ETATYZACJA, CENTRALIZACJA 12 lipca spotkanie -Co może/powinien zrobić Związek?

No tak tylko, że art. 96 ustawy o SC odnosi się do sytuacji, w której np. likwidowana jest izba celna, a obowiązki obecnej IC (pracodawcy) przejmuje jego następca prawny...... Zdaje się, że SSC próbował już zlikwidować trzy IC - no to niech próbuje ponownie. Poza tym przeniesienie do miejscowości oddalonej np. o 200 km od obecnego miejsca zamieszkania/służby rodzi kolejne obowiązki po stronie pracodawcy. Rachunek ekonomiczny jest prosty i zapewniam wszystkich, że w taki sposób SSC nie chce wydawać pieniędzy, bo zbyt mało zostałoby na premie dla kolegów......Dlatego za wszelką cenę będzie szukał innego sposobu na rozwiązanie stojącego przed min problemu. Tym samym naszym obowiązkiem jest bez kłótni i paniki przeanalizować propozycje zmian ustawy o SC, żeby nam zgniłego jajka nie podrzucili.

No tak tylko, że art. 96 ustawy o SC odnosi się do sytuacji, w której np. likwidowana jest izba celna, a obowiązki obecnej IC (pracodawcy) przejmuje jego następca prawny...... Zdaje się, że SSC próbował już zlikwidować trzy IC - no to niech próbuje ponownie. Poza tym przeniesienie do miejscowości oddalonej np. o 200 km od obecnego miejsca zamieszkania/służby rodzi kolejne obowiązki po stronie pracodawcy. Rachunek ekonomiczny jest prosty i zapewniam wszystkich, że w taki sposób SSC nie chce wydawać pieniędzy, bo zbyt mało zostałoby na premie dla kolegów......Dlatego za wszelką cenę będzie szukał innego sposobu na rozwiązanie stojącego przed min problemu. Tym samym naszym obowiązkiem jest bez kłótni i paniki przeanalizować propozycje zmian ustawy o SC, żeby nam zgniłego jajka nie podrzucili.
Pamietajmy że ssc nie tylko próbowal zlikwidowac 3 IC ale w 2003 ZLIKWIDOWAŁ ... Ja jednak była bym ostrożna Panie ROBESPIER - w zmianachdo Ustawy zrobią wrzutę jak nic...i potem co - procesy latami (podobnie jak przed dniemw ejscia w życie, wartościowaniem etc...związki obecną ustawe rónież opiniowały - NEGATYWNIE a zrobili co chcieli.

Droga rozważna przecież ja nic innego nie napisałem - właśnie chciałbym wszystkich uczulić, że najważniejsze są zmiany, które SSC chce wprowadzić w ustawie o SC, reszta to zasłona dymna..... Kiedy my będziemy zajmować się tym kogo i w jaki sposób pozbędą się z SC, nasz szef wprowadzi do ustawy o SC taką zmianę, która pozwoli mu na wyrzucenie ze służby każdego i to w dowolnym czasie.....
Ponadto przypominam, że w 2003 r. zlikwidowano IC Warszawa PL, IC w Cieszynie i IC w Nowym Targu - natomiast ówczesna struktura SC nie odpowiadała podziałowi terytorialnemu kraju. Kiedy ostatnio próbowano zlikwidować IC w Rzepinie, Kielcach i Opolu min. właśnie z tych względów nie udało się tego przeprowadzić.........

Przeglądałem etatyzację i czegoś mi w niej brakuje. Czy ktoś widział ile etatów jest do likwidacji w MF-e? Może cięcia w tej instytucji zmniejszą ilość pism "statystycznych". Mam wrażenie, że ostatnio każdy chce wykazać swoją niezbędność i zalewają nas coraz bardziej wymyślonymi pytaniami z terminem odpowiedzi na jutro. Proponuję dedykować film pt. "Obywatel Piszczyk" naszemu SSC.

przeglądałem etatyzację i czegoś mi w niej brakuje. Czy ktoś widział ile etatów jest do likwidacji w mf-e? Może cięcia w tej instytucji zmniejszą ilość pism "statystycznych". Mam wrażenie, że ostatnio każdy chce wykazać swoją niezbędność i zalewają nas coraz bardziej wymyślonymi pytaniami z terminem odpowiedzi na jutro. Proponuję dedykować film pt. "obywatel piszczyk" naszemu ssc.

a święte słowa ;) pierwsze 500 etatów niech idzie z mf (zreszta w przeliczeniu na pensję to jakby z 1500 etatów akurat było :-)

Parę zdań na gorąco o spotkaniu.

