można by tak w nieskończoność.
A ja pytam dlaczego nie żądacie tego co nam się należy, dlaczego o parę złotych jesteście gotowi uważać swoich "znajomych" z pracy za wrogów, za winnych,że wy dostaniecie parę złotych mniej lub więcej.
Właśnie dlatego tak łatwo nami rządzić, nigdy nie było wśród nas jedności, ani tzw solidarności zawodowej. Teraz w styczniu przez bardzo krótką chwilę potrafiliśmy się zjednoczyć, ale to się skończyło,trwało jeden góra dwa dni, a co dalej, czy to już wszystko?
Przemyślcie sobie wszystko jeszcze raz zanim wypełnicie ankietę, która i tak nic nie znaczy...

Opinia jak to opinia - nie wiaże Dyrekcji. Ale chwała jej za opublikowanie siatki; każdy wie co go czeka po wprowadzeniu ktoregoś z dwoch wariantow. No chyba, że w przyszłym tygodniu pojawią sie trzecie, czwarte i kolejne warianty i nie bedzie czasu,ochoty na dalsze bawienie sie. Teraz przynajmniej wiadomo, kto komu za co do gardła bedzie skakac...

Ja już mam dość tematu podwyżek

Panowie i panie ale tak szczerze , czy suma 280 zł na rękę lub suma 390 zł na rękę zmieni coś w waszym budzecie ? Taki kontroler dostanie 2280 zł na rękę , ojciec np 2 dzieci, małżonka zarabia np. 1200 zł czyli urzędnik państwowy i jego rodzina mają 3480 zł miesięcznie , CZY TO WYSTARCZY ? CZY TO JEST DUŻO ? WZROST CEN JEST ZASTRASZAJĄCY........A GDZIE WAKACJE ITP ???? CO NAM DA TA PODWYŻKA ???Nic to będzie tylko knebel na nasze buzie:mad:

Wiadomo, że podwyżki te w dalszym ciągu nie pozwolą mi żyć godnie. Ceny koszty utrzymania wzrosły tak potwornie, podwyżka nie wyrówna nawet inflacji..... ale czy ktoś ma jeszcze siłę walczyć? Co mnie trzyma tutaj?Jedynie konieczność spłacenia nieopatrznie wziętej pożyczki... bo na oddanie długu w jednej racie po prostu mnie nie stać.

Back
Do góry