Generalnie MF uspokaja, że poza naturalną fluktuacją zwolnień nie będzie.
MF nie podaje jednak, albo nie chce powiedzieć, ile osób dotyczą plany związane z centralizacją, ilu osób związane z likwidacją OC.
Twierdzą, że Izb i UC nie będą likwidować.

Przedstawiciele MF nie byli jednak prawdomówni, np. Pani Z-ca Dyr. Dep. pod nieobecność SSC zapewniała, że nie jest planowana likwidacja OC, następnie SSC powiedział wprost, że do takiej likwidacji dojdzie, że są plany likwidacji OC. Nie powiedział jednak ilu.

Alokacji zewnętrznej ma nie być, ale wewnętrzna jaknajbardziej.

Szablony etatyzacyjne mają być jeszcze dyskutowane na spotkaniu pod koniec lipca, ale ze stanowiska MF wynika wprost, że wiele się nie zmienią, co najwyżej drobiazgi, tak jak przy wartościowaniu.

Proszę o pytania, może coś było o co zapytacie i będę mógł się odnieść. Związek sporządzi też do poniedziałku komunikat ze spotkania.

Mam pytanie odnośnie trzynastek,jubileuszówek,stażowego i innych dodatków ,które ponoć w ramach oszczedności maja być zlikwidowane? Czy była mowa o naszych zarobkach i w jakim kierunku mają iść zmiany w Ustawie o SC ?

W związku z zapewnieniem przejrzystości życia publicznego oraz umożliwienie istnienia kontroli społecznej nad osobami sprawującymi władzę w tym DIC w Opolu i Szefa SC domagam się na podstawie ustawy z 6 września 2001 r. o dostępie do informacji publicznej (Dz.U. z 2001 r. nr 112, poz. 1198 ze zm.), umieszczenia na stronie BIP oświadczeń majątkowych za rok 2011. Przyjęte zasady nakazują że powinno to nastąpić niezwłocznie, na co wskazywać może treść art. 3 ust. 2 ustawy o dostępie do informacji publicznej, zgodnie z którym prawo do informacji publicznej obejmuje uprawnienie do niezwłocznego uzyskania informacji publicznej zawierającej aktualną wiedzę o sprawach publicznych.W przypadku uchylania się od ww obowiązku proponuję aby ZZ działające w SC powiadomiły NIK.

1342187561_svulw1.jpg
Czy to tak ma się skończyć?

O zarobkach tylko tyle, że jak uwolni się te etaty, które zaplanowali pracownicy MF to za stopień awans będzie w wys. 150zł. O jubileuszówkach, stażowym, etc. nie było mowy, bo nie padły takie pytania.

O ustawie o SC i zmianach też nie było mowy.

Narasta buta MF wobec partnerów społecznych. Takie odniosłem wrażenie.

Odnośnie zapewnień, że nie będzie alokacji zewnętrznej, tudzież zwolnienia wynikną tylko z naturalnej fluktuacji - NIE WIERZĘ W TE ZAPEWNIENIA, a moja niewiara wynika wprost z danych jakie nam dotąd przedstawiono, choć są zapewne mocno wybrakowane.

Ponawiam pytanie: Co powinien zrobić Związek Zawodowy, co powinni zrobić Funkcjonariusze?

SSC zapowiedział likwidację OC(nie wiadomo ilu) na podstawie mających się nijak do rzeczywistości szablonów etatyzacyjnych.

Starałem się na spotkaniuz rozumieć MF, ale nie zrozumiałem.
Jak można bowiem mówić, że wiem iż szablony nie odzwierciedlają rzeczywistości i w jednej komórce uwzględniają 60% zadań normalnie tam wykonywanych w innej 70% w jeszcze innej może 50% i dostosowywać do tego strukturę, przenosić ludzi, likwidować Oddziały?

Przecież to kolejna fikcja, może nawet jeszce większa niż wartościowanie.

Trzeba podnieść larum w samorządach. Kolejne firmy uciekną z odprawami poza granice Polski, Polska straci kolejne środki z cła i VAT.

Poza tym likwidacja OC to podcinanie gałęzi, na której wszyscy siedzimy.

Znam dziesiątki firm, które upadły. Wszystkie zaczynały od stopniowej redukcji etatów.

Jak można osłabiać własną firmę? Przecież szablony etatyzacyjne to fikcja. Jak można do tego zwalniać etaty?
Musimy się temu przeciwstawić.

Nie wierzę także w zapewnienia SSC, że nie będzie likwidował IC i UC.
Jeżeli zamierza się zcentralizować tyle zadań z IC i jak już to się stanie, ktoś zada pytanie: PO CO TYLE IZB?
Usprawiedliwia się centralizację tym, że w każdej izbie będzie jakieś centralne zadanie np. Intrastat, czy E-Handel. Tak, tak, ale to bajeczki dla grzecznych dzieci. Te zadania już są w tych IC, a szablony etatyzacyjne wykazały nadwyżki etatowe. Gdy dojdzie do centralizacji i likwidacji OC to np. w takiej IC Opole będzie nadwyżka ponad 100 etatów na 250 obecnych.

Weźmy np. IC Wrocław i rozważmy to co mówili o alokacji wewnętrznej.
IC Wroclaw ma 225,5 etatów za dużo - oczywiscie wg MF.
Praktycznie w każdej komórce jest nadwyżka, ale przenoszą ludzi już właściwie od dłuższego czasu i będą przenosić dalej. Pytanie po co, w jakim celu, skoro przenosi się do komórek gdzie również jest nadwyżka?

Na koniec dowód na marnotrawienie publicznych środków - DOROHUSK.
Wykazano nadwyżkę 21 osób, a ostatnio przyjęto 30 osób - dalszy komentarz jest zbędny.

Wiadomo już dzisiaj, że MF wdroży siłowo ww. absurdy.

SSC twardo na spotkaniu zakomunikował, że Związki niech nie liczą na to, że będą współuczestniczyć w kształtowaniu polityki kadrowej jemu i dyrektorom.
To prawda nie mamy prawa, ale mamy prawo i obowiązek z tym walczyć w takim razie, gdyż efekty tego będą takie, ze jeszcze nasili się pogoń za dyscyplinarkami, zwolnieniami w trybie administracyjnym, że setki funkcjonariuszy będzie przenoszonych w ramach izb, ale jak sądzę także z IC do IC, bo w perpektywie trzech lat plan trzeba wykonać, a realne niedobory wg MF ma tylko jedna/dwie izby - jak zatem wykonac ten plan???

Z innych zał. wynika, że nie chodzi o 1435 etatów a o ponad 2 tys.
Czy ktoś to może potwierdzić, bo u mnie power point zaszwnakował.

Skąd zatem te ponad 500 dodatkowych etatów?
Czy z centralizacji?
Czy z likwidacji OC?
Co dalej?
Skąd Posłowie koalicji w Sejmie mówią o 6 tys.?
Sami to wymyślili?
SSC na spotkaniu oczywiśćie zanegował i zaprzeczył jakoby miał zwolnić 4 tys. czy 6 tys.

Na spotkaniu przedstawiciele MF zostali przyłapani niestety na kilku nieprawdziwych informacjach nam przekazywanych, więc niestety nie można dać wiary tym zapewnieniom.

Ostatnia edycja:
etatyzacja MF

Ktoś widział parametry i wyniki etatyzacji MF? Przecież to też funkcjonariusze, więc czemu nie są mierzeni jak wszyscy niżej?

Back
Do góry